Kultamalja

Uutiset 2014

Joitakin poimintoja vuodelta 2014. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

19.12. NGK:n syksykokeet
Norjan gordoninsetterikerho (Norsk Gordonsetter Klub) järjestää talvi- ja syyskokeiden perusteella cupin, jossa pisteytetään NUO-, AVO- ja VOI-luokkien koirien koetulokset sekä syksyisin erikseen myös metsäkokeiden tulokset ja laitetaan sessut järjestykseen.

Syksyn pisteet on julkaistu viimeisten kokeiden jälkeen ja tulokset ovat jälleen kerran kivaa luettavaa. Voittajaluokan voitti S-pentueen siskopuoli Trixie (isä Finnvola's Kid) ja metsässä kakkonen oli Tatin velipuoli Imingens EK Elle-Gant (emä Imingens Br Elleville). Metsäkokeissa kolmen ensimmäisen koiran toinen vanhemmista on Imingens-koira...

Muutenkin listoilla oli paljon koiria suvuista Imingens, Finnvola's, Rørosvidda's ja Bualia's - näitä sukuja löytyy paljon Puronperän koirien sukutauluista. 

 Kaikki tulokset -> täältä

JS 26.11.2014

18.11. Suuri Metsästäjä on poissa
Nenä on poissa. Muistoissa on lukemattomia hienoja muistoja niin kisoista kuin jahtireissuilta. Valtavan metsästysinnon omannut Metsästäjä - suurella M:llä - teki aina kaikkensa viimeiseen asti, jotta isäntä saa saaliin reppuun.
Nyt Nenä lepää emänsä vieressä ja metsästelee samoilla jahtimailla.

Kiitos, Nenä!

RIP Nenä!

Nenä on poissa

17.11. NGK 100 vuotta
Sain mukavan yhteydenoton NGK:n 100-vuotisjuhlakomitean puheenjohtajalta Bjørnarilta: hän pyysi osallistumaan NGK:n 100-vuotisjuhlaan ja NOR-FIN-DNK-SWE -maaotteluun Ljørdalenissa 22.-25.9. 2016. Vastasin tietenkin osallistuvamme NGK:n juhlatapahtumaan.

Maaottelu järjestetään perjantaina. Lauantaina ja sunnuntaina pidetään lisäksi kokeet kaikissa luokissa. Juhlaillallinen järjestetään lauantai-iltana.

Aikaisempien tapahtumien perusteella suosittelen osallistumista ehdottomasti! Jos kalenterissa on suinkin tilaa parin vuoden päässä, niin se kannattaa bookata heti.

Maaottelu 2007

Suomen maajoukkue SGSK:n 100-vuotismaaottelussa 2007

15.11. Viggolle tulos avoimesta luokasta
U-pentueen viime kauden tähti Viggo starttasi vuoden viimeisessä kokeessa ja tilille napsahti ensimmäinen avoimen luokan palkinto: AVO 3. 

Onnittelut Viggolle  ja Jarkolle!

8.11. Unickalle kakkonen avoimesta luokasta
U-pentueen palkintorohmu Puronperän Unicka starttasi avoimessa luokassa Åberaassa. Kokeesta napsahti hienosti ÅK 2 eli avoimen luokan toinen palkinto. Hakutyyli oli huippuluokkaa, mutta pieni rauhattomuus lintutilanteessa vei ensimmäisen palkinnon. Samassa kokeessa Lorenzin tytär Henriette sai ÅK 1:n Vajskær Balicilla! Balic on Ä-pentueen isän Abidalin täysveli uusintapentueesta.

Onnittelut Unickalle ja Clemmesenin perheelle!

1.11. Jalolle ensimmäinen koepalkinto
Y-pentueen Puronperän Yaffa, "Jalo", ja Pekka starttasivat Nivalan kenttäkokeessa.Pari kertaa lähellä ollut laatukoepalkinto napsahti nyt kohdalle ja kotiintuomisina oli: NUO 3! Hienoa!

Onnittelut Jalolle ja Pekalle!

18.10. Abidalista Ruotsinmestari
Ruotsin brittiläisten kanakoirien kenttämestaruuskisa käytiin Skånessa. Ruotsissa mestaruudet ratkotaan kentällä, tunturissa, metsässä sekä vielä erikseen talvitunturissa. Finaali pidettiin 18.10. ja tulokset ovat melko mukavia...

Kisan mestariksi kruunattiin Ä-pentueen isä Vajskær Abidal! Ja onhan Abidal myös U-pentueen velipuoli (isä Nørre Løgums Beckham). Muitakin velipuolia menestyi, sillä S-pentueen velipuoli Blacksetter Aldo (isä Finnvola's Kid) oli kisan kakkonen!

Onnittelut Abidalille ja Robertille Ruotsinmestaruudesta!

Aldo ja Abidal

S-pentueen velipuoli Blacksetter Aldo ja Ole Halberg 2. ja
Ä-pentueen isä ja U-pentueen velipuoli Vajskær Abidal ja Robert mestareina!

Palkitut

Kaikki kisan sijoitetut
Oikealla ampujana toiminut SGSK:n pj ja V-pentueen isän Waltherin omistaja Jan

4.-5.10. Koemenestystä
Gordoninsettereiden rotumestaruus ratkottiin Gordon Racessa Nivalassa 4.10. Paikalla oli komea edustus Puronperän-koiria, sillä stattiviivalla oli kokonaista 10 kennelin koiraa: avoinluokkalaiset Olga & Jani, Rico & Eero, Taiga & Marko,  Elma & Pasi, Viggo & Jarkko sekä nuoret Vito & Olli-Matti, Yoda & Samu, Myrtti & Mikko, Jalo & Pekka ja Vattu.

Aamupäivän karsinnasta finaaliin ylsivät Elma, Yoda, Taiga ja Myrtti. Valitettavasti näistä ei kukaan edennyt sijoitettujen kolmen parhaan joukkoon. Taiga sai kuitenkin päivän suorituksestaan AVO 3 -tuloksen ja Yoda sai Olgan Avanssi -palkinnon mieleenpainuvimmasta suorituksesta. Sen aamupäivän seisonnan ryösti paritoveri ja iltapäivän fasaaniseisonnalle tuli jälkikäteen pari, joka sai etumaisena toimintaluvan (!), koska tuomari ei ollut nähnyt tapahtunutta.

Sunnuntaina samoissa maastoissa pidettiin kenttäkoe, jossa starttasivat mm. Olga, Jalo, Myrtti ja Vattu. Linturikkaissa maastoissa tapahtumia tuli nopeasti. Myrtin ja Mikon plakkarissa oli heti NUO 3 -tulos. Sen sijaan Vattu sai hakea pitkään. Se teki kaksi hienoa lintutyötä, joista molemmissa lintu lähti ennen nostokäskyä. Kolmannessa nostokin onnistui: 50 metrin nosto ojanpohjalla juoksevalle kanalle, lintu siivilleen ja koira taas hyvin paikallaan. Tuloksena kivasti NUO 2 -palkinto.

Onnittelut palkituille!

Marko & Taiga ja Yoda & Samu

Gordon Racessa palkitut Taiga & Marko ja Yoda & Samu

21.9. Voltti Kultamaljan viides!
Kultamaljan ja Derbyn finaalit kisattiin sunnuntaina. Vatsanpohjaa kutkuttanut jännitys laukesi lopulta, kun koirat pääsivät hakemaan Lapuan sängille. Finaalistarttien ainoat gordonit olivat V-pentueen Voltti ja U-pentueen Unelma eli Elma. Jo tässä vaiheessa saavutus oli upea!

Elman eilisen päivän karsinta painoi jaloissa ja ensimmäinen erä taisi olla Derbyn vaatimattomin. Siihen se sitten jäikin. Elmalta ja Pasilta toki kelpo suoritus myös finaalissa!

Voltti ja Esa olivat liekeissä... Tai no, Esa oli totuttuun tapaan rauhallinen kuin viilipytty, mutta siis Voltti loisti! Se suorastaan liiti pitkin lakeuksia! Tuomari suitsutti Voltin vauhtia ja hakua - eikä syyttä! Kaksi karsinnan erää olivat ensiluokkaista gordoniuroksen hakua. Näillä eväin "finaalin finaaliin" eli iltapäivän kuuden parhaan koiran joukkoon.

Iltapäivällä väsymys alkoi hieman painaa. Se ei näkynyt tyylissä tai vauhdissa, mutta pari kertaa taisi fokus karata hieman pikkulintujen perään... Valitettavasti "oikeita" lintuja ei löytynyt eli Voltti ei päässyt sille osaamisalueelleen. Näillä eväillä kuitenkin sijoitus oli Kultamaljan viides! Upeaa! Hienoa! Mahtavaa!

Huikeaa nähdä, kokea ja tuntea vuosi toisen jälkeen pentujen ottajien hienon osanoton ikäluokkakilpailuihin, sen jännityksen, odotuksen ja onnistumisen riemun!

Onnittelut Voltille ja Esalle sijoituksesta!
Elma ja Pasi - upea saavutus!

Juttu rotujärjestön sivuilla

Velho, Esa ja Matti

Kultamalja-finaalin viidennet Voltti ja Esa sekä finaalituomari Matti Juuti

Finalistit

Ainoat gordonit ikäluokkafinaaleissa:
Elma ja Pasi Derby-finaalissa ja
Voltti ja Esa Kultamalja-finaalissa (5.)

20.9. Elma finaaliin!
Derby-karsintaan osallistuivat U-pentueen Viggo ja Elma. Viggo puolusti viime vuoden Kultamalja-voittoa ja Elmalla tavoitteena nostaa viime vuoden suoritusta omalle tasolle.

Viggon päivä oli ohi lähes alussa: myötätuuleen törmäys pyyparveen ja perään about 40 metriä ja ulos...

Elma sen sijaan aloitti upeasti: ensimmäisessä erässä seisonta fasaanille, hieno nosto, koira paikalleen ja Pasi ampui kunniaa. Loppupäivän hakuerätkin sujuivat hienosti ja niin tuloksena oli finaalipaikka! Tämän lisäksi tuli plakkariin avoimen luokan kolmospalkinto. Tosin noutotodistuksen esittämällä olisi tullut kakkonenkin, mutta hyvä näin!

Huomenna Voltti starttaa Kultamalja-finaalissa ja Elma Derby-finaalissa - molemmat rotunsa ainoat edustajat. Sunnuntaille jää jännättävää...

Pasi ja Elma - peukkuja sunnuntaille!

Elma ja Pasi

Elma ja Pasi - jälleen huimaa jälkeä tehnyt ekipage

19.9. Voltti finaaliin! 
Syksyn Kultamalja-karsintaan osallistui upea joukko Puronperän-koiria (kuvassa alla): Vihtori, Vito, Valtteri, Voltti, Vattu, Yörö, Myrtti, Jalo, Yara ja Yoda.

Oli todella kiva nähdä näin hieno osallistujakaarti! Päivä oli mukava ja kokemusrikas. Tottahan karsinta oli kovaa ja karsinnan iltapäivään niukkalintuisissa maastoissa pääsivät mukavasti Voltti, Myrtti ja Yoda.

Näistä Voltti onnistui linnuilla ja eteni Kultamalja-finaaliin! Ainoa gordoni finaalissa. Sunnuntaille jää jännättävää...

Esa ja Voltti - peukkuja sunnuntaille!
Kiitokset kaikille osallistuneille - loppusyksyllä jatketaan!

Kultamalja starttaajat

Kultamalja-starttaajat 2014

17.9. Myrtille tulos
Osallistuin Myrtillä ja Vatulla Ilmajoen kenttäkokeeseen. Molemmat menivät melko hyvin vaikeissa olosuhteissa. Myrtti onnistui tällä kertaa paremmin: tuloksena NUO 3. Haku oli "luokkakoiran hakua" ja päälle vielä noin 300 metrin nosto fasaanikukolle, mutta valitettavasti hieman perään ennen kuin istui.

Palkintoa pukkaa

Myrtille NUO 3

14.9. Rico metsämestariksi
Gordoninsetterijaoksen metsämestaruudesta kilvoiteltiin ensimmäistä kertaa jaoksen järjestämässä kisassa. Puronperän-edustusta oli paikalla kivasti ja menestys oli huimaa.

Ensimmäisenä päivänä palkintoja ei tullut kuin kaksi. Toinen näistä tuli Olgalle, joka nappasi AVO 2:n, koska tipua ei saatu tonttiin.

Toisena päivänä palkintoja sen sijaan ropisi ripakopallinen. Päivän nimi oli Rico, joka teki huimaa työtä. Tuomarin mukaan: "korkeatasoisin suoritus metsäkokeissa, mitä olen koskaan nähnyt!" Tuloksena AVO 1 ja gordonien metsämestaruus 2014! Kerrankin voi sanoa, että meni täsmälleen oikeaan osoitteeseen - kyllä tätä onkin jo ehditty odottaa...

Toisena päivänä Olga teki paukkunoudon eli tulokseksi AVO 3. Vihtori avasi tuloskimaransa NUO 3:lla. Kisassa olivat mukana myös nuoret Valtteri ja Myrtti, joiden työskentelyä tuomarit ylistivät, mutta metsätulokset saavat vielä odottaa.

Onnittelut Eerolle ja Ricolle upeasta tuloksesta!
Onnittelut myös muille Puronperäläisille hienoista otteista kokeessa!

Kaikki tulokset -> täältä

Rico ja Eero

Gordoninsettereiden metsämestari 2014
Puronperän Rico ja Eero

6.8. Vipsu on poissa
Joskus elämä tuntuu niin epäoikeudenmukaiselta...

Juuri, kun Vilman eli Vipsun hienot kuvaustulokset tulivat Kennelliitosta ja Kari oli ilmoittanut koiran Kultamaljaan sekä oli hakemassa sopivaa näyttelyä, kohtasi se raskain mahdollinen takaisku: Vipsu jäi auton alle.

Vipsu ja Kari olivat tuttu näky erilaisissa tapaamisissa ja tapahtumissa. He olivat yksi aktiivisimmista ekipageista kuluneen vuoden aikana. Vipsu ei jättänyt muita koskaan muita kylmäksi, vaan ihastutti kaikki otteillaan.

Jos pitäisi nostaa kasvateistani yksi lähivuosien lahjakkaimmista koirista esille, se oli eittämättä Vipsu. Sen hieno tyyli, uskomattoman vaivaton ja nopea haku saivat kaikki esittämään ylisanoja. Kun tähän yhdistettiin vielä erinomainen linnunlöytö- ja seisontakyky, oli kaikille selvää, että tässä on koira, jolla on mahdollisuus vaikka mihin...

Se, mikä teki Vipsusta Koiran oli kuitenkin ihan muualla. Jos koirat mitattaisiin pelkästään fyysisillä ominaisuuksilla, niin ne olisivat "vain" koneita. Vipsu oli kuitenkin taiteilija, joka oli joskus hieman omavaltainen, mutta ihastuttava kuitenkin. Isännän ja koiran suhde ei jättänyt ketään kylmäksi: "Mutta se ei olekaan koira, vaan Vipsu!

Syvä osanottomme Karille ja perheelle - jaksamista surun keskellä!

Vipsu ja Kari

Vipsu

Puronperän Vilma, "Vipsu", 5.3.2013 - 6.8.2014

6.8. Vieraita rajan takaa
Tutut venäläiset gordoninsetteriharrastajat Lena, Oleg ja heidän tyttärensä Sonya piipahtivat vieraisilla. He olivat astutusreissulla S-pentueen isän Kidin ja Endren luona Tromsøssä.

Vuosien aikana on pidetty paljon yhteyttä gordiniasioissa ja oli todella kiva tavata sekä turista yhteisestä harrastuksesta. Saas nähdä ehtiikö sitä piipahtamaan jossakin vaiheessa metsällä ja kokeissa Venäjällä, kuten he ovat pyytäneet...

Onnea tulevalle pentueelle!

Sonya, Lena ja Oleg - sekä koirat

Sonya, Lena ja Oleg sekä heidän koiransa Eri ja East West-a

Poseerausta

Tottahan muistoksi piti ottaa kuvia kaikkien koirien kanssa!

5.8. Vilma HD-terve
Vilma eli kotoisammin Vipsu käväisi lonkkakuvassa. Viralliset tulokset tupsahtivat  Kennelliitosta nopeasti: HD A/A ja kyynärlausunto 0/0 - siis parhaat mahdolliset tulokset!

V-pentueesta kaksi koiraa on nyt käynyt lonkkakuvassa ja molemmat terveitä. V-pentueen ensimmäiset terveystulokset ovat olleet hienoja! Myös näyttely- ja koestartit ovat poikineet upeita tuloksia.

2.8. Näyttelymenestystä
Kesän näyttelyistä kipaistaan hakemassa nuorille koirille tuloksia. Etenkin V- ja Y-pentueen koirat ovat osallistuneet, jotta syksyksi on saatu starttilupia.

Sawo-showssa Velho osallistui kansainväliseen näyttelyyn erinomaisesti: tuloksena oli junioriluokan erittäin hyvä ja kilpailuluokan ykkönen. Tuomari oli Zilnik Zeljko.

Seuravana päivänä oli vuorossa ryhmänäyttely Kiimingissä (jota mainostettiin myös Kanakoirakerhon päänäyttelynä). Siellä esiintyivät Vito & Olli-Matti, Yoda & Samu, Unski & Niina, Oodi & Miia sekä Raidi & Päivi. Tuomariksi oli vaihtunut viime hetkellä Erja Nummi.

Näyttely meni kivasti, sillä Vito sai junioriluokan tuloksen erittäin hyvä ja oli kilpailuluokan kolmas. Yoda sai hienosti nuorten luokan laatuarvostelun erittäin hyvä ja oli kilpailuluokan ykkönen. Unski avoimen luokan erittäin hyvä ja kolmas. Nartuissa Oodi sai avoimen luokan erittäin hyvä ja Raidi hyvä.

Olin antanut tehtäväksi Miialle ja Markolle hoitaa myös mahdollisen kasvattajaluokan palkinnon kotiin. Näinhän he myös tekivät tuloksena kasvattajaluokan ykkönen kunniapalkinnon kera. Ryhmä arvoitiin kahdesta ryhmästä paremmin kehittyneeksi.

Suurkiitokset osallistuneille - onnittelut menestyksestä!

Kuvia näyttelystä

Ryhmä

Menestynyt kasvattajaryhmä vasemmalta:
Miia ja Oodi, Niina ja Unski, Samu ja Yoda sekä Olli-Matti ja Vito

27.7. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen pidettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 25.-27.7., kuten jo niin monena vuotena aikaisemmin. Edeltävällä viikolla olivat jo ensimmäiset treenarit pistäytyneet ja viikonloppuna sitten harjoiteltiin isommalla joukolla.

Tänä vuonna osanottajat olivat lähinnä Y- ja V-pentueiden koiria ja omistajia, mutta myös S-pentueen edustaja oli paikalla (sekä lisäksi omat N-, R-, S- ja V-pentueiden koirat). Koirat olivat siis melko nuoria. Otteet olivat kuitenkin sellaisia, että ensi syksyn kokeissa voi odottaa vaikka mitä!

Suurkiitokset kaikille osallistujille - hauskaa oli!
Jatkakaa samaan malliin!

Ryhmäkuva

Pentutapaamisjoukkoa vasemmalta:
Valtteri ja Jari; Myrtti ja Mikko; Seita, Rihla, Tatti, Nenä ja Vattu; 
Voltti ja Esa; Vipsu ja Kari; Sara ja Joni sekä Yörö ja Antti

11.6. Valtteri HD-terve
Valtterin kuvaustulokset tulivat Kennelliitosta: HD B/B ja kyynärlausunto 0/0 - hienot tulokset! Valtteri on ensimmäinen kuvauksissa käynyt V-pentueen koira. V-pentueen ensimmäiset terveystulokset ovat olleet lupaavia.

8.6. Vitolle starttilupa
Vito kävi näyttelyssä hakemassa starttiluvan syksyksi. Tulokseksi tuli tyydyttävä, T. Nyt voi sitten tähdätä syksyyn!

Vito näyttelyssä

Vito esiintyi näyttelyssä hienosti

24.5. Unskille varaSertifikaatti
Niina on treenannut kevään mittaan Unskin kanssa näyttelyesiintymistä. Treenin tulokset olivat nähtävissä Järvenpään kaikkien rotujen näyttelyssä. Unski esiintyi tyylikkäästi ja sai kelpo arvostelut.

Laatuarvostelussa tuloksena erinomainen ja sertifikaatin arvoinen, SA. Kilpailuarvostelussa AVK 1 sekä lopulta paras uros 2, PU2 ja varaSertifikaatti. Upea tulos! Koko 7 ryhmän arvosteli tunnettu gordoninsetteriasiantuntija Erik Petersen Tanskasta.

Onnittelut Unskille ja Niinalle!

Niina ja Unski

20.5. Ekipage
Rotujärjestön jäsenjulkaisu, Ekipage, tupsahti postilaatikosta. Oli kiva huomata, että Tiian ja Unickan edesottamukset olivat kelvanneet lehteen. Harmi vain, että huhtikuun puolella tulleet menestykset eivät olleet ehtineet mukaan (ne voi lukea täältä). Jutun sivut aukeavat alla olevista linkeistä.

Ekipage 2014/2 s26 - Ekipage 2014/2 s27

Tiia jutussa

18.5. V-pentue näyttelyssä
V-pentueen sessut osallistuivat Savo-Karelia -näyttelyyn. Näyttely meni todella upeasti, sillä kaikki saivat erittäin hyvä -laatuarvostelun!

Junioriurosten kilpailuluokassa paras oli Voltti, toinen Valtteri sekä kolmas Vihtori. Vastaavasti nartuissa Milla oli kakkonen.

Nyt jo pentueen viidellä koiralla on starttilupa syksyn kokeisiin. Vieläpä melko korkeat tulokset ja hyvät arvostelut!

Onnittelut hienosta menestyksestä näyttelyssä!

Näyttelyssä

Vasemmalta: Vihtori & Jani, Voltti & Esa, Valtteri & Jari sekä Milla & handler Marko

9.5. Ä-pentue
Kovasti odotettu Ä-pentue syntyi melko normaalin kantoajan jälkeen. Rutinoituneena synnyttäjänä Tatti oli rauhallinen ja hoiti synnytyksen rutiinilla.

Pentueeseen syntyi neljä urosta ja kaksi narttua. Yksi uroksista oli "klassisen" värinen gordoni eli valkopohjainen. Pennut ovat reippaita ja painot ovat jo lähteneet nousuun. Kaikki näyttää erinomaiselta!

Kuvia synnytyksestä tästä linkistä

Tatti nukkuu

Emä ja pennut synnytyksen jälkeen - Tatti malttaa jo käydä nukkumaan

7.5. Elmalle lonkka- ja kyynärtulos
U-pentueen Elma (Unelma) kävi lonkka- ja kyynärkuvissa. Tulokset tulivat Kennelliitosta erittäin nopeasti. Lonkkakuvaustulos oli HD A/A ja kyynärtulos 0/0 eli molemmat parhaat mahdolliset.

U-pentueesta on HD-kuvattu 4/6 eli 66,7 %. Näistä 50 % A/A, 25 % B/B ja 25 % B/C

Tatin pennuista on nyt HD-kuvattu 14 (63,6 %): 9 kpl A/A (64,3 %), 3 kpl A/B tai B/A (21,4 %), 1 kpl B/B (7,1 %) sekä 1 kpl B/C (7,1 %).

Kyynärtuloksia on 5 kpl (22,7 %) ja kaikki normaaleja eli 0/0 (100 %).

Tatin jälkeläisiä on kuvattu aktiivisesti ja terveystutkimustulokset ovat selvästi parempia kuin rodulla keskimäärin samana aikana:
HD-kuvausprosentti 37 %: HD-A 47 %, B 29 %, C 16 %, D 8 % ja E 1 %;
kyynärkuvausprosentti 20 %: ED-0 88 % ja 1 12 %.

3.5. Vihtori nuorten noutomestariksi
Gordoninsetterijaoksen kevättapaaminen pidettiin 2.-4.5. Ilmajoella. Tapaamisessa oli erinomainen ohjelmatarjonta (suuri "syy" ja kiitokset lienevät paikallaan jaoksen puheenjohtajalle Jarkolle - KM-13 Puronperän Ukkoosen, "Viggon", omistajalle!) ja paikalla oli mukava osanottajajoukko. Samassa yhteydessä pidettiin jaoksen perinteinen noutomestaruuskisa.

Kisassa starttasi ensimmäistä kertaa missään kisassa Puronperän Vihtori. Vihtori on noutanut melko reippaasti, joten odotuksen nuorten noutokisaan olivat korkealla. Vihtori lunastikin odotukset ja nappaisi voiton!

Avoimessa luokassa aina yhtä varma Puronperän Rico teki jälleen varmaa työtä ja nappasi hienosti pronssia! Myös Elma pääsi jatkokierroksille, mutta ei ihan sijoitettujen joukkoon. Noutotesti tuli kuitenkin suoritettua ensi syksyä silmällä pitäen.

Onnea Vihtorille & Janille ja Ricolle & Eerolle!

PS. Marko ja Jarkko olivat parhaat ampujat - onnea!

Juttu rotujärjestön nettisivuilla

Nuorten noutomestari

27.4. Vattu ja Myrtti koepalkinnoille
Puronperän Villivadelma, "Vattu", sekä Puronperän Yrtti, "Myrtti", starttasivat huhtikuun lopussa 25. ja 27.4. tunturikokeessa Ruotsin Arjeplogsfjällenillä. Myrtin omistaja Mikko ei päässyt kevättöiden takia matkaan, joten molemmat koirat starttasivat kasvattajan ohjauksessa.

Elämänsä ensimmäisessä koestartissa Vattu teki toisessa erässä kokonaista kolme lintutyötä onnistuen mm. nostossa kohti ohjaajaa sekä juoksevien riekkojen paimennuksessa. Lentävä lähtö koeuralle tuli UKL 2 (NUO 2) -tuloksella. Korkein palkinto meni ensimmäisessä erässä tulleiden miinusten myötä.

Myrtin kaksi ensimmäistä koestarttia sujuivat myös hienosti. Ensimmäisenä päivänä kolme ilmoitettua seisontaa, joita kahta ensimmäistä tuomari ei ehtinyt nähdä ennen kuin arat linnut olivat jo siivillään. Kolmas seisonta oli sen verran ylhäällä tunturissa, että tuomari ei suostunut kokeen lopulla enää lähtemään seisonnalle.
Toisessa kokeessa Myrtti teki hienon lintutyön kiirunalle. Virhetiliin kertyi kuitenkin sen verran merkintöjä, että sohjokelissä tulokseksi tuli
UKL 3 (NUO 3) Kuitenkin hieno startti koeuralle!

Nämä olivat V- ja Y-pentueiden ensimmäiset koetulokset. Koirat ovat vain 416 ja 447 vrk:n ikäiset. Ne ovat kaikkien aikojen viidenneksi ja kahdeksanneksi nuorimmat koepalkitut suomalaiset gordoninsetterit.

Onnea Vatulle ja Myrtille - lisää on varmasti tulossa!

Juttu Puronperän-koirien menestyksestä ulkomailla rotujärjestön sivuilla

Myrtti ja Vattu

Kaksi tuoretta koepalkittua nuorta koiraa: Myrtti ja Vattu

21.4. Tiialle toinen 1. Excellent sertifikaatilla!
Tiia ja Lidija starttasivat pääsiäisen tienoilla Saksassa suurissa kokeissa, jonka järjestäjänä toimivat Saksan Gordonin- ja Englanninsetterikerhot. Starttiviivalla oli parina ensimmäisenä päivänä noin 70 koiraa ja viimeisenä vielä nelisenkymmentä.

Tiian osalta viimeisen päivän koe meni nappiin: hyvän haun päätteeksi upea seisonta ja täydellinen lintutyö. Tuloksena jo kevään toinen 1. Excellent & CAC (1. vorzüglich 17 pkt CAC; AVO 1 sertifikaatin kera)!!! Luonnollisesti Tiia voitti luokkansa hienoilla pisteillä (field trial solo).

Onnea jälleen kerran Tiialle ja Lidijalle upeasta onnistumisesta!

Lidijan raportti kokeesta (saksaksi)

PS. Tiia pääsi Ranskan Gordoninsetteriklubin kunnialistalle (Les chiens a l’honneur). Listalle otetaan sertin tai kv. käyttösertifikaatin saavuttaneet.
PPS. Kjell keväällä 2014 VDH:n "Rasse hund" -lehden kannessa.

Tiia

Tiia otti tälle keväälle jo toisen 1. Excellent & CAC -tuloksen!

12.4. Abidal viides Tanskan mestaruuskisassa
Tulevan Ä-pentueen isä Vajskær Abidal lunasti kevään voittajaluokan tuloksella starttipaikan Tanskan mestaruuskisaan. Kisa meni "Abidalin tyyliin" eli upeasti: se oli lopulta viides kunniapalkinnon kera (jaetaan sijoitetuille koirille, jotka toimivat sertifikaatin arvoisesti).

Onnittelut jälleen kerran Abidalille ja Robertille!

Tulokset löytyvät täältä

DM2014

Abidal hienosti DM2014 5.!!!

6.4. Unicka 2. UKK
Tanskan gordoninsetteriklubin (DGSK) pääkokeessa eli hovedprøvessä järjestettiin sunnuntaina nuorten kilpailuluokka, ungdomskonkurrence- klasse. Tämä on kilpailuluokka kaikille NUO 1 -tuloksen saaneille gordoninsettereille. Ikäraja on 25 kk, joten Unicka pääsi vielä kerran starttaamaan nuorten skaboissa.

Huonosti ei startannutkaan, sillä kisan päätteeksi se palkittiin kakkospalkinnolla ja edelle pääsi vain velipuoli Vajskær Basco-Brormand, joka on Lorenzin kasvatti. Unicka, Basco ja avoimessa luokassa loistanut Abidal ovat kaikki Beckhamin jälkeläisiä, joten syyttä Lorenz ei ollut tyytyväinen...

Onnea jälleen kerran Unickalle ja Lorenzille!

Tulokset DGSK:n kotisivuilla

Unicka ja Lorenz

Unicka ja Lorenz tyytyväisinä hienosti menneen hovedprøven jälkeen

6.4. Abidalille 2*AVO 1
Myös Ä-pentueen tuleva isä Vajskær Abidal starttasi Tanskan gordoninsetteriklubin (DGSK) pääkokeessa. Tanskassa on kunnia-asia startata voittajaluokan koiralla myös pääkokeen avoimessa luokassa. Avoimen luokan ykkösiä voi kerätä vain kolme kappaletta, mutta tämä rajoitus ei koske pääkoetta.

Abidal jatkoi hyytävän varmaa tekemistään, sillä se nappasi molemmista starteistaan ÅK 1. pr eli avoimen luokan ykköset! Lisäksi se palkittiin koko pääkokeen parhaana avoimen luokan koirana komealla pokaalilla. Abidal on uskomattoman varma koekoira ja sen palkitsemisprosentti on todella huima!

Onnittelut Abidalille ja Robertille!

Robert ja pytyt

Robert ei syyttä ole tyytyväinen menestykseen DGSK:n pääkokeessa

4.4. Ultrassa
Astutuksesta oli viikon 14 lopulla vihdoin kulunut nippa nappa sen verran, että pennut alkoivat näkyä ultrassa. Ulkoiset merkit olivat jo viitanneet tiineyteen: Tatin nisät alkoivat paisua ja maha pyöristyä. Oli kuitenkin syytä tarkistaa tilanne.

Sikiöitä löytyi ultralla ja eläinlääkärimme Ansa sai kasvun alussa olevat pennut kivasti kuvaan. Pitkä astutusreissu ei ollut turha, joten luottavaisin mielin voidaan odotella reilun kuukauden päästä tapahtuvaa Ä-pentueen synnytystä.

Pentu tulevasta pentueesta

Kuvassa näkyy hyvin yksi tulevista pennuista

30.3. Elma tunturikokeen paras
Lapin kanakoirayhdistys järjesti Karigasniemellä (Utsjoella) perinteiset tunturikokeet maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Paikalle oli lähtenyt kivasti gordoniharrastajia.

Starttiviivalla oli myös Puronperän Unelma eli "Elma". Elma kisasi ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa. Kausi sai hienon alun, kun heti tuli plakkariin AVO 3 ja Elma palkittiin kokeen parhaana avoimen luokan koirana.

Onnea Elmalle ja Pasille hienosta alusta AVO-luokassa!

Juttu rotujärjestön sivuilla

Pasi ja pytty

Pasi ja kokeen parhaan AVO-luokan koiran pytty 

25.3. Tiialle 1. Excellent sertifikaatilla!
Tiian ja Lidijan Ranskan turnee jatkuu hienosti. He osallistuivat kenttäkokeisiin tiistaina ja keskiviikkona. Tulos oli taas huimaa sillä, Tiia saavutti tiistaina 1. Excellent & CAC:n (AVO 1 sertifikaatin kera)!!!

Tiia esitti  tiistain kokeessa kaksi hienoa lintutyötä sekä kunnioitti kokonaista kahdeksaa (!) eri rusakkoa - tätä Lidija piti kaikkein hienoimpana saavutuksena, koska joskus on pieniä peräänmenotaipumuksia... Koira kuitenkin haki Lidijan sanoin "laajasti, lujaa ja säännöllisesti" sekä teki koko kokeen ajan erinomaista yhteistyötä, joten tulos oli korkein mahdollinen.

Keskiviikon kokeessa Tiia työskenteli jopa paremmin, mutta valitettavasti lintuja ei löytynyt. Tänä keväänä lintumäärät ovat melko alhaiset johtuen viime vuoden sateisesta ja kylmästä talvesta, jonka vuoksi suurin osa nuorista linnuista menehtyi.

Onnea Tiialle ja Lidijalle täydellisestä onnistumisesta!

Lidijan raportti kokeesta (saksaksi)

Ranska

Lidijan lähettämä maisemakuva keväisestä Ranskasta 
antaa melko hyvän kuvan koemaastojen koosta 

25.3. Abidalille VOI 3
Tulevan Ä-pentueen isä Vajskær Abidal osallistui kansainväliseen voittajaluokkaan Terkelsbølissa. Kisa meni jälleen mallikkaasti, sillä päivän päätteeksi Abidal sijoitettiin kolmanneksi kunniapalkinnon kera (kunniapalkinto jaetaan päivän aikana "täydellisesti" toimineille kärkikoirille).

Onnea Abidalille ja Robertille hienosta tuloksesta!

PS. Beckhamin poika eli Abidalin ja U-pentueen velipuoli Åens Shackleton sai 1. UK (NUO 1) 23.3. Læsøssä.

Abidal VOI 3

Abidal jälleen kisan kärjessä - tällä kertaa kolmas

21.3. Unicka jatkoon Tanskan Derbyssä!
Huimaan kevätkuntoon virittäytynyt Puronperän Unicka onnistui Tanskan Derbyn karsinnassa. Se teki hienoa työtä ja saavutti tuloksen 1. UK (NUO 1) / 1B. Kaikkiaan 16 koiraa saavutti ykkösen, joista 2 koiraa 1. UK / 1A ja 14 1. UK / 1B:n. Tämän lisäksi kuusi koiraa saavutti 2. UK:n.

Jatkoon lauantaille pääsivät 16 ykkösen saavuttanutta koiraa. Näiden joukossa Unicka on ainoa gordoninsetteri. Kisassa starttasi kaikkiaan 7 ryhmää eli lähes sata koiraa.

Onnea jälleen Unickalle ja Lorenzille!
Peukkuja jatkoon - Knæk og bræk! - kuten tanskalaiset toivottavat!

Kaikki karsinnan tulokset

JK. Unicka ei päässyt sijoittuneiden viiden koiran joukkoon, mutta aivan mielettömän upea suoritus tästä huolimatta!

Lorenz ja Unicka

Lorenz ja Unicka kevään ensimmäisen ykkösen jälkeen

20.3. Tiialle ykköstulos
Saksaan astutuspentuna matkannut Puronperän Tiia starttasi Ranskan suuressa kenttäkokeessa viime viikonloppuna.

Tiia esitti kokeessa hyvää hakua ja kaksi erinomaista lintutyötä peltopyille. Hyvät otteet kokeessa oikeuttivat Tiialle 1. EXCELLENT -palkinnon! 
Tämä on korkein mahdollinen palkinto Ranskan kenttäkokeessa. 

Gs-jaoksen hallituksesta perustettu työryhmä poisti juuri Pohjoismaiden ulkopuolelta saavutettujen koetulosten huomioimisen Vuoden gs-kasvattaja -pisteytyksestä, mutta tämä ei kuitenkaan himmennä tätä loistavaa saavutusta!

Onnittelut Tiialle ja Lidijalle huipputuloksesta!

Uutinen rotujärjestön nettisivuilla
Lidijan kuvaus kokeesta (saksaksi)

Tiia

15.3. KKK-HHS ry:n vuosijuhla
Rotujärjestön Kanakoirakerho-Hönshundssektionen ry:n vuosikokous ja palkintojenjakogaala pidettiin Lapualla 15.3. Totuttuun tapaan Tarja hoiteli palkintojen jakamisen ja annoin taustatukea valmisteluissa.

Päivän päätteeksi suoritettiin palkintojenjako Kanakoirakerhon kokeista ja kilpailuista. Kerhon kokeissa palkinnoille pääsivät mm. Usko Eevertti, Olga ja Seita. Todellinen palkintorohmu oli kuitenkin ekipage Ukkoonen, "Viggo" sekä Jarkko. Viggo pokkasi mm. Suomen Kultamaljan sekä Vuoden Gordoninsetteri ja Vuoden Nuori Gordoninsetteri -maininnat.

Tämän lisäksi Jarkko sai yleisistä palkinnoista Nynäs-kulhon, jonka jakosäännöissä mainitaan mm.: "Kiertopalkinto kaikissa kerhon kenttäkokeissa parille, joka koko koeajan on esiintynyt urheilullisimmin ja herrasmiesmäisimmin sekä osoittanut parasta yhteistyötä. Vähimmäisvaatimus VOI 3, AVO 2. tai NUO 1."

Ai, niin... Pokkasinhan minäkin kunniakirjoja ja mieluisin palkinto oli toki "SKK-FKL kiertopalkinto VIII Kanakoirien kasvattajalle". Vuodesta 1948 lähtien kisatun Kultamaljan voittajan kasvattajalle jaettava pokaali on aikaisemmin tullut gordonikasvattajalle vain kerran vuonna 2001.

Onnittelut palkituille Puronperän koirille ja
ennen kaikkea Viggolle, Katjalle, Saralle ja Jarkolle!

Jarkko ja Katja

Jarkko ja Katja palkintosaaliin kera

Kiertopalkinto

11.3. Ä-pentue laitettu alulle
Tatin tämänkertainen juoksun alkamisaika oli melkoinen arvoitus, sillä edellinen kierto oli ollut normaalia lyhyempi. Kivasti se kuitenkin alkoi keskimääräisen kierronpituuden kohdalla.

Maaliskuun alussa ajelin Tanskaan ja Tarjakin tuli lentokoneella perässä. Vajskær Abidal astui Tatin päivittäin 6.-9.3. Pentujen pitäisi syntyä toukokuun alussa.

Oli tosi hauska tavata Abidalin isäntäpariskunta Stina ja Robert. Saimme Tarjan kanssa lämpimän kestityksen ja ylläpidon. Samalla reissulla ehti nähdä pikaisesti myös muita gordonituttuja - ennen kaikkea Lorenzin, jota pääsimme onnittelemaan Unickan ensimmäisestä ykköstuloksesta.

Astutus onnistui hienosti. Toivottavasti pitkän matkan tuloksena on reipas pentue. Pentujen luovutusajankohta on kesää lopussa.

Kiitokset Stinalle ja Robertille rattoisista hetkistä ja kestityksestä!

Kuvia astutusreissulta

Tatti ja Abidal

10.3. Unickalle kaksi nuorten ykköstä!
Puronperän U-pentueesta Tanskaan viety narttu Puronperän Unicka  starttasi viimeisenä mahdollisena viikonloppuna nuortenluokassa 8.-9.3. Unicka on syntynyt 11.3., joten montaa päivää ei ollut aikaa ennen kaksivuotissynttäreitä. 

Molempien päivien kokeet menivät loistavasti ja Unicka räjäytti pankin kahdella UK1-tuloksella eli nuorten luokan ykkösillä!

Unicka on astutuspentu yhdistelmästä Imingens Et Datter, "Tatti" - Nørre Løgums Beckham. Pentueessa on kaikkiaan kolme eri ykköstuloksen saavuttanutta koiraa sekä mm. kaksi Kultamalja-finaalin kärkikoiraa. Kaikki pentueen startanneet koirat ovat menestyneet kokeissa ja kilpailuissa. 

Hyvän pentueen innoittamana yhdistelmä on lähestulkoon uusittu, sillä Tatti on astutettu 6.-9.3. Beckhamin pojalla Vajskær Abidalilla, joka on Vuoden Nuori Gordoninsetteri Tanskassa 2013 sekä saavuttanut mm. seitsemän (!) nuortenluokan ykköstulosta ja kilpailee jo voittajaluokassa.

Onnittelut Unickalle, Lorenzille ja perheelle ykköstuloksista!

Uutinen rotujärjestön nettisivuilla

Lorenz ja Unicka

Lorenz ja Unicka

22.2. Myrtti ja Vattu näyttelyssä
Myrtti ja Vattu oli ilmoitettu näyttelyyn hakemaan starttilupaa syksyä silmällä pitäen. Pieni takaisku näyttelyn alla esti minun koirien esittämisen, mutta onneksi talosta löytyi sekä junior että senior handler näyttämään koirat: Heta ja Tarja. Näin saimme Mikon kanssa ihailla koiriemme tasokasta esittämistä.

Molemmilla nuorilla koirilla näyttely meni hienosti: kummallekin laatupalkinto erittäin hyvä! Tämä on tosi hieno tulos, sillä Myrtti on vain kahdentoista ja Vattu yhdentoista kuukauden ikäinen. Nyt on starttilupa plakkarissa ja molemmilla on mahdollisuutensa myös näyttelyssä, kunhan kehittyvät vielä lisää.

Vattu ja Myrtti vauhdissa

19.2. Saran lonkkakuvaustulos
Sara kävi lonkkakuvauksessa parisen viikkoa sitten. Virallista tulosta odoteltiin kuumeisesti, kunnes riemu-uutinen tuli Kennelliitosta: B/B!
Kaikki näyttää hyvältä syksyn koestartteja odotellessa...

4.2. Unskille lonkka- ja kyynärtulos
Myös U-pentueen Unski sai kuvaustulokset Kennelliitosta: HD B/C ja kyynärtulos 0/0.

Tatin pennuista on nyt HD-kuvattu 13 (59,1 %): 8 kpl A/A (61,5 %), 3 kpl A/B tai B/A (23,1 %), 1 kpl B/B (7,7 %) sekä 1 kpl B/C (7,7 %).

Kyynärtuloksia on 4 kpl (18,2 %) ja kaikki ovat parhaita mahdollisia eli 0/0 (100 %).

Tatin jälkeläisten terveystutkimustulokset ovat selvästi parempia kuin rodulla keskimäärin samana aikana:
HD-kuvausprosentti 37 %: HD-A 47 %, B 29 %, C 16 %, D 8 % ja E 1 %;
kyynärkuvausprosentti 20 %: ED-0 88 % ja 1 12 %.

23.1. Unicka ja Viggo HD-terveitä
Ensimmäiset U-pentueen koirat ovat käyneet lonkkakuvassa. Vuoden neljännellä viikolla tulivat vihdoinkin ensimmäiset tulokset: Unicka A/A ja Viggo B/B. Upeaa!

Viggon kyynärkuvaustulos oli lisäksi 0/0 eli paras mahdollinen! Unickan kanssa kuvattiin myös kaksi muuta Beckhamin pentua eli Vajskær Abidal ja Vajskær Balic (molempien emä Rana). Näiden molempien HD-tulokset olivat A/A.

Unskin lonkkakuva

12.1. Ensimmäiset tulokset Y- ja V-pentueen koirille
Kajaanin Tamminäyttelyyn osallistuivat Yara ja Valtteri. Ensimmäinen näyttely sujui kivasti: Valtteri sai junioriluokan hyvän (JUN H) ja Yara erinomaisen (JUN ERI). Lisäksi Yara voitti junnuluokan ja valittiin ROP junioriksi!

Hieno aloitus Y- ja V-pentueen koirilta. Nyt on näyttelypalkinto plakkarissa ja koestartit mahdollisia.

Onnittelut Yaralle, Miirolle ja Karille sekä Valtterille, Sannalle ja Jarille!

9.1. Testatut Puronperän koirat CCA-vapaita
Teetin kokeeksi dna-testit CCA:n osalta Tatille, Seitalle ja Vatulle. Tulokset tulivat tänään ja kaikki olivat geneettisesti CCA-vapaita (clear). Hienoa! Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät voi saada pentuja, jotka voisivat sairastua CCA:han.

Testautin kokeeksi nämä koirat, koska Ruotsissa ja Norjassa yllättävän moni koira on osoittautunut CCA:n kantajaksi, vaikka sairaustapauksia ei ole juurikaan tullut - tai sitten niistä on vain vaiettu. Gordoninsetterijaos suosittelee kaikkien jalostukseen käytettävien koirien PRA- ja CCA-geenitestausta.

Tulevan pentueen emä Tatti on siis puhdas näiden molempien sairauksien osalta. Myös O-, R- ja U-pentueiden koirat eivät voi sairastua näihin resessiivisiin sairauksiin.

Tatin CCA-lausunto / Seitan CCA-lausunto / Vatun CCA-lausunto

7.1. Kaikki tittelit Puronperän kennelille
Gordoninsetterijaos on julkaissut vuoden 2013 tittelit. Kaikki gordonin- setteritittelit tulivat tänä vuonna kotiin, sillä Vuoden Gordoninsetteri ja Vuoden Nuori Gordoninsetteri oli KM-13 Puronperän Ukkoonen, "Viggo". Vuoden Gordoninsetterikasvattaja -maininta tuli tänä vuonna kymmenen pisteen erolla kaikkien aikojen ennätyspistein!

Suurkiitokset kaikille kokeisiin ja
erilaisiin tapahtumiin osallistuneille kasvateille ja omistajille!
Te olette tämän tehneet ja nyt on aika röyhistää rintaa!

Juttu jaoksen sivulla tästä linkistä

4.-5.1. Vuoden ensimmäinen tapaaminen
Puronperän koiria ja omistajia kokoontui kouluttamaan koiria ja käymään pienimuotoista jahtia. Koirat toimivat hienosti ja tulossa on koko joukko tulevaisuuden lupauksia. Tästä on hyvä jatkaa!

Tästä linkistä kuvia ja lisää juttua

Vuoden eka tapaaminen

Tulevia menestyjiä!?!

2.1. DGSK:n tittelit "sukuun"
Dansk Gordon Setter Klub on julkaissut vuoden tittelien saajat. Näistä voidaan  poimia joitakin tuttuja koiria:  S-pentueen isän Finnvola's Kidin jälkeläinen DK JCH Blacksetter Aldo palkittiin vuoden suurimmasta saavutuksesta sen voittettua Tanskan mestaruuden. Siskopuoli DK JCH DK BRCH Vinterdalens Tillaaens "Tillie" (myös sen isä on Kid) kruunattiin Vuoden Gordoninsetteriksi ja myös voittajaluokan koiraksi.

U-pentueen isän Nørre Løgums Beckhamin poika Vajskær Abidal kruunattiin Vuoden Nuoreksi Gordoninsetteriksi. Koiran kasvattajat ovat Beckhamin omistajat Linda ja Lorenz Clemmesen.

Vuoden Gordoninsetterikasvattajaksi nimettiin Karl C. Jensenin kennel Nørre Løgum. Tähän vaikuttivat mm. Beckhamin koeuran viimeiset startit syksyllä 2013, jotka tuottivat voittajaluokan kärkisijoituksia.

Kaikki tittelit tästä linkistä

Aldo

Vuoden suurin saavutus - Tanskanmestaruus
DK JCH Blacksetter Aldo

Abidal

Vuoden Nuori Gordoninsetteri
Vajskær Abidal

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri