Gordon Castle

Tarja Skotlannissa 2007

Tarjan ja minun yhteisestä matkasta Skotlantiin oli ehtinyt vierähtää jo kymmenkunta vuotta, kun gordoninsetterijaoksen naistoimikunta päätti tehdä "pyhiinvaellusmatkan" Skotlantiin ja tietenkin Gordon Castlelle.

Tarja toimi reissun "matkanjohtajana". Ohessa Ekipageen 2007/3 laadittu juttu matkasta. Kuvat ovat muiden mukana olleiden eli Annelin, Hannan, Leenan, Tarun ja Sarin ottamia. 

Matkanjohtaja säätää

Tarja säätää ja Anneli ihmettelee

Tarja ja Leena

Sari, Leena, Anneli ja Taru

Naiset perillä Edinburghissa

Gordoninaiset Skotlannissa

Joukko gordoninaisia päätti lähteä katsastelemaan harrastamansa rodun synnyinseutuja Skotlantiin. Kuuden naisen voimin ajatus muuttuikin kevään 2007 aikana todelliseksi toiminnaksi. Kiitettävästi käytännön järjestelyihin tarttui kokenut Skotlannin kiertäjä Tarja Puro (joka hukkasi eka lentokentällä passinsa ja kaikki varauspaperit). Niinpä lennähdimme (nenänpäät valkeina) Pirkkalasta (kun eräs pirkanmaalainenkin oli päässyt turvatarkastuksesta läpi) Dublinin kautta Edinburghiin.

Vuokraa kiltti!

Miehillä pukeutumismuoti on taattua ja varmaa...

Tytöt ja pillipiipari

Kaksi herramiestä

Edinbughin linna

Edinbughin linna majapaikalta päin nähtynä

Ilmassa oli selvästi suuren urheilujuhlan tuntua, mitähän matka tuo tullessaan. Edinburghissa vietimme pari päivää kaupunkiin tutustuen ja whishshkejäkin maistellen. Edinburgin vanhan kaupungin Whisky Centerissä kun oli yli 300 erilaista skottiwhiskysorttia tarjolla maisteltavaksi. Siinä sitä jouduimme maistelemaan useampaakin lajia kunnes löytyivät ne ”suun mukaiset” smooth ja smokey -whiskyt kotiin vietäviksi.

Kotiin viemisiä saimme myös yllättäen pari päivää lähipubinamme toimineessa kapakasta. Emäntämme joko järkyttyi tai heltyi kuultuaan, että kuusi naista oli saapunut Suomesta asti käymään rotukoiriensa synnyinseudulla. Häneltä saimme Famous Grouse –kamaa mielinmäärin. Ehkä tilanteeseen vaikutti myös joka tilaus tyyliin: ”Otan kaljan ja tämän FG-tarjottimen” tai ”Mitä paukku maksaa FG-tarjottimen kanssa?”

Kerrankin viskissä on valinnan varaa!

Rouva Puro

Suhdetoiminta kannattaa!

Ostoksia

Saalista on kertynyt!

Parin shoppailupäivän päivän jälkeen matka jatkui kohti Highlandia ja matkamme päämäärää, Fochabersissa sijaisevaa Gordon Castlea, jonne meidät johdatti ansiokkaasti kuskina toiminut matkanjohtajamme Tarja sekä TomTomin Matti. Vasemman puoleinen liikennekään ei pahemmin ongelmia tuottanut, sen jälkeen kun pienen parkkipaikkapyörimisen jälkeen pääsimme matkaan.

Ylämailla

Väärää puolta

Vasemmanpuoleinen liikenne oli Tarjalle onneksi tuttua

Linnanraunioita piisaa

Tytöt matkalla

Stratishlan tislaamo - täältä tulee Chivas Regal

Stratishlan vanha tislaamo
Täältä tulee Chivas Regalin pohja

Paikallinen ruoka

Skotlannissa brittiläinen ruokakulttuuri on voimissaan: fish and chips...

Ylämaissa pyhitimme puoli päivää Gordon Castlelle ja Fochabersille, jossa oli Gordon Street, Gordon Arms –pubi ja Gordonin kappeli. Itse linnasta ei ole jäljellä kuin yksi torni, sen juurelta onkin jutun kuva. Syvän kunnioituksen vallassa katselimme peltoja ja nummia Gordonin Castlen ympärillä – kyllä siellä on ollut Gordonin herttualla ihanteelliset olot kehittää liikkuvaa, toimivaa ja varmaa kanakoiraa 1700-luvulla. Paikka ansaitsi kumarruksen joka ilmansuuntaan.

Gordon Castle

Gordon Castle herättää kunnioitusta historiansa vuoksi

Näkymää

Linna on nykykunnossaankin siistissä kunnossa

Yksityisomistuksessa

Matkamuistoja

Linna on edelleen yksityisomistuksessa ja 
sen ihailemiseen on tyytyminen ulkopuolelta

Siipirakennus

Torni

Gordoniharrastajia

Tytöt

Gordoniharrastajia Suomesta rodun syntysijoilla

Tilukset

Gordon Street

Duke street

Hotelli

Kappeli

Gordonin suvun vaikutukset näkyvät kaikkialla Fochabersissa: on katua, kirkkoa, hotellia jne. Jopa yksi asepalvelusyksikkö on nimetty sen mukaan.

Ylämaissa pääsimme osalliseksi myös skottilaista auttavaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Kysyvä ei ainakaan tieltä eksy Skotlannissa – meitäkin auttoi kokonainen pikku kylä kysellessämme tietä. Olimme pari päivää B&B-majoituksessa. Varsinkin ensimmäinen paikka jäi varmaan jokaisen mieleen. Siellä muuten järjestetään joka vuosi riekonmetsästyskisoja, joten yhteistietoja saa kysellä. Takapihalla vierailivat hurmaavan isäntämme mukaan kanojen ruokinnan jälkeen nummiriekotkin!

Maisemat muuttuivat

Loch Ness

Loch Ness - bongaatko kuvasta merihirviön?

Nummiriekon valtakuntaa

Jahtimaita

Nummiriekon valtakuntaa - kyllä näissä maisemissa on Gordonin herttuan kelvannut riekkoja metsästellä!

Paikallinen kennel

Bed & breakfast -paikan kenneltilat

Loppureissumme kruunasi vierailu Famous Grouse –tislaamossa. Siinä oli viskikauppa helisemässä kun kuusi innosta hihkuvaa naista ryntäili riekkotavarasta toiseen. Viskithän oli jo ostettu, joten keskittyminen oli nyt vaatteissa, laseissa ja muussa ”tarpeellisessa”. Jos nyt kyläiletkin lähiaikoina jonkun reissussa olleen luona, todennäköisesti saat viskiä (ehkä ei enää Skotlannista tuotua) riekkolasissa riekkoalustoilta ja lasissa kilisevät riekonmuotoiset jääpalat.

Famous Grouse

Reissun "pakollinen" vierailukohde. Liitetäänhän nummiriekko ("famous" grouse) Skotlantiin ja metsästykseen mustilla settereillä

Aja hitaasti

Aja hitaasti!

Logo

Hieno näky!

Jutun lopuksi vielä rakkaat terveiset kaikilta naisilta Makelle!

Ensi vuonna koodinimi ”Kalliovuoret”.

Gordoninaisklaanin koottuja selityksiä kasaili Tarja

Ja vielä kerran klaanihuutomme: Gordon! Gordon! Thinking and drinking!

Reissussa

Dublinissa välilaskulla

Ilmojen halki

Onneksi Ryanairilla pääsee Edinbughiin saakka ja takaisin!

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit