Astutus

X-pentueen astutusreissu

Viiman juoksu alkoi lähes kellontarkasti laskettuna ajankohtana vuodenvaihteessa. Jonkin verran juoksun alkaminen arvellutti, sillä edellinen juoksu oli ollut kovin epämääräinen. Kiiman huippu piti olla alkuviikosta kuun puolivälissä, mutta lähdin matkaan jo viikonloppua vasten, sillä halusin olla perillä ennemmin liian aikaisin kuiin myöhään. 

Nykyisin matkan ajoittumisella viikonlopulle tai reissun venymisellä työviikolle ei ole juurikaan mitään merkitystä, sillä töitä voi tehdä lähes missä tahansa ja palaverit onnistuvat etäyhteyksillä vaikka mistä käsin. Valmistauduin matkaan sillä asenteella, että astutus tehdään huolella ja rauhassa, vaikka matka hieman venyisikin.

Waltherin isännän, Janin, kanssa olimme olleet yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen reissua ja olihan hän tuttu jo vuosien takaa. Yksi Puronperän-pentue on Waltherilla jo ennestään ja jokunen tapaaminenkin treeni- ja koemerkeissäkin on ennestään takana. Janille sopi astutukset ja tapaamiset mainiosti, sillä hän päättää itse omista aikatauluistaan.

Matkasin Ruotsin eteläkärkeen, Trelleborgiin, rauhassa. Mikään kiire ei ollutkaan, sillä olin lopulta perillä päivää paria aikaisessa. Astutus sujui hyvin, kunhan vain kiima eteni ensin oikeaan ajankohtaan. Waltherilla on jo ennestään jokunen astutus, joten siltä osin homma sujui rutiinilla.

Reissu sujui kaiken kaikkiaan kivasti ja oli kiva tavata Stina, Jan ja Walther pitkästä aikaa. Monenlaista juttua tuli rupateltua hyvän seuran ja ruoan merkeissä.

X-pentueen pitäisi syntyä maaliskuun puolivälissä, mikäli kaikki menee normaalisti. Luonnollisesti taas kerran odotetaan suurta pentuetta ja ennakkotietojen perusteella näin onkin asianlaita.

Kiitokset Stinalle ja Janille kestityksestä sekä mukavasta seurasta!

Olin reissussa yksin ja se ei ole ihan paras juttu kuvaamisen kannalta. Jotain kuvia tuli kuitenkin räpsittyä. Ohessa joitakin matkalta otettuja kuvia.

Laivalla

Astutusmatka suuntautui tällä klertaa etelä-Ruotsiin, 
joten matkaan lähdettiin laivalla

WC

Viima on kokenut reissaaja ja ottaa lunkisti erilaiset paikat
Koiravessa voi toimia kolleille, mutta ei oikein nartuille...

Laivamatkan jälkeen pääsimme levänneinä baanalle. Ajomatkaa ei ollut mitenkään mahdottomia ja aikaa oli yllin kyllin. Ajelin rauhassa, koska Jan oli jahdissa aamupäivällä. Tarkoitus oli tavata Walther ja omistajat iltasella, joten mitenkään kiirusta ei tarvinnut pitää. Ajelu kohti etelä-Ruotsia sujui tuttuja hyviä teitä pitkin melko leppoisasti.

Aamusella

Laivamatkan jälkeen taivas leimusi Tapparan väreissä - lupaa hyvää!

Maamerkkejä

Matkalla ohiteltiin tuttuja maamerkkejä

Vättern

Vättern aaltoili vapaana, vaikka oli tammikuun puoliväli

Brahehus

Etelässä

Talvimaisemat ovat etelä-Ruotsissa hieman erilaiset kuin meillä

Ensitapaaminen

Vaikka Viima oli vielä aikaisessa, 
koirat pääsivät kuitenkin tutustumaan ensikerran toisiinsa

Iltaa istuttiin rauhassa melko pitkään. Aamusella ei ollut mikään kiire, vaan astutushommeleille oli aikaa koko sunnuntaipäivä.

Majapaikka oli kivenheiton päässä olevassa Minnesberg Bed & Breakfastissa. Valitsin tämän vaihtoehdon, vaikka Sitna ja Jan tarjosivat majoittumista kotonaan. Tällä tavoin sain tehdä rauhassa  töitä ja toisaalta kiimainen narttu ei häiritse talossa asuvan uroslauman rauhaa. Paikka olikin erinomainen ja emäntä kovin ystävällinen.

Viima ja Walther

Uusi päivä, mutta samat kujeet

Työstöä

Lisää

Koirat

Illalla

Astutusta kokeiltiin sekä aamulla että illalla
Viiman kiima oli vieläkin hieman liian alussa

Olin varannut reissuun useamman päivän, vaikka oikea astutusajankohta oli melko tarkkaan tiedossa. Toisaalta tiesin olevani matkalla hieman etuajassa. Odottelin rauhassa vielä pari alkuviikon päivää. Tänne saakka kun kerran oli ajeltu, oli parempi hoitaa astutus kunnolla.

Seuraava päivä oli leppoisa ja se sujui pitkäli edellispäivän malliin: hieman töitä, ulkoilua ja ajan tappamista. Toki kävin heti aamupäivällä hoitelemassa matkan päätehtävää.

Ensimmäinen astutus

Kokenut uros tietää, milloin nartun kiima on edennyt oikeaan ajankohtaan
Silloin astutus sujuu helposti

1. astutus

Walther

Waltherin kelpaa loikoilla raskaan työn päälle

Sohvalla

Maisemia

Kaunista päivää jäi runsaasti lähialueeseen tutustumiseen. Samalla sai hoidettua pakollisen ekinokokkoosilääkityksen. Ruotsissa se sujuu hieman eri tapaan: lääke on käsikauppatavaraa, joka hankitaan itse, ja vain kirjauksen passiin hoitaa eläinlääkäri. Meillä ei eläinlääkärikuluja pysty kuittaamaan suunnilleen 15 euron summalla...

Ilta meni jälleen hyvän ruoan ja seurustelun merkeissä. Hoidimme alustavasti paperihommat kuntoon, niin niihin ei tarvitse palata myöhemmin. Waltherilla on jo yksi rekisteröity pentue Suomessa, mikä helpottaa osaltaan lappuruljanssia. 

Aamulla

Aamulla varhain kävin vielä hoitelemassa viimeisen astutuksen

Jyystöä

break

Kunnon astutus vaatii esileikkiä ja riittävästi kuivaharjoittelua...

break

Nalkissa

Jan, Walter ja Viima

Kyllä kelpaa poseerata! :-)

Hanhia

Etelä-Ruotsi on täynnä hanhia, joita lentelee syksyn ja talven aikana joka puolella
Jan on innokas metsästäjä ja hanhiakin tulee ammuttua meikälisestä näkökulmasta aivan käsittämättömät määrät

Viima oli astutettu onnistuneesti. Reissun missio oli täytetty huolellisesti!

Oli aika jättää hyvästit Janille ja Waltherille. Hyvästien jälkeen lähdimme paluumatkalle. Meillä oli koko päivä aikaa ajella iltalautalle. Ajelu kävi jouhevasti, sillä Trelleborgista Tukholmaan tiet ovat isoja ja yöllä liikennettä on melko vähän. Lautalle sai ajella kaikessa rauhassa.

Maamerkkejä

Paluumatka sujui tuttuja reittejä

Tiet olivat sulat ja talven merkkejä oli vain juuri ja juuri näkyvissä

Laivalla

Jätimme Ruotsille ja Tukholman valoille hyvästit

Galaxy

Nuuh

Iltapissit ja hyttiin nokosille!

Laivamatkan ja lyhyen kotiinajamisen jälkeen reissu oli ohi. Astutusreissu oli sujunut suunnitelmien mukaan.

Kilometrit

Tällä kertaa reissu oli melko maltillinen: 
vain palan matkaa toista tuhatta kilometriä. 

Astutus on nyt hoidettu ja on aika odotella tuloksia. Kuukauden päästä alkaa jo näkyä - siihen saakka pitää jännittää!

Onnistunut ja mukava reissu!
Kiitokset Stinalle ja Janille kestityksestä sekä mukavasta seurasta!

Nyt sitten rauhoitutaan odottamaan pentuja...

Pentujen luovutusajankohta on kesän korvalla toukokuun alussa. Kesällä on mainiota aikaa puuhastella niiden kanssa ja ehtiväthän ne jo syksyllä aloitella jahtihommia.

Nalkissa

 

X-pentue

X-pentue 2019

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

  • Xani

  • Xavier

  • Xelcie

  • Xena

  • Xero

  • Xiri

  • Xiru

  • XO

  • Xpertti

  • Xylona

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri