Kalassa

Uutiset 2015

Joitakin poimintoja vuodelta 2015. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

23.12. Ultra
Rihla astutettiin marraskuun lopulla. Astutus onnistui hyvin ja sen perusteella oli lupa odotella pentuja, vaikka Wayne olikin asialla ensimmäistä kertaa. Pistäydyin ultrassa joulun alla.

Sikiöt erottuivat ultralla hienosti ja Ansa sai sikiöiden määränkin melko kivasti laskettua. Näyttäisi tulevan hieman isompi pentue, mitä minulla on ollut keskimäärin (keskiarvo 7,1 pentua/pentue; rodussa Suomessa noin 6 pentua/pentue).

Nyt on enää aikaa viikon verran A-pentueen syntymään ja tammikuun lopulla tupsahtavat sitten E-pentueen kanalintupoimurit.

E-pentue

Kuvaan saatu kaksi sikiötä samalla kertaa

Rihla ja Elma

E-pentueen emä Rihla vasemmalla ja A-pentueen emä Elma oikealla
Kuvassa pitäisi ultran perusteella olla siis 14-15 tulevaa gordoninpentua!

8.12. Koekausi päätökseen - Puronperän kennel Vuoden Kasvattaja 2015
Kauhajoen kenttäkoe 5.12. päätti koevuoden 2015. Samalla saatiin päätökseen vuoden titteleiden pistelaskennat.

Puronperän-koirista koepalkinnoille ylsivät vuoden 2015 Gordon Race -voittaja Puronperän Rico, Puronperän Villivadelma eli "Vattu", Puronperän Yritti eli "Myrtti", Puronperän Unicka, Puronperän Thunder eli "Turo", Puronperän Äly eli "Viima" sekä KM-13 Puronperän Ukkoonen eli "Viggo". Lisäksi vielä Puronperän Tiia saavutti koepalkintoja Saksassa ja Ranskassa, mutta näistä ei tullut pisteitä (Pohjoismaiden ulkopuolella saavutettuja tuloksia).

Samalla sinetöityi myös Puronperän kennelin Vuoden Gordoninsetterikasvattaja -pistelaskennan ykköstila! Ykköstila tuli melko suurella erolla kakkoseen, vaikka taso olikin tänä vuonna laajempi kuin vuosiin. Vuoden Kasvattaja -titteli oli kennelin kolmas peräkkäinen.

Kiitokset kaikille kokeissa startanneille Puronperän koirien omistajille
Jälleen upea koevuosi - teillä on hienot koirat ja teette hyvää työtä!

Eero ja Rico

Gordon Race -voittaja 2015: Puronperän Rico ja Eero

30.11. Ultra
Elman astutus tapahtui loka-marraskuun vaihteessa. Marraskuun lopussa aikaa oli kulunut sen verran, että sikiöiden lukumäärän laskeminen oli helppoa ja tulevan pentueen kokoa voisi hieman arvioida. Pistäydyimme ultrassa marraskuun viimeisenä päivänä.

Sikiöitä löytyi ultralla kivasti ja luottoeläinlääkärimme Ansa sai kasvun alussa olevat pennut todella hyvin kuvaan. Näyttäisi tulevan vähintään keskikokoinen pentue. Pitkä astutusreissu ei ollut turha, joten melko levollisesti voin odotella tammikuun alussa tapahtuvaa A-pentueen synnytystä.

Pentuja näkyvissä!

Kaksi tulevaa pentua samassa kuvassa

24.11. E-pentue laitettu alulle
Rihla tuli juoksuun hieman odotettua aikaisemmin. Odottelin juoksun alkavan joulukuun alkupuolella, mutta pääsinkin astutusreissulle Tanskaan jo marraskuun lopulla. Lilleskogens Wayne hoiti hommelit odotetusti ja pentujen pitäisi syntyä tammikuussa viikolla 4.

Oli tosi hauska tavata ystäväni Søren pitkästä aikaa. Olemme tavanneet monen monituista kertaa ja treenailleetkin koiriamme yhdessä aikaisemmin jokusen kerran. On aika hauskaa huomata, että samoilla gordoninsetteriharrastajilla vuodesta toiseen ovat ne parhaat koirat... ;-)

Hyvinhän astutus taas kerran sujui. Odotamme Sørenin kanssa isoa pentuetta, sillä luotto yhdistelmään on kova! Pentujen luovutusajankohta on maaliskuun puolivälissä.

Kiitokset Sørenille ja perheelle sekä Antonille hienoista hetkistä!

Wayne, Rihla ja Søren

15.11. Tiialle tuloksia
T-pentueesta astutuspentuna Saksaan matkannut Puronperän Tiia on startannut jokusessa kokeessa. Saksan setterikerhon (GSCD) kokeesta 
Aurachista 11.10. oli tuomisina hienosti korkein mahdollinen tulos 
1. excellent. 17 Pkt
eli ykkösta pukkaa!

Kyseessä oli kilpailuluokka parihakuna (Jagdsuche). Kokeessa pitää normaalisti voittaa linnut parihaussa, seisoa ja jäädä paikalleen. Erikoisuutena voidaan mainita, että lintua ei pudoteta, vaan kokeessa tehdään erikseen vesinouto sorsalle (!). Alla kuva kokeesta.

Lidija ja Tiia starttasivat viime viikonloppuna Ranskassa Elsacissa ja sieltä tuomisina oli CQN (certificat de qualité naturelle).

Onnittelut Tiialle ja Lidijalle jälleen kerran hienoista palkinnoista!

Tiia ja Lidija

Tiia jää hienosti paikalleen pyiden siivittyessä
(taitaa olla kuvan perusteella olla punajalkapyitä)

15.11. Trixiestä kaksoisvalio
S-pentueen siskopuoli Trixie (isä Finnvola's Kid) saavutti Norjan käyttövalionarvosta puuttuvan tuloksen 15.11. Se sai metsäkokeista 1.AK/ÆP eli avoimen ykköstuloksen kunniapalkinnon kera. Kylkiäisenä tuli palkinnot myös perjantaina ja lauantaina. Trixie on ollut aikaisemmin jo muotovalio eli sen on nyt siis Norjan käyttö- ja muotovalio!

Käyttövalion arvoon vaadittavat pisteet Trixiellä on ollut jo aikaisemmin täynnä, mutta valionarvoon vaaditaan lisäksi tunturikokeista serti tai cacit (tai CK) tai metsäkokeista kunniapalkinto. Trixie on aikaisemmin valittu mm. Vuoden Gordoninsetteriksi Norjassa.

Uutinen NGK:n sivuilla

Trixie

3.11. A-pentue laitettu alulle
Elman juoksu alkoi melko odotetusti lokakuun lopulla. Loka-marraskuun vaihteessa se kävi astutusreissulla Ruotsissa ja Glavaris DV Zlatan astui Elman pari kertaa. Pentujen pitäisi syntyä tammikuun ensimmäisellä viikolla 2016.

Oli tosi hauska tavata Zlatan ja Carita sekä muu perhe. Vaikka olin kuullut Zlatanista paljon hyvää etukäteen, oli todella hienoa nähdä jälleen kerran yksi huippuluonteinen gordoninsetteriuros.

Astutus onnistui hienosti. Toivottavasti reissun tuloksena on mukavan kokoinen pentue. Pentujen luovutusajankohta on helmikuun lopussa.

Kiitokset Carinalle rattoisista hetkistä ja kestityksestä!

Tarkempaa tietoa yhdistelmästä Zlatan-Elma
Kuvia astutusreissulta

Zlatan, Carina ja Elma

18.10. Rico Gordon Race -voittoon, Turolle taas AVO 3
Gordon Race kisattiin Kauhajoen Kainastolla niukkalintuisissa maastoissa. Päivän aikana ei tavattu kuin jokunen lintu, vaikka kisassa starttasi 14 koiraa kahdessa eri ryhmässä. Starttilistalla oli jotain Puronperäläisiä: Viggo, Rico, Vattu sekä Viima.

Päivän onnistuja oli Puronperän Rico, jolla oli aamupäivän karsinnassa ja iltapäivällä seisonnat, jotka molemmat paritoverit ryöstivät. Molemmissa tilanteissa Rico jäi täsmällisesti paikalleen. Se ei tehnyt päivän mittaan yhtään rikkeitä ja kun hakukin on huipputasoa, niin siitä tuli oikeutetusti Gordon Race -voittaja 2015! Samassa kisassa Vattu palkittin parhaana nuorena koirana.

Turo ja Tomi starttasivat Uudenmaan kennelpiirin mestaruusskabassa. Päivä sujui taas mukavasti ja Turo teki kivan lintutyön. Tuloksena jälleen AVO 3. Korkeammat palkinnot lipesivät pienen levottomuuden takia (vaikka teki kyllä hyvän fasaaninoudon). Palkitsemisprosentti edelleen täydet 100!

Onnittelut Ricolle ja Eerolle mestaruudesta sekä
Turolle ja Tomille palkinnoista!

Gordon Race 2015

Rico Gordon Race -voittaja 2015 ja Vattu paras nuori koira

17.10. Turo nappasi AVO 3:n
Puronperän Thunder eli tuttavallisemmin Turo sekä isäntä Tomi starttasivat elämänsä ensimmäisessä kokeessa Pornaisissa. Varma jahtikoira ei kovin kauan hakenutkaan, kun se otti seisonnan. Käskystä terävä nosto ja lintu ilmaan. Fasaani lensi harmittavasti kohti autoja ja Tomi ei päässyt sitä pudottamaan. Laukaus kuitenkin ilmaan ja heti lintutyö! Sen verran Turo oli levoton linnun lähtiessä, että päivä päättyi siihen ja tulokseksi AVO 3. Todella hienosti alkanut koeura!

Onnittelut Turolle ja Tomille hienosti alkaneesta koeurasta!

Tomi ja Turo AVO3

Turon ja Tomin palkitsemisprosentti kokeissa on täydet 100 %

16.10. Viimalle NUO2
Ä-pentueen hyvät vinkeet konkretisoituivat, kun Viima eli Äly sai vihdoin sen, mitä sille kuuluikin eli koepalkinnon! MRP-cupin linturikkaissa maastoissa Kauhavalla se teki kaksi lintutyötä heti ensimmäisessä erässä.

Molemmissa tilanteissa hyvä nosto ja täsmällinen paikalleen jääminen, jotka molemmat olisivat riittäneet vaikka avoimeen luokkaan. Sen verran haku on vielä lapsellista, että tulos oli oikeutettu. Korkeammat palkinnot saavat vielä oottaa. Tyyli ja vauhti riittävät, mutta hakurutiini ja laajuus parihaussa eivät ole vielä riittäviä.

Jippii!

Viima sai NUO-palkinnon ja se sille todella kuluu!

Jes!

14.10. Taiga CCA-vapaa
Puronperän Taigan CCA-testin tulos saapui NCSU:sta. Kuten tähän saakka kaikki tulokset, myös tämä oli negatiivinen eli koira ei kanna tätä geenimutaatiota. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Taigan pennut tulisivat olemaan CCA-terveitä.

4.10. Myrtti Derby-finaalin neljäs
Perinteinen Kultamalja- ja Derby viikonloppu oli siirretty tänä vuonna pari viikkoa myöhemmäksi lokakuun alkuun. Puronperän-koiria oli kivasti paikalla, sillä Kultamaljassa starttasivat Ä-pentueen Äksy, Ärman eli Aarre sekä Äly eli Viima. Derbyssä V-pentueesta starttiviivalle olivat lähteneet Valtteri, Vihtori, Villivadelma eli Vattu, Vito sekä viime vuoden Kultamaljassa viidenneksi sijoitettu Voltti. Y-pentueen ainoa edustaja oli Yrtti eli Myrtti.

Äksyn Kultamalja sujui mainiosti, sillä tuomari piti sen hausta ja se pääsi iltapäivään. Valitettavasti seisontaa ja lintutyötä ei tullut ja näin finaalipaikka jäi haaveeksi. Tänä vuonna olisi vaadittu lintutyö finaaliin pääsemiseksi.

Derbyssä Myrtin aamupäivän haku miellytti tuomaria, sillä se lähti iltapäivään ryhmänsä ykköspaikalta. Iltapäivällä seisonta ja näin finaalipaikka sunnuntaille oli plakkarissa. Sunnuntai sujui samaan malliin. Aamupäivällä fasaaniseisonta, jonka paritoveri ryösti ja kukko lähti lentoon ilman, että tilannetta päästiin hyödyntämään. Näin Myrtti ja Mikko etenivät finaalin iltapäivään eli "finaalin finaaliin". Myrtin voittokin oli todella lähellä, mutta lopulta se oli neljäs. Todella upeasti mennyt Derby!

Tämä oli viides Derby-sijoitus Puronperän kennelin koirille. Aikaisemmin Kössi ja Rico ovat olleet neljänsiä sekä Kone ja Olga viidensiä. Lisäksi Elma on edennyt finaaliin saakka. Derby on järjestetty vuodesta 1935 lähtien. Kisan historian aikana on vain 11 gordoninsetteriä sijoitettu Derbyssä ja näistä lähes puolet siis Puronperän-koiria.

Onnittelut upeasta Derby-sijoituksesta
Myrtille ja Mikolle sekä kotiväelle!

Myrtti ja hengaajat

Myrtti, Mikko ja tuomari Pekka Soini

27.9. Ricolle AVO 3
Metsästä tällä kaudella jo VOI 1:n napannut Puronperän Rico ja Eero starttasivat Utsjoella Kerhon tunturikokeen avoimessa luokassa. Haku sujui mallikkaasti, kuten aina, ja Rico sai seisonnan riekolle. Riekko nousi siivilleen ennen kuin Eero ehti antaa avanssin. Vielä kun pudotuskin jäi puuttumaan, tulokseksi tuli AVO 3 ja luokan vaihto saa vielä odottaa. Hienosti kuitenkin!

26.9. Vatulle AVO 2
Lakeuden Kennelkerhon järjestämässä kenttäkokeessa Puronperän Villivadelma eli Vattu sai AVO 2:n.

Tilanne näytti hieman pahalta, kun nuortenluokan koira ryösti ensin Vatun seisonnan, mutta sitten se sai vielä kuitenkin yhden mahdollisuuden saman ohjaajan jo uloslentäneen AVO-koiran kanssa. Tämä oli mennyt aikaisemmin hillittömästi lintujen perään, joten mahdollisuudet olivat melko heikot, koska jäljellä olevat paritoverit olivat tässä vaiheessa päivää jo melko luokattomia...

Vattu hoiteli homman kuitenkin tyynen viileästi ja otti seisonnan yksinäiselle peltopyylle. Luvasta lyhyt nosto ja lintu siivilleen. Sitten ohjaajan ensimmäinen laukaus jäi hieman jälkeen, mutta onneksi toinen arpa tärppäsi. 

Lintu putosi kuitenkin parinsadan metrin päähän alatuuleen ja noutoa varten mentiin hieman lähemmäksi. Annoin etsintänoutokäskyn. Pyytä ei kuitenkaan löytynyt. Tuomari antoi luvan antaa koiran mennä noin 5 m leveän kanavan toiselle puolelle tuulen alle. Käskin Vatun sinne ja pienen etsinnän jälkeen se toi uiden elävän peltopyyn suoraan käteen. Upea nouto!

Onhan se hienoa, kun Vattu teki heti ensimmäisessä syksyn kenttä- kokeessan normityön, mitä se on lukemattomia kertoja toistanut: seisoi linnun, nosto ja laukauksen jälkeen täsmällisesti paikalleen, nouto sekä lintu vielä lopuksi isännän kouraan!

Vattu AVO2

Vatulle AVO 2 - tuomari Esa Lahdensuo

20.9. Netti-Ekipage 3/2015
Rotujärjestö Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry julkaisi uuden numeron jäsenlehdestä Ekipage 3/2015. Hallituksen päätöksen mukaisesti joka toinen lehti on verkkojulkaisu. Puronperän-koirista oli lehdessä mukavasti juttua.

Lehdestä löytyy mm. Vatun hyväksyntä jalostusrekisteriin, Unickan ja Tiian koemenestyksestä, Taigan erikoisnäyttelyreissusta sekä lopussa tulevista pentueista. Nämä löytyvät myös alta (klikkaamalla aukeaa isompana).

Verkkolehden voi lukea kokonaisuudessaan -> täältä

Vattu jalostusrekisteriin

Menestystä maailmalta

Taigan näyttelyreissu

Pentuesuunnitelmia

16.9. Unickalle hieno pentue
Tanskaan astutuspentuna matkannut Puronperän Unicka on niittänyt menestystä kenttäkokeissa. Viime vuonna se sai Tanskassa Vuoden Nuori Gordoninsetteri -maininnan ja nousi kevään koekaudella jo voittajaluokkaan.

Tänä syksynä koekausi jää väliin, sillä 3.9. se synnytti kauniin pentueen Vajskær kenneliin: 5 narttua ja 3 urosta. Pentueen isä on Langsifjellets Tattigo Diego.

Unicka ja pennut

Unicka synnytti jahtikauden alussa 3.9. hienon pentueen Vajskær kenneliin:
5 narttua ja 3 urosta

12.9. Rico voittajaluokan voittoon ja muita palkintoja
Puronperän Rico nousi viime syksynä metsäkokeiden voittajaluokkaan voittamalla gordoninsettereiden metsämestaruuden. Tänä vuonna oli siis vuorossa vastaavana viikonloppuna startti voittajaluokassa. Koe menikin hyvin sillä Rico onnistui lauantaina ainoana koirana lintujen kanssa ja sai VOI 1:n! Valitettavasti pudotusta ei saatu ja siten sertifikaattia ei voitu antaa.

Samoissa kokeissa KM-13 Puronperän Ukkoonen eli Viggo sekä Jarkko saivat AVO 3:n.

Myös V-pentueen isä Åshöjdens Walther ja Jan starttasivat kenttäkokeessa. Vihdoinkin tuli se, mitä on kauan uumoiltu eli avoimen ykkönen kunniapalkinnon kera (ÖKL 1 & HP)!

Onnittelut hienoista tuloksista heti koekauden alkajaisiksi
Ricolle ja Eerolle,
Viggolle ja Jarkolle sekä
Waltherille ja Janille!

Uutinen Ricosta Kanakoirakerhon kotisivuilla
Waltherin huipputulos Janin facebookissa

Koeryhmä

Koeryhmä aamulla ennen metsäkokeen starttia
Rico ja Eero toisena oikealta

8.9. Yaffa HD- ja ED-terve
Puronperän Yaffa eli Jalo käväisi kyynär- ja lonkkakuvassa. Tulokset tupsahtivat viimein Kennelliitosta ja vieläpä parhaat mahdolliset: lonkka A/A ja kyynär 0/0!

Jalo sai jo nuortenluokan palkinnon viime syksynä ja näyttelystäkin on tullut tulokseksi erittäin hyvä.

Y-pentue Kultamaljassa

Pekka ja Jalo ennen Kultamaljan 2014 starttia (keskellä)

6.9. Myrtille tunturikokeesta ÖKL2!
Puronperän Yrtti eli Myrtti starttasi ensimäisessä avoimen luokan kokeessaan Gällivaressa Ruotsissa. Tunturikokeessa se oli elementissään: paineli kovaa & isosti kovilla mailla ja laaksojen pajukoissa haki tiukempaa hakua.

Hyvä haku johti lopulta tulokseen ja tiukkaan seisontaan vaivaiskoivikko- pouneikossa. Tapahtui se, mitä parihaussa aina pelätään eli paritoverina ollut pointteri pyörähti ympyrän seisovan koiran ympäri ja lopulta hyppäsi vielä Myrtin yli ponnistaen selästä vauhtia... Onneksi "pieni" seisonnan häirintä ei haitannut ja sain antaa avancen. Lyhyt eteneminen ei johtanut kuitenkaan linnun siivittymiseen, vaan jouduin antamaan vielä pari etenemiskäskyä. Lintu ilmaan, Myrtti täsmällisesti paikalleen ja pyöveli pudotti riekon. Tuomarin luvasta erinomainen ja suoraviivainen nouto, jota kaikki ihastelivat. Tuomari kertoi nähneensä linnun ennen siivittymistä lähes Myrtin etujalkojen välissä... :-)

Tuomari halusi vielä nähdä lisää, jotta voisi antaa Myrtille ykkösen. Haku oli edelleen hyvää, mutta valitettavasti tyhjä seisonta vesitti ykköshaaveet. Myrtille kuitenkin hienosti ÖKL 2 eli meikäläisittäin avoimen luokan kakkonen heti ekassa startissa!

Olosuhteet kokeessa olivat todella vaikeat. Vaikka lintuja oli hyvin, niin niitä oli vaikea paikallistaa. Kokeessa tuli lukemattomia törmäyksiä. Voittajaluokassakin onnistui seisonnan saamaan vain yksi koira. Muutenkin palkittuja taisi olla kaikkiaan vain 4-5 noin 50 startanneen joukossa.
Nostaa vain Myrtin hienon suorituksen arvoa - avoimen luokan paras koira!

Tämä oli mukava sikälikin, että Myrtin emästä Rihlasta on suunnitteilla juuri E-pentue ja tulos oli hyvä osoitus Rihlan periyttämiskyvystä...

Övre Norra Fägelhundsklubben facebook
Kanakoirakerhon gs-jaos

Myrtille ÖKL2

Myrtti ÖKL2 ja kokeen tuomari Tony Johansson

Tiploomia pukkaa

9.8. Dino näyttelyssä
Puronperän Äksy eli Dino osallistui Elo-Karelian toisen päivän kansalliseen kaikkien rotujen koiranäyttelyyn. Näyttelyura alkoi hienosti, sillä Dino sai heti ensimmäisestä näyttelystään junioriluokan erittäin hyvän ja oli lopulta kilpailuluokan kakkonen! Hienoa! Nyt on syksylle starttilupa plakkarissa.

2.8 Unicka suoritti noutokokeen
Tanskassa noutokoe pitää suorittaan vuosittain, jotta avoimen ja voittajaluokan koirat voivat startata kevätkokeissa. Tanskassa kevätkokeissa käytetään starttipistoolia ja kokeessa ei tehdä kylmän linnun noutoa. Unicka starttaa keväällä 2016 voittajaluokassa, kunhan pennut ovat lähteneet koteihinsa. Koldingissa järjestetyssä noutokokeessa Unicka suoritti noutokokeen hyväksytysti 29 pisteellä (maksimi 30p). 

17.7. Dooris on poissa
Puronperän Misdoris eli Dooris siirtyi autuaammille jahtimaille. Pekka ja Dooris ovat käyneet lukemattomat hienot jahdit. Reissut ovat suuntautuneet etenkin Utsjoelle sekä Ruotsiin mökille Storumaniin.

Monien yhteisten hetkien myötä kaverukset olivat saumaton pari ja muistot unohtumattomat. R.I.P. Dooris!

Jaksamista Pekalle ja perheelle -
pikkutassujen tepsutukset tulevat helpottamaan menetyksen tuskaa

15.7. Elma CCA-vapaa
Puronperän Unelman eli tuttavallisemmin Elman CCA-tulos saapui NCSU:n eläinlääkinnän genetiikan laboratoriosta. Myös Elman dna-tulos negatiivinen eli se on CCA-vapaa (negative)!

Tämä on hienoa, sillä Elma astutetaan loppuvuodesta ja tämä tarkoittaa sitä, että se ei voi saada pentuja, jotka voisivat sairastua CCA:han. Sen pennut tulevat siis olemaan tämän sairauden suhteen terveitä.

Elma on tarkoitus astuttaa Glavaris DV Zlatanilla. Se on myös CCA-vapaa eli pennut tulevat olemaan perinnöllisesti CCA-vapaita!

Elma ja Pasi

Elman terveystutkimukset ovat tuottaneet hienoa tulosta:
HD A/A ja kyynärät 0/0 eli parhaat mahdolliset ja nyt CCA-vapaa!

14.7. Vattu jalostusrekisteriin
Gordoninsetterijaos on hyväksynyt Vatun Jalostusrekisteriin. Koevaatimukset täyttyivät jo viime vuonna. Tänä keväänä saavutetut Kennelliiton virallinen lonkkalausunto A/A ja avoimen luokan näyttelytulos erinomainen täyttivät loputkin vaatimukset.

Nyt Vattu, sen emä Olga sekä isoäiti Tatti ovat kaikki tällä hetkellä hyväksyttyjä gordoninsetterijaoksen jalostusrekisteriin.

Vattu fasaanihommissa

Vattu on kolmas suoraan alenevassa polvessa gordoninsetterijaoksen jalostusrekisteriin hyväksytty suvun narttu

2.7. Myrtti CCA-vapaa
Puronperän Yrtin eli tuttavallisemmin Myrtin CCA-tulos saapui NCSU:n eläinlääkinnän genetiikan laboratoriosta. Kuten tähän saakka kaikki aikaisemmatkin tulokset, oli myös Myrtin dna-tulos negatiivinen eli se on CCA-vapaa!

Tämä on hienoa, sillä Myrtille on hieman kaavailtu ensi vuoden alkuun pentuetta ja tämä tarkoittaa sitä, että se ei voi saada pentuja, jotka voisivat sairastua CCA:han. Myrtin pennut tulevat siis olemaan tämän sairauden suhteen terveitä. Gordoninsetterijaos suosittelee kaikkien jalostukseen käytettävien koirien PRA- ja CCA-geenitestausta.

Tähän mennessä kaikki kuusi CCA-testattua Puronperän-koiraa on ollut CCA-vapaita (negative/clear).

13.6. Erikoisnäyttelyn kaunein kasvattajaryhmä
Kanakoirakerhon erikoisnäyttely pidettiin vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa taas Lapuan raviradalla. Tuomarina oli Peter Hoyer Ruotsista.

Tänä vuonna tähän vuoden kovimpaan näyttelyskabaan oli ilmoittautunut kaikkiaan 34 gordoninsetteriä, joista peräti kahdeksan kappaletta puronperäläisiä! Suurin osa kokoontui meille ja pidettiin hieman seisontaharjoituksia koirille. Samalla viimeisteltiin koiria näyttelykuntoon.

Uroksista osallistujia olivat avoimen luokan koirat  Thunder eli "Turo", Unski, Valtteri ja Vito. Narttupuolella junnuluokan Äly eli Viima sekä avoimen luokan koirat Taiga, Taiska ja Yrtti.

Päivän onnistujia olivat Valtteri ja Vito sekä Taiga ja Taiska, jotka kaikki saivat laatuarvostelun erinomainen sekä Unski ja Yrtti hienosti laatuarvostelut erittäin hyvä.

Puronperän kennel sai kasvattajaryhmän helposti kasaan, sillä ryhmään olisi käynyt kuusi Puronperän-koiraa (ryhmän koirien pitää saada vähintään EH). Ryhmän muodostivat "perinteiseen tapaan" kaksi urosta ja kaksi narttua eli edellä mainitut erinomaisen saaneet koirat - kahdesta eri pentueesta. Ryhmä sai hyvän arvostelun ja kunniapalkinnon sekä oli Rotunsa Paras Kasvattajaryhmä!

Kiitokset osallistuneille puronperäläisille ja onnittelut menestyneille!

Ensi vuonna taas uudestaan!

Kuvia erikoisnäyttelystä
Kaikki tulokset -> täältä

Erkkarin ROP-kasvattajaryhmä

Vasemmalta: Valtteri, Taiska. Taiga ja Vito

29.5. Ässän lonkat B/B
Ä-pentueen ensimmäinen lonkkakuvaustulos napsahti Ässälle, jonka virallinen lonkkalausunto tulo Suomen Kennelliitosta: HD B/B - terveet lonkat. Upea alku!

28.5. Vatun lonkat A/A
V-pentueen upeat terveystulokset saivat jatkoa Vatun lonkkakuvauslausunnosta: HD A/A - parhaat mahdolliset tulokset. Hienoa!

V-pentueesta seitsemän koiraa on käynyt lonkkakuvassa ja kaikki terveitä. Tuloksena HD 5 * A/A ja 2 * B/B sekä ED 6 * 0/0. Lisäksi Vattu CCA-vapaa. V-pentueen kaikki terveystulokset ovat olleet aivan mahtavia!

Vattu

Myös Vatulle paras mahdollinen lonkkakuvaustulos: A/A

2.5. Tiialle koetulos
Tiian kevätkausi on mennyt treenatessa ja kisaillessa. Kokeet eivät sujuneet aivan viime vuoden malliin, mutta Ranskasta tuomisina kuitenkin kivasti 2. Tres Bon (= erittäin hyvä). Hienoa!

Onnittelut Lidijalle ja Tiialle hyvästä tuloksesta!

Tiia

Tiia teki jälkeen hyvää tulosta ja koepalkinto tupsahti plakkariin

20.4. Vihtorin kuvaustulokset
V-pentueen hienot terveystulokset saivat jatkoa, kun Vihtorin viralliset tulokset julkaistiin Kennelliitosta ja koira on terve: HD A/A ja kyynärlausunto 0/0 - parhaat mahdolliset tulokset. Hienoa!

V-pentueesta kuusi koiraa on käynyt lonkkakuvassa ja kaikki terveitä. Tuloksena HD 4 * A/A ja 2 * B/B sekä ED 6 * 0/0. V-pentueen kaikki terveystulokset ovat olleet aivan mahtavia!

Vihtorin lonkkakuva

Paras mahdollinen lonkkakuvaustulos: A/A

18.4. Vatulle ERI
Puronperän Villivadelma, Vattu, käväisi näyttelyssä hakemassa avoimen luokan laatuarvostelun junnuarvioinnin rinnalle: näyttely meni hienosti ja laatuarvosteluksi erinomainen sekä avoimen kilpailuluokan ykkönen! Tuomari Raimo Louhio antoi Vatulle hyvän arvostelun.

Smirre

Kaksinkertaisen Norjanmestarin Lord Mocin poika Smirre
sai myös hienon tuloksen: erittäin hyvä

17.4. Testatut Puronperän koirat CCA-vapaita
Puronperän Rihla ja Puronperän Äly, Viima, ovat CCA-vapaita! Tulokset tulivat vihdoinkin ja molempien koirien dna-testi on negatiivinen.

Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät voi saada pentuja, jotka voisivat sairastua CCA:han. Rihlan pennut eli Y-pentueen koirat tulevat siis olemaan tämän sairauden suhteen terveitä.

Testautin varmuudeksi nämä koirat, koska Ruotsissa ja Norjassa yllättävän moni koira on osoittautunut CCA:n kantajaksi, vaikka sairaustapauksia ei ole juurikaan tullut - tai sitten niistä on vain vaiettu. Gordoninsetterijaos suosittelee kaikkien jalostukseen käytettävien koirien PRA- ja CCA-geenitestausta.

Rihlan CCA-lausunto / Viiman CCA-lausunto

Aikaisemmin testatut Puronperän-koirat:
Tatin CCA-lausunto / Seitan CCA-lausunto / Vatun CCA-lausunto

7.4. Y-pentueen lonkkakuvaustulokset
Y-pentueen kuudesta koirasta tähän mennessä lonkkakuvassa on käynyt kaksi: Yoda sai tuloksen A/A ja Myrtti B/C. Yodan kyynärtulos oli myös paras mahdollinen eli 0/0. Myrtin uusintakuvauksen aika on loppukeväästä - toivottavasti hieman paremmin tuloksin.

22.3. Ö-pentue
Kovasti odotettu Ö-pentue syntyi hieman pidemmän kantoajan jälkeen, mutta Oodin ensimmäisen pentueen perusteella tämä oli ihan odotettavissa. Aikaisemman pentueen kokemuksella emä hoiti homman kotiin melko rauhallisesti ja synnytyksen rutiinilla.

Pentueeseen syntyi neljä urosta ja neljä narttua. Kaikki pennut ovat hyvän värisiä. Yhdellä uroksella ja nartulla rintalaikku sekä yksi uros ja narttu hieman tummempia. Pennut ovat reippaita ja painot ovat jo lähteneet nousuun. Kaikki näyttää erinomaiselta!

Oodi ja Ö-pentue

Emä ja pennut synnytyksen jälkeen - nätti ja reipas pentue!

7.3. Unickalle AVO 1
Puronperän Unicka aloitti koevuoden upeasti: se sai Brammingin kokeessa ÅK 1:n eli suomalaisittain AVO 1:n!!!

Onnittelut Unickalle ja Lorenzille & menestystä voittajaluokkaan!

Juttu DGSK:n sivuilla

Lorenz ja Unicka

Unickan ja Lorenzin koevuosi alkoi upeasti

13.3. Vlto HD- ja ED-terve
V-pentueen seuraava lonkkakuvassa käynyt on Vito. Viralliset tulokset julkaistiin Kennelliitosta 9.3. ja koira on terve: HD B/B ja kyynärlausunto 0/0 - hienoa!

V-pentueesta viisi koiraa on käynyt lonkkakuvassa ja kaikki terveitä. Tuloksena HD 3 * A/A ja 2 * B/B sekä ED 5 * 0/0. V-pentueen kaikki terveystulokset ovat olleet aivan mahtavia!

Viton lonkkakuva

Viton lonkat ovat terveet

27.2. Taigan kuvaustulokset
Taigan viralliset lonkka- ja kyynärlausunnot tulivat Kennelliitosta: B/B ja 1/1.
Ei ihan parhaat mahdolliset, mutta tottahan HD-B luokitellaan terveeksi eli ensimmäinen T-pentueen kuvaustulos on ok. Hienoa!

20.2. Ekipage
Historian ensimmäinen "verkko-Ekipage" on ilmestynyt. Parinkymmen julkaisuvuotensa aikana lehti on aina ilmestynyt paperisena. Nyt kokeillaan ensimmäistä kertaa kaikkien ladattavissa olevaa verkkojulkaisua.

Lehdessä oli kivasti asiaa - ihan normaaliin tapaan. Puronperän koirista oli hieman enemmänkin asiaa muutamalla sivulla -> lue tarkemmin täältä.

Ekipage

Vuoden 2014 kasvattajakisassa Puronperän kennelin kasvatit keräsivät enemmäin pisteitä, kuin mitä muiden suomalaiskennelien kasvatit yhteensä

18.2. Ultra
Oodin astutuksesta oli kulunut aikaa sen verran, että tiineys oli jo viidennellä viikolla eli oli aika käväistä ultrassa, Yleensä tällä viikolla pennut näkyvät parhaiten. Merkit astutuksen onnistumisesta olivat ilmassa: ruoka maittaa ja koira on rauhallinen...

Harmittavasti ultraajaksi osui nuori kokematon eläinlääkäri ja ultran käyttö oli hieman epävarmaa sekä laitekin kaiken kukkuraksi temppuili. Tästä huolimatta kuvissa näkyi mukavasti sikiöitä. Astutusreissu ei ollut turha, joten luottavaisin mielin voidaan odotella reilun kuukauden päästä tapahtuvaa Ö-pentueen synnytystä.

Pentuja tulossa!

Astutusreissu Kiirunaan vaikuttaa onnistuneelta...

14.2. Tillie kaksoisvalioksi
Ö-pentueen tulevan isän, Turbon, sisko Vinterdalens Tillaaens, "Tillie", on käynyt näyttelyssä Fredriksissä. Tuloksena hienosti uran kolmas sertifikaatti ja muotovalion titteli!

Tämä oli samalla Tillien kolmas titteli, sillä se on aikaisemmin saavuttanut jo Tanskan käyttö- ja "jahtivalion" tittelit historian ainoana gordoninsetteri- narttuna. Tanskassa nimittäin jaetaan "tavallista" käyttövalion titteliä (jagtchampion; jagt = jahti) pääasiassa verettömien kokeiden perusteella. Tämän lisäksi myönnetään erityinen käyttövalioarvo (brugchampion; brug = käyttö) pääasiassa verellisten kokeiden perusteella eli kokeiden, jossa riista pudotetaan ja noudetaan.

Tillie on voittanut myös Tanskan seisovien kanakoirien kevätmestaruuden, ollut 3. Tanskanmestaruuskokeissa syksyllä sekä napannut lukuisia muitakin voittoja. Kiva uutinen tähän väliin velipojan pentuja ootellessa.

Onnittelut Erikille ja Tillielle uudesta tittelistä!

Juttu rotujärjestön DGSK:n sivuilla
Juttu Åens kennelin kotisivuilla

Tillie ja Erik

DK BR CH & DK JCH & DK CH Vinterdalens Tillaaens, "Tillie"

12.2. Voltti HD- ja ED-terve
Myös Voltti on käynyt röntgenkuvissa. Viralliset tulokset julkaistiin Kennelliitosta: HD A/A ja kyynärlausunto 0/0 - siis myös Voltilla parhaat mahdolliset röntgenkuvaustulokset!

V-pentueesta neljä koiraa on käynyt lonkkakuvassa ja kaikki terveitä. Tuloksena HD 3 * A/A ja B/B sekä ED 4 * 0/0. V-pentueen kaikki terveystulokset ovat olleet aivan upeita!

Voltti treenissä

Voltin ura on hienossa nousukiidossa kaikin puolin!

6.2. Venla HD- ja ED-terve
Venla on pistäytynyt lonkkakuvassa. Viralliset tulokset julkaistiin  Kennelliitosta: HD A/A ja kyynärlausunto 0/0 - siis parhaat mahdolliset!

V-pentueesta kolme koiraa on käynyt lonkkakuvassa ja kaikki terveitä. Tuloksena HD 2 * A/A ja B/B sekä ED 3 * 0/0. V-pentueen ensimmäiset terveystulokset ovat olleet hienoja! Hienostihan meni viime vuonna myös kokeissa ja näyttelyissä. Tältä vuodelta odotetaan paljon!

17.1. Ö-pentue laitettu alulle
Joskus narttujen juoksua joutuu odottamaan hermostumiseen saakka, kun taas joskus juoksu tulee hieman yllättäen. Näin kävi Oodin kanssa. Kun odottelimme Elman juoksua alkavaksi, niin yhtäkkiä Oodi aloittikin juoksunsa kuukauden etuajassa.

Tammikuun puolivälissä ajelin astutusreissulle Pohjois-Ruotsiin Kiirunaan. Vinterdalens Turbo astui Oodin 16.-18.1. Pentujen pitäisi syntyä maaliskuun puolessavälissä.

Oli tosi hauska tavata Turbon isäntä Tobbe ja viettää rattoisa viikonloppu hänen kanssaan. Reissulla oli kiva tavata useita innokkaita kanakoiraihmisiä ja jos astutus suinkin onnistuu, niin pentueesta todennäköisesti matkaa Ruotsiin jokunen pentu.

Astutus onnistui hienosti. Toivottavasti pitkän matkan tuloksena on reipas pentue. Pentujen luovutusajankohta on toukokuun puolivälissä.

Kiitokset Tobbelle rattoisista hetkistä ja kestityksestä!

Kuvia astutusreissulta

Nalkissa
10.-11.1. Vuoden ensimmäinen tapaaminen
Puronperän koiria ja omistajia kokoontui viikonlopuksi kouluttamaan koiria ja käymään pienimuotoista jahtia. Viikonloppu oli mainio, sillä oli havaittavissa, että kaikki koirat olivat kehittyneet ja omistajat ovat jaksaneet koulutella sessujaan. Tästä on hyvä jatkaa!

Kuvia jahti- ja treeniviikonlopusta

Jahtiporukkaa

Kuvassa suuri määrä lahjakkuutta - ensi syksystä on tulossa hieno!

2.1. Vuoden Nuori Gordoninsetteri Tanskassa
Puronperän Unickan ja Lorenzin koekausi Tanskassa 2014 meni todella upeasti. Tuloksena mm. 3 * NUO 1 (UK 1) ja DGSK:n UKK-kisassa 2. Tähän kisaan voivat ottaa osaa kaikki ykkösen saavuttaneet gordoninsetterit.

Kaikkien saavutustensa perusteella Unickasta tuli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2014 Tanskassa! Lorenz on saavuttanut saman tittelin myös Unickan isällä Beckhamilla (2006) sekä isoisällä Chickolla (2001).

Tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaiskasvatin ulkomailta saavuttama Vuoden koira -titteli. Historiallista on myös se, että saman pentueen koirat ovat ottaneet Vuoden Nuori Gordoninsetteri -tittelit kahdesta eri pohjoismaasta (KM-13 Puronperän Ukkoonen Suomessa vuonna 2013).

Muutenkin vuoden tittelit menivät tuttuihin osoitteisiin, sillä kaikki muut koirakohtaiset palkinnot kahmi itselleen mm. Ruotsinmestaruuden voittanut Ä-pentueen isä Abidal & Robert. Vuoden Kasvattaja Tanskassa oli kennel Vajskær ja ystävämme Lorenz (Unickan ja Beckhamin omistaja)! :-)

Onnea Unickalle, Lorenzille ja koko Clemmesenin perheelle!
Onnittelut myös Abidalille ja Robertille!

Kaikki DGSK:n Vuoden tittelit -> täältä

Unicka ja Lorenz

Historiallinen saavutus Unickalle ja Lorenzille

Mukavaa luettavaa

1.1. Vuoden Gordoninsetterikasvattaja
Vuosi 2014 on takana. Puronperän-koirat menestyivät metsästyskokeissa todella upeasti. Palkinnoille nousi ennätysmäärä kasvatteja.

Parhaimpina mainittakoon mm. Metsämestaruuden voittanut Rico sekä ulkomailla huipputuloksia saavuttaneet Tiia ja Unicka. Ei sovi myöskään unohtaa Kultamaljassa viidenneksi kivunnutta Volttia. Muita koepalkintoja saavuttaneita olivat Vattu, Myrtti, Olga, Elma, Vihtori, Jalo, Taiga ja Viggo - pisteytysjärjestyksessä mainittuina.

Koemenestys oli niin huimaa, että rotujärjestön Vuoden Gordoninsetterikasvattaja -kilpailussa Puronperän kennelin pisteet olivat enemmän kuin kaikilla muilla suomalaisilla kasvattajilla yhteensä! Titteli tuli nyt toisen kerran peräkkäin Puronperän kennelille ja taas rotujärjestön kasvattajakilpailun kaikkien aikojen ennätyspistein, vaikka parhaiten menestyneen koiran tuloksia ei edes huomioitu.

Kiitokset menestyksestä kuuluu kaikille ahkerille koirien omistajille, jotka ovat kouluttaneet sessujaan sekä osallistuneet kokeisiin ja kilpailuihin!

Hyvä me - jatketaan samaan malliin!

Metsämestari 2014

Metsämestarit 2014 Rico ja Eero

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri