Hundarna på våren 2010

Nyheter 2010

Årets 2010 nyheter. Gamla nyheter finns på arkiven (linken på höger). 
Mera nyheter finns på finska sidorna.

13.12. Ultraljud
Vi var på liten ferie söderut under solen på början av december och när vi kom tillbacka där var mot Nenä som har stor magen nuförtiden. Det var lite för sent att gå på ultraljud och räkna valpar... På ultra vi kunde se minst sex st, men där kan vara också åtta valpar. Hon är garanterad dräktig!

På ultraljud

11.11. S-kullen
Hela hösten vi har väntat Nenäs löpetid och parning av S-kullen. På början av november det var dags att köra ca. 230 mils resa till Tromsø, norra Norge.

Resan gick fint, Nenä var just "akkurat" (som normännen säger) på toppen av hennes brunsten och Kid parade med Nenä två gånger utan problemer. Valpar förväntas efter nyttår på veckan 2.

Det var jätte fint att träffa Kid och familjen Nilsen. Tiden gick mycket snabbt när hundmänniskorna träffar varandra och snackar "hundberättelse".

Tusen tack en gång till av allt till familjen Nilsen - och Kid!

Några foton av resan från den här linken

Kid och Nenä

27.10. Olga godkänt till avelsregistret
Olga har godkänt till avelsregistret av Finska Gordon Setter Ringen p.g.a meriter på jaktprover, utställningar och HD-result. Flott jobb!

Grattis till Olgalle och familjen Piiroinen!

25.10. HD-resultat
Remus HD-resultat har kommit från Finska Kennelklubben: A/A! Flott! Han är första som har officiellt HD-resultat och starten är ju fint.

16.10. Österbottens mästerskapet
Jag startade med Tatti och Nenä på Österbottens mästerskapet för brittiska hönhundarna som höll på Kauhava.

Mästerskapet var Nenäs dag. Hon fungerade på sitt normal nivån, gjorde två fågelarbete och apporterade skjutit fågeln superb (som domaren sagt). Vad var just toppen: hon icke provocerade av andra hundarnas fel. 

Nenä var tvåa på dagens slut. Kvalitetspriset var ÖKL2.

Tre första

Tre bästa av Österbottens mästerskapet från höger:
domarn Juha Rutanen, 1. Dan & Keijo, 2. Nenä och 3. Siinto & Janne

11.10. Gordon Race
Varje höstens topppunkten är absolut Gordon Race, våran rasmästerskapet här i Finland. På den här året det arrangerade på Riistavalli, Ilmajoki. Där var lite mer färg i tävlingen för vi hade fått domare från Sverige: berömd stådende fågelhund entusiast Thore Larsson.

Jag deltog på den här gången med Tatti och Rihla. Nenäs brunst skulle vara början av Oktober och därför jag lämnade honom hem och Rihla startade i stället. Där var också Ransu, Olga och Pimu med O-kullens pappa Jalo på startlistan.

Kvalificering anordnats på Alajoki. Det var lite svårt att hitta fåglarna för massa av fält var plöjt på mullen, men där var massa av fältharen. :o))) Den här var problem bl.a. för Olga och Jalo... Pimu fått fint stand till fasanen, men lyckadets inte med fågelhandling på den här gången.

Unga hundarna Ransu och Rihla arbetade på ganska bra nivån (om man tittar på deras åldern). Ransu var även pampig! Rihla respekterade två gånger fälthare och visade också sekundering. Tatti var på henns vanligt nivån och sprang & sökte ganska bra. Hon hade stånd på stor rapphöna kullen, men tyvärr vi hinn icke utnyttja situationen före fåglarna flög. Alla dessa tre hundarna fortsatte till finalen av 7 bästa hundarna. 

På finalen där började att hände från första paret: både unga hundarna tog stånd på sin egen sida av busken. Första var Ransus tur att försöka avance. Tyvärr fågalrna var sprungit lite längre och därför nästa var Rihlas tur att fungera. På avancen jag var säkert att fåglarna har sprungit till högre vegetation och Rihla försökte att avancera från fel riktning. Jag var fel och hunden var rätt: hon lyfte två fasanen till vingarna från fälten och RIOS. Helt perfect och flott situationen!

På nästa par var Tattis möjlighet att hitta fåglarna från samma terrängen. Domarn föreslog att söka bättre en kanten av fälten... Strax hon tog stånden, men jag var säkert att där finns ju ingen fågeln för där var massa publiken och förarna mycket närä, bara några meter från hunden. Jag sade Tatti att hon ska fortsätta och hon gjorde som jag ville - och flushade en fasanhöna! 

På slutet av tävlingen domarn krönte Rihla som vinnare av Gordon Race 2010! Hon är fjärde av mina hundarna som vinnare av Gordon Racet. Före Rihla samma har gjort 2008 Tatti, 2005 Kone och 2002 Hyrsky.

Rihla fått också UKL 2 priset och Novas minne -tallriken. Flott dagen för ung tiken! Tatti fått Olgas Avance -priset om alla situationerna av dagen.

Tusen tack för alla som deltog på Race &
tackar också många gratulerarna jag har fått!

Några foton av Gordon Race veckoslutet

Tatti, Rihla och domaren Thore Larsson

Tatti (Olgas Avance -pris), mästare 2010 Rihla och domarn Thore Larsson

Mästare på sitt jobb

Mästare på sitt jobb i Ilmajoki fält

19.9. Kultamalja och Derby
Höstens Kultamalja (Guldpokalen) kvalificering var på 17.9. och Derby kvalificering 18.9. på Lappo. Från R-kullen där var Raidi och Rihla på Guldpokalen och på Derbyt O-kullens Pimu, Olga och Oodi.

På Derby kvalificering Pimu och Olga fortsatte sig till eftermiddagen och gruppen av 14 bästa hundarna. Både hade många standerna. När dagen var slut det var säkert att Olga går till finalen och till 9 bästa hundarna (4 es, 3 is och 2 gs)! Hon hade även första platsen på kvalificeringen enligt dagens situationerna...

På söndagens finalen Olga fortsatte henns fina jaktarbete på förmiddagen och fortsatte till eftermiddagens och finales kulmineringen där var 6 st hundarna. Olga hade hennes chanser till högsta placeringar, men på slutet hon var nr 5 på Derbyt 2010! Flott resultaten!

I Finland vi har haft bara 8 placeringarna på Derbys historia för gordon setter (grundat 1935). Sista före Olga var hennes far Mountaineer's Elton, som var nr 5 på 2008. Före den här året 2003 var  Puronperän Kössi fjäde och Puronperän Kone femte.

Super grattis till Olga och
familjen Sara, Jani och Niksu &
just föddes familjens ny barn!

Före Guldpokalen

Raidi och Rihla före Guldpokalens start

Före Derby

Olga, Pimu och Oodi före Derby kvalificeringen

Derby 5.!

Olga nr 5 på Derby finalen !!!
Derbys domare Markku Hakuli samman med Oodi och Jani

Mer foton från den här linken

Läs artikeln från SGSK eller pdf

21.8. Startlicenser
Från R-kullen också Remu och Ruska deltog på utställningen. Den här var Remus & ägarnas första utställning och de tog direkt toppresultaten: röd band alltså "mycket god" -kvalitetpris (1:a pris). Flott!

Ruska hade just löpetiden och hon gick icke sitt bäst, men kvalitetpris "nöjaktig" ger lov att starta.

Nuförtiden sex av R-kullens åtta hunden har utställningsresultat och licens för att delta på höstens jaktprover (här i Finland hunden måste ha utställningsresultat för att delta på prover).

Ruska

Ruska på sitt första utställningen

1.8. Valpträff och träningskurs
Puronperän valpträffen var på 30.7.-1.8. På den här gången träffen var också Finska Gordon Setter Ringens (FGSR) träningskurs.

Där var fin deltag av O- och R-kullarna. På veckoslutet det var flott att se fina hundarna, fina fågelarbeterna och väl dresserade hundarna.

Foton av valpträffen du kan hitta -> här

Tusen tack till alla deltagarna!

Deltagarna

Deltagarna från vänster:
Sissi, Siru och Petri; Remu, Sanna och Sami; Aku och Marko;
Rihla, Tatti och Nenä; Pimu och Seppo; Nelson, labrador (?) och Harri;
Usva, irsk (?), Aivi och Pasi;
Mimmi och Tommi; Olga och Jani
Från foton saknas Oodi & Miia och  Siinto & Keijo.

20.6. Perfekt dag
Vår officielt rasklubben, Kanakoirakerho- Hönshundssektionen, hade specialutställningen på Lappo. På den här gången utställningen arrangerade tillsammans med Finska Vorstehklubben.

På den här året har anmält totalt 39 gordonsetter; 10 hanar och 29 tikar. På brittiska raserna där var total 185 anmälningarna. Alla dessa antalen är rekord på våras nuförtidens historia. En stor orsaken var kanske domarna: Peter Hoyer för gordon och irsk setter (Irene Krogstad för unga irska) och Erik Petersen för engelsk setter och pointer. Alla dessa domarna är väl kända specialister av brittiska stående fågelhundraserna.

På ringen där var sju hundarna från våras kennel: unga hundarna Ransu, Rico och Rihla för att få resutat och licens till höstens jaktprover (här i Finland alla hundarna måste ha utställning priset för att delta på jaktprover) och äldre hundarna Narri, Olga, Oodi och Pimu på mer seriös mod.

Dagen var nästan perfekt: bra kritik för unga och äldre hundarna var på toppen av utställningen. På gs ringens slutet där var Narri och Olga som tävlade mot varandra om BIR-titel. På slutet Narri var BIR och Olga BIM. Kennel Puronperän hade också BIR-avelsgrupp (naturligtvis, där var både BIR och BIM i gruppen). Bedömning var också mycket bra (du kan läsa det från här).

Den här var tredje gången när hundarna från våras kennel var både BIR och BIM i specialutställningen och nu där finns seks raka BOB-segern (Kone 2005-2008, Pimu 2009 och Narri 2010). På varje gången där har varit olika domarna från andra nordiska länderna. Icke så dåligt av kennel som fokuserar bara på jaktgordon...

På slutet av lång dagen Narri var alltjämt fint: han uppförde sig fint och springde flott som jakthund normalt. Det var icke så stor överraskning att på slutet han var Best In Show 1.! 

Foton av specialutställningen

Grattis till alla Puronperän-hundarna
och speciellt Narri och ägarna familjen Pohjosaho!

Narri BIR och Olga BIM

BIR Narri, domaren Peter Hoyer och BIM Olga & Jani

Avlsgrupp

Puronperän BIR avelsgruppen, första och hederpriset:
Narri, Olga & Jani, domare Peter Hoyer, Rihla & Tarja och Pimu & Seppo

Best In Show - Narri

På dagens slut Narri var mest ståtlig på hela utställningen, Best In Show 1.
"Just A Perfect Day" (som på U2s låten)!

29.5.  Utställningsresultat
Första hund av R-kullen på hund utställning var Raidi. Resultaten var "T" (nöjaktig) och nu hon är tillåtit att starta på finska jaktprover.

På utställning

Raidi och Päivi på utställningen

21.5. HD-resultat
Okta Beanas HD-resultat är också okej: A/A! Bravo! Från O-kullen har fem av sju valparna HD-röntgat och alla är friska.

17.4. Apportmästerskapet
Finska Gordonsetterringens årliga apportmästerskaptävling var på Orimattila samma helgen som våras värträff. Där startade många Puronperän hundarna och hade också bra succé.

På unghundsklass Rihla fått första priset på sitt livet: hon var tvåa! På apportmästerskapet Nenä var lite oskarp på kvalificering, men på finalen hon gjorde rutinerad prestation och var på eget nivå - alltså mästare.

Den här var sjätte segern i råd med tre olika hundarna (jag deltog icke på 2009): Hyrsky 2004 & 2006, Kone 2005 & 2007 och Nenä 2008 & 2010.

Nivån var meget hög på den här året och varje år det är svårade och svårade att vinna.

Finalisterna

Apportmästerskapets finalisterna från vänster:
2. Jasu & Aada, mästare Nenä, 3. Sami & Aku och domaren Minna Ulmanen

10.4. DGSKs hovedprøve
Årets DGSKs hovedprøve var på Holbækissa, Tuse Næs 9.-11.4. Tatti startade en start och fått  ÅK 2 pris (ÖKL 2).

Sedan början av hösten 2007 Tatti har fått någon priset från varje start 
(7 starter).

Tatti har stand

Tatti står rapphönor på DGSKs hovedprøve

18.3. Premie
Tatti premierade "Årets bäst brukshund 2009" på stående fågelhundarnas klass i Järviseudun Kennelkerhos årsmöte.

Bäst stående fågelhund

11.3. HD-resultat
Oodis HD-resultat är också okej: B/A! Bravo! Från O-kullen har fyra av sju valparna HD-röntgat.

24.2. HD-resultat
Pimus HD-resultat kom från Finska Kennelklubben: A/A! Jätte fint! Från Tattis första O-kullen har tre valparna HD-röntgat och alla har varit HD-fria.

20.1. Parring
Vår är tiden för kullar och valpar. Jag fått att vara värden till Arnt Hammer, som kom från Norge för att para hans tiken N UCH Forsmyras Cha Cha med min kompis dubbel champion hane Ruskametsän Roki. Rokis husse Antti var på resan och därför jag behandlade gästen och parringen.

Roki och Chacha

13.1. Gordonsettern ettan
Årets 2009 jaktprovstatistiks bäst raset var gordonsettern. Den här var fjärde första platsen för raset på den här årtusen - alltså mer än andra brittiska stående fågelhundraserna. Gordonsettern hade prosentten 21,3 %. Rasen var bäst på skog- och fjällproverna.

Läs mer ->

4.1.2010 Julferie

Julferie var verkligen lång på den här året. Det har varit fint tid att vara med familjen. Vi har m.m. spelat ishockey, åkt slalom och fiskat.

Det har varit tid att vara med hundarna också. Rihla har startat sin apportutbilding. Det finns massa tid före hösten...

Öring och gös

Det har varit tid att fiska på julferie

 

Nyheter