Kössi ja Jani

Uutiset 2020

Joitakin poimintoja vuodelta 2020. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

30.3. Immu PRA- ja CCA-vapaa
Puronperän Icemanin, Immun, dna-tulokset saapuivat Labokliniltä:
sekä PRA- että CCA-tulos oli vapaa!

Tämä tarkoittaa sitä, että Immu voi saada vain terveitä jälkeläisiä näiden sairauksien osalta. Sen jalostuskäyttö varmasti kiinnostaa, sillä Immu voitti viime vuonna Gordon Racen ja oli Suomen paras uros Vuoden Gordoninsetteri -pistelaskennassa.

Immu ja Tomi

Immu ja Tomi Gordon Race -voittajina 2019

21.3. Hertta HD-terve
Puronperän Walkyria eli Hertta, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! Upeaa!

Hertta on W-pentueen ensimmäinen lonkkakuvattu koira,

Hertan lonkat

Hertan lonkat ovat parasta A-ryhmää

17.3. P-pentue syntyi
Kovasti odotettu P-pentue syntyi tiistaina. Pentueessa on kolme urosta ja kaksi narttua. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Vattu ja pennut

Vattu valppaana vastasyntyneiden kera

18.3. Norja paras kanakoira
Järviseudun Kennelkerho (JärvisKk) on valinnut vuoden 2019 parhaat koirat. Norja sai maininnan Vuoden Kanakoira 2019!

Tämä on tosi hieno juttu, koska alueella on useita hyviä kanakoiria, mm. pointtereita ja saksanseisojia. Norja oli Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2019 -kisassa toinen. Hieno juttu, Norjan ura on lähtenyt kivasti käyntiin!

Norja palkittiin

Paras kanakoira

11.3. Witsi ja Norja koepalkinnoille
Witsi ja Norja starttasivat Abiskon tunturikokeessa. Molemmat onnistuivat kivasti ja nousivat palkinnoille.

Norjan tilanteessa linnut hyppäsivät siivilleen koiraa lähestyttäessä ja nostoa ei ollut mahdollista tehdä. Ilman nostoa korkein mahdollinen tulos on NUO 2. Witsi sen sijaan pääsi nostamaan ja nostikin tuomarin mukaan "rajusti", mutta nosto meni sen verran pitkäksi, että siitä tuli NUO 3.

Tämä oli Norjan viides peräkkäinen startti, kun se nappasi palkinnon ja onhan Witsilläkin jo useita koepalkintoja.

PS. Norjan isä Vårhompen's Marco on ollut loukkaantuneena ja se starttasi edellisenä viikonloppuna yli vuoden tauon jälkeen tuloksena oli AVO 1 ja voittajaluokkaan nousu. Myös Norjan siskot Black Khaleesi ja Black Cara onnistuivat: Khaleesille NUO 1 ja Caralle NUO 2.

Onnittelut kaikkien koirien omistajille ja ohjaajille hienoista tuloksista!

Menestystä

Poseerausta kokeen jälkeen
Norja kokeen tuomarin Peter Matssonin sylissä

19.2. Z-pentue syntyi
Kovasti odotettu Z-pentue syntyi keskiviikkona. Noora synnytti viisi urosta ja nartun. Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Noora ja pennut

Noora ylpeänä vastasyntyneiden kera

19.2. Ultrassa
Vattu astutettiin noin kuukausi sitten. Astutus hoidettiin huolellisesti:
peräti yhdeksänä perättäisenä päivänä. Astutus onnistui hyvin ja
ultrassa näkyi paljon sikiöitä.

P-pentueen syntymään on aikaa suunnilleen kuukausi...

P-pentue tulossa

14.-16.2.  Puronperän fasaanijahti ja treeniviikonloppu
Helmikuun puolivälin viikonloppuna käytiin perinteistä kauden päättävää Puronperän fasaanijahtia ja kouluteltiin koiria. Ajankohta oli viimeinen mahdollinen ennen Z-pentueen syntymää.

Mukana oli melko paljon osallistujia ja koiria, mutta koska suurin koirista osa oli nuoria, keskityttiin enemmän koirien kouluttamiseen. Siinä sivussa jahdattiin parikymmentä lintuakin eli monenlaista tilannetta saatiin siis aikaiseksi...

Molempina päivinä tuuli vähintäänkin riittävästi - lauantaina höystettynä räntäsateella ja sunnuntaina puhtaalla vesisateella. Kaiken kukkuraksi Dennis-myrskyn rippeet alkoivat painaa päälle sunnuntaina.

Kaikki osallistujat olivat kuitenkin reippaalla ja positiivisella mielellä. Viihdyttiin ja hauskaa oli. Ja tottahan illalla pariinkin otteeseen kerrattiin koirien hienoja otteita... Nuoret koirat olivat taas meneet askeleen eteenpäin ja myös vanha kaarti teki varmaa työtä.

Kiitokset Sannalle (myös kuvista!) ja Jarille, Eemelille, Esalle, 2xJanille, Jarkolle, Juha-Pekalle, Jukka-Pekalle, Kristerille, Reijolle ja Tomille kivasta viikonlopusta!

Osallistujia

Osallistujia vasemmalta:
Riesa ja Reijo; Siiri ja Krister; Rio ja Jarkko; Xero ja Juha-Pekka; 
Elsa, Olga ja Jani; Voltti, Eemeli ja Esa; Alma, Helmi ja Tomi; 
Remu ja Jari; Kössi ja Jani sekä Valtteri ja Sanna

5.2. Suuri taiteilija on poissa

Tatti on poissa...

Tuli se päivä, että aina niin iloinen ja pirteä Tatti ei ole aamulla tervehtimässä. Se ehti elää lähes 14 ja ½ vuotta tervettä omantyylistä "taiteilijaelämäänsä".

Lepää rauhassa Tatti - olit rakas!

Tatti

Imingens ET Datter 2.9.2005 - 5.2.2020

28.1. Ultrassa
Noora astutettiin reilu kuukausi sitten. Astutus hoidettiin muutamana päivänä, se onnistui hyvin ja ultran perusteella on lupa odotella isoa pentuetta.

Z-pentueen syntymään on aikaa vajaa kuukausi...

Z-pentue

19.1. Unickalle pennut
Puronperän Unicka sai Tanskassa pennut. Pentueen isä on Åens P-Mac. Sydåens E-pentueeseen syntyi kaksi narttua ja yksi uros. Aikaisemmin Unickalle on syntynyt kahdeksan pentua Vajskær-kennelin D-pentueeseen.

Onnittelut Unickalle, omistajille ja kasvattajille!

Unicka

Unicka ja pennut

14.1. Linnunlöytöindeksi Norjassa
Norjan rotujärjestön, Norsk Gordonsetter Klub - NGK, jalostustoimikunta on listannut kaikki tietokannastaan löytyvät koirat linnunlöytöindeksin mukaiseen järjestykseen. Urakka on ollut melko iso, sillä luokitteluraportissa on kokonaista 74 sivua ja yhdelle sivulle sopii 50 koiraa eli järjestykseen on laitettu noin 3700 koiraa!

Listalla on koiria 90-luvulta lähtien omien ja paritoverien seisontojen perustella lasketun indeksin mukaisesti. Indeksin keskiarvo on aina 100 ja tätä korkeampi luku kertoo keskimääräistä paremmasta ominaisuudesta. Laskennassa on otettu huomioon eri laatu- ja kilpailuluokat sekä parin taso.

Listalla on useita Puronperän koirien lähisuvusta löytyviä sessuja. Lista selittää hieman sitä, miksi Tatti ja sen jälkeläiset ovat periyttäneet niin hyvin linnunlöytökykyä ja metsästysominaisuuksia.

Joitakin poimintoja listan kärkipään parhaista indekseistä:

 
koira indeksi huomioita
Happy Av Oddresteinen 124,21 listan 3., K-pentueen isoäiti ja 
Tatin takana
Jimbalayas Chili 123,41 listan 5., Norjan emä
Imingens Miss Bovie II 122,41 listan 7., Tatin emä; O-, R-, U- ja Ä-pentueen isoäiti
Faksfjellet's Rocco Royal 122,31 listan 9., K-pentueen isä ja 
Tatin isoisä
Finnvola's Kid 120,25 S-pentueen isä
Taiko 119,93 Y-pentueen isoisä
Åshöjdens Vivi 119,05 Ö-pentueen isoäiti
Hardhausen Floyd 118,94 W-pentueen isä ja Norjan isoisä
Imingens Ek Elle-Gant 118,17 V- ja X-pentueiden isoisä
Finnvola's Tsar 117,78 Tatin isä; O-, R-, U- ja Ä-pentueen isoisä
Åens Harry 116,04 Norjan isoisä
Milomix Bolt 114,29 I-pentueen isä ja E-pentueen isoisä
Rørosvidda's Tzarek 113,86 R-pentueen isoisä
Jimbalayas Zeta 112,66 Norjan isoäiti
Zettertjärns Silba 109,27 Norjan isoäiti
Finnvola's Tiri II 107,60 S-pentueen isoäiti
Hovdmyra's Royal 106,35 M-pentueen isä
Hammarkleiva's C-Copper 106,15 M-pentueen isoisä
Basco 102,25 R-pentueen isä

Täydellinen lista linnunlöytöindekseistä tästä linkistä

Norja

Norjan emä Chili on kaikkien aikojen linnunlöytöindeksilistan 5.
Myös Norja on jo väläytellyt kokeissa linnunlöytökykyään
Siskolla Aarbringen's Black Khaleesilla on tällä hetkellä indeksi 105,22.

6.1. Norja avasi koevuoden palkinnolla
Jo perinteiseksi muodostunut Ilmajoen metsästysseuran loppiaisen koe avasi koevuoden 2020. Poisjääntien jälkeen starttiviivalle asettui yhteensä 14 koiraa: 8 avoimeen luokkaan ja 6 nuortenluokkaan.

Nuorissa starttasivat myös Witsi ja Norja. Olosuhteet vaikuttivat melko hyviltä, mutta osoittautuivat kuitenkin melko haastaviksi ja vain yksi koira palkittiin molemmissa luokissa.

Witsi esitti hienoja otteita koko päivän ja arvioitiin kaikkein kestävimmäksi hakijaksi. Harmittavasti se ei saanut siivilleen karheikossa tiukasti lymyillyttä fasaanikukkoa hyvistä nostoyrityksistä huolimatta ja palkinto jäi saamatta. Witsi sai kuitenkin erittäin hyvän arvostelun.

Norja teki "normipäivän" ja mahdollisuuksia olisi ollut vaikka mihin.
Nosto meni kuitenkin sen verran pitkäksi, että himmeimpään palkintoon oli tyytyminen. Myös sen arvostelu oli hyvä. Norja palkittiin kokeen parhaana nuorena koirana.

Tämä oli Norjan kolmas peräkkäinen palkinto kokeessa (neljäs, jos lasketaan myös Gordon Racen 3. sija). Palkitsemisprosentti on 57,1 % ja 
se on palkittu kahdesti kokeen parhaana.

Kaikki tulokset Kanakoirakerhon FB-ryhmässä

Tuomari Birgitta Vuorela ja Norja

Tuomari Birgitta Vuorela ja Norja päivän päätteeksi poseeraamassa

1.1. Vuoden 2019 kohokohtia
Vuosi 2019 on jäänyt taake varsin onnistuneena. Vuoden aikana tuli tehtyä erilaisia reissuja koirien, perheen ja ystävien kanssa. Puronperän-koirat menestyivät vuoden aikana hienosti ja yhdessä järjestettiin monenlaisia tapaamisia sekä koulutuksia koirien ja metsästyksen parissa.

Puronperän perinteinen vuoden ensimmäinen fasaanijahti pidettiin helmikuun alussa. Olosuhteet olivat todella talviset, mutta hauskaa oli!

Keväällä ja kesällä  riemua toi 14.3. syntynyt Puronperän X-pentue.

Toukokuussa gordoninsetterijaoksen noutokisassa Luca voitti nuortenluokan ja Rico oli avoimessa luokassa toinen. Vahva näyttö Eeron koulutustaidoista... :-)

Heinäkuun lopulla pidettiin perinteinen Puronperän pentutapaaminen ja koulutusleiri. Koulutusviikonloppu on järjestetty jo parisenkymmentä kertaa samana ajankohtana - niin myös tulevana kesänä!

Syksyn koekauden menestyjät olivat Iceman, Immu, ja Tomi. Hienoin sulka hattuun tuli Gordon Racesta, jossa parivaljakko jätti muut taakseen. Kokeissa laatupalkintoja tuli kolme ja rotujärjestön Vuoden Gordoninsetteri -pistelaskennan mukaan se oli Suomen paras gordoninsetteriuros 2019!

(tätä kirjoitettaessa virallista pistelaskentaa ei ole vielä julkaistu, mutta etukäteistulosten mukaan näin - päivitetään tulokset, kunhan virallinen pistelaskenta julkaistaan)

Myös sisko Islay, Isla, nappasi pari ensimmäistä palkintoaan avoimesta luokasta, mutta voittajaluokkaan nouseminen saa odottaa noudon hiomista.

Koesyksyn ilopillereitä olivat myös Witsi ja Jari. Kokeista tuli pari nuortenluokan palkintoa ja näyttelystä vielä erinomainen. Näillä saavutuksilla se oli Suomen paras nuori gordoninsetteriuros 2019!

Edellisenä vuonna Puronperän-kenneliin hankittu uusi jalostusveri sai melko lentävän alun, kun Aarbringen's Black Bekken, Norja, sai ensimmäiset nuorten luokan palkintonsa. Lisäksi se oli Gordon Racen kolmas ja näyttelystäkin tuli sertifikaatin arvoinen eli tässä vaiheessa kaikki näyttää enemmän kuin hyvältä...

Jahtisyksyn päätti jälleen kerran Puronperän fasaanijahti marras- ja joulukuun vaihteessa. Tällä kertaa jahti pidettiin Salon erä- ja luontomatkailun puitteissa Lestijärvellä. Mainio jahtiviikonloppu!

Vuoden muita kohokohtia olivat myös erilaiset pienemmät treenit, tapaamiset ja jahdit, joita Puronperän koirille järjestettiin vuoden mittaan lukuisin erilaisin kokoonpanoin. Aika monta päivää ja viikonloppua meni rakkaan harrastuksen parissa...

Kiitokset kaikille kokeissa startanneille Puronperän koirien omistajille
Jälleen hieno koevuosi takana!

Kiitokset myös kaikille muille kasvattien omistajille, jotka olette olleet aktiivisia ja osallistuneet erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Jatketaan edelleen samaan aktiiviseen malliin!

Immu ja Tomi

Puronperän Iceman, Immu, ja Tomi voittivat Gordon Racen 
Immu oli koevuoden paras gordoninsetteriuros Suomessa!

Norja ja Immu

Oikealla Gordon Race -voittajat 2019 Immu ja Tomi sekä 
vasemmalla kisan kolmas Norja, keskellä päätuomari Pekka Soini

Palkintoa pukkaa

Witsi oli paras nuori gordoninsetteriuros Suomessa 2020!

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri