Rio ja metso

Uutiset 2021

Joitakin poimintoja vuodelta 2021. Vanhat uutiset löytyvät arkistosta.

28.7. Nyt se on totta!
Puronperän kennelin ja Suomen ensimmäinen virallinen kaksoisastutettu gordoninsetteripentue on vihdoin totta, kun Suomen kennelliitosta tulivat 
Å- ja B-pentueiden sukutaulut - jihuu! 

Å-pentue sukutaulu B-pentue sukutaulu

23.-25.7. Pentutapaaminen ja koulutusleiri
Puronperän vuotuinen pentutapaaminen ja koulutusleiri pidettiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna - kuten lähes parikymmenen vuoden aikana on tehty. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Puronperän kennelin ensimmäisestä gordoninsetteripentueesta. Viikonlopun treeneihin osallistui kiva määrä innokkaita hännänheiluttajia ohjaajineen.

Hyvinhän nämä tuntuvat edistyvän... :-) Hienoja suorituksia - koirat ja ohjaajat tekivät suoritus suoritukselta paranevia lintutöitä ihan iästä riippumatta.

Nuorimmat olivat alle 4 kk:n ikäisiä, mutta otteet kuin aikakoirilla. Vanhemmat koirat ovat sillä tolalla, että loppukesän hommina on palkintokaappien suurentaminen! :-)

Suurkiitokset kaikille osallistujille - hauskaa oli!
Jatkakaa koulutusta samaan malliin, niin hyvä tuloo!

Puronperän 2021/7

Kiitokset seurasta ja hauskasta viikonlopusta:
Krister ja Siiri; Ville ja Mila; Johanna, Juho ja Tessa; Anu ja Remu;
Lea ja Pepi; Marcus ja Inez sekä Jukka-Pekka ja Turo
Kuvasta puuttuvat Veli; Nelli, Ossi, Jari ja Pelle sekä Jarkko ja Rio

14.7. Å- ja B-pentueen dna-tunnisteet tulivat
Laboklin sai vihdoinkin valmiiksi pentujen viralliset dna-tunnisteet! Kennelliiton 4 kk:n rekisteröinnin takaraja umpeutuisi ensi maanantaina eli tulokset tulivat aivan viimeisellä hetkellä...

Alustavat tulokset tulivat toukokuun lopulla, mutta nämä eivät kelvanneet Kennelliitto ry:lle. Huvittavaa asiassa on, että jos vanhemmista ei ole mitään varmaa tietoa, niin rekisteröinti on helppoa, mutta jos halutaan varmistaa polveutuminen, niin rekisteröinti tehdään mahdollisimman vaikeaksi.

Alkuperäiset pentujen dna-näytteet otettiin heti viisiviikkoisina 23.4., jolloin oli aikaisin mahdollinen ajankohta siruttaa pennut ja ottaa näytteet (vanhempien dna-tunnisteet olivat jo valmiina Laboklinissa). Alustavat tulokset saatiin vasta 27.5. - yli kuukauden kuluttua! Lukuisten yhteydenottojen jälkeen Kennelliittoon ja Labokliniin emältä otettiin uusi verinäyte 21.6. Uusi dna-tunniste ja lopulliset tulokset tulivat siis vasta nyt 14.7. 
En tiedä, saako tulokset jostain muualta nopeammin, mutta tällä firmalla tuntuu näytteen/näytteiden analysointiin kuluvan noin kuukausi - ainakin näillä molemmilla kerroilla.

Lopputulos oli se, että yksi pentu rekisteröidään Immun nimiin, Åbelix, sekä kolme Witsin pennuiksi: Bernilla, Bianca ja Bono.

Sen verran työläs ja kallis projekti oli, että en voi kokemusteni perusteella kenellekään kasvattajalle suositella kaksoisastutusta - saatikka nyt näitä näytteitä analysoinutta firmaa...

Tämä pentue on kuitenkin nyt virallisesti Suomen ensimmäinen kaksoisastuksen tuloksena syntynyt gordoninsetteripentue! :-)

Yllätysvieraat

11.7. Rion ja Bellan pennut syntyivät
Rio piipahti meillä astumassa Bellan toukokuun alkupuolella.
Odottaminen oli raskasta, mutta vihdoinkin pentue syntyi ja lisäksi pentueessa oli useampi narttu, josta Keijon on vara valita!

Onnittelut pentueesta vanhemmille sekä
Virpille & Keijolle ja Marikalle & Jarkolle!

Bella ja pennut

Bella raukeana urakan jälkeen

Rio

Sillä välin, kun Bella rehkii pentujen kanssa, Rio nauttii olostaan

4.6. Unicka noutokokeessa
Puronperän Unicka ja John saivat noutokokeessa 27 pistettä. Unicka sijoittui kolmanneksi ja valittiin kisajoukkueeseen.

Onnittelut hienosta tuloksesta!

John ja Unica

John ja Unicka lunastivat paikan gordoninsettereiden joukkueeseen

2.6. Tessa ja Thor Suomeen
Rion ja Toscan pennut täyttivät 2.6. 8 viikkoa, mikä on aikaisin mahdollinen luovutusikä Ruotsissa. Kävin noutamassa Rion astutuspennun (uros) sekä yhden nartun Suomeen.

Yhdistelmä Rio-Tosca on erittäin mielenkiintoinen, sillä takana on mm. Norjan metsä- ja talvimestari NO KVA NMV-92 NMFS-94 Rypebrinken's Lord Moc. Toivottavasti näistä saadaan terveitä jahtikoiria ja ehkä joskus myös jokunen pentukin sukua jatkamaan...

Onnea matkaan!

Tessa ja Thor

Yhdessä Tessan ja Thorin kanssa "koronakaranteenissa" mökillä

31.5. Kokeisiin osallistumiseen ei vaadita vuonna 2021 näyttelytulosta
Kennelliitto päätti 6.5.2021 pitämässään kokouksessa, että kokeisiin, kilpailuihin ja testeihin, joiden osallistumiseen koiralta vaaditaan näyttelytulos, voi osallistua 31.12.2021 saakka poikkeuksellisesti ilman näyttelytulosta. Tämä koskee kaikkia luokkia (NUO/AVO/VOI).

Kennelliiton tiedote

11.5. Otto on poissa
Vanha herra Otto muutti taivaallisille jahtimaille toukokuun alkupuolella. 
Ikää oli jo kertynyt jo 13 vuotta ja 3 kuukautta, joten pikku hiljaa tähän tilanteeseen oli jo ehditty valmistautua.

Otto eli elämänsä pohjoisilla riekkomailla, ensin Kittilässä ja sittemmin Muoniossa. Se oli lapsiperheen pidetty lemmikki ja luotettu jahtikoira.

Lämmin osanotto Oton omistajille ja läheisille!

Otto ja kaveri

Puronperän Otto 4.2.2008 - 11.5.2021

25.4. Riesa HD- ja ED-terve
Koevuoden 2020 Vuoden Nuori Gordoninsetteri Suomessa eli Puronperän Xiru, "Riesa", on saanut kaikki PEVISA:n terveystutkimukset valmiiksi:

Riesa on pentueen neljäs lonkkakuvattu koira. Kaikkien tulokset ovat olleet terveitä: 2 * A/A, B/A ja B/B. Kaikki muutkin terveystutkimukset ovat olleet puhtaita (pentue on perinnöllisesti CCA-vapaa).

Onnittelut Riesalle, Sonjalle ja Reijolle!

Riesa ja Reijo

Riesalla oli menestyksekäs koevuosi ja se on saanut hyvät terveystulokset

8.4. Rion pennut syntyivät
Käväsin helmikuussa Rion kanssa Ruotsissa. Rio hoiteli hommat tuloksekkaasti ja Tosca synnytti reissun tuloksena hienon pentueen:
3 urosta ja 6 narttua. Yksi uros- ja yksi narttupentu matkaa Suomeen kesäkuun alussa. Yhdistelmästä tarkempaa tietoa -> täältä.

Rion pennut

31.3. Isla paras kanakoira
Järviseudun Kennelkerho (JärvisKk) on valinnut vuoden 2020 parhaat koirat. Isla sai maininnan Vuoden Kanakoira 2020!

Tämä on tosi hieno juttu, koska alueella on useita hyviä kanakoiria, mm. pointtereita ja saksanseisojia. Hieno juttu!

Isla

29.3. Ekipage 1/2021
Palattuani maaliskuun lopun riekkojahdista tunturista oli vuoden ensimmäinen Ekipage ilmestynyt. Oli hienoa lukea Riesan, Puronperän Xirun, ja Reijon tiestä kohti Vuoden Nuori Gordoninsetteri -kisan voittoa!

Muutenkin Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2020 -skaba oli Puronperän kennelin ja X-pentueen juhlaa: pentueen koirat ottivat kolmoisvoiton, 
Norja oli kolmas ja B-pentueen isä Witsi tuli kuudenneksi tasapistein viidennen kanssa. Melko huimaa jälkeä Puronperän kennelille! :-)

Rio oli Suomen paras nuori gordoninsetteriuros ja Witsi toiseksi paras. Lisäksi Å-pentueen isä Immu oli Vuoden Gordoninsetteri -kisan pistelaskennan perusteella Suomen paras gordoninsetteriuros 2020 (kuten oli myös 2019)! Ei suotta kaikille kolmelle ole tulossa pentuja heti vuoden 2021 alussa (kts. tarkemmin sivulta Pennut).

Vuoden Nuori Gordoninsetteri 2020, tuloksia:

   1. Riesa (Xiru) ja Reijo
   2. Rio (Xavier) ja Jarkko
   3. Siiri (Xiri) ja Krister
   4. Norja
   ...
   6. Witsi ja Jari/Nelli

Superonnittelut Riesalle, Sonjalle ja Reijolle voitosta sekä muille palkintoja keränneille Puronperän-koirille hienosta menestyksestä!

Jutun voi lukea klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Ekipage 2021-1

19.3. Å/B-pentue syntyi
Huolella tehty Å- ja B-pentue syntyi melko tarkkaan alustavasti laskettuna aikana perjantaina 19.3. Pentueessa on kaksi urosta ja kaksi narttua (yhteensä - kaksoisastutus). Kaikki pennut ovat reippaita ja terhakkaita sekä väreiltään erinomaisia.

Vattu ja pennut

Vattu nauttii pentujen hoitamisesta

18.3. Tosca on kantavana
Sopivasti juuri Vatun synnyttyksen alla tuli tieto, että Tosca on kantavana. Reissu Ruotsiin ei siis ollut turha! :-)

Pentujen pitäisi syntyä huhtikuun alussa..

Rio-Tosca

Rio ja Toscan astutukset onnistuivat

13.3. Olga on poissa
Maaliskuun puolivälissä koitti se päivä, kun Olga pääsi autuaammille metsästysmaille. Ikää oli jo kertynyt yli 13 vuotta, joten hetken aikaa tähän oli jo valmistauduttu.

Olga oli urallaan menestyksekäs koira ja se saavutti mm. harvinaisen Suomen muotovalio -tittelin ja oli Puronperän V-pentueen äiti.
Metsästäjänä se oli vertaansa vailla - yksi parhaista linnunlöytäjistä,
jolla olen saanut metsästää! Siitä jäi paljon rakkaita muistoja.

Syvä osanottomme Olgan omistajille ja läheisille -
jaksamista surun keskellä!

Olga ja Jani

FI MVA Puronperän Olga 4.2.2008 - 13.3.2021

24.2. Ultrassa
Vattu astutettiin reilu kuukausi sitten. Astutus hoidettiin huolellisesti yli viikon sessiossa. Astutus onnistui hyvin ja ultrassa näkyi paljon sikiöitä.

Pentujen syntymään on aikaa suunnilleen kuukausi...

Ansa ultraa

Ultrassa näkyi runsaasti sikiöitä

Kolme yhtä aikaa

Parhaimmillaan kolme yhtä aikaa

20.2. Pentu-uutisia
Pentuja pitäisi tulla keväälle 2021, kun kun kävin juuri Ruotsin rajojen sulkeutumisen aikoihin Göteborgin suunnalla ja Puronperän Xavier, Rio, astui Rypebrinken's Toscan.

Hauska reissu! Koronan aiheuttamat muutokset matkustukseen toivat hieman mutkia matkaan: ruotsalaisilla ei ollut asiaa tänne päin, mutta pääsin kuin pääsinkin lopulta lahden toiselle puolelle ja astutukset menivät mallikkaasti.

Nartun omistaja Bengt-Olof on toiminut Svenska Gordonsetter Klubin nokkamiehenä ja meillä olikin päivien aikana paljon koirahistoriaa penkastavana! :-)

Pentueen pitäisi syntyä huhtikuun alussa ja pennut ovat luovutusikäisiä toukokuun lopussa.

Rio-Tosca

28.1. Vinkan dna-tulokset saapuivat
Puronperän Qiiruksen eli Vinkan loputkin terveystulokset eli dna-testit saapuivat Movetista. Tulosten perusteella se on CCA-negatiivinen ja PRA-kantaja. Viimeistenkin tulosten valmistuttua se täyttää nyt rodun PEVISA:n jalostusvaatimukset ja ensimmäistä pentuetta voidaan ryhtyä suunnittelemaan... 

9.1. Vinka HD-terve
Puronperän Qiirus eli Vinka, sai virallisten lonkkakuvauksen tuloksen Kennelliitosta: HD A/A eli terve! Upeaa!
Vinka on Q-pentueen ensimmäinen lonkkakuvattu koira.

PEVISAssa vaaditun lonkkakuvaustuloksen lisäksi kuvattiin myös kyynärät. Tulokseksi tuli 0/1 eli hyvät nekin. Nyt sitten odotellaan vielä dna-testin tuloksia - tosin Q-pentueen koirat ovat perinnöllisesti CCA-terveitä ilman testaamista, koska sekä emä että isä ovat CCA-vapaita (negatiivisia).

Onnittelut hienoista terveystuloksista Vinkalle, Pirjolle ja Pasille!

Vinka ja Pasi

Q-pentueen "kestomenestyjä", Vinka, sai tällä kertaa hienot terveystulokset
Aikaisemmin on jo tullut mm. näyttelystä ERI & SA sekä
kokeista laatutulos ja Derby-finaalipaikka!

20.1. Pentu-uutisia
Suomen ensimmäinen virallinen kaksoisastutusgordoninsetteripentue on laitettu alulle! Immu ja Witsi astuivat Vatun tammikuun puolivälissä. Astutuksen tuloksena pitäisi tulla Puronperän Å- ja B-pentueet.

Pentueet ovat linjasiitoksia Tattiin 1,5625%, Elleen 0,3906% ja 0,1953% Frøyaan, Echoon, Roccoon ja Råggiin - kaikki huippukoiria ja ennen kaikkia terveitä huippuperiyttäjiä, kuten linjasiitoksen periaatteeseen kuuluu! 
Å-pentueen sukusiitosaste on tästä huolimatta vain 1,79% ja B-pentueen vain 2,25% eli hyvin matalat.

Pentueen pitäisi syntyä maaliskuun loppupuolella ja pennut ovat luovutusikäisiä toukokuun alussa.

Lisätietoa kaksoisastutuksesta: Suomen kennelliitto ja tietopaketti kaksoisastutuksesta.

Vattu-Immu

Puronperän Å-pentue Vattu-Immu

Vattu-Witsi

Puronperän B-pentue Vattu-Witsi

 

Uutiset

Tapahtumakalenteri