Tunturissa

Uutiset 2011

Joitakin poimintoja vuodelta 2011. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

31.12. Ilon ja surun päivä
Vuoden viimeinen päivä tarjosi ilon ja surun hetkiä. Nallin aika siirtyä toisille metsästysmaille oli koittanut - aivan turhan aikaisin, mutta jahtipäivät olivat luetut...

Ilon hetkiä koettiin Olgan isäntäpariskunnan juhlissa, kun Sara ja Jani pitivät pirskeet - hauskat sellaiset!

Sara ja Jani

Kaunis morsio ja komea sulho!

29.10. Seitalle starttilupa
Seinäjoen kansainvälinen koiranäyttely osui sopivasti Seitan 9 kk syntymäpäivän jälkeen, joten kävin hakemassa sieltä starttiluvan meidän pienelle tyttöselle.

Arvostelussaan tuomari Per Harald Nymark toivoi Seitan vielä kehittyvän lisää - mikä on hyvin tiedossa... Muuten arvostelu oli melko hyvä ja tuloksena hienosti laatupalkinto "Hyvä". Nyt on virallinen näyttelytulos plakkarissa eli lupa startata kokeissa!

Seita juoksussa

Seita meni näyttelyssä ihan hienosti

Poseerausta

Melko tottumatonhan Seita oli, mutta hienosti meni!

22.10. Tillie käyttövalioksi
S-pentueen siskopuoli (isä Finnvola's Kid) Vinterdalens Tillaaens eli Tillie tuli käyttövalioksi Tanskassa VK2-tuloksen myötä. Onnittelut omistajalle 
Erik Petersenille!

Myös Norjassa Kidin jälkeläiset ovat menestyneet hienosti GS-cupissa. Etenkin nuortenluokan kärjessä on useita Kidin jälkeläisiä. Myös muissa luokissa on menestystä (esim. metsä-cupissa Trixie on toinen).

22.10. Olgalle AVO 2 ja Nenä E-P:n kolmas!
Syksyn yksi kohokohta eli Etelä-Pohjanmaan piirinmestaruusskaba kisattiin Kauhavan Alakylän metsästysseuran maastoissa 22.10.  Kisa oli samalla avoimen luokan kenttäkoe.

Nenä oli puolustamassa viime vuoden kakkossijaansa. Starttiviivalle asettui myös Olga, jolla onnistuminen on ollut aikaisemmissa kokeissa niin harmittavan lähellä.

Kisa sujui hienosti. Nenä sai heti ensimmäiseen erään peltopyyseisonnan, mutta paritoverina ollut englanninsetteri hämmensi mukaan seisonnalle ja pinkaisi lintujen perään. Tilanne tulkittiin lopulta vain linnunotoksi ilmaan ampumisesta huolimatta. Melko asiallisesti Nenä jäi kuitenkin paikalleen, vaikka paritoveri provosoi ansiokkaasti peräänmenoon ja olikin saada Nenän mukaansa...

Aamupäivän aikana Olga esitti kaksi seisontaa peltopyyparville, mutta valitettavasti linnut olivat niin arkoja, että ne karkottuivat ilman nostoa. Molemmissa tilanteissa ammuttiin kuitenkin ilmaan ja Olga jäi hienosti aina paikalleen.

Iltapäivällä oli vuorossa "verinen taisto", sillä Olga ja Nenä starttasivat yhtä aikaa. Tytöt saivat seisonnan rinnakkain karheikon reunaan lähes yhtä aikaa. Tuomari antoi toimintaluvan Janille. Terävän noston jälkeen fasaanikana nousi ja se pudotettiin veteen, mistä Olga nouti linnun todella hienosti. Kolmesta lintutilanteesta ja hienosta noudosta Olga sai palkinnoksi AVO 2:n. Todella hieno suoritus!

Iltapäivän lopuksi käytiin Etelä-Pohjanmaan mestaruuskilpailun finaali. Nenä starttasi finaalissa neljänteen perättäiseen erään ja paukut alkoivat olla jo melko lopussa. Tuloksena kuitenkin E-P:n mestaruuskisan kolmas sija. Ihan kivasti Nenä on siis toipunut pentujen tekemisestä.

Onnittelut Olgalle ja Janille AVO 2:sta!

Poseerausta

Kisan lopussa piti hieman poseeratakin!

Kuvia kisasta tästä linkistä

Lehtijuttu

15.10. Ricolle AVO 2!
Syksyn menestyjät Rico ja Eero täydensivät hienoa syksyään Nivalan kenttäkokeessa. Hienosti sujunut päivä oikeutti AVO 2 - tulokseen.

Ricon haku oli yhtä hyvää kuin aikaisemminkin tänä syksynä ja lintujen käsittelykin onnistui erinomaisesti. Nähtävissä oli jopa kokeneen koiran otteita. Kylmän linnun noudolla tätä korkeampaa tulosta ei voikaan saada. Todella hieno suoritus!

Onnittelut jälleen kerran Ricolle ja Eerolle!

Eero ja Rico

Rico ja Eero Nivalan kokeessa

Palkintosadetta

Rico palkittiin kokeen parhaana koirana ja Eerolla olikin kotiinviemisiä

1.10. Gordon Race
Gordoninsettereiden rotumestaruuskisa Gordon Race pidettiin myös tänä vuonna Ilmajoella. Mestaruus oli avoin, sillä tällä kertaa en osallistunut lainkaan ja Rihla ei voinut puolustaa mestaruuttaan.

Puronperän-koirat olivat kuitenkin hyvin edustettuina, sillä kisaan osallistuivat O-pentueesta Olga, Oodi, Mimmi ja Pimu sekä R-pentueesta Rico.

Menestys oli jälleen kerran upeaa, sillä kisan päätteeksi Rico oli Gordon Racen kolmas ja se palkittiin parhaana nuorena koirana Novan muistopalkinnolla (maastossa palkinto jaettiin väärin perustein, mutta se korjattiin jälkikäteen) - todella upea suoritus!

Ehkä vieläkin ilahduttavampaa oli useassa skabassa seisontoja esittäneen ja sävähdyttäneen Pimun nouseminen lopputuloksissa viidennelle sijalle!

Onnittelut Ricolle/Eerolle ja Pimulle/Sepolle
upeista tuloksista!

Eero ja Rico

Rico ja Eero Gordon Racen kolmosia!
Rico palkittiin lisäksi parhaana nuorena koirana

Seppo ja Pimu

Pimu ja Seppo täydensivät hienoa päivää viidennellä sijallaan!

18.9. Derby-finaali
Derby-finaalissa R-pentuetta edustivat reippaasti Rico ja Eero. Päivän ensimmäinen erä aukesi heti hyvään hakuun ja sitä samaa Rico jatkoi koko päivän.

Heti ensimmäisessä erässä Rico sai seisonnan rypsipeltoon, mutta ohjaaja ei saanut mennä vielä puimattomaan peltoon. Kaukaa annetusta avancesta lintu ei kuitenkaan noussut, vaan juoksi alta pois ja niin tilanne kuivui kokoon. Jatkossa rusakon kirmaisua koira kunnioitti hienosti.

Iltapäivällä tämä "nuori ja lupaava uros" jatkoi hienoja esityksiään ja hakuaikaa tuli todella runsaasti. Rico rikkoi hienosti pointteririntaman ollen lopulta finaalin neljäs! Todella upea suoritus!

Suomessa on kautta Derby-historian (järjestetty vuodesta 1935) sijoitettu vain yhdeksän gordoninsetteriä. Edellinen sijoitettu oli viime vuonna Ricon siskopuoli Olga, joka oli viides. Aikaisemmin Derbyssä menestyneitä Puronperän koiria ovat vuonna 2003 neljänneksi sijoitettu Kössi ja viidenneksi sijoitettu Kone.

Suuronnittelut Ricolle ja Eerolle!

Finaalin ensimmäinen erä

Rico jäi hienosti paikalleen rusakon lähtiessä sen edestä
Kuvassa koirat on laitettu jo uudelleen hakuun ja rusakko ihmeissään,
kun koirat eivät aja sitä takaa

Rico painaa menemään

Finaalin neljäs!

Rico neljäs Derby-finaalissa!!!
Kisan tuomari Ari Mäkelä loppuposeerauksessa
yhdessä Ricon ja Eeron kanssa

Lisää kuvia Derbystä tästä linkistä

På svenska: NGK / pdf

17.9. Derby-karsinta
Derby-karsintaan oli ilmoitettu neljä koiraa R-pentueesta: Ransu, Remu, Rico ja Rihla. Näistä Remu loukkasi Ruotsin jahdissa jalkansa ja joutui jäämään pois karsinnasta. Sanna ja Sami olivat kuitenkin paikan päällä tutustumassa tunnelmaan. Toivotaan, että jatkossa on parempaa onnea terveyden suhteen!

Rihlalla oli huono päivä ja esitykset typistyivät aamupäivän kahteen erään. Sen sijaan kollit kipaisivat iltapäivään. Rico jopa eränsä ainoana lintutyön tekijänä. Valitettavasti aamupäivän karsinnassa peltopyitä ei saanut pudottaa eli nouto jäi tekemättä. Muuten kuitenkin täydellinen lintutyö.

Iltapäivän karsinnassa Rico esitti parhaan kenttähakueränsä ja luonnollisesti eteni myös finaaliin. Ransulla sen sijaan tassu alkoi hieman painaa ja tie tyssäsi muuten hyvän esityksen jälkeen kuitenkin tähän. Rico oli jopa niin hyvä, että se sai AVO 3 -laatupalkinnon (ilman noutoa laatupalkinto ei voi olla tätä korkeampi)! Rico oli karsinnan ainoa koira, joka sai avoimen luokan laatupalkinnon!

Onnea finaaliin Rico ja Eero!

Ransu ja Jussi

Ransu ja Jussi karsinnan viimeisen erän jälkeen

Eero ja Rico

Eero ja Rico finaalipaikan varmistumisen jälkeen

2.9. Raidin lonkkakuvaustulos
Raidi kävi lonkkakuvassa ja myös sen virallinen lonkkatulos on A/A - upeaa! Raidi on kolmas R-pentueesta, joka on käynyt lonkkakuvassa ja kaikki ovat saaneet tuloksen A/A.

Raidi

7.8. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen pidettiin 5.-7.8. Tänä vuonna osanottajat olivat lähinnä S-pentueen koiria ja omistajia. Nämä koirat ovat vasta 7 kuukauden ikäisiä, mutta sunnuntain suoritukset olivat kuin aikakoirilla!

Suurkiitokset kaikille osallistujille!

Pentutapaamisjoukkoa

Pentutapaamisjoukkoa vasemmalta:
Pimu, Saga ja Seppo; Severi ja Pasi; Seita, Nenä, Rihla ja Tatti;
Sara ja Joni; Eetu ja Tuomas; Aku ja Marko sekä Sälli ja Juha
Kameroiden takana Anu, Tiina sekä Kauko

3.8. T-pentue
Puronperän T-pentueen viimeinenkin pentu matkasi uuteen kotiinsa. Talo on nyt kovin hiljainen, mutta nyt on aikaa valmistautua jahtikauteen.

Onnellisia yhdessäolovuosia & hyviä jahteja!

Tytöt yhteiskuvassa

T-pentueen tytöt yhteiskuvassa omistajineen

11.6. Erikoisnäyttely
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n erikoisnäyttely pidettiin jälleen Lapualla. Tuomarina oli Hans Anderson Ruotsista. Tällä kertaa paikalle ilmaantui todella vähän gordoneita, yhteensä vain 13 koiraa: 6 urosta ja 7 narttua.

Puronperän koirista osallistuivat viime vuoden menestyjät Narri ja Olga. Näyttely meni kivasti: Olga sai ERI ja oli kilpailuluokan 4. Narri oli jälleen kerran urosten komein, mutta jäi rotunsa kauneinta valittaessa vastakkaisen sukupuolen parhaaksi.

Sinänsä erinomaisesti mennyt näyttely, vaikkakin viime vuoden jättimenestyksen jälkeen tämä tuntui hieman valjulta. Etukäteen tosin oli tiedossa, että suunta on vain alaspäin, koska BIS:ta & VSP:ta paremmaksi ei voi laittaa! :o) 

Kuvia erikoisnäyttelystä

Narri näyttelyssä

Narri oli jälleen urosten kaunein - taisi olla neljäs vuosi perävilkkaa

7.6. T-pentue
Pitkään venynyt T-pentueen odotus sai vihdoinkin lopun, kun Oodi synnytti tiistaiaamuna 3 urosta ja 4 narttua. Odotus oli pisin, mitä meillä on koskaan ollut: 68 vuorokautta ensimmäisestä astutuksesta ja viimeisestäkin jopa 65 vuorokautta!

Kaikki pennut olivat suuria 350-450 g, virkeitä ja kauniita. Emä hoitaa pentujaan uskomattoman rauhallisesti ja tottuneen oloisesti ottaen huomioon, että tämä on sen ensimmäinen pentue.

Oodi ja pennut

Oodi ja T-pentue

29.5. Oodi
Oodi on muuttanut meille valmistautumaan T-pentueen synnytykseen. Reipas tyttö ei tosin malta olla vielä juoksentelematta ja seisomatta fasaanikukkoa...

Oodi seisoo fasaania

Oodi (ja T-pentue) seisoo fasaania

14.5. Noutokisa
Noutokisa ei mennyt ihan nappiin. Rihla räpelsi toiseksi ja Nalli sijalle 4.

Nalli ja Rihla

12.5. Ricon lonkkakuvaustulos
Rico on pistäytynyt lonkkakuvauksessa ja virallinen tulos on nyt Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä: A/A - hienoa! Rico on toinen R-pentueesta, joka on käynyt lonkkakuvassa. Aikaisemmin myös Remu on saanut tuloksen A/A.

Nuoriherra Rico

4.5. Ultrassa
Oodin pitkän astutusmatkan vuoksi jännitys tiineyden osalta oli normaalia suurempi T-pentueen kohdalla. Vihdoinkin tuli aika käväistä ultrassa ja viimein pahin jännitys: Oodi on varmasti tiineenä!

Eläinlääkäri laskeskeli pentuja ensin hieman tarkempaan, mutta täyden mahan ja virtsarakon vuoksi ihan tarkkaa selvyyttä ei saanut. Sen verran pystyi kuitenkin laskemaan, että normaali pentue on tulossa. Synnytykseen ei olekaan aikaa enää kuin kolmisen viikkoa!

1.4. T-pentue laitettu alulle
Viime aikojen tapaan narttujen juoksujen välit ovat venyneet lähes kestämättömän pitkiksi. Näin kävi myös Oodin kanssa. Vihdoinkin sen juoksu alkoi ja T-pentueen astutus tuli ajankohtaiseksi.

Maalis-huhtikuun vaihteessa vierailimme Saksassa ja monien vaiheiden jälkeen Kjell astui Oodin 31.3.-3.4. Pentujen pitäisi syntyä heti kesäkuun alkupäivinä.

Tapaaminen Lidijan, Jörgenin ja Reinhardtin kanssa oli todella miellyttävä. Oli hienoa kuulla koetoiminnasta Saksassa ja Ranskassa sekä ennen kaikkea nähdä Lidijan ja Ronnin koiria työssä ja vapaalla.

Astutus onnistui hienosti. Toivottavasti pitkän matkan tuloksena on suuri pentue, sillä pentuja on kyselty todella kivasti. Yksi pentu matkaa kesällä Saksaan...

Kiitokset Lidijalle rattoisista hetkistä!

Kuvia reissulta tästä linkistä

Kjell ja Oodi

6.3. Tiri II kaksoisvalioksi
Tatin isän siskosta Finnvola's Tiri II:sta tuli myös käyttövalio voittamalla karsintaryhmänsä Lifjellissä. Tämä oli hieno uutinen mm. T-pentueesta pentua kyselleille!

Myös Kid ja sen pennut ovat avanneet koekauden upeasti.

Kjellin poika ja T-pentueen velipuoli Imingens EK Elle-Gant "virallisti" vihdoin valionarvot, kun ikää oli nyt riittävästi sen saadessa taas yhden sertifikaatin ja CACIBin.

7.2. Vuoden Nuori Gordoninsetteri & kenttäkoira
Gordoninsetterijaos on julkaissut listat viime vuoden menestyneimmistä koirista. Omatkin koirat pääsivät tälle listalle - kärkipäässä Rihla, josta tuli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2010 ja se oli myös vuoden paras kenttäkoira. Nenä ja Tatti olivat jaetulla toisella sijalla tässä kategoriassa.

Vuoden Gordoninsetteri -mittelössä Rihla oli toinen, Nenä kolmas, Tatti ja Olga jaetulla kuudennella sijalla sekä Puronperän kennel toinen Vuoden Gordoninsetterikasvattaja -kategoriassa.

Lue lisää...

5.-6.2. KoiraExpo 2011
Kennelliitto järjesti viikonlopun kestävän luento- ja koulutusviikonlopun rotujärjestöjen ja Kennelliiton organisaation väelle. Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin hallituksesta ja jaostojen puheenjohtajista suuri osa lähti tapahtumaan.

Viikonloppu oli erittäin antoisa. Etenkin uusien sääntöjen, näyttely- ja ulkomuototuomariasioiden ja jalostustietouden saralla tuli tietoihin päivitystä. Toki hauskinta oli olla reissussa porukalla, E-P:n väki tutustui toisiinsa paremmin ja lujitti työnteon ilmapiiriä.

Lue lisää...

KoiraExpo

3.2. Gordoninsetteri myötätuulessa
Gordoninsetteri on Suomessa kivassa myötätuulessa. Viime vuonna rekisteröinnit, lonkkakuvaustulokset sekä palkitsemisprosentit olivat rodulle mairittelevia.

Suomen Kennelliitto ry rekisteröi vuonna 2010 kaikkiaan 80 gordoninsetteriä, mikä on kaikkien aikojen toiseksi korkein määrä. Gordoninsetterin rekisteröintimäärät ovat lisääntyneet vuosi vuodelta ja viime vuonna se oli jo toiseksi yleisin brittiläinen kanakoira Suomessa. Etenkin metsästyssukuisten koirien määrä lisääntyy vuosi vuodelta.

Viime vuonna lonkkakuvatuista gordoneista HD-maininnan sai vain kuusi koiraa, joka oli 20 % kuvatuista. Rodussa metsästykseen käytettyjen sukujen lonkkakuvaustulokset ovat seurakoirasukuja huomattavasti paremmat, kuten yleisesti muillakin setteriroduilla.

Palkitsemisprosenteissa gordoninsetteri on ollut tällä vuosituhannella brittiläisistä roduista useimmiten ykkönen, mutta viime vuonna se jäi toiselle sijalle. Tuloksena oli 20,8 %, josta KAME 41,2 %, KATU 50,0 % ja jokavuotinen murheenkryyni KAKE 10,2 %.

Lue lisää...

Lisää gordoneita

26.1. Puronperän Katja
Tammikuu on ollut pullollaan ilon ja surun suuria aaltoliikkeitä ja tunteiden vastakohtia. Nyt tuli Siskon viesti, että hänen henkikoiransa Katja on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Raimon poismenon jälkeen Katja on ollut Siskolle tukena ja kaikki kaikessa. Nyt hyvän ystävän poismenon jälkeen talo tuntuu varmasti tyhjältä.

Otamme osaa suruusi, Sisko!

Puronperän Katja juhannuksena -10

Katja viime juhannuksena

14.1. Imingens EK Elle-Gant
Wenche Porsangerin omistama Imingens EK Elle-Gant, "Gant", valittiin vuoden parhaaksi koepalkituksi näyttelykoiraksi Norjassa. Se ehti saada viime vuoden aikana useita sertifikaatteja ja ryhmävoittoja Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kerran Gant valittiin jopa näyttelyn kauneimmaksi. Siltä puuttuu vielä yksi serti Norjasta, jotta siitä tulee monen maan muotovalio - sertifikaatit kun on saavutettu ennen kahden vuoden ikää.

Kokeissa Gant napsi viime vuonna toistakymmentä palkintoa, mm. 3 * UK1 tunturikokeista ja AK1 metsäkokeista. Vuoden nuori gordoninsetteri -listalla se oli kolmas, vaikka suurin osa vuodesta kului avoimessa luokassa.

Gant on T-pentueen puolisisar, sillä myös sen isä on INT KVA Robin's Kjell. Muutenkin sen sukutaulu on hyvin samankaltainen T-pentueen kanssa, sillä sen emä on sama kuin Tatin emä eli NS MVA Imingens Br Elleville.

4.1. S-pentue
Kovasti odotettu S-pentue tulla tupsahti maailmaan hieman etuajassa sopivasti syntymäpäivänäni 4.1. Pentueessa mögertelee kaikkiaan 5 urosta ja 3 narttua. Pennut ovat pieniä virkeitä gordoninsetterinalkuja ja kehittyvät alkuvaikeuksien jälkeen ihan kivasti.

Nenä ja pennut

Nenä ja S-pentue

3.1. Vinterdalens Tillåens
Erik Petersenin omistama Vinterdalens Tillåensista, "Tillie",  tuli Vuoden Gordoninsetteri Tanskassa. Tillie on S-pentueen puolisisar, sillä myös sen isä on Finnvola's Kid.

1.1. Huima vuosi 2010
Kovin montaa vastaavaa vuotta ei varmaankaan tämän koiraharrastuksen tiimoilta tule osumaan omalle kohdalle, kuin mitä viime vuosi oli. Omat kasvatit napsivat kaikki kolme viime vuoden tärkeintä gordonivoittoa.

Kahdesti tämä on osunut koirilleni yhden vuoden aikana: Kone voitti kaikki kolme kisaa saman vuoden aikana 2005 ja 2008 voitot tulivat kolmella eri koiralla: Nenällä, Koneella ja Tatilla. Hyrsky voitti nämä kaikki mestaruudet eri kalenterivuosina.

Mestarit 2010

Mestarit mallia 2010 vasemmalta:
noutomestari Puronperän Nenä
erikoisnäyttelyn BIS Puronperän Narri
Gordon Race -voittaja Puronperän Rihla

Erikoisnäyttelyssä

Erikoisnäyttelyssä tuli jättipotti:
Narri oli ROP & BIS, Olga VSP sekä kasvattajaryhmä 1 & KP!
Heinä-elokuun vaihteessa pidettiin perinteinen pentutapaaminen ja koulutusleiri sekä syksyllä satunnaisia treenejä.

Puronperän koiria nähtiin sekä Kultamaljan että Derbyn karsinnoissa. Derby meni upeasti, kun sekä Pimu että Olga etenivät lintutöillä 14 parhaan koiran joukkoon ja Olga oli lopulta viides! Edellisen kerran kasvatit sijoittuivat Derbyssä 2003, jolloin Kössi oli 4. ja Kone 5.

Vuoden upein asia on ehdottomasti ollut omien kasvattieni menestys ja se, että olen nähnyt koirien ja isäntien onnistumisia. Jatkakaa samaan malliin!

Ei voi kuin nöyrästi kiittää omia koiriani niiden suorituksista ja
kasvattien omistajia pitkäjänteisestä työstä sekä
aktiivisesta osallistumisesta - ISO KIITOS!

Tapaamisen osallistujia

Pentutapaamisjoukkoa vasemmalta:
Sissi, Siru ja Petri; Remu, Sanna ja Sami; Aku ja Marko;
Rihla
, Tatti ja Nenä; Pimu ja Seppo; Nelson, labbis (?) ja Harri;
Usva, irkku (?), Aivi ja Pasi; Mimmi ja Tommi sekä Olga ja Jani
Kuvasta puuttuvat leirille osallistuneet Oodi ja Miia sekä Siinto ja Keijo.

Ennen starttia

Kultamaljassa starttasivat Raidi ja Päivi sekä Rihla
Derbyssä olivat lähtöviivalla Olga ja Jani, Pimu ja Seppo sekä Oodi 

Kisan ratkettua

Derby viitonen Olga yhdessä tuomari Markku Hakulin ja Janin kanssa

Koirat

Omat koiratkin nousivat palkinnoille vuonna 2010. Tärkeimpiä saavutuksia:
Rihla NUO 2, Gordon Race 1. & Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2010
Nenä AVO 2, E-P:n mestaruuskisan 2. & noutomestari 2010
Tatti ÅK 2 & Olgan Avanssi -palkinto

Talvikalassa taimenten kera

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri