Iris

Iris de la Petite Querriére

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun Eero halusi Ricosta itselleen pennun ja ryhdyimme etsimään sopivaa narttua. Riittävän korkeatasoisen nartun löytäminen olisi ollut Suomesta melko vaikeaa, joten laitoimme "verkot vesille" ja katsastelimme myös muiden Pohjoismaiden mahdollisuuksia. Kiitos hyvien kontaktien, melko pian löytyikin huippusuvut omaava hieno narttu Ruotsista, Iris, joka saatiin meille jalostuslainaan. Näissä suvuissa on mm. lukuisia Euroopanmestareita.

Iris muutti Ruotsiin vuoden 2014 alussa 9 kuukauden ikäisenä. Jo tuolloin ajatuksena oli, että sitä käytettäisin jossain vaiheessa siitokseen ja sen vuoksi se on valittu huolellisen sukututkimuksen perusteella metsästykselliset ominaisuudet sekä terveysseikat huomioiden. Valinnan teki SGSK:n monivuotinen jalostusasiantuntija Anita, joka on myös eläinlääkäri sekä omasi hyvät kontaktit Ranskaan. 

Anita kirjoittaa:
"Suositus hankkia juuri Iris tulevaksi jalostusnartuksi tuli vanhalta ystävältäni Dr. Yves Piedvachelta (kennel des Verdiaux). Hän on metsästystuomari, eläinlääkäri, kasvattaja, RASG:n varapuheenjohtaja (Ranskan Gordoninsetterikerho) ja siellä myös jalostusneuvostoja.

Äiti Flo on peräisin erinomaisesta metsästyslinjasta, jota hänellä oli yli kolmekymmentä vuotta. Yves valitsee narttunsa kumppanin hyvin tarkkaan terveyden ja metsästysominaisuuksien perusteella. Metsästyskoe tuomarina hänellä on erinomaiset mahdollisuudet nähdä monia koiria. Minulla on äärimmäinen luottamus hänen arvioonsa."

Iriksen kasvattaja, Eric Sevault, on ammattimainen metsästyskoira- kouluttaja. Hän käyttää enemmän aikaa asiakkaidensa koirien kanssa kuin omiensa.

Isäntäperheeksi tuli Karin ja Jacob, jotka harrastavat käytännön metsästystä ja koekäynti ei kiinnosta. Siitä huolimatta Iris on koulutettu asiansa osaavaksi seisojaksi ja noutajaksi. Metsästys keskittyy Norjan Trøndelagin tuntureille lähelle Tärnabytä, jossa sijaitsee isännän metsästysmökki. Jacob toimii lisäksi kesäisin kalastusoppaana yhdellä Norjan parhaista lohijoista, Namsenilla.

Metsästyksellisesti Iris on mainio koira. Se omaa sammumattoman metsästysinnon ja hakee kevyellä hienolla tyylillä. Jacobin mukaan Irikseltä on ammuttu parisensataa riekkoa ja se on erinomainen noutaja. Meillä olleessan se on osoittanut myös hienon tiedottamistaipumuksensa - monesti se on tullut hakemaan minut kyyhkyslakalle lintuja katsomaan... :-)

Luonteeltaan Iris on leikkisä ja nöyrä. Meillä se solahti helposti Puronperän-laumaan, kuten fiksun gordoninsetterin kuuluukin toimia. L-pentueen emä Iris on hieno metsästyskoira Ranskan parhaista käyttösuvuista. 

Kiltti  perhe- ja jahtikoira!

- - - - -

Koe: ei startattu, käyttökoira, hyväksytty noutotesti
Näyttely: UKL Excellent (NUO erinomainen); säkäkorkeus noin 61 cm
Luonnetestattu: ok

HD (lonkkakuvaus): A/B
ED (kyynärkuvaus): 0/0
PRA (rcd4) & CL-vapaa

- - - - -

Iris LOF-tietokannassa
Iris RASG:n tietokannassa

Iris juoksee

Iris nuorena

Nouto

Iriksen seisonnoilta on Jacobin mukaan ammuttu parisensataa riekkoa

Nouto

Iris ja Anders

Iris jahdissa vuoden ikäisenä

Iris

Iris

Iris

Jahtimaat

scottish setter

Ulysse du Tinallet

Iriksen isä Ranskan käyttövalio

FR KVA Ulysse du Tinaillet

FR KVA Mambo de la Toundra des Terres Froides

Iriksen isoisä Ranskan käyttövalio

FR KVA Mambo de la Toundra des Terres Froides

Iriksen isoisä Ranskan käyttövalio

FR KVA Drakar de lan Bern

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit