Eka astutus

J-pentueen astutusreissu

Rihlan juoksu alkoi hieman etuajassa ja astutusajankohta osui pahimmoisesti Ruotsin talvijahtikauden päätösviikolle ja pojan rippijuhlien alle. Ruotsin jahtia siirsin viikkoa aikaisemmaksi ja astutuksen pystyi tiukalla "minuuttiaikataululla" hoitaa sittenkin.

Tällä kertaa ei voi puhua varsinaisesti astutusreissusta, vaikka auton mittariin kertyikin noin 1700 km. Tämä siitä syystä, että minulla ei ollut mahdollisuutta hankkia pikaviisumia Venäjälle, joten astutus oli tehtävä Suomessa. Tätä varten sain Martinin astutuslainaan muutamaksi päiväksi. Onneksi Andreilla on kestoviisumi Shengen-alueen maihin.

Ruotsista palattuani vedin päivän happea ja läksin hakemaan Martinia seuraavana päivänä Lappeenrannasta. Siellä tapasin Andrein pitkästä aikaa. Rihla oli mukana, koska juoksu oli jo niin pitkällä. Ajallaan se olikin, sillä ensimmäinen astutus tehtiin heti tavattuamme. Martin asusteli meillä jokusen päivän ja se sai astua Rihlan päivittäin.

J-pentueen pitäisi syntyä helmikuun puolivälin jälkeen, mikäli kaikki menee hyvin eli niin kuin lähes aina ennenkin.

Ohessa joitakin astutustohinoista otettuja kuvia.

Kotona

Kun palasin Ruotsista, niin Rihla alkoi olla ajallaan - 
niin olivat myös Tatti ja Vattukin

Yhdessä voikin sitten pitää "tyttökivaa"
Noora ihmettelee moista touhua

Andrei ja koirat

Andrei ja koirat Lappeenrannassa

Palattuani Ruotsista talvijahdin päättäneeltä reissulta oli Rihlan astutusajankohta lähellä. Olimme sopineet tapaamisen Lappeenrantaan, josta minun oli määrä noutaa Martin niin pitkäksi aikaa meille, kun on tarpeellista.

Anna ja Andrei kävivät edellisenä viikonloppuna varmistamassa,
että kaikki paperit ovat kunnossa ja koirat pääsevät varmasti Suomeen. Jos ongelmia olisi ilmennyt, niin vielä olisi päivä pari aikaa säädellä papereita kuntoon. Kaikki sujui kuitenkin ongelmitta.

Esileikkiä

Anna ja Andrei tulivat Lappeenrantaan ja 
tapasimme kaupungin vanhassa osassa linnoitusraunioiden maisemissa
Koirat saivat heti tutustua toisiinsa

Työstöä

Näyttävää toimintaa

Eka astutus

Ensimmäinen astutus on toteutunut
Andreilla ja minulla oli ilo poseerata koirien kanssa

Astutuksen jälkeen heitimme toisillemme hyvästit. Sovimme, että palautan Martinin takaisin Lappeenrantaan, kun koirat ovat astuneet riittävän monta kertaa.

Takaisinpäin ajallessani Sari ja Mika ajelivat vastaan katsastamaan tulevan pentueen vanhemmat. Olin infonnut pentuja kyselleille, että Martin on tulossa meille ja siihen pääsee tutustumaan. Tutustumassa kävivät myös Jari ja Marko perheineen. Ja mikäs oli tutustuessa, sillä Martin on loistavaluonteinen gordoniuros.

Kotona

Kotona pidin koirat sen verran erillään, 
että Martin astui Rihlan vain kerran päivässä.
Oman haasteensa antoivat Tatti ja Vattu, 
jotka olisivat myös miellään olleet astuttavina...

Työstöä

Jörnintää

Toinen astutus

Etukäteen olin selvitellyt Martinin luonnetta - käyttöominaisuudet on riittävästi kokeissa dokumentoitu. Kaikki ovat sitä kehuneet (kuten myös Thorella olevan siskon luonnetta). Ja tottahan tuo oli.

Nimittäin Martin ei koko reissun aikana haukahtanut tai muuten ääntänyt, vaikka viereisessä häkissä oli useampi heppeimmillään oleva narttu ja vieraita ihmiisä tuli ja meni.

Martin oli erittäin helppo käsitellä. Vaikka se oli minulle täysin vieras, niin sain pyöritellä sitä miten halusin ja se totteli minua kuuliaisesti.  

Riekko

Kotona oli sopivasti nippu tuoreita riekkoja ja niillä oli kiva kokeilla noutoa

Kiitos!

Nevalla

Jotta homma ei mene liian yksitoikkoiseksi, 
niin välillä käytiin paremmissa maisemissa juoksemassa ja astumassa

Menoa

Nevalla on tilaa telmiä ja kisailla

Esileikkiä

Martin

Pariskunta

Nalkissa

Koirat astuivat päivittäin eli astutus tuli hoidettua tällä kertaa perusteellisesti. Lopulta ne eivät enää osoittaneet mielenkiintoa toisiaan kohtaan.

On aika jännä asia, kuinka luonto on asian hoitanut: koirat tietävät astutuksen onnistuneen ja yhtäkkiä homma ei niitä kiinnosta. Tähän vaikuttaa varmaan myös se, että molemmilla on jo tahoillaan pari aikaisempaa pentuetta eli ihan ensimmäistä kertaa ei olla asialla.

Kun tehtävät oli hoidettu, oli aika palauttaa Martin omistajilleen. Anna ja Andrei olivat sopivasti mökillään rajan toisella puolella eli palautusajankohta oli helppo sopia. Ajelin taas Lappeenrantaan ja Martin pääsi takaisin kotiinsa Pietariin.

Lappeenrannassa

Yksi reissu

Astutusreissu(t) oli tällä kertaa maltillinen: 
pari alle tuhannen kilometrin piipahdusta ja homma oli hoidettu
Astutus sujui kivasti ja tuli hoidettua hieman haastavasta aikataulusta huolimatta. Nimittäin seuraavana päivänä oli nuorimman poikani Toukon rippijuhla ja kovin paljon en juhlien valmisteluun pystynyt omaa panostani antamaan.

Juhlat sujuivat kuitenkin hienosti. Taas kerran perheelle voi antaa kiitosta joustavuudesta ja ymmärtäväisyydestä näiden koirajuttujen vuoksi. Astutusajankohtia kun ei voi ennalta päätää, vaan sen ajankohdan päättävät koirat ihan itse!.

Onnistunut astutus jälleen kerran
Kiitokset Annalle ja Andreille mukavasta seurasta!
Oli mukava taas tavata muutaman vuoden tauon jälkeen

Pari tykkiä

Pari tykkiä :-)

 

J-pentue

J-pentue 2017

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

  • Jantuksis

  • Jippu

  • Justiina

  • Jörö

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri