Tatin poltot ovat alkaneet

U-pentueen synnytys

U-pentue laitettiin alulle kahtena peräkkäisenä päivänä, joten synnytysajankohta oli melko tarkasti arvioitavissa. Tatin aikaisemmat pentueet ovat syntyneet tarkasti 61,5 vrk ensimmäisen ja viimeisen astutuksen keskiarvosta laskettuna. Nyt Tatti ei kuitenkaan osoittanut mitään merkkiä synnytyksen käynnistymisestä.

Aloin jo hyvissä ajoin seuraamaan Tatin lämpökäyrää. Vihdoin lauantai-iltana lämpö laski ja synnytys oli odotettavissa seuraavana aamuna. Vaikka poltot eivät alkaneetkaan illasta, heräilin silti moneen kertaan yöllä tarkistamaan tilannetta. Vihdoinkin aamulla poltot alkoivat ja synnytys alkoi toden teolla käynnistyä.

Tattia rauhoittelemassa

Polttojen aikaan Tatilla oli tukalaa ja sitä ei saanut rauhoittumaan muuten,
kuin menemällä kaveriksi pentulaatikkoon

Kovin on tukalaa

Nam!

Tämä lienee synnytyksen tärkein artikkeli...

Avautumisvaihe meni lopulta kivasti Tattia rapsutellessa. Samalla tuli katsottua digiboxin kovalevyltä monet tallennetut ohjelmat, joiden katsomiseen ei ole ollut aikaa ja samalla sai tilaa tuleville tallennuksille.

Ensimmäinen pentu tuntui oli taas työn ja tuskan takana. Jotenkin tuntuu hieman idioottimaiselta, että luonto on järjestänyt asian niin, että suurin tai ainakin suurimmasta päästä oleva pentu syntyy ensimmäisenä.

Kovan ponnistamisen jälkeen ensimmäinen pentu tuli päivänvaloon klo 10:10 aamupäivällä.

Ensimmäinen pentu oli uros, 428 g ja 30 cm kuonon päästä hännän kärkeen mitattuna. Tällä uroksella oli merkkinä valkoinen läiskä rinnassa.

Ensimmäinen pentu syntynyt!

Ensimmäinen pentu syntynyt!

Pieni kollinalku

Ensimmäisen uroksen merkkinä on valkoinen läiskä kurkussa

Toisen pennun syntymään vierähti hieman kauemman aikaa. Tatti on kokenut synnyttäjä ja niin se oli kovin tyytyväinen, kun ensimmäinen pentu oli syntynyt.

Toinenkin pentu oli uros, 293 g ja 29 cm. Se syntyi 11:40. Tällä pennulla ei ollut juuri lainkaan valkoista ja tuo pienikin merkki on kadonnut luovutusikään mennessä.

Toinen uros tulossa

Pieni tassu näkyy jo!

Pennun puhdistus

Tällä ei ole rintamerkkiä

Tatti hoitaa

Urosputki jatkui myös kolmannen pennun osalla. Tällä uroksella oli painoa 337 g ja pituutta 29 cm. Se syntyi 11:52 eli hyvin nopeasti edellisen pennun jälkeen. Tällä uroksella on lähestulkoon samanlainen merkki kuin ensimmäisellä, mutta nämä kaksi erottaa toisistaan hyvin helposti koon perusteella.

Tatti siivoaa pentua

Sotkuista puuhaa

Tatti lepää

Koossa on jo läjä gordoneita

Neljännen pennun kohdalla urosputki jatkui edelleen: klo 12:31 syntyi uros, joka painoi 333 g ja pituutta sillä oli 29 cm. Tämän uroksen tuntomerkkeinä oli hajanainen läiskä rinnassa. Lapset antoivat merkin perusteella tälle pennulle heti pentunimen "Räiskäle".

Neljäs uros syntymässä

Mikähän pentu tämä on?

Tämä pentu taitaa kyllä olla joku muu kuin Räiskäle...

Tatti imettää

Tähän mennessä pentueessa oli neljä kollia. Sinänsä ihan nättejä pentuja, mutta nartuista alkoi olla jo uupeloa! Tatti jatkoi kuitenkin synnytystä ja toiveissa oli narttujen ilmaantuminen päivänvaloon.

Vihdoin syntyi narttu! Viides pentu oli narttu, joka olikin todellisen iso: 362 g ja pituutta 30 cm. Melko rötkäle!

Ensimmäinen narttu

Ensimmäinen narttu on syntynyt
Pentu on kuvassa vielä kalvon sisällä

Tatti siivoaa pentua

Siivoamista

Pennuissa on siivoamista, vaikka alustaa vaihdetaan  vähän väliä

Viimeinen eli kuudes pentu toi myös (onneksi) helpotusta narttupulaan. Tämä narttu syntyi klo 14:15 ja oli huomattavasti edellistä pienempi: 238 g ja 27 cm. Tälläkään pennulla ei ollut valkoista.

Viimeinen pentu syntymässä

Toinen narttu

Vihdoinkin kaikki pennut ovat nähneet päivänvalon

Pieni narttu

Pentue kasassa

Tatti synnytti pentueen reippaaseen tahtiin. Kaikki tapahtui rutiinilla ja rauhallisesti. Muutenkin pentujen hoitaminen lähti heti kivasti käyntiin. 

Syntymän jälkeen Tatin lämmöt palautuivat melko nopeasti normaaliksi. Aluksi takanisät meinasivat pakata maitoa täyteen, mutta hieman lypsämällä ja ohjaamalla pentuja takanisiä tyhjäämään tilanne rauhoittui melko pian.

Pentueessa mögertää kaikkiaan 4 urosta ja 2 narttua. Pennut ovat virkeitä ja pirteitä gordoninsetterin alkuja. Emä syö hyvin, että jaksaa syöttää pieniä gordoninalkuja, joten ne kehittyivät ihan kivasti (tässä vielä kuvaajana).

Nuoriherra

Heta ihailee pentuja

Hetan kommentti pentueesta:
"Kyllä on ihanaa, kun on taas pentuja!"

Hetan taideteos

Heta oli koulussa tehnyt puukäsitöissä kuvan pienestä pennusta korissa
Kyllä näitä pentuja on taas kerran odotettu...

Tatti ja pennut

Synnytys on ohi ja tuore äiti voipunut
Kiva pentue: 4 urosta ja 2 narttua :o)))

Elämä edessä!

 

U-pentue

U-pentue 2012

sukutaulu

tuloksia

kuvagalleria

narttulinja
uroslinja

gordon setter - scottish black setter

Pennut

Koirat

Gordoninsetteri