Martin

RUS KVA RUS UKR BLR M-12 East West Martin

Vuonna 2016 suunnittelin Vatulle pentuetta ja tuolloin katsoin hieman tarkemmin hienosti menestynyttä venäläistä uroksta East West Martinia. Selvittelin sen sukuja ja taustoja sekä tarkemmin koiran ominaisuuksia. Totesin, että kyseessä on sen tasoinen koira ja sen verran meillä vähän löytyvä suku, että tätä on ehdottomasti käytettävä jalostukseen! Niinpä Martinista tuli J-pentueen isä.

Martin on suvultaan hieman erikoinen venäläinen koira. Se nimittäin on jenkeistä tuodun nartun RUS KVA RUS MVA Springset Zealous Dreamerin, "Radan", jälkeläinen. Hyvät tuttavani Lena ja Oleg Semivolos etsivät aikoinaan hyvää pohjoismaista urosta nartulleen ja päätyivät vähän siitokseen käytettyyn Thore Larssonin kaksoisvalioon S KVA S DK MVA Svitjods Odeniin. Martin on siis syntynyt Venäjällä, mutta suvussa ei ole lainkaan venäläistä verta! :-)

Suku on muutenkin, sillä isän sisko KANS KVA KANS MVA Svitjods Olga on ainoa pohjoismainen elossa oleva kansainvälinen kaksoisvalio kaikista brittiläisistä seisojaroduista! Thore otti itselleen astutuspennun, Isa Från Rysslandin. Se on menestynyt käyttökokeissa Ruotsissa ja periyttänyt erinomaisesti.

Andrei valitsi pentueesta Martinin itselleen metsästyskoiraksi ja jahtia onkin käyty paljon. Hyvä koira sai näyttää kykynsä myös kokeissa ja tulos on ollut huimaa! Kirkkain saavutus koeuralla on ollut Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan kaikkien rotujen mestaruus 2012 täysillä linnunlöytöpisteillä. Voiton myötä Martinista tuli ensimmäinen gordoninsetteri, joka on voittanut tämän mestaruuskisan, "Gorkan", joka on järjestetty vuodesta 1909 lähtien (aikaisemmin sosialististen neuvostotasavaltojen seisovien koirien mestaruuskisa, nykyisin Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan mestaruus). 

Martin oli myös ensimmäinen koskaan täydet 25 pistettä linnunlöytökyvystä saavuttanut gordoninsetteri Venäjän 125 vuotisen koehistorian aikana. Se omaakin uskomattoman linnunlöytökyvyn, mitä se on periyttänyt myös jälkeläisilleen. Martinilla on Venäjällä jo pari pentuetta, joissa on useita koepalkittuja jälkeläisiä.

Ennen astutusta en ollut tavannut Martinia livenä, vaikka Andrei olikin vieraillut meillä (ilman koiria) ja hän oli tutustunut koiriini metsällä. Sekä hän että Lena ja Oleg vakuuttivat Martinin olevan erittäin hyväluonteisen, kuten myös sen emän Radan. Lisäksi Thore kertoi isän ja sisaren olevan hyväluonteisia. Tunsin kaikki nämä ihmiset hyvin pitkältä ajalta, joten tiesin heidän luonnekuvailunsa olevan luotettavia.

Martinin ollessa meillä se osoittautuikin hienoluonteiseksi gordoniurokseksi. Se ei koko reissun aikana haukahtanut tai muuten ääntänyt, vaikka talossa oli samaan aikaan kolme kiimassa olevaa narttua!

Martin oli erittäin helppo käsitellä. Vaikka se oli minulle täysin vieras, niin sain pyöritellä sitä miten halusin ja koira  totteli minua kuuliaisesti. Maastossakin piipahdettiin ja mitään hallintaongelmia ei ollut. 

Terveys Martinilla on ollut Andrein mukaan moitteeton. Venäjällä ei yleensä tehdä terveystutkimuksia, mutta meillä nämä vaaditaan PEVISAa varten ja perinnöllisten sairauksien vastustamiseksi. Martinin terveystutkimukset onkin analysoitu muissa maissa; esimerkiksi lonkkakuva arvosteltiin Suomen Kennelliitossa.

Martinin lonkkakuvaustulos on paras mahdollinen eli A - samoin myös isällä (emää ei ole kuvattu, kuten Venäjällä ei yleensäkään). Lisäksi Martin on CCA-testattu ja tulos oli negatiivinen/puhdas (clear/negative) eli se ei kanna tämän sairauden geeniä (kuten ei myöskään Rihla, joten J-pentue tulee olemaan perinnöllisesti vapaa/negative).

Martin on ainakin nykyhistorian Venäjän menestynein gordoninsetteri käyttökokeissa. Myös takana olevat suvut ovat menestyneitä ja tunnettuja metsästys- ja koelinjoja. Vielä kun tähän yhdistetään hieno luonne ja tunnetut periyttämisominaisuudet, niin tulosta  on odotettavissa myös siitoskäytössä. 

- - - - -

Käyttökokeissa Martin on saavuttanut mm. Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan mestaruden 2012 (diplomi ja juttu mestaruudesta), 
koepalkintoja yli kaksikymmentä  (tuloksia voi tarkastella koekirjasta:
1. sivu, 2. sivu3. sivu ja 4. sivu), Venäjän käyttövalio

Näyttely: 1. palkinto

HD: A/A (lonkkakuva - dysplasialausunto; isä: HD-A)

CCA: vapaa (negative)

Uskomaton linnunlöytäjä!

Martinin takana oleva uroslinja

East West Martin

J-pentueen isä
Venäjän käyttövalio, mm. Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan mestari 2012

RUS KVA RUS BLR UKR M-12 East West Martin

Andrei ja Martin

The master and his dog - Andrei ja Martin

Anna ja Martin

Emäntä Anna Martinin kanssa näyttelyssä

Hakua

Martin

Kotona

Näyttelyssä

Näyttelystä Martin on saanyt ensimmäisen palkinnon

Arvostelu

Esiintymistä

Poseerausta

Jahdissa

Hyvän koiran kanssa käydään paljon jahtia
Venäläiseen tapaan saalista arvostetaan ja jahtikuvat otetaan huolella

Teerijahdissa

Saalista

Sorsalla

Pietarista on melko lyhyt matka sorsalle...

Kurppa

...ja kurppajahtiin
Lehtokurppajahti on muuttoaikaan Pietarin seisojaväen ykkösjahtimuoto, 
sillä parhaaseen aikaan Suomenlahden rannat ovat suorastaan täynnä kurppia

Poseerausta

Saalista

Pennut

Martinilla on jo kaksi pentuetta
Kovin kauas omena ei ole puusta pudonnut: jälkeläisiä jahtipäivän jälkeen

Martin seisonta

Piikkausta

Mutkalla

Poseerausta

Andrei

Andrei ja koirat eli Martin ja pari poikaa aikaisemmista pentueista

Mestarit

Martin on ensimmäinen gordoninsetteri, joka on voittanut seisovien kanakoirien mestaruuskisan, "Gorkan", joka on järjestetty vuodesta 1909 lähtien

Tykki

Aikamoinen tykki!

break

Jotain poimintoja suvusta

S KVA & S MVA & DK MVA Svitjods Oden

Martinin isä
Ruotsin käyttö- ja muotovalio, Tanskan muotovalio

S KVA S DK MVA Svitjods Oden

KANS KVA & KANS MVA Svitjods Olga

Odenin sisko kansainvälinen käyttö- ja muotovalio

KANS KVA KANS MVA Svitjods Olga

Ainoa pohjoismainen elossa oleva kansainvälinen kaksoisvalio 
kaikista brittiläisistä seisojaroduista!

RUS KVA & RUS MVA Springset Zealous Dreamer

Martinin emä
Venäjän käyttö- ja muotovalio

RUS KVA RUS MVA Springset Zealous Deamer, "Rada"

Tuontikoira USA:n kaikkien aikojen tunnetuimmasta 
käyttögordoneita kasvattavasta kennelstä
(sukutaulu aukeaa tästä), 
Sen seisonnoilta on ammuttu lukuisat määrät riistaa: metsoja, riekkoja, lehtokurppia, fasaaneja, peltopyitä ja viiriäisiä sekä mm. yksi karhu

Bualias Rågg

Bualias Rågg tulee J-pentueen sukutaulussa sekä isän että emän puolelta
Se on Martinin isoisoisä ja Tatin isoisä
Råggia pidetään Norjan 1990-luvun parhaana jalostusuroksena
Tapasin Råggin ja omistajan Torleifin aikoinaan K-pentueen astutusreissulla

Svitjods Isa

Ruotsin käyttövalio, Kansainvälinen muotovalio
Ruotsin mestari 1993

S KVA INT S N MVA S M-93 Svitjods Isa

Se oli ensimmäinen Ruotsinmestaruuden kenttäkokeissa voittanut gordoninsetteri. Saman tempun on tehnyt Ä-pentueen isä Vajskær Abidal

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit