Tessa nuorena

Getryggen's TX Tessa

Elettiin synkintä korona-aikaa alkuvuodesta 2021. Svenska Gordon Setter Klubbenin (SGSK) puheenjohtaja Jan Andersson otti yhteyttä ja kertoi hyvän ystävänsä olevan kiinnostunut käyttämään jotain Puronperän V-pentueen tai X-pentueen urosta siitokseen nartulleen.

Molempien pentueiden isä on SE MVA Åshöjdens Walther ja kasvattaja halusi saada pentueen tästä erinomaisesti tuntemastaan suvusta.
Tämä Janin ystävä osoittautui sittemmin Getryggen's-kennelin omistajaksi Bengt-Olof Janssoniksi, joka on kasvattanut mm. Pohjoismaiden ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kolmoisvalion S KVA S MVA S TVA Getryggen's Tobie van Tootsien.

Suosittelin tuolloin paria eri urosta molemmista pentueista ja lopulta valinta osui Puronperän Xavieriin, Rioon, jolla tuolloin ei vielä ollut kovin korkeita palkintoja, vaikka myöhemmin se nousi voittajaluokkaan ja voitti myös Elitin - ensimmäisenä gordoninsetterinä koskaan! Jo tuolloin koirasta näki sen loistavat ominaisuudet ja jalostuspotentiaalin.

Koska elettiin tiukkien rajoitusten korona-aikaa, ruotsalaiset eivät voineet matkustaa Suomeen ilman tiukkoja rajoitustoimia. Koska myöskään Jarkolla ei ollut mahdollisuutta lähteä Ruotsiin, minä koiran kasvattajan ominaisuudessa lähdin riiuumatkalle Rion kanssa. Tämän reissun tuloksena syntyi yhdeksän pentua ja kaksi näistä pennuista matkasi Suomeen. Toinen näistä pennuista on Tessa.

Erityiseksi Tessan suvun tekee se, että sen emä on kaksinkertaisen 1990-luvun Norjanmestarin N KVA NM-talvi 1992 NM-metsä 1994 Rypebrinkens Lord Mocin pentu. Tämä on mahdollista sen vuoksi, että Tessan emä Tosca on saanut alkunsa 17 vuotta säilytetystä pakastespermasta. Aikoinaan Puronperän kennelin ensimmäisen gordoninsetteripentueen piti saada alkunsa juuri Lord Mocin pojasta N KVA Rørosviddas Tzarekista. Koska oli mahdollisuus saada pentu tästä ainutlaatuisesta yhdistelmästä ja arvostamastani suvusta, en tietenkään voinut jättää tilaisuutta käyttämättä ja niin Tessa tuli Suomeen.

Isäntäperheeksi valikoituivat Johanna ja Juho, jotka asuvat (asuivat) lähellä ja harrastavat käytännön metsästystä. Lisäksi Tessa on viettänyt usein aikaansa Puronperällä seisovan kanakoiran taitoja opettelemassa. Se onkin osoittautunut melko nopeaksi oppimaan metsästyskoiran taitoja.

Tessa osoittautui varhaiskypsäksi ja hyväluonteiseksi koiraksi. Jo ensimmäisissä lintutreeneissä se esitti hienoja otteita Puronperän perinteisessä heinäkuun pentutapaamisessa: löysi linnut vapaassa haussa, seisoi niitä tyylikkäästi ja avansseerasi kuin aikakoira, vaikka ikää oli vasta alle neljä kuukautta.

Tessa on todellinen taskuraketti täynnä tulta ja tappuraa viilettäessään pellolla ja metsässä. Olen startannut sillä kerran kanakoirien kenttäkokeessa. Kokeessa Tessa sai seisonnan peltopyyparvelle, mutta valitettavasti paritoveri häiritsi sen verran, ettei nuoren koiran hermo pitänyt... Tessa sai kuitenkin melko imartelevat arvostelut. Ominaisuuspisteet kertovat Tessan hyvistä metsästysominaisuuksista:

  • metsästysinto 5 (maksimi 6)

  • vauhti 5 (6)

  • itsenäisyys 6 (6)

  • hakulaajuus 3 (ihanne 4)

  • maaston peittävyys 3 (4)

  • yhteistyö 5 (4)

Kaiken kaikkiaan melko lähellä täydellisiä pisteitä...
(6-6-6-4-4-4, koearvostelu aukeaa tästä linkistä)

Terveys Tessalla on ollut ensiluokkainen. Lonkkakuvaustulos on paras mahdollinen eli A/A. Lisäksi se on dna-testattu PEVISAn ja jalostuksen tavoiteohjelman vaatimusten mukaisesti. Molemmista dna-testeistä on myös parhaat mahdolliset tulokset eli se ei kanna kummankaan sairauden geeniä ja näin ollen sen jälkeläiset tulevat olemaan terveitä näiden sairauksien osalta (mahdollinen sairausgeeni tulee saada molemmilta vanhemmilta).

Tessa on hyväluonteinen ja iloinen veitikka - kuten gordoninsetterin tuleekin olla. Johanna ja Juho kuvailevat Tessaa älykkääksi ja oppivaiseksi, mutta hieman kärsimättömäksi. Se on todella ihmisläheinen, "puhelias", aktiivinen ja energinen sekä etenkin ystävällinen. Tessa tulee toimeen toisten koirien kanssa hyvin - ja sillä on tosi hyvät vaistot!

Luonteeltaan Tessa on hyvin leikkisä ja nöyrä. Se on innokas noutamaan ja usein iltaisin se jaksaa toistaa väsymättömästi noutoleikkiä ja tuoda noudettavaa käteen yhä uudelleen, mikäli muut talon koirat eivät ala sen kanssa leikkimään. Meillä Tessa on aina solahtanut vaivattomasti Puronperän-laumaan, kuten fiksun gordoninsetterin kuuluukin.

Tessan takana ovat parhaat pohjoismaiset kilpailu- ja periyttämissuvut. Tulevaisuus näyttää, periyttääkö se yhtä hyvin kuin mitä sen taustat ovat.

Ihana taskuraketti!

break

Koe: kerran startattu - ei tulosta
Näyttely: JUN T

Terveys:
HD (lonkkakuvaus): A/A
PRA (rcd4) & CL-vapaa

break

Tessa rotujärjestön jalostustietokannassa
Tessa Ruotsin kennelliiton tietokannassa

break

Videoita Tessasta
23.-25.7.2021 Puronperän pentutapaamisessa
11.9.2021 Treenaamassa viisikuukautisena
8.10.2021 Tessa ja Vilu leikkivät
11.5.2022 Lintutreeniä yksivuotiaana
13.5.2022 Keväistä treenausta
18.8.2022 Vieraisilla ennen jahtikautta
9.2.2023 Fasaanihommia

Tessa

Tessa on ollut varhaiskypsä metsästyskoira
Tässä se seisoo lintua treenissä alle 4 kk:n ikäisenä

Tessa seisoo lintua

Tessa seisoo

Tessalla on tyylikäs tapa seisoa lintua

Tessa seisoo

Jahdissa

Kyyhkyjahdissa

Tessa ja Juho

Tessa ja Juho sekä ensimmäinen Tessan kanssa saatu teeri

Tessa

Tessan etsimä ja seisoma haavakko-kanukki

Tessa ottaa rennosti

Tessa on nopea oppimaan ja nöyrä koira
Vaikka kotona se oleilee yleensä rennosti sohvalla, meillä se ei koskaan edes yritä nousta, koska sitä on kielletty ja muutkaan koirat eivät koskaan nouse sohvalle tai sänkyyn 

Tessa ja Bengt-Olof

Tessa kasvattajan Bengt-Olofin sylissä juuri ennen lähtöä Suomeen

scottish setter

Rio ja Jarkko

Tessan isä Suomen ensimmäinen Elitin voittanut gordoninsetteri

ELIT-23 Puronperän Xavier, "Rio"

Rio on edustanut Suomea mm. Maailmanmestaruuskisoissa ja
Pohjoismaiden välisessä maaottelussa
Se on osoittautunut erinomaiseksi periyttäjäksi:
jälkeläisissä mm. ykköstuloksen saaneita, Derby 2. 2023 jne.

Walther ja Jan

Tessan isänsisä Ruotsin muotovalio ja
mm. Ruotsinmestaruuskisan kakkonen

SE MVA Åshöjdens Walther

Walther on huippuperiyttäjä, joka on jättänyt
mm. Puronperän kennelin ehkä kaksi parasta pentuetta:
Puronperän V- ja X-pentueet

Lord Moc ja Thore

Tessan äidinisä Norjan käyttövalio sekä
Norjan talvi- ja metsämestaruuden voittanut

N KVA NMV-92 NMFS-94 Rypebrinken's Lord Moc

Lord Moc saavutti kilpailu-urallaan mm. 22 ykköstulosta,
suurimman osan voittajaluokassa
Se jälkeläisissä on suuri määrä käyttövalioita ja voittajaluokan koiria

Tietoa Lord Mocista aukeaa tästä linkistä

Imingens Elle-Gant

Tessan isoisoisä Norjan käyttövalio, kansainvälinen muotovalio sekä
Norjan metsämestaruuden sekä Tanskan voittajanäyttelyn voittanut

NO KVA NMFS-14 KANS POHJ MVA DKV-10 Imingens Ek Elle-Gant, "Gant"

Vajskær Abidal

Tessan isoisoisä Ruotsin mestaruuden kentällä voittanut

SE M-14 Vajskær Abidal

Fjellet's Chanel

Tessan emän, Toscan, kasvattaneen Rypebrinkens kennelin kantanarttu

Fjellets Chanel

Yhdessä sen veljen DK KVA Fjellets Dannien kanssa ne aiheuttivat aikoinaan valtavasti spekulaatioita ja nämä koirat vaikuttivat merkittävästi pohjoismaisen gordoninsetterijalostuksen tason nousuun

Tobie

Tessan kasvattaneen Gertryggen's kennelin tunnetuin kasvatti on
Pohjoismaiden ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kolmoisvalio
Ruotsin käyttö- muoto- ja tottelevaisuusvalio

S KVA S MVA S TVA Getryggen's Tobie van Tootsie

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit