Kössi ja Jani

Uutiset 2020

Joitakin poimintoja vuodelta 2020. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

14.12. Rio terve
Koevuoden 2020 Suomen paras nuori gordoninsetteriuros Puronperän Xavier, "Rio", on saanut vihdoinkin kaikki PEVISA:ssa vaaditut terveystutkimukset valmiiksi:

Lonkkatulos on paras mahdollinen ja dna-tutkimukset puhtaat eli sen jälkeläiset tulevat olemaan näiden sairauksia osalta terveitä. 
Ensimmäinen astutus onkin jo sovittuna heti vuodenvaihteeksi 2020/2021.

Onnittelut Riolle, Marikalle ja Jarkolle!

Rio

Riolla oli menestyksekäs koevuosi, se sai hyvät terveystulokset ja
ensimmäinen astutus on jo luvassa!

22.11. Wapulle tulos
Koevuoden päättävältä koeviikolopulta Puronperän Waapukka, Wappu, nappasi jälleen tuloksen. Haku oli hyvällä tasolla ja hyvä lintutyö ilman pudotusta eli tulos oli AVO 3, koska noutokoetta ei ollut suoritettuna.
Wappu jatkaa koeuraansa edelleen 100 %:n palkitsemisprosentilla!

Onnittelut Wapulle ja Mikolle!

Loppuposeerausta

Wappu oli ryhmän ainoa palkittu. Tuomari Matti Juuti

10.11. Almalle terveystuloksia
Puronperän Amanda eli Alma sai loputkin terveystulokset eli dna-testien tulokset Labokliniltä. Nyt Alman terveys on kattavasti dokumentoitu:

Upeat tulokset - onnittelut!

7.11. Wappu mestariksi
Pohjois-Pohjanmaan kanakoiraharrastajien mestaruuskisa pidettiin Tyrnävällä. Kotikonnuilla skabaan starttasivat luonnollisesti myös Puronperän Waapukka, Wappu, sekä Mikko. Pohjois-Pohjanmaa tunnetaan kovatasoisista brittiläisistä kanakoirista, joten ihan pikkukisasta ei ollut kyse...

"Savun hälvettyä" mestariksi julistettiin - ketkäs muutkaan - Wappu ja Mikko! Hurraa! Kokeesta tuli vielä lisäksi kotiinviemisiksi laatupalkinto AVO 3!

Superonnittelut Pohjois-Pohjanmaan mestareille 2020 Wapulle ja Mikolle!

Wappu mestariksi

Wapulle laatutulos ja Pohjois-Pohjanmaan mestaruus!

5.11. Seena ja Alma HD-terveitä
Puronperän Xena eli Seena, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD B/A eli terve! Hienoa! Kuva ei ollut ihan suora, mutta siitä huolimatta mainio tulos.
Seena on X-pentueen kolmas lonkkakuvattu koira. Sisarukset Siiri ja Rio ovat aikaisemmin saaneet tulokset A/A.

Puronperän Amanda eli Alma sai niinikään lonkkakuvaustuloksen ja tulos oli hieno A/A. Lisäksi myös kyynärkuvaustulos oli 0/0 eli molemmat tulokset olivat parhaat mahdolliset! Upeaa!
Alma on A-pentueen toinen lonkkakuvattu koira. Velipoika Avec eli Hönö on aikaisemmin saanut tuloksen B/B.

Onnittelut hienoista terveystuloksista Seenalle ja Almalle sekä omistajille!

Helmi ja Alma

Alma sai tulokset HD A/A ja ED 0/0, kuten myös Helmi

30.10. Waynelle käyttövaliotitteli
Puronperän E-pentueen isä DK JCH DK BRCH S JCH Lilleskogens Wayne omaa hienot käyttövaliotittelit. Valitettavasti Suomen Kennelliitto ei ole kirjannut näistä kuin Tanskan käyttövalioarvon - toista tanskalaista käyttövaliotitteliä ei tunneta (Wayne on valioitunut sekä normaaleista käyttökokeista että verellisistä metsästyskokeista).

Sen sijaan Ruotsin käyttövaliotitteli tunnetaan ja tunnustetaan myös Suomessa, mutta sitä ei kirjata ilman erillistä dokumenttia - näyttelyvaliotittelit kyllä kirjataan, vaikka olisi mikä "voittaja"... Ei, vaikka tittelit on kirjattu Svenska Kennelklubbenin Hunddataan, Norsk Kennel Klubin Dogwebiin tai Dansk Kennel Klubin Hundewebiin.

Pyysin todistuksen valionarvosta Svenska Kennelklubbenista. Siellä oltiin ystävällisiä ja autettiin nopsaan. Vihdoinkin on todistus myös Ruotsin käyttövaliotittelistä ja se kirjataan järjestelmään. Nyt E-pentueen ja Z-pentueen sessut saavat sukutauluihin tämän puuttuvan tittelin! :-)

PS. Wayne kilpailee nykyisin Norjassa ja tänä syksynä aloittanut vakuutavasti: tunturista 1AK ja 1VK (avoimen ja voittajaluokan ykköstulokset) sekä kentältä 1VK, Norjan kenttämestaruuskisan karsinnasta tuli vielä 1VK sekä semifinaalissa 3VK - kohtahan Wayne on tuolla menolla myös Norjan ja Pohjoismaiden käyttövalio! 

Wayne S JCH

23.10. Immu jalostusuroslistalle
Puronperän Icemanin eli tuttavallisemmin Immun ura on ollut tasaisen nousujohteinen. Tänä vuonna oli seuraavan askeleen eli terveystutkimusten vuoro.

Immu sai puhtaat tulokset sekä lonkka- että kyynärkuvauksista ja sen dna-testit olivat negatiiviset sekä CCA:n että PRA:n osalta - se voi siis saada näiden sairauksien osalta vain terveitä jälkeläisiä.

Tulosten myötä Immu täyttää kaikki rotujärjestön jalostusurokselle asetetut kriteerit ja se hyväksyttiin jalostusuroslistalle!

Onnittelut Immulle ja omistajille jalostusurosstatuksesta!

Immu ja Tomi

20.10. Xavier HD-terve ja CCA-vapaa
Puronperän Xavier eli Rio, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! Upeaa!
Rio on X-pentueen toinen lonkkakuvattu koira. Myös Siiri (Xiri) on saanut parhaan mahdollisen tuloksen eli A/A.

Riolle on tehty myös ensimmäinen dna-testi: se sai CCA-testistä tuloksen negative eli se ei kanna tämän sairauden geeniä.
Aikaisemmin myös Riesa (Xiru) on saanut negatiivisen tuloksen sekä CCA- että PRA- dna-testeistä.

Onnittelut hienoista terveystuloksista Riolle, Marikalle ja Jarkolle!

Rio ja metso

Riolla on ollut mahtava vuosi: lukuisia koepalkintoja ja hienot terveystulokset!

18.10. Vinka avasi palkintoputken
Q-pentueen Vinka (Qiirus) starttasi Inarin metsäkokeessa. Hieno lintutyö teeripoikueelle, mutta valitettavasti ei pudotusta, joten tuloksena arvokas AVO3-laatupalkinto! Palkintoputki on nyt avattu! :-)

Onnittelut Vinkalle ja Pasille ensimmäisestä koetuloksesta!

Vinka ja Pasi

Vinkan ja Pasin syksy on ollut hieno!

17.10. Gordon Race Puronperän-koirien juhlaa
Gordon Race kisattiin tänä vuonna yksipäiväisenä kenttäkokeena Kauhajoen Kainastolla, kilpailukeskuksena ja majoituspaikkana toimi Kantorannan lomatila. Tuomarina toimi Tero Laaksonen ja maasto-oppaana Juhani Toivakka.

Starttilistalla oli huima setti puronperäläisiä. Vanhimmasta päästä:

Kisa oli kovatasoinen ja kaikkien kuuden iltapäivän matsaukseen edenneen koiran yli oli aamupäivän karsinnassa ammuttu. Jännittävien tilanteiden tauottua palkintoluettelosta tuli hieno

 1. Gordon Race -mestarit Sohvi ja Jarkko

 2. Puronperän Xiru ja Reijo, NUO2 + Novan muistopalkinto
  (paras nuori koira)

 3. Puronperän Iceman ja Tomi, AVO3

 4. Puronperän Islay, AVO3

 5. Puronperän Xavier ja Jarkko, NUO3 + Olgan Avanssi - palkinto

Vaikka mestaruutta ei tullut, oli kisa siis Puronperän-koirien juhlaa. Myös kaikki annetut laatupalkinnot menivät puronperäläisille.

Onnittelut kaikille palkituille - valtavan hieno suoritus!

Startti

Gordon Race starttaajat
Mukana (vasemmalta) mestaruutta puolustanut Immu & Tomi, Halla & Aleksi, Riesa & Reijo, Sohvi & Jarkko, Isla ja Norja, Witsi & Jari,
10 vuoden takainen mestari Rihla & Nelli, Rio & Jarkko, 
Valtteri & Sanna, Remu & Jari - huima setti!

Palkitut

Gordon Racen palkitut vasemmalta
Tuomari Tero Laaksonen, mestarit Sohvi ja Jarkko
Puronperän-koirat ottivat muut sijat:
2. Riesa & Reijo NUO2 + Novan muistopalkinto
3. Immu & Tomi AVO3
4. Isla AVO3
5. Rio & Jarkko NUO3 + Olgan Avanssi - palkinto

10.10. Riolle koepalkinto
X-pentueen Rio (Xavier) starttasi Lapuan kenttäkokeessa. Kultamaljan karsintaviikolla se oli lapinreissun jäljiltä hieman vaisu, mutta nyt oli taas virtaa tassuissa. Rion seisontaa oli edeltänyt aikaisemmilla pareilla usea lintutilanne ja se kävi omassa lintutilanteessa sen verran kuumana, että tuloksena oli nuortenluokan kolmostulos. Tämä oli jo Rion toinen laatupalkinto.

Onnittelut Riolle ja Jarkolle uudesta koetuloksesta!

Rio palkinnolle

Rio sai jo toisen laatupalkinnon kokeista

4.10. Siiri Kultamaljan toinen!
Kultamaljan ja Derbyn finaalit kisattiin sunnuntaina. Vatsanpohjaa kutkuttanut jännitys laukesi lopulta, kun koirat pääsivät hakemaan Lapuan sängille. Finaalistarttien ainoat gordonit olivat X-pentueen Siiri ja Riesa sekä Q-pentueen Vinka. Jo tässä vaiheessa saavutukset olivat upeat!

Vinka sai karsinnan aamupäivällä pari erää, mutta ei valitettavasti lintutyötä ja ei myöskään paikkaa loppukahinoihin. Vinkalta ja Pasilta toki kelpo suoritus myös finaalissa!

Sekä Siirin että Riesan haut olivat hiuppuluokkaa ja paritoverit helisemässä. Riesa sai seisonnan peltopyypoikueelle, mutta valitettavasti vain muutama sekunti kytkentäkäskyn jälkeen, joten sitä ei voitu hyväksyä. Seuraavassa parissa Siiri otti hienon seisonnan peltopyyparvelle. Valitettavasti linnut karkottuivat ilman avancea, mutta Krister oli kuitenkin jo ampumaetäisyydellä ja siten lintutyö tehtynä finaalissa!

Näillä eväin molemmat etenivät "finaalin finaaliin" eli iltapäivän kuuden parhaan koiran joukkoon. Tässä vaiheessa Siiri oli rankattu toiseksi ja Riesa viidenneksi. Iltapäivän matsaus lähti alhaalta ylöspäin eli Riesa starttasi ensimmäisessä erässä.

Riesa jäi erässään toiseksi ja siten valitettavasti sijoitus tipahti sille ikävimmälle paikalle eli viiden sijoitettavan koiran ulkopuolelle.
Upea saavutus kuitenkin!

Kun muut koirat eivät pystyneet nostamaan osakkeitaan, Siiri starttasi finaaliparissa. Tuomari kertoi, että erää jatketaan niin kauan, kunnes lintu löytyy - jännitys tiivistyi...

Kovin kauaa erää ei jatkettu, kun paritoveri sai seisonnan ja näin Siiri oli Kultamaljan toinen! Upeaa! Hienoa! Mahtavaa!

Huikeaa nähdä, kokea ja tuntea vuosi toisen jälkeen pentujen ottajien hienon osanoton ikäluokkakilpailuihin, sen jännityksen, odotuksen ja onnistumisen riemun!

Onnittelut Siirille ja Kristerile hienosta sijoituksesta!
Riesa & Reijo sekä Vinka & Pasi - upea saavutus!

Seisonta

Siiri seisoo peltopyitä ja Krister menossa seisonnalle

Loppuposeerausta

Kultamalja-finaalin kakkonen Siiri sekä
finaalituomari Matti Juuti, Krister ja ylpeä kasvattaja

3.10. Vinka Derby-finaaliin!
Vuonna 2018 syntyneiden brittiläisten kanakoirien SM-kisan eli Derbyn karsinta järjestetiin lauantaina 3.10. Lapualla. Starttiin osallistuivat Puronperän Q-pentueesta Vinka (Qiirus) sekä Puronperän W-pentueesta Hertta (Walkyria) ja Witsi. Minä starttasin myös Norjalla

Karsinta oli kovaa ja iltapäivään selviytyivät vain Vinka ja Norja. Norja sai hakea karsintaryhmän viimeiseen pariin saakka, mutta finaaliin oikeuttavaa lintutyötä ei saatu. Sen sijaan Vinka teki jo aamupäivällä linnunoton, mutta valitettavasti laatutulos jäi saamatta, koska paritoverina ollut pointteri ryösti seisonnan ja Pasi ei päässyt ampumaan. Saaliiksi kuitenkin Derbyn finaalipaikka!

Onnittelut Vinkalle ja Pasille finaalipaikasta!

Vinka ja Pasi

Vinka ja Pasi finaalipaikan ratkettua

2.10. Siiri ja Reisa Kultamaljafinaaliin!
Vuonna 2019 syntyneiden brittiläisten kanakoirien SM-kisan eli Kultamaljan karsinta järjestetiin perjantaina 2.10. Lapualla. Starttiin osallistuivat Puronperän X-pentueesta Rio (Xavier), Elsa (Xelcie), Xero, Siiri (Xiri), Riesa (Xiru) sekä Remu (XO). Startissa oli myös Tomin norjantuonti Helmi (Skjækervatnet's A-Svarte Perle).

Karsinta sujui vaihtelevasti, mutta Siiri, Riesa ja Remu onnistuivat ja jatkoivat karsinnan iltapäivään. Remu oli lähellä onnistua, mutta fasaani ei kestänyt koiraa ja Jari ei ehtinyt ilmoittaa seisontaa. Sen sijaan Siirin ja Riesan päivä meni nappiin; tuloksena finaalipaikat ja molemmille nuortenluokan kakkostulos!

Siiri ja Riesa ovat ainoat finaaliin selviytyneet gordoninsetterit.

Onnittelut Siirille ja Kristerille sekä Riesalle ja Reijolle
tuloksista ja finaalipaikoista!

Siiri & Krister ja Riesa & Reijo

Siiri & Krister ja Riesa & Reijo finaalipaikan ratkettua

28.9. Riesalle ja Riolle koepalkinnot
X-pentueen Riesa (Xiru) ja Rio (Xavier) osallistuivat Kerhon koeviikon aloittaneeseen kenttäkokeeseen. Molemmat onnistuivat ja saivat laatupalkinnot: Riesalle NUO 2 ja Riolle NUO 3 - upeaa!

Pentueen koesyksy on alkanut hienosti. X-pentue on yhdistelmästä Viima (Äly) ja Walther.

Onnittelut Riesalle ja Reijolle sekä Riolle ja Jarkolle koetuloksista!

Riesa ja Reijo

Riesan koepalkinto oli enemmän kuin odotettu

24.9. Jena Fjällpokal-voittoon
Norjan äidin sisko Jimbalayas Jena voitti tänään Ruotsin Fjällpokal-finaalin! Fjällpokal on Suomen Kultamajaa vastaava kisa tunturissa nuortenluokan koirille. Kisaan pääsevät 20 parhaiten palkittua nuorta brittiläistä kanakoiraa. Jena on 2018 syntyneestä uusintayhdistelmästä. Jenan isä Hardhausen Floyd on myös Puronperän W-pentueen isä.

Onnittelut omistajalle Niklas Köhlerille ja
kasvattajalle Jim Pedersenille mestaruudesta!

Voittajat

Fjällpokal-voittaja 2020 Jimbalayas Jena

20.9. XO:lle näyttelytulos
Puronperän XO eli Remu kävi näyttelyssä ja sai hienon tuloksen: nuorten luokan laatuarvostelu erittäin hyvä ja kilpailuluokan kakkonen!
Nyt kelpaa startata kokeissa!

Onnittelut hienosta näyttelytuloksesta!

Remu seisoo

Remu on tosi lupaava nuori gordoniuros

13.9. Xerosta Nuorten Metsämestari
Puronperän Xelcie (Elsa) & Jani, Puronperän Xiru (Riesa) & Reijo sekä Puronperän Xero & Juha-Pekka osallistuivat gordoneiden metsämestaruuskisaan Pudasjärvellä 12.-13.9.

Koirat saivat kehuja työskentelystään molempina päivinä. Haku toimi hienosti ja työtä tehtiin "puukko hampaissa". Sunnuntain päätteeksi Xero ja Juha-Pekka palkittiin nuortenluokan Metsämestarina 2020!

Superonnittelut Xerolle sekä Juha-Pekalle!

Uutinen Kanakoirakerhon sivuilla

Nuorten metsämestari 2020

Xero ja Juha-Pekka nuortenluokan Metsämestarit 2020

12.9. Walther SGKS:n pääkokeen voittoon
Svenska Gordonsetterklubbenin pääkoe pidettin tänä syksynä metsäkokeena Orsassa. Puronperän X- ja V-pentueiden isä SE MVA Åshöjdens Walther oli voittajaluokan ykkönen. Walther on nyt voittanut pääkokeen sekä tunturissa että metsässä, lisäksi se on ollut voittajaluokan kakkonen kenttäkokeessa. Uskomattoman monipuolinen koira!

Onnittelut Waltherille ja Janille!

Jan ja Walther

Walther ja Jan SGSK:n pääkokeen voittajat 2020 - tällä kertaa metsämaastossa
(kuva Kari H Lautamäki)

22.8. Witsi rotujärjestön erikoisnäyttelyn ROP-voittoon
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n erikoisnäyttely pidettiin totuttuun tapaan Lapualla. Erikoista oli se, että ajankohta oli siirtynyt koronarajoitusten vuoksi elokuun loppuun. Myös tuomari oli vaihtunut; tuomarina toimi Raimo Louhio.

Näyttely oli ajankohdan takia koiramäärältään hieman totuttua pienempi, mutta tasokas yhtä kaikki. Kehään asteli kolme Puronperäläistä emäntineen ja isäntineen: nuoret Rio (Xavier) ja Riesa (Xiru) sekä juuri avoimeen luokaan siirtynyt Witsi.

Päivä sujui hienosti, sillä nuori kolmikko sai hyvät arvostelut. Kaiken kukkuraksi Witsistä tuli Rotunsa Paras sekä oli Best In Show -kehässä viides! Taisi olla seitsemäs Puronperän koiran erikoisnäyttelyn ROP-voitto!
Ei ihan huonosti metsästyskoiriin keskittyvältä kenneliltä... 

Onnittelut koko Puronperän köörille, 
erityisesti Witsille, Nellille ja muulle Pohjosahon poppoolle!

Witsi ja Nelli

ROP Witsi ja Nelli

12.8. Norja ja sisarukset näyttelyssä
Aarbingen's-kennelin pentue NO MVA Jimbalayas Chili - NO MVA Vårhompens Marco eli Norja ja sen sisarukset täyttävät 26.8. kaksi vuotta. 
Ne siirtyvät nuortenluokasta avoimeen luokkaan juuri sopivasti tulevan koekauden alla.

Pentueesta on palkittu kokeissa kaksi Norjassa, kaksi Ruotsissa ja yksi Suomessa. Näyttelyssä on pentueesta ehtinyt käydä kahdeksan eli kaikki yhtä lukuunottamatta. Tulokset ovat alle kahden vuoden ikäisille suorastaan huimat:

 • Cara - erinomainen, sertifikaatin arvoinen, sertifikaatti

 • Khaleesi - erinomainen, sertifikaatin arvoinen, sertifikaatti

 • Bekken - erinomainen, sertifikaatin arvoinen

 • Bruno - erinomainen, sertifikaatin arvoinen

 • Kah - erinomainen, sertifikaatin arvoinen

 • Rago - erinomainen, sertifikaatin arvoinen

 • Tiri III - erinomainen, sertifikaatin arvoinen

 • Kipa - erittäin hyvä

 • Shadow - ei ole esitetty

Koe- ja näyttelyurat ovat lähteneet kivasti käyntiin ja pentueen tulevaisuus näyttää hyvältä!

PS. Kesällä tuli Norjan velipuoli Suomeen (Chilin kuluvan kevään pentueesta yhdessä Rørosviddas Anten kanssa) ja Norjan isää Vårhompens Marcoa on tarkoitus käyttää siitokseen suomalaiselle nartulle - Norjan ja sen pentuesisarten tulokset on Suomessakin huomioitu! :-)

Norja ja Isla

Norjalla ja Islalla kuonot kohti syksyn jahteja

8.8. Riesalle starttilupa
Xiru eli Riesa kävi näyttelyssä hakemassa starttiluvan eli tuloksen. Tuloksena oli laatupalkinto NUO hyvä - hienoa!

Riesa on ensimmäinen X-pentueen virallisen tuloksen saanut koira.

Riesa

Kaunis metsästyskoira Riesa :-)

6.8. Witsi ja Pelle PRA- ja CCA-vapaita
Witsille ja Pellelle tehtiin viralliset DNA-testit. Lopultakin kaikki tulokset tulivat Labokliniltä ja molemmat koirat olivat DNA-vapaita sekä PRA:n että CCA:n osalta!
koira CCA-tulos PRA-tulos virallinen tulos
Puronperän Witsi N/N N/N Laboklin 6.8.2020
Puronperän Pelle N/N N/N Laboklin 6.8.2020

Molempien koirien osalta negatiiviset CCA-tulokset tiedettiin jo etukäteen vanhempien DNA-tulosten perusteella, mutta PRA-tulokset olivat kiva vahvistus koirien perimästä. Kumpikaan koira ei kanna näiden sairauksien geeniä ja tämä tarkoittaa sitä, että ne voivat saada vain terveitä jälkeläisiä. Tämä helpottaa huomattavasti mahdollista siitoskäyttöä.

Witsi taitaa olla yksi parhaiten terveystestatuista gordoninsetteriuroksista Suomessa - ja lisäksi koe- sekä näyttelypalkittu. Se on terve (vapaa/normaali) mm. lonkkien, kyynärpäiden, kivesten, selän, PRA:n ja CCA:n suhteen

28.7. Gordoni brittiläisten rotujen kärkikahinoihin
Jahti-lehdessä 3/2020 julkaistiin artikkelin eri rotujen metsästyskäytössä olevien koirien määrästä 10 vuoden perspektiivillä. Gordoninsetteri on noussut jo viidenneksi suorituimmaksi 7 ryhmän eli kanakoiraryhmän roduksi! :-)

Mikä parasta, rodun metsästyskäytön osuus arvioidaan jo 70 %:ksi ja metsästyskäytössä olevien koirien osuus (626 kpl) brittiläisten kanakoirien ryhmässä on kärkipäätä yhdessä punaisen irlanninsetterin (636 kpl) kanssa. Selvästi taakse ovat jääneet vielä 90-luvulla suositut englantilaiset kanakoirat - englanninsetteri (492 kpl) ja pointteri (298 kpl).

Gordoninsetterin tunnettavuudessa käyttökoirana on tapahtunut hienoa kehitystä ja yhä useampi metsästäjä päätyy valitsemaan gordonin.
Vielä 90-luvulla käyttökoirien prosenttiosuus oli toisin päin tai ainakin alle puolet. Käyttökoirien osuus rodun rekisteröinneissä kasvaa koko ajan.
Syinä ovat varmasti yhä parempi tunnettavuus hyvistä käyttöominaisuuksista, koulutettavuudesta, luonteesta ja terveydestä.

Jahti 2020-3

Gordoninsetteri on noussut kanakoiraryhmän viidenneksi suorituimmaksi metsästyskoiraroduksi ja brittiläisten rotujen kärkikahinoihin

24.-26.7. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen ja koulutusleiri pidettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 24.-26.7. - kuten lähes parikymmenen vuoden aikana on tehty. Viikonlopun treeneihin osallistui kymmenkunta innokasta hännänheiluttajaa ohjaajineen.

Olipas taas hienoa nähdä jäätävän hienoja suorituksia. Koirat ja ohjaajat tekivät suoritus suoritukselta paranevia lintutöitä ihan iästä riippumatta. Nuorimmat olivat vain 4 kk ikäisiä, mutta otteet kuin aikakoirilla. Vanhemmat koirat näyttivät niin jäätävän hienoja hakuja ja lintutöitä, että arvokisojen kärkisijoituksia alettiin jo jakamaan...

Suurkiitokset kaikille osallistujille - hauskaa oli!
Jatkakaa samaan malliin!

Osallistujia 2020

Kiitokset seurasta ja hauskasta viikonlopusta:
Reijo ja Riesa; Sanna ja Jari, Remu ja Valtteri; Karoliina, Eetu, Ville ja Mila;
Lea, Veli ja Pepi; Jani ja Elsa; Jari ja Pelle; Sari, Mika ja Hertta;
Jarkko ja Rio sekä Jukka-Pekka ja Turo

23.7. Witsille TOKO ALO 3
Agilityä harrastanut Witsi laajensi lajirepertuaaria ja starttasi ensimmäisen kerran virallisessa tottelevaisuuskokeessa. Tuomarille setteri tottelevaisuuskokeessa tuntui olevan hieman outo ilmestys ("Olen muistaakseni arvostellut setterin viimeksi parinkymmentä vuotta sitten!").

Tilanne oli myös Witsille outo ja normaalisti helpot suoritukset - hyppy esteen yli ja maahanmeno liikkeestä - menivät nollille. Tästä huolimatta virallinen tulos plakkariin eli 126 pistettä ja TOKO ALO 3 - hieno suoritus! Kovin paljon ei tarvitse treenata, niin luokan vaihdos taitaa olla edessä... :-)

21.7. Xiri HD-terve
Puronperän Xiri eli Siiri, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! Upeaa!

Siiri on X-pentueen ensimmäinen lonkkakuvattu koira.

4.7. Nuorille koirille ei vaadita näyttelytuloksia tulevalla koekaudella
Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunta on tehnyt päätöksen, että tulevalla koekaudella ei vaadita näyttelytulosta 1.1.2018 ja sen jälkeen syntyneiltä koirilta.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Puronperän L-, Q-, W- ja X-pentueiden pennut voivat startata ilman virallista näyttelypalkintoa koekaudella 20.8.2019-31.3.2021. Tämä koskee Suomessa järjestettäviä kokeita - muissa maissa näyttelypalkintovaatimusta ei ole muutenkaan (ei ainakaan Pohjoismaissa).

Tiedote rotujärjestön kotisivuilla

29.6. Witsille hienot terveystulokset
Puronperän Witsin terveystutkimusten viralliset arvostelut saapuivat Kennelliitosta. Kaikki tulokset olivat hienoja:

 • lonkat HD B/B

 • kyynärät ED 0/0

 • selkä
  - nikamien epämuotoisuus VA0 (normaali), lukumäärä: 0
  - selän spondyloosi SP0 (puhdas)
  - välimuotoinen lanne-ristinikama LTV0 (normaali)

Lonkkatulos oli toiseksi paras ja kaikki muut terveystulokset parhaat mahdolliset. Tulokset ovat nähtävissä Kennelliiton jalostustieto- järjestelmässä.

Witsi on W-pentueen toinen lonkkakuvattu koira. Aikaisemmin pentuesisar Hertta (Walkyria) sai tuloksen A/A.

Jari ja Witsi

Witsin ura on lähtenyt hienosti käyntiin:
menestystä on tullut ennen kaikkea käyttökokeissa,
mutta myös näyttelyssä ja nyt vielä se sai hienot terveystulokset

26.6. Koirat PRA- ja CCA-vapaita
Pentujen rokotuksen yhteydessä teetin kaikille lopuillekin kennelin koirille DNA-testit. Vihdoinkin tulokset tulivat Labokliniltä ja kaikki koirat olivat DNA-vapaita sekä PRA:n että CCA:n osalta!
koira CCA-tulos PRA-tulos virallinen tulos
Aarbringen's Black Bekken N/N N/N Laboklin 25.6.2020
Puronperän Islay N/N N/N Laboklin 26.6.2020
Puronperän Pakkanen N/N N/N Laboklin 25.6.2020
Puronperän Zephyr N/N N/N Laboklin 26.6.2020

Joidenkin koirien osalta tulokset tiesinkin jo etukäteen vanhempien DNA-tulosten perusteella, mutta pari PRA-tulosta oli positiivista yllätystä. Yksikään koira ei kanna näiden sairauksien geeniä ja tämä tarkoittaa sitä, että ne voivat saada vain terveitä jälkeläisiä. Tämä helpottaa huomattavasti siitosurosten valintaa. Seuraavia Puronperän-pentueita on alustavasti suunniteltu vuodenvaihteen jälkeen.

Kennelin koiria

Nyt kaikki Puronperän kennelin koirat ovat DNA-testattuja

20.6. Marcosta muotovalio
Kennelin viimeisimmän hankinnan, Aarbringen's Black Bekkenin, Norjan, isä Vårhompens Marco osallistui Salten Fuglehundeklubbin näyttelyyn ja saavutti viimeisen sertin Norjan muotovalio -titteliin! Norjan emä Jimbalayas Chili on saavuttanut Norjan muotovalioarvon jo aikaisemmin.

Marco on osallistunut kahdeksan kertaa näyttelyyn, joissa laatuarvostelu erinomainen on tullut seitsemän kertaa, sertifikaatti tai sertifikaatin arvoinen on tullut kuusi kertaa ja viidesti se on ollut Rotunsa paras!

Onnittelut omistajille Katrine ja Frank Westvikille sekä 
kasvattajalle Gunnar Skårille!

Juttu Norsk Gordonsetter Klubin nettisivuilla
Marco Norsk Kennel Klubin DogWebissä

Marco N UCH

Norjan molemmat vanhemmat ovat nyt Norjan muotovalioita

23.4. Suomen suurin kasvattaja
Puronperän X-pentue viime vuonna oli tavallaan "juhlapentue", sillä se oli 20. Puronperän gordoninsetteripentue. Tämän vuoden ensimmäinen pentue eli Z-pentue oli myös eräs merkkipaalu, sillä rekisteröityjen pentuiden ja pentujen lukumäärällä laskettuna

Puronperän kennel on nyt Suomen suurin gordoninsetterikasvattaja!

Kolme eniten rekisteröityjä gordoninsettereitä kasvattanutta kasvattajaa Suomessa (Kennelliiton Jalostustietojärjestelmän mukaan, 23.4.2020):
kasvattaja pentueita rekisteröityjä pentuja
1. Puronperän 21 132
2. Rismir 15 126
3. Opendora's 19 120

Rekisteröityjä gordoninsetteripentuja on ollut vuosien varrella kaikkiaan kokonaista 132 kpl (ja P-pentueen myötä jokunen vielä lisää). Paljonhan noita on jo kertynyt...

Jälkiviisaus on helppoa, mutta hyvin harvan jalostusyhdistelmän toteuttaisin nyt toisin. Erityisen tyytyväinen olen ollut pentujen laatuun, sillä monen monta hienoa ja tervettä metsästyskoiraa on tullut kasvatettua.

Pentujen ottajilla on keskeinen merkitys, sillä he ovat antaneet pennuille mahdollisuuden kehittyä metsästäjinä ja ennen kaikkea kouluttaneet niistä toimivia pelejä sekä esittäneet niitä kokeissa, erilaisissa kisoissa ja näyttelyissä.

Suurkiitokset kaikille Puronperän koirien omistajille!

Z-pentue

20.4. Riesa PRA- ja CCA-vapaa
Puronperän Xirun, Riesan, dna-tulokset saapuivat Labokliniltä:
sekä PRA- että CCA-tulos oli vapaa! Tämä tarkoittaa sitä, että se voi saada vain terveitä jälkeläisiä näiden sairauksien osalta.

Riesa

Myös Riesan dna-tulokset olivat negatiiviset

30.3. Immu PRA- ja CCA-vapaa
Puronperän Icemanin, Immun, dna-tulokset saapuivat Labokliniltä:
sekä PRA- että CCA-tulos oli vapaa!

Tämä tarkoittaa sitä, että Immu voi saada vain terveitä jälkeläisiä näiden sairauksien osalta. Sen jalostuskäyttö varmasti kiinnostaa, sillä Immu voitti viime vuonna Gordon Racen ja oli Suomen paras uros Vuoden Gordoninsetteri -pistelaskennassa.

Immu ja Tomi

Immu ja Tomi Gordon Race -voittajina 2019

21.3. Hertta HD-terve
Puronperän Walkyria eli Hertta, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! Upeaa!

Hertta on W-pentueen ensimmäinen lonkkakuvattu koira,

Hertan lonkat

Hertan lonkat ovat parasta A-ryhmää

17.3. P-pentue syntyi
Kovasti odotettu P-pentue syntyi tiistaina. Pentueessa on kolme urosta ja kaksi narttua. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Vattu ja pennut

Vattu valppaana vastasyntyneiden kera

18.3. Norja paras kanakoira
Järviseudun Kennelkerho (JärvisKk) on valinnut vuoden 2019 parhaat koirat. Norja sai maininnan Vuoden Kanakoira 2019!

Tämä on tosi hieno juttu, koska alueella on useita hyviä kanakoiria, mm. pointtereita ja saksanseisojia. Norja oli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2019 -kisassa toinen. Hieno juttu, Norjan ura on lähtenyt kivasti käyntiin!

Norja palkittiin

Paras kanakoira

11.3. Witsi ja Norja koepalkinnoille
Witsi ja Norja starttasivat Abiskon tunturikokeessa. Molemmat onnistuivat kivasti ja nousivat palkinnoille.

Norjan tilanteessa linnut hyppäsivät siivilleen koiraa lähestyttäessä ja nostoa ei ollut mahdollista tehdä. Ilman nostoa korkein mahdollinen tulos on NUO 2. Witsi sen sijaan pääsi nostamaan ja nostikin tuomarin mukaan "rajusti", mutta nosto meni sen verran pitkäksi, että siitä tuli NUO 3.

Tämä oli Norjan viides peräkkäinen startti, kun se nappasi palkinnon ja onhan Witsilläkin jo useita koepalkintoja.

PS. Norjan isä Vårhompen's Marco on ollut loukkaantuneena ja se starttasi edellisenä viikonloppuna yli vuoden tauon jälkeen tuloksena oli AVO 1 ja voittajaluokkaan nousu. Myös Norjan siskot Black Khaleesi ja Black Cara onnistuivat: Khaleesille NUO 1 ja Caralle NUO 2.

Onnittelut kaikkien koirien omistajille ja ohjaajille hienoista tuloksista!

Menestystä

Poseerausta kokeen jälkeen
Norja kokeen tuomarin Peter Mattssonin sylissä

19.2. Z-pentue syntyi
Kovasti odotettu Z-pentue syntyi keskiviikkona. Noora synnytti viisi urosta ja nartun. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Noora ja pennut

Noora ylpeänä vastasyntyneiden kera

19.2. Ultrassa
Vattu astutettiin noin kuukausi sitten. Astutus hoidettiin huolellisesti:
peräti yhdeksänä perättäisenä päivänä. Astutus onnistui hyvin ja
ultrassa näkyi paljon sikiöitä.

P-pentueen syntymään on aikaa suunnilleen kuukausi...

P-pentue tulossa

14.-16.2. Puronperän fasaanijahti ja treeniviikonloppu
Helmikuun puolivälin viikonloppuna käytiin perinteistä kauden päättävää Puronperän fasaanijahtia ja kouluteltiin koiria. Ajankohta oli viimeinen mahdollinen ennen Z-pentueen syntymää.

Mukana oli melko paljon osallistujia ja koiria, mutta koska suurin koirista osa oli nuoria, keskityttiin enemmän koirien kouluttamiseen. Siinä sivussa jahdattiin parikymmentä lintuakin eli monenlaista tilannetta saatiin siis aikaiseksi...

Molempina päivinä tuuli vähintäänkin riittävästi - lauantaina höystettynä räntäsateella ja sunnuntaina puhtaalla vesisateella. Kaiken kukkuraksi Dennis-myrskyn rippeet alkoivat painaa päälle sunnuntaina.

Kaikki osallistujat olivat kuitenkin reippaalla ja positiivisella mielellä. Viihdyttiin ja hauskaa oli. Ja tottahan illalla pariinkin otteeseen kerrattiin koirien hienoja otteita... Nuoret koirat olivat taas meneet askeleen eteenpäin ja myös vanha kaarti teki varmaa työtä.

Kiitokset Sannalle (myös kuvista!) ja Jarille, Eemelille, Esalle, 2xJanille, Jarkolle, Juha-Pekalle, Jukka-Pekalle, Kristerille, Reijolle ja Tomille kivasta viikonlopusta!

Osallistujia

Osallistujia vasemmalta:
Riesa ja Reijo; Siiri ja Krister; Rio ja Jarkko; Xero ja Juha-Pekka; 
Elsa, Olga ja Jani; Voltti, Eemeli ja Esa; Alma, Helmi ja Tomi; 
Remu ja Jari; Kössi ja Jani sekä Valtteri ja Sanna

5.2. Suuri taiteilija on poissa

Tatti on poissa...

Tuli se päivä, että aina niin iloinen ja pirteä Tatti ei ole aamulla tervehtimässä. Se ehti elää lähes 14 ja ½ vuotta tervettä omantyylistä "taiteilijaelämäänsä".

Lepää rauhassa Tatti - olit rakas!

Tatti

Imingens ET Datter 2.9.2005 - 5.2.2020

28.1. Ultrassa
Noora astutettiin reilu kuukausi sitten. Astutus hoidettiin muutamana päivänä, se onnistui hyvin ja ultran perusteella on lupa odotella isoa pentuetta.

Z-pentueen syntymään on aikaa vajaa kuukausi...

Z-pentue

19.1. Unickalle pennut
Puronperän Unicka sai Tanskassa pennut. Pentueen isä on Åens P-Mac. Sydåens E-pentueeseen syntyi kaksi narttua ja yksi uros. Aikaisemmin Unickalle on syntynyt kahdeksan pentua Vajskær-kennelin D-pentueeseen.

Onnittelut Unickalle, omistajille ja kasvattajille!

Unicka

Unicka ja pennut

14.1. Linnunlöytöindeksi Norjassa
Norjan rotujärjestön, Norsk Gordonsetter Klub - NGK, jalostustoimikunta on listannut kaikki tietokannastaan löytyvät koirat linnunlöytöindeksin mukaiseen järjestykseen. Urakka on ollut melko iso, sillä luokitteluraportissa on kokonaista 74 sivua ja yhdelle sivulle sopii 50 koiraa eli järjestykseen on laitettu noin 3700 koiraa!

Listalla on koiria 90-luvulta lähtien omien ja paritoverien seisontojen perustella lasketun indeksin mukaisesti. Indeksin keskiarvo on aina 100 ja tätä korkeampi luku kertoo keskimääräistä paremmasta ominaisuudesta. Laskennassa on otettu huomioon eri laatu- ja kilpailuluokat sekä parin taso.

Listalla on useita Puronperän koirien lähisuvusta löytyviä sessuja. Lista selittää hieman sitä, miksi Tatti ja sen jälkeläiset ovat periyttäneet niin hyvin linnunlöytökykyä ja metsästysominaisuuksia.

Joitakin poimintoja listan kärkipään parhaista indekseistä:

 
koira indeksi huomioita
Happy Av Oddresteinen 124,21 listan 3., K-pentueen isoäiti ja 
Tatin takana
Jimbalayas Chili 123,41 listan 5., Norjan emä
Imingens Miss Bovie II 122,41 listan 7., Tatin emä; O-, R-, U- ja Ä-pentueen isoäiti
Faksfjellet's Rocco Royal 122,31 listan 9., K-pentueen isä ja 
Tatin isoisä
Finnvola's Kid 120,25 S-pentueen isä
Taiko 119,93 Y-pentueen isoisä
Åshöjdens Vivi 119,05 Ö-pentueen isoäiti
Hardhausen Floyd 118,94 W-pentueen isä ja Norjan isoisä
Imingens Ek Elle-Gant 118,17 V- ja X-pentueiden isoisä
Finnvola's Tsar 117,78 Tatin isä; O-, R-, U- ja Ä-pentueen isoisä
Åens Harry 116,04 Norjan isoisä
Milomix Bolt 114,29 I-pentueen isä ja E-pentueen isoisä
Rørosvidda's Tzarek 113,86 R-pentueen isoisä
Jimbalayas Zeta 112,66 Norjan isoäiti
Zettertjärns Silba 109,27 Norjan isoäiti
Finnvola's Tiri II 107,60 S-pentueen isoäiti
Hovdmyra's Royal 106,35 M-pentueen isä
Hammarkleiva's C-Copper 106,15 M-pentueen isoisä
Basco 102,25 R-pentueen isä

Täydellinen lista linnunlöytöindekseistä tästä linkistä

Norja

Norjan emä Chili on kaikkien aikojen linnunlöytöindeksilistan 5.
Myös Norja on jo väläytellyt kokeissa linnunlöytökykyään
Siskolla Aarbringen's Black Khaleesilla on tällä hetkellä indeksi 105,22.

6.1. Norja avasi koevuoden palkinnolla
Jo perinteiseksi muodostunut Ilmajoen metsästysseuran loppiaisen koe avasi koevuoden 2020. Poisjääntien jälkeen starttiviivalle asettui yhteensä 14 koiraa: 8 avoimeen luokkaan ja 6 nuortenluokkaan.

Nuorissa starttasivat myös Witsi ja Norja. Olosuhteet vaikuttivat melko hyviltä, mutta osoittautuivat kuitenkin melko haastaviksi ja vain yksi koira palkittiin molemmissa luokissa.

Witsi esitti hienoja otteita koko päivän ja arvioitiin kaikkein kestävimmäksi hakijaksi. Harmittavasti se ei saanut siivilleen karheikossa tiukasti lymyillyttä fasaanikukkoa hyvistä nostoyrityksistä huolimatta ja palkinto jäi saamatta. Witsi sai kuitenkin erittäin hyvän arvostelun.

Norja teki "normipäivän" ja mahdollisuuksia olisi ollut vaikka mihin.
Nosto meni kuitenkin sen verran pitkäksi, että himmeimpään palkintoon oli tyytyminen. Myös sen arvostelu oli hyvä. Norja palkittiin kokeen parhaana nuorena koirana.

Tämä oli Norjan kolmas peräkkäinen palkinto kokeessa (neljäs, jos lasketaan myös Gordon Racen 3. sija). Palkitsemisprosentti on 57,1 % ja 
se on palkittu kahdesti kokeen parhaana.

Kaikki tulokset Kanakoirakerhon FB-ryhmässä

Tuomari Birgitta Vuorela ja Norja

Tuomari Birgitta Vuorela ja Norja päivän päätteeksi poseeraamassa

1.1. Vuoden 2019 kohokohtia
Vuosi 2019 on jäänyt taakse varsin onnistuneena. Vuoden aikana tuli tehtyä erilaisia reissuja koirien, perheen ja ystävien kanssa. Puronperän-koirat menestyivät vuoden aikana hienosti ja yhdessä järjestettiin monenlaisia tapaamisia sekä koulutuksia koirien ja metsästyksen parissa.

Puronperän perinteinen vuoden ensimmäinen fasaanijahti pidettiin helmikuun alussa. Olosuhteet olivat todella talviset, mutta hauskaa oli!

Keväällä ja kesällä  riemua toi 14.3. syntynyt Puronperän X-pentue.

Toukokuussa gordoninsetterijaoksen noutokisassa Luca voitti nuortenluokan ja Rico oli avoimessa luokassa toinen. Vahva näyttö Eeron koulutustaidoista... :-)

Heinäkuun lopulla pidettiin perinteinen Puronperän pentutapaaminen ja koulutusleiri. Koulutusviikonloppu on järjestetty jo parisenkymmentä kertaa samana ajankohtana - niin myös tulevana kesänä!

Syksyn koekauden menestyjät olivat Iceman, Immu, ja Tomi. Hienoin sulka hattuun tuli Gordon Racesta, jossa parivaljakko jätti muut taakseen. Kokeissa laatupalkintoja tuli kolme ja rotujärjestön Vuoden Gordoninsetteri -pistelaskennan mukaan se oli Suomen paras gordoninsetteriuros 2019!

(tätä kirjoitettaessa virallista pistelaskentaa ei ole vielä julkaistu, mutta etukäteistulosten mukaan näin - päivitetään tulokset, kunhan virallinen pistelaskenta julkaistaan)

Myös sisko Islay, Isla, nappasi pari ensimmäistä palkintoaan avoimesta luokasta, mutta voittajaluokkaan nouseminen saa odottaa noudon hiomista.

Koesyksyn ilopillereitä olivat myös Witsi ja Jari. Kokeista tuli pari nuortenluokan palkintoa ja näyttelystä vielä erinomainen. Näillä saavutuksilla se oli Suomen paras nuori gordoninsetteriuros 2019!

Edellisenä vuonna Puronperän-kenneliin hankittu uusi jalostusveri sai melko lentävän alun, kun Aarbringen's Black Bekken, Norja, sai ensimmäiset nuorten luokan palkintonsa. Lisäksi se oli Gordon Racen kolmas ja näyttelystäkin tuli sertifikaatin arvoinen eli tässä vaiheessa kaikki näyttää enemmän kuin hyvältä...

Jahtisyksyn päätti jälleen kerran Puronperän fasaanijahti marras- ja joulukuun vaihteessa. Tällä kertaa jahti pidettiin Salon erä- ja luontomatkailun puitteissa Lestijärvellä. Mainio jahtiviikonloppu!

Vuoden muita kohokohtia olivat myös erilaiset pienemmät treenit, tapaamiset ja jahdit, joita Puronperän koirille järjestettiin vuoden mittaan lukuisin erilaisin kokoonpanoin. Aika monta päivää ja viikonloppua meni rakkaan harrastuksen parissa...

Kiitokset kaikille kokeissa startanneille Puronperän koirien omistajille
Jälleen hieno koevuosi takana!

Kiitokset myös kaikille muille kasvattien omistajille, jotka olette olleet aktiivisia ja osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Jatketaan edelleen samaan aktiiviseen malliin!

Immu ja Tomi

Puronperän Iceman, Immu, ja Tomi voittivat Gordon Racen 
Immu oli koevuoden paras gordoninsetteriuros Suomessa!

Norja ja Immu

Oikealla Gordon Race -voittajat 2019 Immu ja Tomi sekä 
vasemmalla kisan kolmas Norja, keskellä päätuomari Pekka Soini

Palkintoa pukkaa

Witsi oli paras nuori gordoninsetteriuros Suomessa 2020!

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri