Vattu ja pennut

Å- ja B-pentueen synnytys

Å-pentueen sekä B-pentueen astutukset olivat poikkeukselliset monellakin tapaa. Ensinnäkään en reissannut astuttamaan jonnekin kauas, vaan sekä Immu että Witsi tulivat meille vieraisille ns. "siitoslainaan". Tämä olikin tällä kertaa hyvä, sillä koronarajoitukset vaikeuttivat reissaamista. Toistaalta pentue oli poikkeuksellinen, sillä sen on määrä olla Suomen ensimmäinen kaksoisastutettu gordoninsetteripentue.

Astutukset sujuivat hyvin ja urokset astuivat Vatun kaikkiaan kymmenen peräkkäisen päivän aikana! Tästä johtuen ihan tarkkaa hedelmöittymis- päivää ei voinut kuin arvata ja odotusaikakaan ei antanut kovin tarkkoja vinkkejä, missä vaiheessa hedelmöittyminen on tapahtunut. Aikaisemmasta P-pentueesta sekä koirien käyttäytymisestä arvelin oikeaa ajankohtaa ja lopulta se meni kokolailla yksiin sen kanssa, mitä veikkailin.

Lopulta kaikki meni uskomattoman hienosti ja pentueiden kantoaikojen keskiarvot olivat 59,5 ja 62,5 vrk. Kiiman huipusta laskettuna kantoaika oli 61,5 vrk eli gordoneille suht normaali eli karvan alle yhdeksän viikkoa.

Synnytys alkoi, sujui ja meni muutenkin todella helposti. Pennut kasvavat hienosti ja ovat reippaita. Reipas pentue! Pentueessa on kaksi urosta ja kaksi narttua. Kaikki ovat hienon värisiä ja terhakkaita. Painot lähtivät heti nousuun ja alku näyttää hyvältä!

break

Synnytykseen oli varauduttu viikon 11 lopulle ja sinnehän se osuikin. Vatun aikaisemman P-pentueen perusteella olin saanut melko tarkan käsityksen synnytyksen ajankohdasta verrattuna kiiman huippuun. Päivä osui lähes tarkalleen nappiin.

Synnytykseen valmistauduttiin siirtämällä pentulaatikko olohuoneen nurkkaan ja tekemällä muut normaalit valmistelut. Kaikki sujui rauhallisesti ja melko rutiinilla niin Vatun kuin kasvattajien osalta. Vattu oli niin rauhallinen, että ryhdyin seuraamaan Vatun lämpöjä vasta ihan synnytyksen alla. Vattu oli muutenkin reipas ja se oli juossut ihan synnytykseen saakka eli oli hyvässä synnytyskunnossa.

Synnytyksen lähestyessä Vattu ei juurikaan näyttänyt merkkejä tulevasta, vaan vasta edeltävän päivän illalla se heittäytyi syömättömäksi ja synnytyspäivän aamulla alkoi käyttäytyä hieman levottomasti. Synnytys alkoi...

Isla ja Vilu

Pentulaatikko on koirien mielestä kovin mielenkiintoinen paikka
Isla ja Vilu tarkastamassa

Vattu

Vatun mielestä paikassa on jotain mielenkiintoista...

break

Vattu ulkoilemassa noin viikko ennen pentujen syntymää

break

Koirat

Juuri ennen synnytystä

Vattu oli hyvin rauhallinen syntymän alla

 Poltot

Olo alkoi käydä tukalaksi vasta synnytyspäivänä aamuyöstä

Synnytystä edeltävän päivän iltana ruoka ei oikein enää maistunut. Vattu oli kuitenkin levollinen. Vasta aamuyöstä Vattu kävi levottomaksi ja se haki paikkaa, jossa olisi parempi olla. Varsinainen avautumisvaihe alkoi vasta aamulla ja pian alkoi tihkumaan hieman pentuvettä. Työnnöt alkoivat vasta siihen aikaan, kun muu väki oli lähtenyt kotoa. Kaksosilla oli ylioppilaskirjoituspäivä ja kirjoitusurakan päätteeksi olisi luvassa hienoja uutisia! :-)

Ensimmäinen pentu tuli todella pian varsinaisten työntöjen alettua perjantaina 19.3. Ensimmäisen pennun synnytys sujui yllättävän helposti. Yleensä se vaatii kovan punnaamisen - etenkin, jos pentu on kovin iso. Tosin myös Vatun edellisen eli P-pentueen synnytys oli alkanut helposti ja sujunut hienosti.

Tällä kertaa ensimmäinen pentu oli pirteä urospentu. Se oli keskikokoinen, mutta ei mikään jättiläinen, mikä varmasti helpotti synnytyksen aloitusta.

Tämä pentu oli siis uros, 338 g ja 31 cm kuonon päästä hännän kärkeen mitattuna. Se syntyi aamulla kello 8:16. Pentu oli hyvän värinen ja virkeä heti ensi hetkistä lähtien. Pennulla oli merkkinä valkoinen läiskä keskellä rintaa. Pentu vaikutti oikein terhakkaalta - mainio aloitus!

Ensimmäinen pentu syntyy!

Puhdistus

Vattu siivoaa ensimmäistä pentua - huolellista työtä!

RIntaläiskä

Ensimmäisen pennun rintaläiskä on lähestulkoon identtinen
Vatulla pentuna olleen läiskän kanssa

Siivous

Vattu ja pentu

Kovin suuri vastasyntynyt ei ole

Huolehtimista

Pentu illalla

Ensimmäisen pennun potrettikuva syntymäpäivän illalla

Profiili

1. pentu

Toinen pentu tuli vain puolen tunnin oottamisen jälkeen kello 8:44. Myös tämä pentu oli uros ja oli syntyessään 350 g ja 29,5 cm. Tällä pennulla ei ollut mitään valkoista merkkiä ja tan-väri on melko vaalea.

Urospentu

Toinen pentu vastasyntyneenä

Möngertäjä

Kaksi pentua syntyneenä

Vaikka vastasyntyneet gordoninpennut eivät ole suuren suuria,
ne hakeutuvat heti nisille imemään

Imetystä

Imetystä

Vatulla on työtä, kun on jo kaksi pentua syntyneenä

Potretti

Toinen pentu ikuistettuna syntymäpäivän iltana

Profiili

Kaksi ensimmäistä pentua olivat syntyneet melko nopsaan. Myös kolmannen pennun kanssa ei tarvinnut juurikaan odotella, sillä se syntyi noin tunnin odottelun jälkeen klo 9:42. Kolmas pentu oli pentueen ensimmäinen narttu ja sillä oli syntyessään painoa 456 g ja pituutta 32 cm - huiman iso narttupennuksi!

Tällä pennulla on tuntomerkkinä pienen pieni valkoinen viiru rinnassa. Tosin kooltaan se on niin suuri, että tunnistamisen kanssa ei ole vaikeuksia...

Supistuksia

Kolmas pentu tulossa

Narttupentu

Ensimmäinen narttupentu vastasyntyneenä

Iso pentu

Naama

Rintamerkki

Pieni rintamerkki katoaa nopeasti

Potretti

Tämä narttupentu on yksi kaikkien aikojen suurimpia vastasyntyneistä nartuista

Profiili

Neljäs pentu toi lisähelpotusta narttupulaan. Se syntyi lähes välittömästi edellisen jälkeen kello 9:49 ja painoi syntyessään 279 g. Pituutta oli 28,5 cm.

Tämän nartun erottaa aikaisemmin syntyneestä kokonsa puolesta. Lisäksi tällä narttupennulla ei ole mitään valkoista merkkiä ja tan on vaalea.

Neljäs pentu

Pennut

Pennut syntyneet puolessatoista tunnissa!

Narttu

Viimeinen pentu on nätti narttu

Narttupentu

Vastasyntyneenä

Viimeinen pentu ikuistettuna vastasyntyneenä

Hieno!

Potretti

Illalla kuivaneena pentu näyttää hieman erilaiselta

Profiili

Vattu oli synnyttänyt neljä pentua uskomattoman nopeasti. Se rauhoittui selvästi eli synnytys oli selvästikin ohi. Synnytys oli sujunut uskomattoman helposti. Tähän auttoi varmasti se, että se on hyvässä fyysisessä kunnossa.

Pennut olivat melko kookkaita, vaikkakin syntymäpainoissa oli hieman vaihtelua. Kokoerot aloivat kuitenkin tasoittua melko nopeasti. Joka tapauksessa hienoja ja terhakkaita pentuja!

Synnytyksen jälkeen seurailin tilannetta ja siivoilin pentulaatikon. Kaikki vaikutti hyvältä ja Vattu hoiteli pentuja levollisin mielin. Se vaikutti todella rauhalliselta ja hoiti pentujaan varmoin ottein.

Syntymän jälkeen Vatun lämmöt olivat maltillisissa lukemissa ja vuotokin asettui melko pian. Kaikki näytti hyvältä, mutta toki tilannetta oli syytä tarkkailla.Tilanne normalisoitui melko pian, kuten yleensäkin on tapana.

Imetys lähti hyvin käyntiin, maito juoksi hyvin eikä pakannut yhteenkään nisään. Lopulta olimme varmoja kaikkien painon noususta ja saimme laskeutua normaaliin "pentuarkeen" - tämä tarkoitti sitä, että minä lähdin seuraavana päivänä tunturiin riekkojahtiin...

Pentueessa on kaikkiaan kaksi urosta ja kaksi narttua. Pennut vaikuttavat reippailta gordoninaluilta. Emä syö hyvin ja imetys sujuu, joten ne kehittyivät ihan kivasti (alkupainot taulukkona, grammakuvaajana sekä prosenttikuvaajana).

Urakka ohi!

Urakka ohi!

break

Pentue vastasyntyneenä

break

Pennut syntyneet!

Vattu ylpeänä synnytyksen jälkeen: kaksi urosta ja narttua

 

Å-pentue

Å-pentue 2021

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

  • Åbelix

  • Bernilla

  • Bianca

  • Bono

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri