Jari & Valtteri ja Esa & Voltti

Uutiset 2018

Joitakin poimintoja vuodelta 2018. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

17.12. Immu HD- ja ED-terve
Syksyn komeetta, Puronperän Iceman eli Immu, sai virallisten lonkka- ja kyynärkuvausten tulokset Kennelliitosta: HD B/B ja ED 0/0 eli molemmat terveet! Upeaa!

Kaksi koiraa I-pentueesta on nyt saanut virallisen lonkkakuvaustuloksen tuloksilla A/A ja B/B.

Immu

Immu jatkaa vahvassa myötätuulessa! :-)

16.12. Bekken, "Norja", tuli Suomeen
Puronperän kenneliin tuli uutta jalostusverta Norjasta, kun Aarbringens Black Bekken eli "Norja" matkasi vihdoin Suomeen ja Puronperän-laumaan.

Norja on Norsk Gordonsetter Klubin (NGK) kahden nuorimman jalostusrekisteriin hyväksytyn koiran eli Jimbalayas Chilin ja Vårhompens Marcon jälkeläinen (astutushetkellä, muut tilanteet ja tilastot tuontihetkellä 16.12.2018).

Norjan emällä Chilillä on kokeista 21 palkintoa nuortenluokasta, joista 
10 kpl on NUO 1:iä (UKL 1). Se on mm. NGK:n talvi-cupin voittaja 2018 (talvikokeet) sekä syksy-cupin voittaja 2017 (syyskokeet) nuortenluokassa. Kokeiden palkitsemisprosentti on 63,6 %. Vuoden 2018 Vuoden Nuori Gordoninsetteri -valinnassa se oli kakkonen (kuten myös 2017) ja 
Vuoden Koepalkittu Näyttelykoira -kisassa kolmonen
.

Norjan isällä Marcolla on neljä ykköstulosta nuortenluokasta 33,3 %:n palkitsemisprosentilla. Se oli NGK:n talvi-cupissa 2018 kakkonen heti Chilin jälkeen! Vuoden 2018 Vuoden Nuori Gordoninsetteri -valinnassa se oli kolmonen ja menestyi myös Vuoden Koepalkittu Näyttelykoira -laskennassa (oli kolmonen, mutta tarkistuslaskennan jälkeen jäi Chilin taakse).

Norjassa pentuetta arvioidaan vanhempien jalostusindeksien avulla. Jokaiselle koiralle lasketaan periyttämisindeksi sekä metsästysinnon että linnunlöytökyvyn osalta. Rodun keskiarvo on aina indeksin osalta 100 eli keskiarvopentueen yhteenlaskettu indeksi siis 400.
Tämän yhdistelmän indeksi on huimat 474 (Chili 114-127 / Marco 118-115)! Nuoresta iästä huolimatta Chili on jalostusindeksien perusteella NGK:n narttulistan neljäs ja Marco on uroslistan kuudes.

Molemmat vanhemmat ovat HD-terveitä (HD-indeksit 111 ja 110). Lisäksi ne ovat sekä PRA- että CCA-vapaita eli Norja ei kanna lainkaan näiden sairauksien geenejä.

Molempien pennun vanhempien taustat ovat minulle tuttuja: olen nähnyt vanhempien lisäksi suuren osan iso- ja isoisovanhemmista ja tiedän niiden sekä sisarusten hyvät luonteet. Muutenkin olen seurannut jo pitkään näiden sukujen edesottamuksia. Molempien suvut ovat menestyneet hyvin käyttökokeissa.

Joitakin uutisia vanhempien koemenestyksistä:

Ajatuksena on, että joskus tulevaisuudessa voisi ehkä käyttää oman kennelin parhaita uroksia jalostukseen, kun kennelissä on useampia toisilleen vieraita sukuja. Moneen kertaan on harmittanut, että näitä erinomaisia lähisukuisia huippu-uroksia ei voi käyttää siitokseen omille nartuille, vaan aina pitää reissata muutaman tuhannen kilometrin matkan hyvätasoisen uroksen löytääkseen.

Aika näyttää tuleeko Norjasta uutta jalostusverta Puronperän kenneliin. Ainakin paperilla näyttää hyvältä... Paljon on kuitenkin vielä tehtävää edessä.  Nyt Norja saa nauttia pennun elämästä ja se vaikuttaakin reippaalta ja tolokulta pennulta! :-)

Norja tuli Suomeen

Ensimmäistä kertaa Bekkeniä, "Norjaa", ja Trond-Arnea tapaamassa

3.12. Luopumista ja uuden alkua
O-pentueen isä Jalo eli Mountaineer's Elton siirtyi autuaammille jahtimaille. Se ehti elää pitkän ja onnellisen jahtikoiran elämän. 12 ja puolen vuoden ikään mennessä ehti tapahtua paljon; mm. lukuisat seisonnat ja metsästysreissut ja jo nuorena alulle laitettu upea pentue. Jalo on poissa...

R.I.P. Jalo - osaotto Seikulle ja Tapsalle!

Elämään kuuluu luopumisia ja uuden alkua. Viikonloppuna Puronperän Äksy eli Dino astui Neelan pariinkin otteeseen ja luvassa on uusia johtikoiran alkuja.

Pidetään peukkuja astutuksen onnistumiselle!

Dino x Neela

Dino ja Mika sekä Neela ja Raimo onnistuneen astutuksen jälkeen

25.11. Immulle NUO 2
Syksyn komeetta, Puronperän Iceman eli Immu, sai vuoden päätöskokeessa hienosti nuorten luokan toisen palkinnon!

Immu ja Tomi saavuttivat syksyn aikana 2 * NUO 1 ja 2 * NUO 2. Lisäksi ekipage nähtiin sekä Kultamaljan että Gordon Racen finaaleissa. 
Se on Suomen kaikkien aikojen parhaat nuortenluokan laatupalkinnot saavuttanut gordoninsetteriuros (2. Viggo: 2 * NUO 1, NUO 2 ja NUO 3)...

Onnittelut Immulle ja Tomille - todella hieno koekausi!

Immu ja Tomi

Immu ja Tomi päättivät kauden NUO 2 -tulokseen

16.-18.11. Treeniviikonloppu ja fasaanijahti
Jahtikauden päätteeksi pidettiin perinteinen loppuvuoden Puronperän treeniviikonloppu ja fasaanijahti. Osallistujia oli tällä kertaa hieman totuttua enemmän, koska mukana oli puoli tusinaa pentua Q- ja W-pentueista.

Osallistujina olivat Wili (Willow) ja Antti; Witsi  ja Nelli, Mirva sekä Jari; Hertta (Walkyria) ja Mika; Qaro ja Jari; Tami (Quattro) ja Jukka-Pekka; Kössi (Quasimodo) ja Jani; Jölli (Ihku-Iivari) ja Jari; Immu (Iceman) ja Tomi; Alma (Amanda) ja Tomi; Voltti, Eemeli ja Esa sekä jonkin verran myös omat koirat.

Sää suosi, tuulta oli mukavasti ja sen myötä koirat hoitelivatkin linnut hienosti. Nuoret koirat menivät harppauksin eteenpäin ja vanhemmalla kaartilla kerättiin repuntäytettä.

Kiva viikonloppu - kiitokset kaikille osallistujille!

Jahdissa

Osa viikonlopun osallistuneista yhteiskuvassa

14.11. JärvisKk:n jäsenlehti
Vattu ja Isla olivat kivasti esillä paikallisen koirakerhon eli Järviseudun Kennelkerhon jäsenlehdessä 3/2018. Aineistopyyntöön on vastattu...

JärvisKk:n tiedote 3/2018 - Vatusta Ruotsin muotovalio
JärvisKk:n tiedote 3/2018 - Islalla vahva koeuran startti

Järviseudun Kennelkerho 3/2018

11.11. Immu 2 x NUO 1
Puronperän Iceman, Immu, saavutti sekä lauantaina että sunnuntaina 
NUO 1:n Kauhavan Erämiesten kenttäkokeesta Lapualta.
Puronperän Islay, Isla, sai NUO 2:n lauantaina.
Tuomarina molempina päivinä Pekka Mäenpää.

Onnittelut Immulle ja Tomille - uskomattoman upea suoritus!

Immu ja Tomi

Immulle 2 x NUO 1 samana viikonloppuna!

10.11. Julle näyttelyssä
Puronperän Jantuksis eli Julle osallistui Jyväskylän Nord-näyttelyyn. Tuloksena oli nuorten luokan erinomainen ja nuorten luokan ykkönen. Taakse jäi mm. 6 sertiä saanut koira.

Hyvä Julle & Marko!

5.11. Dino HD-terve
Puronperän Äksyn lonkkakuvaustulosta on odotettu parisen viikkoa. Vihdoinkin Kennelliitto julkisti tuloksen: B/B eli HD-terve! :-)

Ä-pentueesta on kuvattu nyt kolme pentua ja kaikki ovat olleet HD-terveitä.

23.10. Dino PRA-vapaa
Puronperän Äksyn, Dinon, PRA-tulos saapui Laboklinilta: PRA-vapaa!

Se ei siis kanna lainkaan tämän sairauden geenimutaatiota eli sopii kumppaniksi testaamattomalle, PRA-kantajalle ja -sairaalle, koska Dino voi saada vain PRA-terveitä jälkeläisiä. :-)

Dino on Ä-pentueen ensimmäinen PRA-testattu. Myös sen emä Tatti on PRA-vapaa.

Ensi vuoden alusta gordoninsettereille astuu voimaan uusi PEVISA ja sen myötä PRA ja CCA dna-testit tulevat pakollisiksi. Puronperän kennelissä on pyritty satsaamaan koirien terveyteen ja jalostuskoirat on testattu näiden dna-testien julkaisuista lähtien eli PRA 2011 ja CCA 2013 alkaen.

Äksy

Dino on sekä PRA- että CCA-vapaa ja 
voi saada näiden osalta vain terveitä jälkeläisiä

20.-21.10. Islalle NUO 1 & NUO 2
Puronperän Islay, Isla, sai NUO 1:n Turhan Toivon kenttäkokeesta Pornaisista lauantaina ja sunnuntaina vielä NUO 2:n (kokeen paras koira).

Islalla on nyt 7 starttia virallisissa kokeissa, joista on tullut 2 x NUO 1 ja
2 x NUO 2 (palkitsemisprosentti 57,1 %). Lisäksi se on edennyt sekä Kultamaljan että Gordon Racen finaaleihin (Novan muistopalkinto, paras nuori koira).

Haun ominaisuuspisteissä on tullut täydellinen rivi 6-6-6-4-4-4 viisi kertaa neljältä eri tuomarilta (metsästysinto-vauhti-itsenäisyys parista-
hakulaajuus-maastonpeitto-yhteistyö ohjaajan kanssa).

Hyvä Isla!

Uutinen Kerhon kotisivuilla

Tulosta pukkaa!

Islalle NUO 1 ja NUO 2
Tuomari Klaus Ekman

19.10. Äksy CCA-vapaa
Puronperän Äksy, Dino, on käynyt CCA dna-tesissä. Tulos oli CCA-vapaa:

"Hereditary Ataxia (HA) - PCR
Result: Genotype N/N
Interpretation: The examined animal is homozygous for the
wildtype-allele. It does not carry the causative mutation for
CA in the RAB24-gene.
"

Pentuesisaruksista myös Äly, Viima, on saanut saman tuloksen. Tatti on CCA-vapaa ja vaikuttaa siltä, että pentueen isä Abidal on myös, vaikka ei ole dna-testattu.

13.10. NUO 1 & NUO 2
Puronperän Iceman, Immu, saavutti NUO 2:n ja Puronperän Islay, Isla,
NUO 1:n Gordon Racen karsinnassa Ilmajoella.

Onnittelut Immulle ja Tomille - hieno suoritus!

Uutinen Kerhon kotisivuilla

NUO 1 & NUO 2

Immulle NUO 2 ja Islalle NUO 1
Tuomari Birgitta Vuorela

30.9. Huippuonnistuminen
Puronperän team suorastaan räjäytti potin Kultamaljassa ja Derbyssä.

Nimittäin Puronperän E-pentueesta Eleonoora eli Noora selvitti tiensä karsinnasta finaaliin 10 parhaan brittiläisen kanakoiran joukkoon!

Kultamaljassa I-pentueesta molemmat startanneet eli Iceman, Immu, sekä Islay, Isla, etenivät finaaliin!

Huima suoritus, vaikka finaalissa ei ihan nappisuoritusta tullut.

Onnittelut Pekalle ja Tomille - teillä on upeat koirat!

Finalistit

Huippuonnistuminen!
Treenitiimi eteni kovalla prosentilla finaaleihin

29.9. Waynesta käyttövalio
Puronperän E-pentueen isä Lilleskogens Wayne saavutti Tanskan käyttövaliotittelin!

Onnittelut Waynelle ja Sørenille menestyksestä!

PS. Myös Vatun kesällä astunut Åens Hr. Whitefoot, Futti, saavutti käyttövaliotittelin - onnittelut myös Erikille! 

Wayne ja Futti

Wayne ja Futti saavuttivat Tanskan käyttövaliotittelin

24.9. Islalle NUO 2
Ensimmäisenä I-pentueesta koepalkinnoille saakka yletti Islay, Isla
Se sai Kauhavan kenttäkokeesta NUO 2:n hyvillä arvosteluilla & kokeen paras koira.

Kolmessa ensimmäisessä erässä jokaisessa sillä oli linnut, mutta seisonnat vain toisessa ja kolmannessa. Kolmannessa myös noston ja paukun kera! Ja mikä hauskinta, yhdessäkään erässä se ei pinkassut lintujen perään, vaan kunnioitti siivittymistä kivasti.

Isla on nyt startannut kaksi kertaa virallisissa kokeissa ja edelleen haun ominaisuuspistekeskiarvot ovat "puhdas" rivi: 6-6-6-4-4-4 
(arvostelu 2.9. ja 24.9.).

Tulos Kerhon sivuilla

Islalle prenikka

Isla on avannut koesyksyn lupaavasti

8.9. Helmin lonkat A/A
Ensimmäinen I-pentueesta lonkkakuviin ehtinyt oli Helmi eli Icestar's Snowpearl. Tulos oli paras mahdollinen eli A/A - hienoa!

Helmi

Helmin lonkkatulokset olivat erinomaiset

25.8. Dinolle ensimmäinen koetulos
Jo pitkän aikaa on odoteltu Puronperän Äksyn eli Dinon menestystä.
Viime syksynä tuli jo gordoneiden metsämestaruus ja nyt koekauden avauksesta ensimmäinen koetulos eli AVO 3 Kajaanin metsäkokeesta.
Dino on sen verran kova tekijä, että lisää on lupa odotella...

Onnittelut avauksesta Dinolle, Annelle ja Mikalle!

Dino

Dino sai hienosti tuloksen heti avauksesta

20.8. Narri on poissa
Suuri persoona ja herrasmies, Puronperän Narri, on poissa.

Lukuisat kerrat sain olla Narrin ja Jarin kanssa jahdeissa. Etenkin reissut Suomen ja Ruotsin lappiin Narrin kanssa ovat olleet ikimuistoisia. Narri oli nöyrä ja helppo koira, josta maukkaimmat kisamuistot ovat näyttelykehästä; olihan se kolme kertaa erikoisnäyttelyn komein uros ja kaksi kertaa erikoisnäyttelyn Best In Show -voittaja, pentuna ja aikuisena. Kultamaljafinaaliinkin se ylsi nuorena. Käytännön jahdissa se teki varmaa työtä ja sen kanssa oli nautinnollinen metsästää. 

Narri ehti elää hienon gordoniuroksen elämän - lähes kolmetoista- vuotiaaksi. Nyt sen jättämää suurta aukkoa paikkaa nuoriherra Witsi.

Osanottomme Narrin poismenosta - se oli hieno koira!

Väsynyt mies

Puronperän Narri 13.10.2005 - 20.8.2018

29.7. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen ja koulutusleiri pidettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 27.-29.7. - kuten lähes parikymmenen vuoden aikana on tehty. Viikonlopun treeneihin osallistui puolisentusinaa koiraa..

Koirat ja ohjaajat olivat innolla mukana ja otteet ensiluokkaisia! Vanhemmat koirat tekivät jo melko mallikkaita esityksiä ja niiltä voi odottaa ensi syksynä melko korkeita palkintoja. Nuorimmat pennut tapailivat komeita seisontoja ja siitähän se lähtee... :-)

Suurkiitokset kaikille osallistujille - hauskaa oli!
Jatkakaa samaan malliin!

Witsi

Osallistujien nuorimmaisia - vajaa 11 viikon ikäinen Witsi seisoo lintua

Qaro ja Jari

13 viikon ikäinen Qaro seisoo lintua ja Jari ihailee koiransa toimintaa

13.7. Pentu-uutisia - jatko-osa
Puronperän kennelin vuoden 2018 "extrapentue" eli P-pentue pistettiin alkuun Tanskassa, Viborgissa, Keski-Jyllannissa. Åens Hr. Whitefoot, "Futti", astui Puronperän Villivadelman eli Vatun.

Tällä kertaa matkasin vaihteeksi Tanskaan. Futti on minulle ennestään tuttu koira ja olen nähnyt sen lisäksi molemmat vanhemmat livenä myös kokeissa. Futti, sisarukset ja suku ovat tämän hetken Pohjoismaiden parhaimmistoa käyttöominaisuuksien periyttäjinä. Sen jälkeläinen voitti juuri keväällä Tanskan Derbyn. Harvassa yhditelmässä molemmat vanhemmat ja kaikki isovanhemmat ovat valioita...

P-pentueen pitäisi syntyä syyskuun puolessa välissä. Tämän vuoden astutukset on nyt hoidettu ja alkaa kuumeinen pentujen odotus (sekä tulevan jahtikauden, johon minulla on kovin vähän kalustoa)...

Vattu ja Futti

Kaksi voittajaluokan koiraa ja valiota

2.7. Vatusta virallisesti Ruotsin Muotovalio
Palatessamme lomamatkalta Islannista kotona odotti mukavaa postia: Ruotsin kennelliitto on vahvistanut Vatun Ruotsin muotovalion arvon! :-)

Ruotsin muotovalio

16.6. Vatusta Ruotsin Muotovalio
Pistäydyimme Hetan kanssa vaeltamassa Abisko-Kebnekaise-Nikkaluokta -suunnalla ja samalle viikonlopulle osui sopivasti Kiirunan koiranäyttely. Piipahdus näyttelyssä poiki myös menestystä, sillä Vatusta tuli Rotunsa Kaunein ja samalla tuli kolmas sertifikaatti Ruotsista. Niinpä siitä tuli

Ruotsin Muotovalio!

Muotovalion arvoon oikeuttavat tulokset tulivat neljällä näyttelykäynnillä

Aikaisemmin kokeesta on tullut voittajaluokkaan oikeuttanut ja muotovalion arvoon vaadittava

Tietojeni mukaan tällä vuosituhannella on ollut vain kolme suomalaisomisteista Ruotsin muotovalio -gordoninsetteriä. Näistä ensimmäinen oli oma kasvattini ensimmäisestä Puronperän gordoninsetteripentueesta eli

FIN MVA S MVA Puronperän Kone

ja nyt siis viimeisin 

SE MVA Puronperän Villivadelma!

Vattu on kennelin kolmas muotovaliogordoninsetteri (jep, meillä on ollut itsellä jokunen käyttövalio ja muotovalio sekä itsellä että kasvateissa suomenajokoirissa). Ensimmäinen näistä oli Hyrsky
Vattu on myös kolmas kennelin kasvattama muotovalio. Kolmas näistä on Vatun emä FI MVA Puronperän Olga
Vatun isä on SE MVA Äshöjdens Walther.

Kiitokset Olgalle, Saralle ja Janille hienosta koirasta!

Vatusta muotovalio

Kyllä kelpaa poseerata! :-)
Vasemmalla tuomari Eva Jönsson

Champiooni

9.6. Menestystä erikoisnäyttelystä
Rotujärjestön erikoisnäyttely pidettiin perinteiseen tapaan Lapualla. Starttiviivalla oli kivasti Puronperän kasvatteja. Uroksissa junnut Immu, Julle ja Jörö hakivat starttilupaa syksyn kokeisiin sekä Valtteri ja Voltti kisasivat astetta vakavammin. Nartuissa osallistuivat Ösa ja Taiga.

Näyttely menikin hienosti, sillä Ösa oli narttujen kakkonen vara-Sertillä ja käytännössä myös Voltti urosten kakkonen. Molemmilla nappimenestys oli suorastaan harmittavan pienestä kiinni...

Tulokset:
Puronperän Iceman, Immu - JUN H
Puronperän Jantuksis, Julle - JUN ERI JUK 2
Puronperän Jörö - JUN EH JUK 3
Puronperän Valtteri - AVO EH
Puronperän Voltti - AVO ERI AVK 2
Puronperän Taiga - AVO EH
Puronperän Ösa - AVO ERI AVK 2 SA PN2 VARA-SERT

Onnittelut kaikille puronperäläisille ja omistajille hienoista tuloksista!

PS. Olisihan tuosta kasvattajaryhmäkin tullut ja tulosten perusteella todennäköisesti myös ROP-ryhmä, mutta en kehdannut porukkaa roikuttaa tuntikaupalla näyttelypaikalla syyttä suotta...

Ösa ja Miia

Ösan ja Miian upea kevät sai taas jatkoa

9.6. Kunnianosoitus
Erikoisnäyttelyn yhteydessä piirin kanakoirajaoston puheenjohtaja herrasmies Hannu Laitala luovutti Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin vuosikokouksessa myönnetyn tunnustuksen. Tuolloin en päässyt merkkiä hakemaan, koska olin tunturijahdissa Utsjoella.

Suurkiitokset tunnustuksesta!

Tunnustus

Kunniamerkki

6.6. Ösa HD-& ED-terve
Puronperän Ösan lonkka- ja kyynärkuvauslausunnot tulivat Suomen Kennelliitosta: B/B eli HD-terve ja 0/0 eli myös ED-terve parhaalla mahdollisella tuloksella!

Tänä vuonna on kuvattu kaksi Puronperän-koiraa ja molemmat ovat olleet lonkiltaan terveitä.

Ösa

Ösalle tuli terveen paperit röntgenkuvista

5.6. Iris lähti kotiin
L-pentueen emä Iris on ollut meillä kolmisen kuukautta. Se on ollut tosi helppo koira ja sopinut laumaan kivasti. Aika on kulunut nopeasti ja nyt se palasi takaisin Göteborgiin.

Kiitokset Karinille ja Jacobille Iriksen lainasta!

Iris laivassa

Iris laivassa matkalla kotiin

31.5. Viima HD-terve
Puronperän Älyn eli Viiman lonkkakuvaustulokset tulivat Suomen Kennelliitosta: B/B eli HD-terve!

Uutinen on todella hieno, sillä tänä vuonna Suomessa kuvatusta gordoninsetteristä  vain 73,7 % on ollut HD-terveitä (14/19). Jatkossa tällä on iso merkitys, kun uuden PEVISAn myötä voi rekisteröidä vain A ja B-lonkkaisten vanhempien jälkeläisiä.

Viima on toinen kuvattu Ä-pentueesta ja molemmat ovat olleet terveitä.
Tatin pennuista on kuvattu nyt 13 ja vain yhdellä on HD-maininta (B/C). Suvun jalostusindeksit ovatkin noin 110 paikkeilla eli selvästi rodun keskiarvoa parempia (rotu Suomessa 100 - Tatti 112)..

Viima

Viiman sai terveen paperit lonkkakuvista

30.5. Harjoitusvastustajia
Puronperän kasvateille järjestetään vuoden mittaan erilaisia koulutustilaisuuksia (kts. tarkemmin tapahtumakalenteri). Näissä yleensä treenataan koirien toimintaa linnuilla.

Koulutuksia ja syksyn sekä alkuvuoden Puronperän-jahteja varten tuli tarhaan muutama sata fasaaninpoikasta kasvamaan. Näillä sitten kesän ja syksyn aikana hierotaan koiria iskuun...

Harjoitusvastustajia

26.5. Vattu ja Isla kauneuskilpailussa
Södra Norrbottens Fågelhundklubbin järjestämässä näyttelyssä Piteåssa Vattu ja Isla  osallistuivat kauneuskilpailuun.

Hienosti kisa menikin, sillä Isla sai junnuluokan laatuarvostelun erittäin hyvä ja oli kilpailuluokan kakkonen. Vattu sai käyttöluokassa laatuarvostelun erinomainen, oli kilpailuluokan ykkönen, sertifikaatin arvoinen, paras narttu 1., sertifikaatti, rotunsa paras ja Best in Show 4.! 
Ei huonosti...

Vatulle sertifikaatti

Poseerausta voittoisan näyttelyn jälkeen
Vasemmalla tuomari Marina Bengtsson

20.5. Rico noutokisan kakkonen
Rico ja Eero osallistuivat Kerhon kevätpäiville. Sunnuntain noutokisassa Rico oli toinen koirista, jotka toivat sekä heitetyn linnun että piilotetut. Kakkossija tuli ajan perusteella.

Onnea Ricolle ja Eerolle noutokisan kakkossijasta!

19.5. Valtteri koiranäyttelyssä
Valtteri pistäytyi kauneuskilpailussa perinteisessä Punttisilimässä ja sai tulokseksi erittäin hyvä ja mainiot arvostelut Aila Lehmussaarelta - onnittelut!

14.5. W-pentue
Hieno pentukevät jatkui, kun Myrtti synnytti W-pentueen toukokuun puolivälissä. :-)

Pentueessa on neljä urota ja kolme narttua. Kaikki ovat suuria, reippaita ja hienon välisiä - upeita pieniä gordoninalkuja!

Myrtti ja W-pentue

Myrtti ylpeänä synnytyksen jälkeen

3.5. NGK talvicupit
Norsk Gordonsetter Klubin talvicupit on saatu päätökseen. Tulospoimintoina voidaan ottaa esille tulevan W-pentueen isän Hardhausen Floydin jälkeläinen, Jimbalayas Chilli, joka voitti nuorten cupin. Se saavutti mm. 8 nuorten ykköstulosta, joista 4 tuli yhtenä viikonloppuna (tai siis peräkkäisinä päivinä). Kaikkiaan sille on tullut 10 ykköstulosta. Muista Floydin pennuista Svartskåras Troja oli kuudes ja Gullura`s Zanto seitsemäs. Yhdeksän muutakin pentua nousi listoille.

Myrtti paisuu päivä päivältä kuin pullataikina, vaikka W-pentueen syntymään on vielä aikaa parisen viikkoa. Ultrassa sikiöitä näkyi paljon ja kovastihan niitä odotellaankin!

Chilli

W-pentueen tulevan isän Floydin tyttö, Jimbalayas Chilli, 
on kerännyt mm. 10 kpl 1.UK tuloksia!

13.4. Q-pentue
Perjantai 13. päivä oli oikea ilon päivä! Ensin tuli tieto Myrtin ultrasta ja hyvin onnistuneesta astutuksesta. Sen päälle Elma synnytti vielä Q-pentueen. :-)

Pentueeseen syntyi neljä urosta ja narttu. Kaikki terveitä ja hienon värisiä, reippaita gordoninalkuja!

Elma ja pennut

Elma ja pennut synnytyksen jälkeen

13.4. Ultrassa
Perjantai 13. päivä toi muassaan kovasti odotettuja uutisia:

Myrtti kävi ultrassa ja pentuja on tulossa! :-)

Ultrassa sikiöitä näkyi hyvin. Yhteen kuvaan saatiin kolmekin sikiötä kerralla ja tämä tarkoittaa yleensä suurta pentuetta. W-pentueen syntymään on aikaa vielä reilu kuukausi.

Pentuja tulossa!

Yhtä aikaa näkyi useita sikiöitä

8.4. L-pentue
Iris synnytti L-pentueen - tai siis pennun - lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Pentu on kaikkien aikojen suurin Puronperän kennelissä syntynyt ja muutenkin reipas ja riuska poika!

Iris ja pentu

Iris ja pentu voivat mainiosti! :-)

3.4. Koetuloksia Norjasta
Kevään ensimmäistä pentuetta odotelleessa on mukava seurailla Norjan koetuloksia. Siellähän koekausi on kiivaimmassa vaiheessa. Erityisen mielenkiintoista on seurata tulevan Puronperän W-pentueen isän, Hardhausen Floydin, jälkeläisten edesottamuksia.

Norjan talvimestaruuskisoissa Andøyalla Floydin tyttö Jimbalayas Chilli starttasi kaikkina neljänä päivänä. Jokaisena päivänä tuli plakkariin nuorten luokan ykköstulos eli 4 x 1UK! Aikaisemmin oli kerättynä jo muita palkintoja, mm. 1UK.

NGK noteeraa erityisesti ykköstulokset. Floydin jälkeläisistä tänä keväänä ykkösen ovat napanneet mm. Gullura's Zanto ja Jimbalayas Bowie. Zantolla on myös toinenkin ykkönen. Tällä hetkellä Chilli johtaa NGK:n talvicupin nuortensarjaa ja Zanto on kakkonen. Kevään arvokisat voivat vielä muuttaa järjestystä.

Muista kevään ykkösen saajista kannattaa huomioida avoimen luokan ykkösen saaneet I-pentueen siskopuoli Tiurskallens Aya (isä Bolt) ja S-pentueen velipuoli Kaiser (isä Kid).

Chilli

Chilli ja Trond-Arne huippuviikonlopun jälkeen.

16.3. Pentu-uutisia - osa 3
Puronperän kennelin kevään 2018 kolmas pentue eli W-pentue polkaistiin alulle Etelä-Norjassa, Torpissa lähellä Haldenia. Kaksi kovaa hakijaa ja linnunlöytäjää yhdistettiin eli Hardhausen Floyd astui Puronperän Yrtin eli Myrtin.

Floyd oli minulle ennestään tuttu mm. NGK:n 100-vuotismaaottelusta ja onhan se periyttänytkin todella hienosti. Nyt siis pelattiin hieman "varman päälle". Upealuonteinen ja miellyttävä uros, jolla meriittilista on vaikuttava.

W-pentueen pitäisi syntyä toukokuun puolessa välissä. Kevään astutukset on nyt hoidettu ja alkaa kuumeinen pentujen odotus...

Myrtti ja Floyd

Kaksi kovaa hakijaa ja huimaa linnunlöytäjää - mites pennut?

12.3. Ultrassa
Myös Elman astutuksesta alkaa olla vierähtänyt kuukausi. Huolellisen astutuksen jälkeen tuloksia oli lupa odotella...

Kuten Iriskin, myös Elma oli tiineenä ja normaalikokoinen pentue sieltäkin pitäisi putkahtaa. Q-pentueen pitäisi syntyä huhtikuun puolivälissä.

Ultra

6.3. Ultrassa
Iris astutettiin melko tarkkaan kuukausi sitten. Astutus hoidettiin useampaankin kertaan, se onnistui hyvin ja tämän perusteella oli lupa odotella pentuja.

Ultran perusteella ei ollut epäilystäkään, etteikö Iris ole kantavana! :-)

Näyttäisi tulevan melko normaalikokoinen pentue. L-pentueen syntymään on aikaa vielä reilu kuukausi...

Pentuja tulossa!

28.2. Rico CCA-vapaa
L-pentueen tulevan isän, Puronperän Ricon, CCA-tulos saapui North Carolina State Universityn eläinlääketieteen tutkimusosastolta. Odotettu uutinen oli, että Ricon CCA-tulos oli vapaa (negative).

Gordoninsetterillä tunnetaan harvinaisena erityinen pikkuaivojen abiotrofian muoto cerebellar cortical abiotrophy, CCA. Sairaus periytyy resessiivisesti eli sairauden aiheuttava geeni tulee periytyä molemmilta vanhemmilta.

Myös L-pentueen emä,  Iris, on vapaa (negative). Tämä tarkoittaa sitä, että L-pentueen pennut tulevat olemaan perinnöllisesti vapaita eli eivät kanna lainkaan tätä sairautta aiheuttavaa geenimutaatiota.

Rico

Rico on testattu CCA-vapaaksi

13.2. Pentu-uutisia - osa 2
Puronperän kennelin kevään 2018 toinen pentue eli Q-pentue sai alkunsa, kun kävin Funäsdalenissa, Ruotsissa ja NO V-17 Fjällpilens IE Guillac sekä Elma kohtasivat.

Erittäin hieno uros! Onpa hieno nähdä näitä loistavasti menestyneitä metsästysgordoneita, joiden luonne ei jätä toivomisen varaa. Olen niin moneen kertaan painottanut, että kaikkien hienojen käyttöominaisuuksien edelle ajaa tämä yksi seikka, joka tekee gordonin: upea luonne!

Q-pentueen pitäisi syntyä huhtikuun puolessa välissä.

Elma ja Guillac

Elma ja Guillac ovat molemmat hienosti menestyneistä pentueista ja
tottahan toki ne itsekin ovat keränneet koko joukon palkintoja!

7.2. Pentu-uutisia
Puronperän kennelissä on ensi vuoden alkupuolelle kaksi eri pentusuunnitelmaa. Ensimmäinen näistä eli L-pentue toteutettiin viime viikonloppuna, kun kävin Göteborgissa pikku reissulla ja Puronperän Rico astui Iris de la Petite Querrieren.

Kivasti nuo koirat ottivat toisensa vastaan ja muutenkin tuntui
synkkaavan. Iris tuntuu olevan oikein pirteä ja iloinen paketti. Rico astui Iriksen parina eri päivänä ja muutenkin Iriksen juoksu tunti olevan hyvin kohdallaan.

L-pentueen pitäisi syntyä huhtikuun alussa.

Astutus

Iriksen ja Ricon kovasti odotettu pentue on saanut alkunsa

9.1. Walther Vuoden Valioksi Ruotsissa
Svenska Gordonsetterklubben julkaisi Vuoden Gordoninsetteritittelit Ruotsissa.

V-pentueen isä SE MVA Åshöjdens Walther valittiin Vuoden Valioksi. Se saavutti viime vuoden aikana Ruotsin Muotovalio -tittelin ja oli toinen Ruotsin mestaruuskisoissa tunturissa. Hieno vuosi!

Onnittelut Waltherille & Janille ja Ewalle sekä 
muille
palkituille, omistajille ja kasvattajille!

Tulokset Svenska Gordonsetterklubbenin sivuilla

PS. Vuoden Kenttäkoira oli Svitjods Rebel, joka isoisä on myös Tatin isä Finnvola's Tsar ja emä J-pentueen isän Martinin sisko Isa Från Ryssland.

Årets champion

V-pentueen isä Walther valittiin Vuoden Valioksi Ruotsissa

9.1. Vuoden tittelit Norjassa
Norsk Gordonsetter Klub julkaisi Vuoden Gordoninsetteritittelit Norjassa. Kuten Tanskassakin, myös Norjassa valintoja osui kivasti "sukuun".

Vuoden Gordoninsetteriksi kruunattiin NUCH NJCH NJ(K)CH NMFS-17 Trixie. Trixien isä on Finnvolas Kid eli siis sama kuin S-pentueella. Huiman kauden aikana Trixie voitti mm. Norjan Metsämestaruuden. Tästä huolimatta siitä ei tullut kuitenkaan Vuoden Metsäkoiraa, vaan tämän tittelin otti TG Buzz, jonka isä on Imingens Trønder Trøkk eli Tatin äidin veli.

Vuoden Nuori Gordoninsetteri oli Rørosviddas Charlie, jonka isoisä on A-pentueen isän Zlatanin veli ja emän isä N KVA Rørosviddas Tzarek, joka on R-pentueen isän, Bascon, isä.

Tämän lisäksi Vuoden Näyttelykoiraksi valittiin Kottumlias Aika, jonka isä on myös V-pentueen isoisä eli Gant. Aikaslailla kivasti tittelit napsahtivat samaan sukuun Puronperän koirien kanssa... :-)

Onnittelut palkituille, omistajille ja kasvattajille!

Tulokset Norsk Gordonsetter Klubin sivuilla

Trixie saavutti jälleen Vuoden Gordoninsetteri -maininnan Norjassa

Charlie ja Pål

Rørosviddas Charlie saavutti koko nipun nuortenluokan ykköstuloksia
Huima linnunlöytäjä!

8.1. Vuoden tittelit Tanskassa
Vuoden gordoninsetteritittelit on julkaistu Tanskassa. Tulokset olivat hienoa luettavaa ainakin näin Puronperän näkökulmasta...

Vuoden Gordoninsetterikasvattaja -palkinnon pokkasi kennel Vajskær eli Linda ja Lorenz! Kennelin kasvatustyötä on hyödynnetty Puronperänkin kasvatuksessa, kuten myös toisinpäin, sillä Puronperän Unickan pennut olivat mukana tuomassa tätä titteliä. :-)

Vuoden Gordoninsetteri oli Vajskær Cora, jonka emä on Rana ja isä Troldmarkens Chiko, joka on myös U-pentueen isoisä (ja Ä-pentueen isoisoisä).

Ä-pentueen siskopuoli Åens Nandi (isä SE M-14 Vajskær Abidal) nimettiin Vuoden Nuoreksi Gordoninsetteriksi Tanskassa 2017! Se saavutti viime vuoden aikana mm. 5 x 1.UK (NUO 1), oli Derby-finalisti sekä voitti DGSK:n pääkokeen nuorten kilpailuluokan (1.UKK, NUO 1:n saavuttaneille). Pistelaskennan ulkopuolella se oli saavuttanut jo vuonna 2016 4 x NUO1...

Nandin isä on siis sama kuin Ä-pentueen eli Abidal ja emä DK KVA DK MVA Vinterdalens Tillaaen, "Tillie" (Ö-pentueen isän Turbon sisko). Tämä oli ties monesko suvun vastaava saavutus. Vuoden Nuori -tittelin ovat saavuttaneet muistaakseni mm. molemmat vanhemmat, isoisä Beckham ja tämän pennut Puronperän Unicka (Tanskassa) ja KM-13 Puronperän Ukkoonen (Suomessa) - sekä näiden emä Tatti, jne. 

Vuoden Voittajaluokan koira oli Wayne eli E-pentueen isä ja I-pentueen velipuoli. Huimaa jälkeä tuli koko kauden ajan ja kohtahan koirasta tullee käyttövalio...

Onnittelut palkituille, omistajille ja kasvattajille -
etenkin Lindalle, Lorenzille ja
Robertille!

Tulokset Dansk Gordon Setter Klubin sivuilla

Linda ja Lorenz

Vuoden gordoninsetterikasvattaja Tanskassa 2018
Kennel Vajskær / Linda ja Lorenz :-)

Nandi ja Robert

Vuoden Nuori Gordoninsetteri Tanskassa Åens Nandi ja 
omistaja Robert Paulsen

1.1. Vuoden 2017 kohokohtia
"Juhlavuosi" 2017 on taakse jäänyttä elämää. Hieno vuosi erilaisine reissuineen! Puronperän-koirat menestyivät vuoden aikana hienosti.

Erityisesti mennestä vuodesta jäi mieleen Nooran (Puronperän Eleonoora) viides sija Suomen Kultamaljassa. Kultamalja on järjestetty vuodesta 1948 lähtien. Kisassa on sijoitettu gordoninsetteri kymmenen kertaa, joista neljä on ollut Puronperän kennelistä:

2013 1. KM-13 Puronperän Ukkoonen, "Viggo"
2013 5. Puronperän Usko Eevertti
2014 5. Puronperän Voltti
2017 5. Puronperän Eleonoora, "Noora"

Vuoden hieno kohokohta oli myös Dinon eli Puronperän Äksyn ja Mikan saavuttama Gordoninsettereiden metsämestaruus!

Kiitokset kaikille kokeissa startanneille Puronperän koirien omistajille
Hieno koevuosi takana!

Kiitokset myös kaikille muille kasvattien omistajille, jotka olette olleet aktiivisia ja osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Jatketaan edelleen samaan aktiiviseen malliin!

Noora Kultamaljan viides!

Kultamaljafinaalin viidennet Noora ja Pekka sekä
finaalituomari Juha Kojonen

Dino ja Mika - metsämestarit 2017

Metsämestarit mallia 2017: Dino ja Mika

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri