Koirat keväällä 2010

Uutiset 2010

Satunnaisia uutisia vuoden varrelta. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

13.12. Ultrassa
Olimme perheen kanssa alkukuun lomailemassa auringon alla ja sieltä palatessa vastassa oli mukavasti pyöristynyt Nenä. Vaikka siitä näkikin, että alkaa olla jo liian myöhäistä enää ultrata pentumäärää, niin käytin sitä kuitenkin kuvassa.

Kovin suuri yllätys ei ollut, että Nenä on tiineenä. Eläinlääkärimme Ansa sai kuitenkin kivasti sikiöitä kuvaan ja kivan kokoinen pentue on luvassa: varovainen arvio on, että pentuja olisi tulossa jopa 6-8. Aikaa pentujen syntymään on vielä melkein kuukausi. Saas nähdä, kuinka pyöreäksi emä vielä paisuu!

Pentuja tulossa!

11.11. S-pentue laitettu alulle
Koko syksy on odotettu Nenän juoksua ja S-pentueen astutusajankohtaa. Vihdoinkin marraskuun alussa tuli aika heittää "kevyt" noin 2300 km:n astutusreissu Pohjois-Norjaan Tromssaan (Tromsø).

Reissu sujui hyvin, narttu oli kellontarkasti ajallaan ja Kid astui Nenän kahteen kertaan muitta mutkitta. Pentuja on lupa odottaa heti vuoden vaihteen jälkeen viikolla 2.

Muutenkin oli mukava tavata Kid ja isäntäperhe. Aika kului rattoisasti koirajuttuja rupatellessa ja kestityksestä nauttiessa.

Kiitokset Nilsenin perheelle vielä kerran!

Kuvia reissulta tästä linkistä

Kid ja Nenä vauhdissa

29.10. Jahtikaverin poismeno
Syksyn vääjäämätön uutinen saapui: Figo on saanut vihdoin levon ja se on nyt autuaammilla metsästysmailla.

Figoon liittyy paljon hienoja muistoja niin jahtimailta, kuin lukuisissa muissa tapahtumissa. Muistan sen aina koirana, jolla oli hieno taipumus löytää linnut ja tarjota ne jahtitoveriensa aseen ulottuville...

Otamme osaa surussanne Ilari, Hanna ja Tommi & Edi!

27.10. Olga jalostusrekisteriin
Olga on hyväksytty Gordoninsetterijaoksen jalostusrekisteriin koe- ja näyttelyesitystensä sekä lonkkakuvaustuloksen perusteella. Hieno suoritus!

Onnittelut Olgalle ja Piiroisen perheelle!

Ekipagessa 3/2010 ollut juttu (Olgaa koskeva osa jutusta) tästä linkistä

25.10. Remun lonkkakuvaustulos
Remun lonkkakuvaustulos on vihdoinkin saatu näkyviin Kennelliiton jalostustietojärjestelmään: A/A - hienoa! Kuva on arvosteltu jo 18.9. ja tulos ollut pitkään tiedossa...

Remu on ensimmäinen R-pentueesta, joka on käynyt lonkkakuvassa ja hienosti alkoi!

16.10. Surun ja ilon päivä
Etelä-Pohjanmaan brittiläisten kanakoirien piirinmestaruudet ratkottiin Kauhavan Alakylän metsästysseuran mailla. Maastot olivat melko kivassa kunnossa ja ajankohtaan nähden päivän aikana löytyi runsaasti lintuja. Etenkin peltopyypoikueet olivat isoja.

Starttiviivalla olivat vuorossa Tatti ja Nenä, koska näillä juoksut eivät olleet vieläkään alkaneet. Pitkän päivän aikana Tatin eteen lintuja ei onnistuttu saamaan, joten tällä kertaa sen menestys jäi uupumaan.

Päivän aikana tuli suruviesti: M-pentueen Mimmi on siirtynyt autuaammille jahtimaille. Sen kohtaloksi koitui kohtaaminen suden kanssa ja poismeno aivan liian aikaisin. Mimmistä oli kehittynyt kelpo jahtikoira, jolle suunniteltiin pentuettakin.

Osanottomme Parkkisen perhettä kohdanneeseen suruun - 
uusi alku on luvassa!

Piirinmestaruuskisasta muodostui tulevan S-pentueen emän Nenän päivä: se teki nöyrää työtä päivän lukuisissa erissä ja ei edes provosoitunut paritovereiden töpeksinnöistä.

Päivän kolmannessa erässä se sai pitkän luovin päätteeksi seisonnan parinkymmenen pyyn parvelle ja piti seisonnan hyvin, vaikka paritoveri tuli rinnalle seisomaan samaa parvea. Nostosta Nenä jäi hyvin paikalleen ja yksi lintu tonttiin. Edes paritoverin peräänmeno ei saanut Nenää kuumenemaan. Käskystä tuomarin erityisesti kehuma erinomainen nouto ja lintutyö oli plakkarissa.

Toista lintutyötä haettiin useampi erä. Päivän mittaan koiratkin alkoivat loppua. Kuudennessa erässä Nenällä oli paritoverina nuortenluokan koira. Nenä sai seisonnan melko kauaksi ja seisonnan ilmoittaessani tuli paritoveri takamaastosta ja pyyhkäisi aivan Nenän takaa hieman sen etupuolelle seisomaan. Linnut olivat hetken kuluttua ilmassa ja nuori koira meni innolla perään. Kaikesta tästä kohkaamisesta huolimatta Nenä piti seisonnan hyvin ja oli rauhallisesti paikallaan toisen koiran toimista huolimatta. Valitettavasti vain laukaus jäi puuttumaan.

Finaalissa Nenä kohtasi toisen kahden lintutyön koiran eli Keijon pointteriuroksen Danin. Nenällä alkoi olla tassu jo liian raskas ja niin se jäi lopulta kakkoseksi. Tuloksena oli kuitenkin hienosti AVO 2 & Etelä-Pohjanmaan piirinmestaruuskisan toinen sija!

Kiitokset lukuisista onnitteluista - niin moni on ollut vilpittömän onnellinen Nenän puolesta, sillä se jos joku on palkintonsa ansainnut!

E-P:n pm-kisan kärkikolmikko

Pm-kisan kärkikolmikko oikealta: tuomari Juha Rutanen, 1. Dan & Keijo, 2. Nenä sekä 3. Siinto & Janne - kaikki kärkikolmikon koirat ovat Lappajärveltä!

JS 27.10.2010

11.10. Gordon Race
Syksyn huipennus eli gordoninsettereiden rotumestaruuskisa Gordon Race pidettiin tällä kertaa Ilmajoella. Kokeen pääpaikkana oli paikallisen metsästysseuran tukikohta Riistavalli. Kisassa starttasi kaikkiaan kolme nuortenluokan ja 14 avoimen luokan koiraa. 

Tänä vuonna oli kisaan saatu hieman uutta väriä, koska ensimmäistä kertaa Gordon Racen arvosteli ulkomainen. Tuomariksi oli saatu Thore Larsson Ruotsista.

Itse starttasin tällä kertaa Tatilla ja Rihlalla. Nenällä piti alkaa juoksu jo syys/lokakuun vaihteessa ja sen vuoksi en tohtinut ilmoittaa sitä kisaan, vaan Rihla tuli mukaan "täytekoirana". Kasvateista mukana olivat Ransu, Olga ja Pimu sekä myös O-pentueen isä Jallu.

Aamupäivän karsinta käytiin Alajoen maastossa ja iltapäivällä siirryttiin Jäppiin tähtäimessä fasaanit, koska seuran mailla peltopyy on rauhoitettu.

Aamupäivällä linnut olivat lujassa, koska peltoja oli jo ajankohdan tavalliseen tapaan kynnetty runsaasti. Sen sijaan jäniksiä oli runsaasti. Olgan kohdalla tämä osoittautui kompastuskiveksi: se oli joutunut odottamaan vuoroaan turhankin pitkään ja virtaa täynnä ollut koira meni heti erän alkuun osuneen rusakon perään, vaikka edellisenä viikonloppuna rusakko ei ollut aiheuttanut ongelmia. Samoin kävi valitettavasti myös Jallulle. Pimulla oli hieno seisonta fasaanikukolle aivan joen varressa. Harmittavasti lintu oli aivan kuonon edessä ja nosto ei onnistunut.

Nuoret Ransu ja Rihla esittivät melko hyvää hakua aamupäivän. Ransun haku oli suorastaan upeaa! Rihla jäi kaksi kertaa mukavasti paikalleen rusakon sännätessä matkaan sekä esitti vielä säestyksen paritoverin tyhjäksi osoittautuneelle seisonnalle. Tatti oli tuomarin mukaan aamupäivän ehdottomasti paras hakija ja sillä oli myös seisonta peltopyyparvelle, mutta harmittavasti linnut siivittyivät ennen kuin tilanne pystyttiin hyödyntämään. Nämä kolme pääsivät kuitenkin ansioillaan finaaliin seitsemän parhaan koiran joukkoon.

Finaalissa alkoi heti tapahtua: ensimmäisessä erässä nuoret koirat ottivat seisonnat puskan molemmin puolin lähestulkoon samaan aikaan. Ensin kuitenkin Ransu, mutta valitettavasti linnut olivat juosseet pidemmälle ja näin Rihla sai luvan toimia. Nostossa olin varma, että se nosti väärään suuntaan (pellolle) ja linnut olisivat juosseet vieressä olevan karheikkoon... Ohjaaja sai kuitenkin pitkän nenän, sillä Rihla nosti hienosti kaksi fasua siivilleen ja jäi täsmälleen paikalleen, laukaus ja hieno suoritus oli plakkarissa!

Seuraavassa erässä Tatti pääsi hyödyntämään samaa maastoa. Toisen ohjaajan kanssa etsimme lintuja ensin väärästä suunnasta. Tuomari kehotti tarkastamaan tarkemmin hakemattoman karheikon kulman. Tatti ottikin pian seisonnan, mutta olin varma, ettei siinä voi olla lintua, koska koirat, ohjaajat ja yleisö olivat pyörineet jo jonkin aikaa vain muutaman metrin päässä. Käskin koiraa jatkamaan ja tottahan Tatti totteli ja nosti fasaanikanan siivilleen...

Kisan päätteeksi tuomari julisti kisan voittajaksi Rihlan, koska sillä oli ainoa täysin korrekti päivä ja hieno lintutyö! Hän päätti olla sijoittamatta muita koiria, koska muita täydellisiä lintutöitä ei oltu nähty päivän aikana.

Rihla on nyt neljäs koira, jolla olen voittanut Gordon Racen. Aikaisemmat voitot ovat tulleet 2008 Tatilla, 2005 Koneella ja 2002 Hyrskyllä.

Rihla sai suorituksestaan myös nuorten luokan toisen palkinnon sekä Novan muistolautasen, joka jaetaan parhaalle Kultamalja- ja Derbyikäiselle koiralle. Uskomattoman upea päivä nuorelle koiralle! Tatti sai Olgan Avanssi -palkinnon, koska se esitti päivän aikana luokkahakua sekä kaksi seisontaa ja tuomari olisi halunnut antaa sille korkeimman palkinnon, mutta...

Tuomari Thore Larsson kertoi jälkeenpäin, että suomalaisten gordoninsettereiden taso ei juurikaan poikkea ruotsalaisesta, mutta koulutustaso on huomattavasti puutteellisempi. Tässä lienee meillä hieman vielä hiottavaa, mutta kohta se on varmasti kaikilla kunnossa!

Kiitokset kaikille mukana olleille ja kiitokset lukuisista onnitteluista!

Kuvia viikonlopusta tästä linkistä

Tatti, Rihla ja tuomari Thore Larsson

Olgan Avanssin saanut Tatti, mestari 2010 Rihla ja tuomari Thore Larsson

Mestari työssään

Mestari työssään Ilmajoen lakeuksilla

Järviseudun sanomat 20.10.2010

24.9. S-pentueen sisar Norjan Derbyssä
Vain 8 gordoninsetteriä on päässyt Norjan Derbyn karsintaan. Siellä vaatimuksena on nuorten luokan ykköstulos (UK1). Yksi karsintaan päässeistä on Langsundets Ville (ja "vanha" tuttu Marius), jonka isä on Finnvola's Kid eli S-pentueen isä...

S-pentueen siskopuoli eli Kidin pentu Vinterdalens Tillaaens on saanut Tanskassa BK1-tuloksen. Tulos on kokeesta, jossa tehdään myös pudotus ja nouto (siis juuri, kuten meillä). Tanskassa vaaditaan yksi BK1-tulos (brugsklasse = käyttöluokka) käyttövalion arvoa varten. Omistaja on kokenut kehäkettu Erik.

Itse asiassa näitä ykköstuloksia tuli useampikin: kokonaista kolme yhden viikon aikana!

19.9. Kultamalja ja Derby
Syksyn Kultamalja-karsinta kisattiin 17. ja Derby-karsinta 18.9. Lapualla. R-pentueesta Kultamaljaan osallistuivat Raidi ja Rihla sekä Derbyyn viime vuonna Kultamaljassa startanneet O-pentueen Pimu, Olga ja Oodi.

Kultamalja-karsinta ei mennyt kovin nappiin, sillä urokset olivat Raidin kimpussa, vaikka juoksu oli ollut yli kaksi kuukautta sitten. Niinpä Raidin haku ei kovin hyvin auennut. Rihlalla pari päivää sitten ollut ripulointi vei voimat ja toisessa erässä homma alkoi mennä veden latkimiseksi ojan pohjalta ja heinänsyönniksi...

Sen sijaan Derby sujui upeasti! Aamupäivän karsinnasta Pimu ja Olga selvisivät iltapäivän 14 koiran jatkokarsintaan. Molemmilla oli seisonnat linnuille, jopa useammatkin! Iltapäivän karsinnasta Olga eteni sunnuntaina järjestetyn finaalin yhdeksän parhaan koiran joukkoon ollen karsinnan ainoa koira, jonka yli ammuttiin. Hienoa, että O-pentueen koirat esittivät linnunlöytö- ja seisontakykynsä, kun muut menivät jatkoon lähinnä pelkän haun perusteella.

Sunnuntaina järjestettiin sekä Kultamaljan että Derbyn finaalit. Aamupäivällä karsittiin iltapäivän finaalihuipennukseen pääsevät koirat. Aamupäivän lähes linnuttoman karsinnan perusteella Olga pääsi kuuden loppufinalistin joukkoon! Loppufinaalissa Olga esitti upeaa hakua ja seisontakykynsäkin, mutta erinäisten harmittavien sattumien vuoksi aivan terävimpään kärkeen ei ollut asiaa.

Olgan sijoitus oli lopulta Derby 5.! Todella upea suoritus!

Suomessa on kautta Derby-historian (järjestetty vuodesta 1935) sijoitettu vain kahdeksan gordoninsetteriä. Edellinen sijoitettu on Olgan isä Jallu, joka oli viides vuonna 2008. Tätä ennen vuonna 2003 sijoitettiin Kössi neljänneksi ja Kone viidenneksi. Aika tuttuja koiria nämä neljä viimeksi sijoitettua... :o)))

Kyseessä on siis huippusaavutus ja hieno osoitus siitä, että kaunis koira voi olla myös toimiva!

Superonnittelut
Olgalle, Saralle, Janille ja Niksulle sekä
vielä nimettömälle perheen uudelle tulokkaalle!

Ennen Kultamalja-starttia

Raidi ja Rihla ennen Kultamalja-starttia

Ennen Derbyä

Olga, Pimu ja Oodi ennen Derby-koitosta

Derby 5.!

Olga viides Derby-finaalissa!!!
Kisan tuomari Markku Hakuli loppuposeerauksessa
yhdessä Oodin ja Janin kanssa

Lisää kuvia tästä linkistä

21.8. Starttilupia
R-pentueen koirista myös Remu ja Ruska osallistuivat näyttelyihin. Remun ja omistajien ensimmäinen näyttely meni hienosti ja tuomisina oli punainen nauha eli "erittäin hyvä" -laatupalkinto. Tuomarina oli Pekka Teini.

Ruskan näyttelydebyyttiä haittasi hieman alkanut juoksu. Isoista koirista pitävä Tammelinin Raija antoi kuitenkin "tyydyttävä"-laatupalkinnon.

Hienoa - nyt on starttiluvat plakkarissa!

Nyt kuudella R-pentueen kahdeksasta koirasta on starttilupa syksyn kisoihin ja kokeisiin.

Raija tarkastaa purentaa

Ruska näyttelyssä

1.8. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen pidettiin 30.7.-1.8. Tänä vuonna tapahtuma oli samalla gordoninsetterijaoksen koulutusleiri. Mukaan oli otettu rajoitettu määrä osanottajia ja enemmänkin olisi ollut tulossa.

O- ja R-pentueista tuli paikalle mukava osanotto. Viikonlopun aikana kaikkien koirien kehitys metsästyskoiran vaativalla uralla oli silmin nähtävää.

Hienoja koiria! Kuvia pentutapaamisesta löytyy omalta sivultaan -> tästä.

Suurkiitokset kaikille osallistujille!

Tapaamisen osallistujia

Pentutapaamisjoukkoa vasemmalta:
Sissi, Siru ja Petri; Remu, Sanna ja Sami; Aku ja Marko;
Rihla
, Tatti ja Nenä; Pimu ja Seppo; Nelson, labbis (?) ja Harri;
Usva, irkku (?), Aivi ja Pasi; Mimmi ja Tommi sekä Olga ja Jani
Kuvasta puuttuvat leirille osallistuneet Oodi ja Miia sekä Siinto ja Keijo.

20.6. Täydellinen päivä
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n erikoisnäyttely pidettiin totuttuun tapaan Lapualla.

Tänä vuonna tähän vuoden kovimpaan näyttelyskabaan oli ilmoittautunut ennätykselliset 39 gordoninsetteriä; 10 urosta ja 29 narttua. Merkittävä syy koirapaljouteen oli varmasti tuomari, sillä tuomariksi oli saatu Peter Hoyer Ruotsista. Peter tunnetaan pitkäaikaisena Svenska Gordonsetterklubbenin puheenjohtajana ja gordoninsettereiden ulkomuotospesialistina.

Kehään asteli peräti seitsemän Puronperäläistä emäntineen ja isäntineen: nuoret Ransu, Rico ja Rihla olivat hakemassa pilettiä syksyn kokeisiin ja vanhemmat koirat Narri, Olga, Oodi ja Pimu matkassa astetta vakavammalla mielellä.

Päivä oli meikäläisittäin lähestulkoon täydellinen, sillä nuorisokolmikko sai hyvät arvostelut sekä starttiluvan Kultamaljaa ja muita syksyn kokeita ajatellen. Pimu sai myös hyvän arvostelun, mutta Hoyer suhtautui valkoiseen rintalaikkuun hyvin ankarasti ja niin viime vuoden voitto jäi uusimatta.

Sen sijaan Narri ja Olga putsasivat pöydän ja olivat Rotunsa Paras sekä Vastakkaisen Sukupuolen Paras! Kasvattajaryhmässä olivat siis sekä ROP että VSP. Kasvattajaryhmän arvostelu olikin sitten melkomoista kehumista ja pokkasin ROP-kasvattajaryhmän ykkösen sekä kunniapalkinnon!

Tämä oli kolmas kerta, kun Puronperän-koirat olivat erikoisnäyttelyssä sekä ROP että VSP ja kuudes perättäinen ROP-voitto (Kone 2005-2008, Pimu 2009 ja Narri 2010). Joka kerta on ollut vielä eri ulkomainen tuomari.
Ei ihan huonosti metsästyskoiriin keskittyvältä kenneliltä... 

Päivän loppukehiin oli aikaa yli neljä tuntia, niinpä pitkänmatkalaiset lähtivät kotiin ja emme osallistuneet parin viime vuoden tapaan lainkaan BIS-kasvattajakehään.

Narri oli vielä pitkän päivän jälkeen elementissään ja Best In Show -loppukehä oli upea suoritus Narrilta: se esiintyi todella komeasti ja liikkui upeasti. Kovin suuri yllätys ei ollut, että Narri oli lopulta koko näyttelyn kaunein brittiläinen kanakoira, BIS 1!

Puronperän-koirat ovat nyt voittaneet erikoisnäyttelyn kokonaista kolme eri kertaa! Kakkossijoja on tullut kolme, yksi kolmas ja yksi viides sija.

Kuvat erikoisnäyttelystä löytyvät täältä.

Onnittelut koko Puronperän köörille, 
erityisesti Narrille ja Pohjosahon poppoolle!

Narri ROP ja Olga VSP

ROP Narri, tuomari Peter Hoyer sekä VSP Olga ja Jani

Kasvattajaryhmä

Puronperän ROP-kasvattajaryhmä & kunniapalkinto:
Narri, Olga ja Jani, tuomari Peter Hoyer, Rihla ja Tarja sekä Pimu ja Seppo

Best In Show - Narri

Narri oli lopulta koko näyttelyn kaunein, BIS 1. - lähes täydellinen päivä!

Ekipage 3/2010: Peter Hoyerin mietteitä alla (osa jutusta)

Peter Hoyerin mietteitä

29.5. Starttilupa
R-pentueen ensimmäisenä näyttelyyn ehti Raidi. Ensimmäinen kerta meni hieman harjoitellessa ja lisää lihaksia sekä karvaa vielä tarvitaan ennen korkeampia palkintoja.

Tuloksena oli kuitenkin "tyydyttävä" ja starttilupa syksyn kokeisiin. Onnea!

Näyttelyssä

Raidi ja Päivi näyttelyssä

24.5. Ensimmäiset fasaaninpoikaset kuoriutuneet
Ensimmäisen haudontaerän poikaset kuoriutuivat toukokuun loppupuolella. Kuoriutumisprosenttikin nousi tosi korkeaksi, joten kukot ovat tehtävänsä mainiosti hoidelleet.

Syksylle on luvassa aikaisia ja hyvin lentäviä treenilintuja. Seuraavat haudontaerät kuoriutuvat kesäkuun puolella. Niistä voivat halukkaat ostaa untuvikkoja tai isompia poikasia omaan kasvatukseen.

Ensimmäiset poikaset kuoriutuneet

Heta ja Otso ihastelevat ensimmäisiä poikasia

21.5. Lonkkakuvaustulos
Papun lonkkakuvauslausunto ilmoitettiin Kennelliitosta: A/A! Jälleen yksi terveeksi luokiteltava tulos O-pentueelle. Pentueesta on nyt kuvattu viisi seitsemästä ja kaikki ovat olleet terveitä. Hienoa!

16.5. Satsausta syksyn kokeisiin ja jahteihin
Kauhavan Alakylän metsästysseura järjestää syksyn aikana kahdeksan kanakoirien koetta. Mm. kenttäkokeen 2.10., jossa on myös mahdollista suorittaa noutotesti. Kokeen tuomarina toimii Harri Huhtala. Myös brittiläisten kanakoirien Etelä-Pohjanmaan mestaruuskoe pidetään seuran maastoissa Alajoella. Tässä kokeessa tuomarina toimii Juha Rutanen.

Kokeita ja syksyn metsästyksiä silmällä pitäen seura teki merkittävän satsauksen: toukokuun puolivälin tienoilla laskettiin maastoon 30 fasaania, lähes kaikki kanoja. Normaalisti meillä on luontaisestikin hyvät lintukannat, mutta nyt hieman "paikattiin aukkokohtia".

Jos kelit vain suinkin suosivat, on ensi syksynä Alakylän metsästysseuran kokeissa löydettävissä mukavasti lintuja!

Heta vapauttaa lintuja

Heta vapauttaa lintuja maastoon

17.4. Noutomestaruus
Gordoninsetterijaoksen noutomestaruus ratkaistiin kevättapaamisen yhteydessä Orimattilassa. Puronperän-koiria oli taas starttiviivalla ja menestystäkin tuli.

Pentusarjassa Rihla nousi elämänsä ensimmäiselle palkinnolle ollen kisan kakkonen. Varsinaisessa noutokisassa Nenä hieman touhotti karsinnassa, mutta finaali meni rutiinilla ja se nousi jälleen voittajaksi.

Tämä oli kuudes perättäinen mestaruus kolmella eri koiralla (vuonna 2009 en osallistunut kevättapaamiseen): Hyrsky 2004 ja 2006, Kone 2005 ja 2007 sekä Nenä 2008 ja 2010.

Taso oli tänä vuonna melko hyvä ja vuosi vuodelta kisa on entistä tiukempi.

Finalistit

Kilpailun finalistit vasemmalta:
2. Jasu ja Aada, noutomestari Nenä, 3. Sami ja Aku sekä
tuomari Minna Ulmanen

10.4. DGSK:n pääkoe, hovedprøve
Tämän vuoden Tanskan gordoninsetterikerhon pääkoe pidettiin, Holbækissa, Tuse Næsissa 9.-11.4. Tatti starttasi kerran ja sai suorituksestaan ÅK 2 -palkinnon (AVO 2).

Tatti on syksystä 2007 lähtien ollut jokaisen metsästyskokeen tai -kilpailun päätteeksi palkittujen joukossa (7 starttia).

Tatti seisoo

Tatti seisoo peltopyyparia DGSK:n hovedprøvessä

18.3. Vuosikokous
Tatti palkittiin vuoden 2009 Järviseudun Kennelkerhon parhaana käyttökoirana kanakoirat-sarjassa. Järviseudun Kennelkerhon alue käsittää Lappajärven, Alajärven, Evijärven, Kortesjärven ja Vimpelin alueen eli Järviseudun. Lisäksi siihen kuuluu harrastajia muista lähikunnista.

Paras kanakoira

14.3. Luennolla
"TV:stä tuttu" eli Hienosti hihnassa -ohjelmasta tunnettu koirakouluttaja Tommy Virén oli saapunut luennoimaan koiran oppimisesta meidän paikallisyhdistyksen Järviseudun Kennelkerhon järjestämään tilaisuuteen.

Tottahan toki sitä piti itsekin lähteä kuuntelemaan. Näin oli tehnyt monta muutakin, sillä paikalla oli kokonaista 98 osallistujaa, vaikka yhdistyksessä on jäseniä vain parisen sataa! Vaikka luento oli paljolti peruskamaa, tulee aina jotakin uutta ja ennen kaikkea intoa: josko sitä alkaisi treenaamaan omia koiria taas hieman topakammin...

Tommy Virén luennoi

Satakunta kuuntelijaa istui tarkkaavaisina

11.3. Lonkkakuvaustulos
Oodinkin lonkkakuvauslausunto ilmoitettiin Kennelliitosta: B/A! Jälleen yksi terveeksi luokiteltava tulos O-pentueelle. Pentueesta on nyt kuvattu neljä seitsemästä ja kaikki ovat olleet terveitä.

10.3. Kevät
Kevät alkaa pukkaamaan päälle Etelä-Pohjanmaallakin. Tänä talvena on ollut poikkeuksellisen paljon lunta, mutta koska missään vaiheessa ei ole aikaisemmin ollut suojasäätä, on etenkin peltopyiden talvehtiminen sujunut mainiosti.

Fasaanitarha

Fasaanitarhan katto on ollut tänä talvena koetuksella
Lunta on tarhan sivulla lähes pari metriä korkeaan räystääseen saakka!

24.2. Lonkkakuvaustulos
Pimun lonkkakuvaustulos on arvostelu Kennelliitossa: A/A! Todella hienoa! Tatin ensimmäisestä O-pentueesta on nyt kolme kuvattu ja kaikki terveitä.

7.2. HD-indeksi
Meillä Suomessa ei ole vielä käytössä HD-indeksiä, mutta NGK:n uudesta tietokannasta on sikäläinen indeksi luettavissa. Tatti on tuotu Norjasta, joten sille indeksi on olemassa. Vaikka Norjassa HD-tilanne on paljon Suomea parempi, on Tatin HD-indeksi jopa 115,6 (tilanne 7.2.2010).

Rodun keskiarvo on aina lasketussa populaatiossa 100 eli Tatin HD-indeksi on erittäin hyvä ja paljon jopa Norjan keskiarvoa parempi. Muutenkin suvun indeksit ovat rodun huippua, sillä emä Ellevillen HD-indeksi on 115,8 ja isä Tsarin 116,3!

Myös R-pentueen isän, Bascon, indeksi on hyvä: 107,5.

20.1. Astutus
Kevät on pentuaikaa. Sain olla isäntänä ja tulkkina muutaman päivän Arnt Hammerille, joka tuli Norjasta astuttamaan narttuaan N UCH Forsmyras Cha Chaa kaverini Antin kaksoisvaliouroksella Ruskametsän Rokilla. Antti joutui valitettavasti työhommiin ja astutus jäi kontolleni. Mukaviahan nämä pystykorvahommatkin ovat...

Roki ja Chacha

Tällaiseen touhuun voi gordoninsetteriharrastajakin joutua!

13.1. Gordoninsetteri ykkösrotu
Vuoden 2009 koetilaston ykkösrotu oli gordoninsetteri. Tämä oli jo neljäs ykköstila tällä vuosituhannella eli useammin, kuin yksikään muu brittiläinen kanakoirarotu Suomessa. Gordoninsetterin palkitsemisprosentti oli viime vuonna 21,3 %. Rotu oli paras metsä- ja tunturikokeissa.

Lue lisää ->

6.1. Pentue
Narri on ollut vieraisilla jokusen päivän "seksiloman" merkeissä. Sillä on ollut hauskaa, kun hallittavana on kokonainen haaremi narttuja ja välillä vielä yksi käy vieraisilla...

Kuukauden päästä alkaa jo näkyä, miten astutus on onnistunut.

Tarkemmin yhdistelmästä valikon kohdassa Pennut

Narri ja Noora vauhdissa

Narrilla ja Nooralla vuosi alkaa mukavissa merkeissä

5.1. Uutisia Norjasta
Norsk Gordonsetter Klub on listannut vuoden 2009 menestyneimmät koirat ja kasvattajat. Tatin Imingen- ja Finnvola-suvut olivat taas kärkipäässä palkituissa koirissa sekä kenneleissä.

Imingen oli kakkonen palkittujen koirien lukumäärässä (gordoni- ja irkkupuolella tuli lisäksi vuoden titteleitä) ja Finnvola-koiriakin oli yltänyt palkinnoille kivasti. Paras oli tuttu nimi rajan takaa: kennel Zettertjärns.

Vuoden koirien puolella oli kiva nähdä nuorten jalostusurosten jälkeläisten nousu. Ja näkyihän seuraavan Puronperän S-pentueen isäksi kaavailtu koira sijoittuneen mukavasti kärkeen...

Saalista

Joululomalla on ollut aikaa kalastella

4.1. Lomat takana

Joululoma oli tänä vuonna harvinaisen pitkä. Se on ollut hienoa aikaa viettää perheen kanssa urheillen ja kalastellen.

Koirienkin kanssa on ollut aikaa puuhastella. Rihlan noutokoulutus alkoi hiljalleen. Aikaa ensi syksyyn on vielä...

Hip heijaa!

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri