Gert-Åke, Jan ja Jennie

Ekdalens Gert-Åke, "Åke"

Olen aina jalostuksessa pyrkinyt käyttämään terveitä ja hyväsukuisia koiria nartuilleni. Usein ongelmana on, että koiraa tai sen takana olevia sukuja ei tunne sen tarkemmin kuin vain paperilla. Hyvin tärkeää on, että on nähnyt uroksen ja voinut muodostaa käsityksen sen luonteesta ja käyttöominaisuuksista. Kerrankin voin sanoa, että tunnen siitosuroksen hyvin, kun valitsin F-pentueen isäksi Ekdalens Gert-Åken.

Ensimmäisen kerran näin Åken tositoimissa, kun olimme Skånessa treenaamassa DGSK:n 100-vuotisjuhlatapahtuman yhteydessä pidettyyn maaotteluun. Olin järjestänyt kenttätreenit tuttujen gordoniharrastajien eli Tessan kasvattajan Bengt-Olofin ja V- ja X-pentueen isän, Waltherin, omistajan ja SGSK:n puheenjohtajan Janin avustuksella. Tuolloin Åken nuoren koiran kenttähaku ihastutti ja kun se vielä otti juhlatapahtumassa nuortenluokan ykköstuloksen sekä oli voittamassa Ruotsille maaottelua, nostin sen jo silloin potentiaalisten siitosurosten joukkoon. Tuosta maaottelusta jäi erityisesti mieleen Åken ja Vatun hakuerä, jossa ne esittivät hienoa hakua ja saivat yhdet maaottelun korkeimmista pisteistä...

Åke on ollut varhaiskypsä gordoninsetteri. Se sai ensimmäisen ykköstuloksen 1½-vuoden iässä ja oli jo nuortenluokkaikäisenä voittamassa Pohjoismaista maaottelua, Nordisk Landskampia. Sen tähänastisen uran suurin voitto on kuitenkin Fjällpokal-voitto. Tämä kisa on tunturissa kaikille brittiläisille kanakoiraroduille järjestettävä mestaruuskisa. Kisaan pääsee koetulosten perusteella 20 parasta nuortenluokan koiraa. Hieman siis meikäläisen Kultamaljan kaltainen sillä erotuksella, että osallistujilla tulee olla koetulos saavutettuna. Upea saavutus Etelä-Ruotsissa asustavalle ja treenaavalle koiralle!

Myös Åken suku tunnetaan varhaiskypsyydestä. Sen isä on Tanskan käyttövalio DK KVA Åens Q. UniQ sai aikoinaan parikin nuorten ykköstulosta ja se on kruunattu vuoden gordoninsetteriksi 2020 ja 2021. Isoisä ja Puronperän E-pentueen isä DK KVA (DK JCH & BR CH) SE KVA Lilleskogens Wayne otti useita nuortenluokan ykkösiä, nousi voittajaluokkaan sekä otti voittajaluokan sijoituksia - jopa voitti - jo nuortenluokkaikäisenä. Se oli DGSK:n vuoden gordoninsetteri 2018. Åken emä, Ruotsin muotovalio SE MVA Ekdalens Ebony, sai kaksi nuortenluokan ykköstä - molemmat jopa kunniapalkinnon kera! Voittajaluokkaan se nousi vain 2½-vuoden ikäisenä.

Åke on luonteeltaan erittäin hyväluonteinen. Luonteen olin todennut jo aikaisemmin treeneissä ja muissa kohtaamisissa. Hieno luonne painoi paljon siitosurosvalinnassani, sillä gordoninsetterin upea luonne on se, mitä tulee mielestäni jalostuksessa vaalia. Suuri etu on, kun tuntee siitokseen käytettävän uroksen luonteen hyvin jo etukäteen. Åke on sosiaalinen ja avoin. En ole koskaan kuullut sen haukkuvan tai urahtavan toisille koirille - ei edes vieraille uroksille.

Koemenestys kertoo Åken käyttöominaisuuksista paljon. Åke on valittu rotujärjestön Svenska Gordonsetterklubbenin Vuoden Nuoreksi Gordoninsetteriksi sekä Vuoden Kenttäkoiraksi. Sen hakua leimaa vauhdikkuus ja laukan helppous. Etenkin kentällä ja tunturissa nämä ominaisuudet ovat tuomarien mieleen. Åkella metsästetään myös paljon metsämaastossa eli sekään ei ole hienojen peltojen keskellä asuvalle koiralle vierasta. Näyttönä tästä on sen eteneminen Skogspokalenin finaaliin ykkösrankattuna.

Jan kuvaa Åkea (vapaa suomennos JP):
"Åke on erittäin mukava ja mutkaton koira, jolla on uskomaton metsästysinto ja nopeus, joka on osoittautunut tehokkaaksi kaikissa maastoissa. Hän on edennyt finaaliin kaikissa Ruotsin nuorten koirien arvokilpailuissa ("högstatusprov" - Derby, Fjällpokal ja Skogspokal) ja kaiken huipuksi hän voitti Fjällpokalenin syksyllä 2022. Åke oli metsästyksellisesti hyvin varhaiskypsä ja hänellä on erinomainen tyyli, haku, vauhti, maastonpeitto ja lintujenkäsittelykyky."

Åken lonkat on kuvattu B-tuloksella eli terveiksi. Sen neljä muuta pentuesisarta on kuvattu tuloksilla 3 * A ja B. Myös kaikki lähisuku on lonkkakuvattu, pääosin A-tuloksin. Jälkeläiset ovat tätä kirjoitettaessa vielä niin nuoria, ettei niillä ole vielä terveys- tai muita tuloksia (6.1.2024).

Åke on perinnöllisesti PRA- ja CCA-vapaa eli kaikki F-pentueeseen syntyvät koirat tulevat olemaan sekä PRA- että CCA-terveitä. Ne eivät voi edes piilevästi periyttää näitä sairauksia, koska myöskään Vilu ei kanna näitä sairauksia aiheuttavia geenejä (sairauden aihettava geeni tulee tulla molemmilta vanhemmilta).

Näyttelyssä Åke on käynyt kerran saaden tuloksen käyttöluokan erinomainen eli korkeimman mahdollisen laatupalkinnon. Tarkempi näyttelyarvostelu on luettavissa tästä.

Tulevan F-pentueen isä, Åke, on jalostuspuolella vielä avaamaton tutkimaton arpa, mutta sen takana olevat suvut ovat aikaisemmin antaneet hyviä pentueita yhdistettynä Puronperän-vereen. Kun vielä koira itsessaään sekä kaikki lähisuvun koirat ovat hienoluonteisia, terveitä ja parhaimmilla metsästysominaisuuksilla varustettuja, on yhdistelmän lopputulos melko hyvin ennustettavissa...

Huippusukuinen menestyjä, jolla kaikki on vielä edessä!

break

Käyttökokeissa Gert-Åke on saavuttanut (tilanne 6.1.2024):

Näyttelyssä Gert-Åke on saanut:

Muuta

Terveys

  • HD: B/B

  • kyynärnivel: 0/0 (täysin terve)

  • PRA (rcd4): vapaa (negative/clear) - emä & isä

  • CCA: terve (negative/clear) - emä & isä

 

Åken tiedot Svenska Kennelklubbenin Hunddatassa
Åken tiedot Norsk Kennel Klubin DogWebissä
Åken tiedot Rasdata.nu:ssa
Åke kennel ProHuntersin sivulla
Åken takana oleva uroslinja

break

Fjällpokal-voittaja

Gert-Åke on vasta koeuransa alussa (tätä kirjoitettaessa 6.1.2024)
Uran ehdottomasti suurin menestys tähän saakka on Fjällpokalenin voitto!

Lisäksi se on edennyt myös Ruotsin Derbyn ja Skogspokalenin finaaleihin

Fjällpokal

Fjällpokal on meikäläistä Kultamaljaa vastaava kisa kaikille brittiläisille kanakoiraroduille tunturimaastossa (Högstatusprov -tason kilpailu)

Gert-Åke, Jan ja Jennie

Voittoa kannattaa aina juhlia ja riittävät poseeraukset kuuluvat asiaan!
Jan ja Jennie ottavat ilon irti voitosta :-)

Voitto!

Seisonta

Seisonta 11 kk ikäisenä

Åke on ollut hyvin varhaiskypsä - tässä seisonta 11 kuukauden ikäisenä

break

Videoklippi: Åken hakua 10 kk ikäisenä

Videoklippi: Åken ja sisko Gaian hakua

break

Seisonta nuorena

Seisonta

SWE joukkue

Åke (oikealla) edustajana DGSK:n 100-vuotisjuhlan yhteydessä pidetyssä maaottelussa, jonka Ruotsi voitti!

Seisonta

Seisonta

UKL 1

Ensimmäinen nuortenluokan ykköstulos tuli Tanskan gordoninsetteriklubin 100-vuotisjuhlatapahtuman kokeessa

UKL 1 & hp

Ruotsista tuli syksyllä nuortenluokan ykkönen kunniapalkinnon kera
Ruotsissa voidaan ykköstuloksen lisäksi jakaa kunniapalkinto erityisestä hyvästä suorituksesta, joka on lisäksi kaikinpuolin virheetön (Hederspris (Hp) tilldelas förstapristagare i ukl med en i alla avseenden felfri prestation.)

UKL 1 & hp

Seisonta

Seisontatyylissä on paljon samaa kuin isoisällään Tanskan ja Ruotsin käyttövaliolla Lilleskogens Waynella tai tätipuolellaan Islalla!

Nouto

Noutoa on harjoiteltu ihan pienestä pitäen

Noutoa

Tosin nouto-otteessa on joskus hieman parantamisen varaa...

Saalisposeeraus

Seisonta

Seisonta tummuvassa illassa

Årets unghund 2022

Årets fälthund 2022

break

Anders

Åkella on vasta yksi pentue, jotka ovat vielä kovin nuoria
Ne ovat kuitenkin jo osoittaneet hienoja otteita metsällä
Tässä Janin oma Anders noutotreenissä 3,5 kuukauden ikäisenä

Åens Q UniQ

isä Tanskan käyttövalio
DK KVA Åens Q UniQ

UniQ:lla on takanaan huima koeura. Se on valittu Tanskassa Vuoden Gordoninsetteriksi sekä Voittajaluokan koiraksi vuosina 2020 ja 2021.

Ekdalens Ebony

emä Ruotsin muotovalio
SE MVA Ekdalens Ebony, "Ebby"

Ebby nousi voittajaluokkaan vain 2,5 vuotiaana ja
hyvin nopeasti se saavutti myös Ruotsin muotovalion tittelin

Lilleskogens Wayne

isoisä Tanskan ja Ruotsin käyttövalio
DK KVA (DK JCH & DK BRCH) SE KVA Lilleskogens Wayne

Wayne on Puronperän E-pentueen isä ja I-pentueen velipuoli

Uzzi ja Anders

isoisä Ruotsin ja Tanskan muotovalio
SE DK UCH Åshöjdens Uzzi

Bolt

isoisoisä Milomix Bolt

Bolt on täysverinen preeriakoira jenkeistä. Sen veret virtaavat monien parhaiden Pohjoismaiden gordoninsettereiden suonissa
Bolt on Puronperän I-pentueen isä

Fie

isoisoäiti Tanskan käyttövalio
DK KVA Østjylland's PB Fie

Åens Gangster

isoisoisä Tanskan käyttövalio
DK KVA Åens Gangster

Tillie

isoisoäiti Tanskan mestari ja kaksoisvalio
DK KVA (JCH) DK KVA (BRCH) DK MVA DM-2012 Vinterdalens Tillaaen

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit