Q-pentue 13.4.2018

Q-pentueen synnytys

Q-pentueen astutus tehtiin helmikuun puolivälissä suorastaan pikareissuna, kun matkaan lähdettiin kiireellä kiiman edistyttyä aikaisempaa nopeampaa ja palata piti hieman ennen aikojaan autolautan telakalle siirtymisen vuoksi. Sinänsä siis hedelmöittymisen ajankohta ei ollut yhtä arvoitus, kuten monesti aikaisemmin.

Elma otti tiineyden ja odotusajan rauhallisesti, sillä olihan sillä kokemusta ja aikaisemmasta pentueesta. Se juoksi ja oli touhukas ihan pentujen syntymään saakka eli siitä ei voinut päätellä etukäteen kovin paljon. Se juoksi laukalla, vaikka loppuaikana laukka oli melko huvittavan näköistä päkittämistä. :-)

Seurasimme Pirjon kanssa sen lämpökäyrää tarkaan. Lopulta lämpö laski ja suuntasin auton keulan kohti Laukaata. Elma oli jo petaillut hieman pentulaatikon makuualustoja ja antanut etukäteen pieniä viitteitä pentujen syntymästä. Pentuja sai kuitenkin odotella vielä yön yli. Nukuin sen lähellä ja muutaman kerran mittasin lämmöt, mutta Elma hoiti synnytyksen rutiinilla virka-aikaan. Kuten aikaisempikin A-pentue, tämä syntyi vaivatta ja melko nopeaan tahtiin.

Pentueeseen syntyi neljä urosta ja narttu. Reippaita pentuja!

Elma ja Aivi

Elma alkoi petailla jo parisen päivää ennen pentujen syntymää ja 
välillä Aivikin tuli hyvin peiteltyä...

Pentulaatikossa

break

Elma valmistautuu synnytykseen

break

Laukaaseen!

Synnytys alkoi sopivasti ja työpäivän jälkeen suuntasin auton nokan kohti Laukaata

Perillä

Kovin kiirettä ei vielä ollut, vaan saatiin nukkua yö melko rauhassa

Tuskaa

Aamulla kaikki merkit olivat sellaiset, että synnytys alkaa lähetä

Ulkona

Elma tyhjensi itseään ja valmistautui synnytykseen

Ulkona

Polttoja

Pahimpien polttojen aikaan Elma oli melko rauhallinen

Avautumisvaihe meni aika kivasti. Elma meni vielä aamulenkillä laukalla ja avautumisvaihe alkoi varsinaisesti vasta aamusella. Kahdeksalta se alkoi läähättää voimakkaammin ja sillä alkoi olla selvästi tukalaa.

Yhdeksän jälkeen alkoi tihkua pentuvettä ja ensimmäinen pentu syntyi suhteellisen helposti. Yleensä se ponnistuttaa kovasti, mutta nyt pentu syntyi suht vähin ponnistuksin. Ensimmäinen pentu tuli päivänvaloon klo 11:17.

Ensimmäinen pentu oli uros, 315 g ja 29 cm kuonon päästä hännän kärkeen mitattuna. Tällä uroksella oli valkoinen merkki rinnassa: pieni "perhoslaikku", josta se oli hyvä tunnistaa. Pian syntymän jälkeen se tosin sai turkoosin pannan, joka vaihtui seuraavaksi siniseen.

Ensimmäinen

Syntynyt!

Ensimmäinen pentu syntynyt!

Uros

Imetys

Pentu vaikutti terhakkaalta ja alkoi heti imemään

Passikuva

Olen aina dokumentoinut pennut jo syntymävaiheessa
Osa kuvista on heti syntymän jälkeen ja osa syntymäpäivänä illalla

Pennusta kuvataan "passikuva"...

Profiili

...sekä pään "sivuprofiili"

Elma ja pentu

Elma tarjoaa maitoa heti edellisen pentueen suosikkiasennossa

Toinen pentu tupsahti puolentoista tunnin odotuksen jälkeen. Välillä Elma hoiti tosi huolellisesti ensin syntynyttä pentua.

Toinenkin pentu oli uros, 258 g ja 28 cm. Se syntyi 12:42. Tuntomerkkinä on pienenpieni valkoinen laikku leuan alla.

Toinen

Toinen pentu tulossa

Vastasyntynyt

Puhdistusta

Nam!

Profiili

Pentu

Merkki

Merkki on tosi hento ja taitaa kadota jo luovutukseen mennessä

Merkkipanta

Tämä uros sai keltaisen merkkipannan

Pennut

Urosputki jatkui myös kolmannen pennun osalla. Edellisestä ei ehtinyt kulua edes puolta tuntia, kun se jo ilmoitti tulostaan. Tällä uroksella oli painoa 298 g ja pituutta 29 cm. Se syntyi 13:11. Pennulla ei ole yhtään valkoista, josta sen erotti siihen saakka kunnes pennut saivat merkkipannat.

Kolmas uros

Kolmas uros syntyi nopsaan edellisen perään

Elma siivoaa

Siivousta

Nuolemista

Elma on esimerkillinen emä ja hoitaa pennut tosi hyvin

Kolme syntynyt

Kolme kasassa!

Merkkipanta

Pentu sai ensin harmaan merkkipannan, joka vaihtui mustaan isompana

Tähän mennessä pentueessa oli jo kolme kollia. Sinänsä ihan nättejä ja tomeria pentuja, mutta nartuista alkoi olla jo uupeloa! Elma jatkoi kuitenkin synnytystä ja toiveissa oli narttujen ilmaantuminen päivänvaloon.

Kovin kauaa ei tarvinnutkaan odotella, sillä tämäkin tuli alta puolen tunnin edellisestä. Odotuksista huolimatta neljäskin pentu oli uros ja vitsinä heitettinkin, että taitaa Elma pukata tulemaan kokonaisen kentällisen kolleja...

Neljäs uros syntyi kello 13:40. Tällä oli painoa 331 g ja pituutta 30 cm. Tämän pennun tunnisti pienestä pisteestä rinnassa. Tämä uros oli pentueen suurin syntyessään.

Lisää

Lisää pukkaa!

Vastasyntynyt

Pentu ja Elma

Neljä urosta

Nyt poikia on jo kokonaista neljä!

Pojat

Merkki

Merkki ei ollut suuren suuri, mutta se auttoi tunnistamaan vastasyntyneen

Pennut kasassa

Merkkipanta

Pentu sai vihreän merkkipannan

Pennut - pojat - olivat syntyneet todella nopeaan tahtiin. Nyt alkoi todellakin olla huoli siitä, että tuleeko sieltä edes yhtään tyttöä, koska kovin montaa enempää ei ennakkotietojen mukaan pitänyt olla tulossa.

Kello 14:42 syntyi vihdoinkin kauan kaivattu narttupentu! Tätä pentuetta ei tehty turhaan, sillä Pasin uusi peli on vihdoinkin putkahtanut päivävaloon!

Narttupennulla oli syntyessään painoa 243 g ja pituutta 27 cm. Tämä oli pentueen viimeinen pentu ja ainoa narttu, joten sen kyllä erottaa toisista pennuista helposti.

Narttu!

Narttupentu on syntynyt!

Kalvon poisto

Elma ja manttelinperijätär

Elma ja manttelinperijätär

Narttu

Passikuva

Profiili

Merkkipanta

On nämä tytöt vaan nättejä!
Narttu sai tyttömäisen värisen punaisen merkkipannan

Elma ja narttupentu

Elma synnytti pentueen yhtä reippaasti kuin edellisenkin. Se oli melko rauhallinen ennen pentujen syntymää, synnyksen aikana ja muutenkin pentujen hoitaminen lähti heti kivasti käyntiin. 

Synnytyksen jälkeen seuraimme tilannetta ja pentulaatikkoon vaihdettiin puhtaat alustat. Emä rauhoittui selvästi viimeisen pennun syntymän jälkeen.

Rauhassa

Elma rauhoittui synnytyksen mentyä ohi

Merkkipannant

Pennut olivat niin toistensa kaltasia, 
että ne saivat jo syntymäpäivänä merkkipannat

Tästä se alkaa

Pennut

Pieniä

Kaikki näytti olevan pentulaatikossa kunnossa :-)

Synnytys oli ohi ja olimme Pirjon kanssa huojentuineita, kun kaikki sujui niin hienosti. Pirjo oli juuri viikko sitten todistanut vaikeampaa synnytystä, joten Elman synnytys oli hieno tapahtuma.

Minä oli apukätilönä hommani tehnyt ja nyt vastuu siirtyi Pirjolle ja Pasille. Vielä kun rankin osuus eli omistajien valinta on ohi, niin voidaan keskittyä pentujen hoitoon.

Syntymän jälkeen Elman lämmöt palautuivat melko nopeasti normaaliksi.

Pennut imivät maitoa reippaasti eli imetyskin oli lähtenyt hyvin käyntiin. Elman maito juoksi hyvin ja maito ei pakannut yhteenkään nisään, mikä on melko harvinaista. Tosin näin se sujui myös edelliselläkin kerralla.

Pentueessa ynisee kaikkiaan 4 urosta ja narttu. Pennut ovat virkeitä ja pirteitä gordoninsetterin alkuja. Emä syö hyvin, että jaksaa syöttää pieniä gordoninalkuja, joten ne kehittyivät ihan kivasti (alkupainot taulukkona ja kuvaajana sekä prosentuaalisesti).

Q-pentue

Elma tyytyväisenä synnytyksen jälkeen Q-pentueen kanssa
Pentueessa 4 urosta ja 2 narttu

 

Q-pentue

Q-pentue 2018

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

  • Qaro

  • Qiirus

  • Qoda

  • Quasimodo

  • Quattro

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri