Vinterdalens Turbo

Vinterdalens Turbo

Ö-pentueen uroksen valinnassa spekuloin norjalaisten ja ruotsalaisten urosten välillä. Tanskalaista verta olin käyttänyt sen verran viime vuosina, että nyt oli aika katsella jotain muuta. Myös muut Suomalaiset kasvattajat ovat viimeaikoina käyttäneet paljon Tatin sukuja, joten nekin olivat nyt poissa laskuista...

Olen lukuisia kertoja ollut Erikin luona ja nähnyt treeneissä sekä kokeissa käyttövalion ja Tanskanmestarin DK BR CH, DK JCH & DK UCH Vinterdalens Tillaaensin, "Tillien", ja mielenkiinto sen veljeä Vinterdalens Turboa kohtaan virisi jo takavuosina.

Tässä tapauksessa en tuntenut tarkemmin koiraa, joten piti tehdä hieman taustatutkimuksia. Onneksi minulla on hyviä tuttuja Pohjoismaissa jotka aina mielellään auttavat. Suoritin muutamia kyselyjä Pohjois-Ruotsiin ja kaikki vakuuttelivat Turbon erinomaisista käyttöominaisuuksista ja etenkin sen hienosta luonteesta. Kaikki siis oli kohdallaan: käyttöominaisuudet, luonne ja terve suku, joka ainakin paperilla sopii hienosti yhteen Oodin sukuun. Valinta oli selvä! Samalla yhdistelmä olisi pienoinen linjaus Finnvola's-sisaruksien kautta eli lopputulos olisi melko taattu....

Turbo on pentueesta, josta koirat ovat menneet etupäässä käytännön metsästykseen. Turbon lisäksi ainoa kokeissa käynyt pentueen koira on Erikin Tillie - historian ensimmäinen ja ainoa "kolmoisvalio" narttu- gordoninsetteri Tanskassa - Tanskan kaikkien aikojen menestyksekkäin gordoninsetterinarttu käyttökokeissa. Nämä kaksi koiraa osoittivat jo nuorena hyvät käyttöominaisuutensa. Tobbe tosin ei halunnut lähteä nuortenluokan kokeeseen kesken metsästyskauden, vaan päätti startata kokeessa myöhemmin, kun koira toimii täydellisesti. Tuloksena olikin avoimen luokan ykköstulos heti ensimmäisenä koeviikonloppuna!

Turbo on enimmäkseen käytössä käytännön jahdissa: sillä metsästetään sekä riekkoja että metsälintuja Kiirunan tuntureilla ja metsissä. Metsästys ei ole mitä tahansa metsästystä, sillä Tobbe arvioi varovaisesti nyt vuoden 2015 alkuun menessä Turbolta ammutun noin 7-800 lintua... Tosin ampujia voi olla yhtä aikaa useampiakin; sillä kun ollaan metsällä, niin silloin metsästetään! Ja miksi ei metsästettäisi, sillä Turbo toimii täysin kaikkien "taiteen" sääntöjen mukaan. Se esimerkiksi jää välittömästi paikalleen, jos vahingossa sattuu törmäys lintuun.

Monien koirien linnunlöytökykyä hehkutetaan, mutta Turbon osalla siihen tosiaankin on syytä. Sillä metsästäneet tietävät sen uskomattomaksi linnunlöytäjäksi. Esimerkiksi Arvidsjaurin metsäkokeessa sataa tihuutti ja olosuhteet olivat liian vaikeat lähes kaikille kokeeseen osallistuneille koirille. Tästä huolimatta se löysi lintuja aina hakuun lähdettyään ja lopulta tuloksena olikin avoimen luokan ykkönen! Turbo ja Tobbe metsästelevät usein myös muun rotuisten koirien ja näiden omistajien kanssa. Pari näistä on jopa käyttövalioita. Turbo löytää linnut yleensä lähes aina näiden käyttövalioiden kirsun edestä, joten ehkä sillä olisi ollut paljon enemmänkin annettavaa myös koepuolella... :-)

Olen tavannut yli kahdenkymmenen kanakoiraharrastusvuoteni aikana useita hienoluonteisia gordoninsetteriuroksia. Silti voin erittäin hyvällä omallatunnolla kertoa, että Turbo on yksi hienoimman luonteen omaavista gordoniuroksista, mitä olen elämäni aikana tavannut!

Koko sen ajan aikana, kun olin Kiirunassa, en kuullut Turbon kertaakaan vinkuvan tai haukkuvan, vaikka oven takana oli juoksuinen narttu! Ulkona käydessämme Tobbe ei koskaan laittanut sitä taluttimeen. Silti se meni vain luvasta vieraiden koirien luokse ja iloisesti tervehtimään naapureita. Turbo vaikutti olevan asuinalueella erittäin suosittu naapuri ja kaikki tuntuivat pitävän siitä. Jotenkin tuli déjà-vu -olo Turbon isän Kidin, isoisoisän DK KVA DK MVA Åens Kalle Kluivertin sekä isoisoisoisän DK KVA DM-2003 Åens X-tra Luffen tapaamisista...

Turbon suku tunnetaan molemmin puolin erinomaisesta metsästys- ominaisuuksien periyttämisestä. Tunnen hyvin koiran isän - yhden viime vuosien parhaan pohjoismaisen metsästysominaisuuksia periyttäneen gordoninsetterin - Finnvola's Kidin (S-pentueen isä). Olin myös nähnyt emän Åshöjdens Vivin SGSK:n 100-vuotiskisoissa, jossa se voitti voittajaluokan sekä metsässä että tunturissa, Huima koiria, joita kaikki ovat aina ihailleet.

Myös seuraavan polven koirat tunnetaan hienoista käyttö- ja periyttämis- ominaisuuksista: Åens, Finnvola's, Åshöjdens... Näistä kaikki gordonin- setteriharrastajat ovat vuosien varrella kuulleet ja nähneet huippukoirien sukutauluissa.

Vinterdalens Turbolla on huima suku ja huimat käyttöominaisuudet. Kovin kauaksi se ei ole "puusta pudonnut", vaan erinomainen - suorastaan tyypillinen - sukunsa edustaja. Samaa linjaa jatkavat varmasti myös sen jälkeläiset!

- - - - -

Koekrittiikki SNFK Arvidsjaur 21.8.2011 - metsäkoe, tuomari: Tano Lasse
(vapaa käännös JP)
Gsu Vinterdalens Turbo, ohjaaja Torbjörn Keskitalo
Turbo esittää koko päivän ylivoimaista linnunlöytökykyä. Haussa on kova vauhti, hyvä laajuus, hyvä kontakti ja (koiran sijainti) täysin aavistettavissa - ominaisuudet, jotka ovat loistavan metsästyskoiran kriteerit!
Ensimmäisessä erässä merkkaa, mutta purkaa seisonnan. Hakee kauempaa tuulen alta, mutta törmää tiukasti painautuneeseen metsopoikueeseen suon reunassa. Kunnioittaa lintujen lähtöä. Jatkaa sitten tuuleen puron yli ja katoaa mäen taakse, mistä löytyy tiukalta seisonnalta. Nostaa hieman verkkaisesti metsopojan, joka painautuu tiukasti kuusen alle. Rauhallinen linnun lähtiessä ja ammuttaessa. Noutaa erinomaisesti maastoon heitetyn linnun.
Toisessa erässä hakee erinomaisesti. Tuomari löytää koiran seisonnalta. Ohjaaja kulkee koiran rinnalta ohi ja ei huomaa seisontaa. Metso siivittyy ja Turbo istuu välittömästi.
Kolmannessa erässä Turbo on täysin omaa luokkaansa. Merkkaa, purkaa seisonnan ja koukkaa kauempaa sekä ottaa kiinteän seisonnan. Lintu on myötätuulessa ja on hieman levoton. Koira on täysin rauhallinen linnun siivittyessä ja ammuttaessa. Turbo on osoittanut tänään kaikki ominaisuudet, mitä todella hyvällä metsäkoiralla on.
1 palkinto avoimessa luokassa kunniapalkinnon kera. 65 minuuttia.

Alkuperäinen koearvostelu ruotsiksi
(original kritik på svenska)

- - - - -

Käyttökokeissa Turbo on saanut mm. tunturi: AK 1 (AVO 1), 2. ÖKL (AVO 2); metsäkokeet: 1. ÖKL & HP (AVO 1 & kunniapalkinto), 3. ÖKL
Vain muutamia koestartteja (palkintoprosentti lähes 100%), sillä koiraa käytetään lähinnä vain metsästykseen.

HD: A/A (isän HD-indeksi (NGK) 107.56 ja emän 111.54 - yli 100 on rodun keskiarvoa parempien/terveempien lonkkien periyttäjä, tilanne 16.2.2015)

Huippuluokan käyttökoira ja linnunlöytäjä!

Turbon tiedot Svenska Kennelklubbenin Hunddatassa
Turbon tiedot Rasdata.nu:ssa
Turbon takana oleva uroslinja

Turbo tunturissa

Turbo rakkaissa jahtimaisemissa
Koira asustelee Kiirunassa,
joten Pohjois-Ruotsin tunturit ja metsät ovat tulleet tutuiksi.
Tobbe arvelee siltä ammutun vuoden 2015 alkuun mennessä noin 7-800 lintua

Turbo

Turbo on melko hyvänäköinen käyttökoirauros

Ykkönen kokeesta

Aika harvalla ruotsalaisella koiralla on näyttää ykköstulos myös metsäkokeista
Yleensä kyllä tunturiykkönen löytyy, mutta on ihan toista,
jos koira toimii kaikissa eri maastoissa!

Sukutaulu

Isä on yksi Pohjoismaiden parhaiten käyttöominaisuuksia periyttänyt nykyuros ja emä huippumenestyjä sekä useita ykköskoiria eri uroksista jättänyt
Kun sukutaulua jatketaan taaksepäin, niin sama tarina jatkuu...
Tuskinpa periyttämiskyky paljon suvusta poikkeaa?!?

A-lonkat

Lonkat parasta A-luokkaa

Muutamia kuvia Turbon isästä Kidistä (S-pentueen isä):

Kid

Suotta Kid ei ole saanut näyttelyssä sertifikaattia!
Se on komeapäinen ja sopusuhtainen gordoninsetteriuros

Profiili

Riekkoseisonta

Kidin seisontatyyliä talvitunturissa riekkoparvelle
Urheilijoiden tapaan se pitää yllään "jægerens superdekkeniä"

Nouto-ote

Syysjahdissa

Endre ja Kid

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit