Profiili

SE M-14 Vajskær Abidal

Tatin kohdalla olin jo asennoitunut, että U-pentue on sen viimeinen. U-pentueen huima menestys kokeissa sekä tuttujen kannustus uuden pentueen teettämiseen ja kiinnostus Tatin mahdollisia pentuja kohtaan vaikuttivat pennutuspäätökseen. Tatti on ollut erinomainen periyttäjä, joten miksei...

Pitkään pyörittelin erilaisia urosvaihtoehtoja, mutta lopulta päädyin U-pentueen isän, tanskalaisen Nørre Løgums Beckhamin, poikaan Vajskær Abidaliin. Urosvalinnassa pelasin siis "varman päälle" valitsemalla sellaisen uroksen, jonka suvun tiedän sopivan hyvin yhteen Tatin suvun kanssa. Lisäksi olen nähnyt uroksen jo aikaisemmin ja tiesin sen ominaisuudet sekä ennen kaikkea erinomaisen luonteen.

Olin seurannut pitkään Beckhamin jälkeläisten edesottamuksia. Vaikka pentueita ei ole montaa, niin näistä on noussut ennätyssuurella prosentilla ykköstuloksen saavuttaneita koiria ja jopa tullut ensimmäisiä käyttövalioita. Jälkeläisistä huomio kiinnittyi erityisesti Abidaliin.

Abidal on ollut nuorena erittäin varhaiskypsä: se ehti saavuttaa kokonaista seitsemän nuorten luokan ykköstulosta! Se valittiin luonnollisesti vuonna 2013 vuoden nuoreksi gordoninsetteriksi Tanskassa. Menestystä on tullut myös kilpailuluokissa ja voittajaluokkaan se nousi 2½-vuotiaana sekä saavutti tuolloin jo ensimmäisen voittajaluokan sijoituksen. Myös nouto ja muu kouluttaminen on ollut helppoa: Robert saavutti Tanskan noutokokeessa Abidalilla täydet pisteet!

Kevät 2014 on ollut Abidalin hienon uran jatkumoa: VK 3. & HP, 2 * ÅK 1 & DGSK:n pääkokeen paras avoimen luokan koira, Tanskan mestaruuskisan viides...

(edit: myöhemmin on tullut paljon lisää menestystä: mm. Ruotsinmestari 2014 syksyllä, jolloin se voitti kentällä kaikki Ruotsin parhaat kanakoirat ja toinen oli S-pentueen isän Kidin poika Blacksetters Aldo)

Abidal ja sen suku on siitä harvinainen, että lähes kaikki sukutaulun koirat ovat menestyneet erittäin hyvin metsästyskokeissa ja -kilpailuissa. Eivätkä pelkästään sukutaulun koirat, vaan myös niiden sisarukset! Tästä huolimatta näillä koirilla on hyvä kontakti ja voimakas isännän miellyttämisenhalu.

Näin Abidalin ensimmäisen kerran keväällä 2013 DSGK:n hovedprøvessa. Tuolloin huomio kiinnittyi etenkin sen hyvään luonteeseen: vaikka muut koirat olivat levottomia, niin Abidal oli rauhallinen ja keskittyi metsästämiseen. Siitä huolimatta haussa riitti vauhtia ja tyyliä!

Kuten varmaan monessa yhteydessä on tullut ilmi, olen reissannut Tanskan Gordoninsetteriklubin (DGSK) kevätkokeissa, hovedprøvessä, monen monta kertaa. Kolmen päivän aikana tulee kokeissa yleensä 100-150 starttia. Siellä jos jossain saa käsityksen maan gordoninsettereiden sen hetkisestä tasosta. Tärkein anti on varmaankin kuitenkin ollut tieto mahdollisten urosten luonteesta ja tyylistä.

Astutusreissulla taloon tullessamme Abidal ei virkannut mitään, vaikka paikalle tuli vieras koira (ei myöskään toinen tarhassa ollut koira nimeltään Ilova). Koko sen ajan aikana, mitä olimme vierailulla, en kuullut Abidalin haukkuvan kertaakaan. Vaikka Tatti oli kiimassa ja seinän takana, niin Abidal ei edes vinkunut sen perään! Se on eittämättä luonteeltaan yksi parhaista gordoninsetteriuroksista, mitä olen nähnyt.

Ulkomuodoltaan Abidal on voimakasrakenteinen uros. Robert kertoikin, että koekunnossa koiran on syytä olla melko hoikka. Toisaalta näyttelyssä taas toivotaan gordoninsetteriurokselle voimakasta rakennetta. Säkäkorkeudeksi mittasimme noin 64 cm, mikä on aika sopiva käyttögordonille. Jos jotain miinuspuolta ulkomuodosta hakemalla haetaan, niin kuono-osa voisi olla hieman pidempi. Tämä ei kuitenkaan ole haitta yhdistelmässä pitkäkuonoiseen Tattiin... Jos povata pitää, niin Abidalin muotovalioarvo ei tule olemaan tulevaisuudessa kovin vaikea saavuttaa.

Tatin viimeisen pentueen isäksi halusin Abidalin, koska tiesin sen suvun olen erinomainen periyttäjäsuku ja tiesin sen sopivan yhteen Tatin suvun kanssa (U-pentue on Suomen kaikkien aikojen parhaiten käyttökokeissa menestynyt gordoninsetteripentue). Lisäksi tiesin Abidalin erinomaisen luonteen ja myös vanhempien vastaavan luonteet. Tämä on ihan eri asia, kun käyttää sellaista urosta, josta ei tiedä etukäteen muuta kuin koetulokset. Hyvä luonne ja koulutettavuus ovat sellaiset asiat, mitä gordoninsetterissä ovat ominaista ja niitä ominaisuuksia pitää vaalia.

Tulevaisuus sitten näyttää kuinka hyvin Abidalin geenit sopivat yhteen Tatin kanssa - toivotaan parasta!

- - - - -

Käyttökokeissa Abidal on saanut jo alle 3 vuoden ikäisenä (tilanne 14.4.2014) 7*1.UK (NUO 1), 2.UKK (DGSK hovedprøve nuorten kilpailuluokka), 3*1.ÅK (AVO 1), 2.BK (KÄY 2), 3 * 2.ÅK, 3.VK&HP (VOI 3 kunniapalkinnolla), 3.VK ja 5. VK&HP (DM2014).

(edit: myöhemmin on tullut lukuisia palkintoja; mm. Ruotsinmestaruus 2014 syksyllä)

Näyttelystä on tullut brugshundeklasse very good (käyttöluokan erittäin hyvä, EH).

(edit: myöhemmin on tullut näyttelystä jo pari sertiäkin ja muotovalion arvo on enää yhtä vailla)

Noutokoe on suoritettu maksimipistein 30p.

HD: A/A

Abidal oli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2013 Tanskassa ja se on hyväksytty Tanskan gordoninsetteriklubin eliittijalostusrekisteriin.

Hienoluonteinen kilpailukoira!

Abidalin tiedot Svenska Kennelklubbenin Hunddatassa
Abidalin tiedot Rasdata.nu:ssa
Abidalin takana olevan uroslinja

Abidal linnuilla

Nuoren Abidalin  seisonta peltopyille

Fält-SM 2014

Abidal ja Robert Ruotsinmestarina 2014 (kenttä)

Sijoitetut

Sijoitetut Fält-SM 2014

Abidal ja Robert

Robert ja Abidal DGSK:n hovedprøven UKK-kisan startissa keväällä 2013
Tähän kisaan pääsevät 1.UK (NUO 1) saavuttaneet koirat
(ungdomskonkurrenceklasse - nuorten kilpailuluokka)

Hakua

Finaaliparissa

Abidal oli jälleen kärjessä - tällä kertaa toinen

Video Abidalin hausta ja seisonnasta peltopyille keväällä 2014 aukeaa tästä
Video Abidalin ja Ofelian hausta keväältä 2014 aukeaa tästä

Seisonta

Abidal poseeraa

Ulkomuodoltaan Abidal on melko komea

Robert ja Abidal

Abidal keväällä 2014 koekunnossa

Poseerausta

Robert ja pokaalit

Astutuksen jälkeen kevät 2014 oli mestyksekäs Abidalille ja Robertille:
VK 3 & HP, 2 * ÅK 1 & DGSK:n pääkokeen paras avoimen luokan koira sekä
Tanskan mestaruuskisan viides kunniapalkinnolla!

Abidal

break

NOR-DNK

Isä Beckham maaotteluedustajana Tanskan joukkueessa syksyllä 2009
Beckham äärimmäisenä oikealla

Beckhamilla oli huikean menestyksekäs ja pitkä koeura:
se oli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2006 ja
saavutti vielä voittajaluokan kärkisijoituksia syksyllä 2013

Rana

Emä Rana on hienosti menestynyt gordoninsetterinarttu ja
mm. Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2009

Chicko ja palkinnot

Abidalin isoisä Troldmarkens Chicko on yksi Tanskan kokeissa parhaiten menestyneimmistä koirista
Se oli mm. Euroopanmestaruuskisojen 2. ja Vuoden GS 2005

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit