U-pentue ja kasvattaja

Kultamalja 2013

U-pentueen koirat osallistuivat Kultamaljakarsintaan perjantaina 20.9. Pentue on ollut lupaava, töitä oli tehty hartaasti ja kaikki näytti hyvältä.
Oli lupa odottaa tuloksia...

Usko Eevertillä ja Viggolla karsinnat sujuivat erinomaisesti. Uskolla heti ensimmäisessä erässä täydellinen lintutilanne ja toisessakin linnut. Viggolla aamupäivän viimeisessä erässä hyvä tilanne ilman avancea, mutta iltapäivän ensimmäisessä erässä se korjasi heti tekemällä täydellisen lintutilanteen!

Elman karsinta typistyi aamupäivään. Ryhmä ei tavannut yhtään lintua. Unski pääsi iltapäivään, mutta ei valitettavasti pidemmälle.

Tänä vuonna Kultamaljassa jaettiin myös nuorten luokan laatupalkintoja. Päivän suoritusten perusteella Viggo sai NUO 1!  Myös Uskolle olisi annettu ykkönen, mutta koiralla ei ollut näyttelytulosta - melko hyvin Sepolle elämänsä ensimmäisessä startissa!

Karsintapäivän suoritusten perusteella sekä Usko että Viggo etenivät etenivät sunnuntain Kultamaljafinaaliin! Molemmat olivat lisäksi niiden harvojen koirien joukossa, jotka olivat esittäneet lintutyön.

break

Lauantaina 21.9. eli Kultamalja-karsinnan ja finaalien välipäivänä oli Derby-karsinta. Starttasin siinä Seitalla syksyn ainoan startin. Seita metsästi reippaasti, lintutilanne, mutta valitettavasti nouto ei tällä kertaa sujunut ja tulokseksi AVO 3 - ei jatkoon.

Tuomari totesi kritiikissään, että lintutyöllä ei ole mitään merkitystä... Aika moni ihmetteli sääntötulkintaa, koska kyseessä on kuitenkin seisovien kanakoirien mittelö. Meillä on kuitenkin käytössä tuomarin vapaa harkinta ja siihen kisailijoiden tulee tyytyä.

break

Sunnuntain finaalipäivä valkeni jännityksen täyteisin odotuksin. Hienosti sujuneen karsinnan jälkeen odotukset olivat korkealla Kultamalja-finaalin suhteen, mutta Kultamaljassa voi sattua ihan kaikkea...

Sekä Usko että Viggo hakivat hyvin. Aamupäivällä koiria rankattiin iltapäivän kuuden koiran finaalia varten. Viggolla olivat osakkeet hyvässä jamassa. Sen sijaan Usko oli putoamisuhan alla, mutta hyvä kolmas erä nosti osakkeet niin, että Usko starttasi iltapäivään sijalta 5 ja Viggo sijalta 4.

Iltapäivän pareissa Uskon paritoveri tönki linnun ylös ja pieni peräänmeno ei nostanut kummankaan osakkeita eli rankkaussija jäi lopulliseksi, Sen sijaan Viggo hallitsi suvereenisti hakueräänsä ja voitti paremman hakunsa ansiosta linnut, teki täydellisen lintutyön ja kaiken kukkuraksi pysähtyi melko hyvin vielä paikalleen. Kun finaalissa ei vastaavaa suoritusta muille koirille tullut, julistettiin Viggo

Kultamalja-voittajaksi 2013!

Tämä on vuonna 1948 aloitetun Kultamalja toinen gordoninsetterivoitto. Sijoituksiakaan ei ole tullut montaa. Vielä, kun Usko täydensi päivän viidennellä sijallaan, niin juhlinta saattoi alkaa!

Superonnittelut Viggolle & Jarkolle sekä Uskolle & Sepolle -
teitte päivästä ikimuistoisen!

Teillä on upeat koirat ja olette tehneet hienoa työtä!

Tulokset rotujärjestön nettisivulla
Uutinen rotujaoksen nettisivulla

Ohessa jotain kuvia karsinnoista ja finaalista. Jotkut kuvat aukeavat isommiksi, jotta tätä ikimuistoista tapahtumaa voi ihailla.

Muutamat kuvista ovat Matti Bäcklundin ja Markku Hankosen ottamia sekä voittotyön video Katjan kuvaama  - kiitokset tilanteiden ikuistamisesta!

Tuonne!

U-pentueen koirat yhteiskuvassa

U-pentueen Kultamalja-koirat yhteiskuvassa vasemmalta:
Elma ja Pasi, Usko Eevertti ja Seppo, Unski ja Marko sekä Viggo ja Jarkko

Kerhon puheenjohtaja Pekka Soini lausuu tervetuliaissanat karsintaväelle

Käskynjako

Aamupuhettelussa kerrottiin ryhmien toiminnasta ja
koirat jaettiin ryhmiin eri puolille Lapuaa

Aamun ohjeiden ja nimenhuudon jälkeen ryhmät siirtyivät karsintamaastoihin. Autot olivat ryhmittäin valmiiksi jonoissa, joten eksymisen vaara ei ollut ihan niin ilmeinen. Kauimmaiset lähtivät ensimmäisinä.

Minä lähdin Elman ja Pasin joukkoon seuraamaan aamupäivän karsinnan sujumista.

Vakavina

Ennen päivän ensimmäistä erää Pasia ei paljon naurattanut...

Hakuun!

Elma varmistaa

Elman kompastukseksi karsinnassa koitui varovaisuus:
se varmisti seisonnalla kaikki epäilyttävät hajut.

Tämä alkusyksyn ylivarovaisuus sittemmin katosi ja
se nousi loppukaudesta NUO 1 -tulokselle!

Tieparlamenttiä

Karsintaryhmä spekuloi jokaisen osallistujan otteet hyvin tarkkaan

Elma haussa

Hakua

Arvostelu

Tuomarin mukaan pysähtelyt olivat syynä siihen, että Elma ei nyt valitettavasti pääse iltapäivään. Muuten esitti vauhdikasta ja hyvätyylistä hakua!
Lähes jokainen koira sai aamupäivällä kaksi erää pois lukien liian karkeita töppäyksiä tehneet koirat. Onneksi meidän karsintaryhmään tällaisia ei osunut.

Lounastauon jälkeen iltapäivällä jatkoivat Unski, Usko ja Viggo. Kuten alussa jo oli, niin lopulta Usko ja Viggo jatkoivat sunnuntain Kultamalja-finaaliin.

Seppo totesi huimasti sujuneesta karsintapäivästä rauhallisesti: "Näinhän me tämä Uskon kanssa sovittiin..."

break

Lauantaina oli Derby-karsintapäivä. Osallistuin Seitan kanssa ainoana S- ja T-pentueen porukasta karsintaan.

Karsinta menikin kohtalaisen kivasti ja Seita sai seisonnan kukkopojalle. Seita nosti terävästi ja jäi täsmällisesti paikalleen, kuten aina. Laitoin tipin tonttiin, mutta valitettavasti noudon epävarmuus kostautui: se meni reippaasti linnulle, otti linnun suuhunsa ja nosti sitä hieman, mutta tiputtikin sitten sen takaisin. Uusintayrityksilläkään onnistumista ei tullut - harmi! No, syyllisen löydän kyllä peilistä, kun en ole viitsinyt vielä sitä noudossa prässätä.

Tulokseksi tuli lopulta AVO 3 ja Seita ei päässyt jatkoon. Tuomari totesi kritiikissään, että lintutyöllä ei ole mitään merkitystä. Jatkoon nousikin suurimmalta osalta koiria, jotka eivät olleet löytäneet lintuja, mutta juosseet hienosti.

Derbyn karsintaryhmää

Derbyn karsintaryhmää

Tiputus

Seita nosti linnun täsmällisesti ja jäi hienosti paikalleen ilman käskyä
En riskeerannur mitään, vaan pudotin linnun mahdollisimman nopeasti...

Spekulointia

Ryhmä spekuloimassa koirien edesottamuksia

Sunnuntain finaalipäivä valkeni jännityksen täyteisin odotuksin. Sää oli mitä mainioin: pilvipouta, ei liian kuuma ja pieni tuulenvire virisi päivän mittaan. Hienosti sujuneen karsinnan jälkeen odotukset olivat korkealla Kultamalja-finaalin suhteen, mutta Kultamaljassa voi sattua ihan kaikkea...

Aamun hauskin sattuma oli, kun eräs tuntemattomaksi jäänyt naishenkilö vilpittömästi kysyi ystävältään: "Missä se sinitakkinen mies on, jolla on se ennakkosuosikki?" Viggon karsinnan suoritukset oli noteerattu ja eipä tämä nainen arvannut, kuinka oikeassa hän lopulta olikaan.

Päivän aluksi kuvattiin sekä Kultamalja- että Derby-finaaliin päässeet koirat. Kasvattajan kannalta oli aika messevää, että Kultamalja-finaalissa starttasi peräti kaksi omaa kasvattia!

Kultamalja-finalistit

Kultamalja-finalistit 2013

Puronperän finalistit

Komeat kaksi finaaliekipagea aamun varhaisina hetkinä

Aamupäivällä koiria rankattiin iltapäivän kuuden koiran finaalia varten. Sekä Usko että Viggo hakivat aamupäivän melko hyvin. 

Viggolla olivat osakkeet hyvässä jamassa: juoksu kulki ja kontakti ohjaajaan oli hyvä. Muutama reilumpi luovi ei huipputyylikkään koiran osakkeita juuri laskenut - vahvaa loppukilpailuainesta!

Sen sijaan Usko oli putoamisuhan alla. Ensimmäinen erä lähti hieman väkinäisesti matkaan: haku oli hyvää, mutta kaikki Uskon nähneet tiesivät, että huomattavasti parempaan on aineksia. Toinen erä oli katastrofi: koira ei lähtenyt juuri lainkaan hakuun!

Syy paljastui tuomarille melko pian: karheikossa oli niin paljon nokkosia, että koirat eivät suostuneet juurikaan etenemään siinä. Tuomari kokeili pellossa kahta paria eli neljää koiraa ja kaikilla tulos oli sama. Onneksi tämän takia Usko sai aamupäivällä vielä kolmannen erän ja hyvä kolmas erä nosti osakkeet niin, että myös Uskon tilanne näytti hyvältä.

Seppo ja Usko

Usko ja Seppo lähtevät luottavaisina finaalipäivään

Ryhmää

Usko haussa

Usko pääsi starttaamaan ensimmäisessä parissa

Viggo

Viggo esitti omassa erässään hienoa hakua

Jarkko ja Viggo

"Ihan kohtalaisesti se meni" - pientä jännityksen poikasta aistittavissa

Usko haussa

Usko

Usko ja Seppo

Viggo ja Jarkko

Rapapellolla

Edes rapapelto ei Viggoa juuri hillinnyt

Usko seisoo

Usko esitteli seisontakykyään tarkistamalla hajun ja
purkamalla seisonnan todettuaan, että lintu on jo poistunut paikalta

Hyvältä näyttää!

Hyvältä näyttää!

Aamupäivän erät olivat menneet Puronperän-pojilta hienosti: Viggo oli esittänyt kaikissa erissä upeita hakuja ja Uskon erät olivat sujuneet nousujohteisesti. Yleensä tämä aina nostaa koiraa tuomarin silmissä, sillä tasoaan parantavat koirat ovat varmasti jokaisen harrastajan mieleen.

Lounastauon jälkeen oli jännittävä hetki: mitkä koirat pääsisivät iltapäivän parhaimpien koirien joukkoon. Aamupäivän esitysten perustella kuusi koiraa kelpuutettiin finaalin iltapäivälle järjestyksessä

  1. esu Poju

  2. pu Köpi

  3. esn Sally

  4. Viggo

  5. Usko

  6. pn Indica

Jippiiiii! Molemmat kasvatit pääsivät kuuden parhaan koiran joukkoon! Koskaan aikaisemmin kasvattieni Kultamalja-finaali ei ole mennyt näin hienosti, vaikka koiria finaalissa on ollut ennenkin.

Video Klaus Ekmanin välikritiikistä aukeaa tästä linkistä

break

Iltapäivä aloitettiin lounastauon jälkeen järjestyksessä kuutonen vastaan viitonen, nelonen vastaan kolmonen ja kakkonen vastaan ykkönen.

Sekä Kultamaljan että Derbyn finaaliparit kisasivat vuorotellen eri puolilla tietä ja katsojat saivat seurata kisaa aitiopaikalta. Kun autoletka siirtyi vielä Lapuanjoen toiselle puolelle, jossa lintua riittää, niin oli lupa odottaa tapahtumia...

Iltapäivän pareissa Uskon paritoveri tönki linnun ylös ja pieni peräänmeno ei nostanut kummankaan osakkeita eli rankkaussija jäi lopulliseksi.

Hakuun!

Kuutokseksi ja viitoseksi Kultamalja-finaalissa rankatut koirat starttasivat iltapäivän ensimmäiseen erään nuoruuden riemulla

Kompastus

Parina ollut pointteri tuli myötäseen yksinäisen pyyn päälle ja sai myös Usko innostumaan lähtemään linnun perään

Usko olisi juuri tullut linnun lähtöpaikalle tuulen alta...
Kuten aina, nämä tilanteet ovat pienestä kiinni ja tuuriakin tarvitaan

Usko palaa

Usko ei mennyt kovin pitkälle perään ja tulikin heti Sepon luo

Nyt ei onnistunut

"Mutta Usko, eihän me tätä näin juteltu!"

Viggo oli rankattu neljännelle sijalle ja starttasi seuraavassa Kultamalja-parissa englanninsetterin kanssa. Ohjaajien harmiksi he polkasivat aivan pellon laidassa majailleen pyyparvin siivilleen ja se jäi hyödyntämättä, mutta vika ei ollut vielä talutushihnassa olleiden koirien.

Lopulta tämä pyyparvi koitui Viggon ja Jarkon onneksi, sillä parina ollut englanninsetteri säntäsi sen perään jokivarsipuskaan (näkyy videollakin). Englanninsetteri jäi tämän vuoksi heti jälkimaastoon ja ei missään vaiheessa tavoittanut Viggoa.

Viggo hallitsi suvereenisti hakueräänsä ja voitti paremman hakunsa ansiosta linnut, teki täydellisen lintutyön ja kaiken kukkuraksi pysähtyi melko hyvin vielä paikalleen.

Voi sitä riemun määrää! Jarkkokin tohti vihdoin varovaisesti tuulettaa, kun sen sijaan me tiellä riemuitsimme onnistumisesta: hihkuimme ja halailimme Katjan ekipagen upeaa suoritusta.

Mietteliäs parivaljakko

Jännitys oli käsin kosketeltavaa

Pyyparvi

Komea pyyparvi majaili aivan tien laidassa autojen vieressä

Haussa

Viggo seisoo

Viggo otti seisonnan pellon varteen...

Jarkko menee seisonnalle

Jarkko menee seisonnalle...

Avance!

Avance!
Viggo nostaa fasaanikanan terävästi siivilleen

Tähän kohti minulta loppuikin kärsivällisyys katsella tilannetta
kameran etsimen läpi ja jouduin pudottamaan kameran rinnalle,
jotta voin seurata, miten lintutilanne onnistuu...

Markun näkemys

Onneksi "ulkopuolisilla" ei ollut niin voimakasta henkilökohtaista sidettä tilanteeseen ja pystyivät ikuistamaan hienon tilanteen

Tässä Markun näkemys laukauksesta

Matin näkemys

Ja Matin vain sadasosia myöhempi kuva

Onnenlintu

Viggo jäi paikalleen

Viggo jäi hienosti paikalleen melko lyhyen peräänmenon jälkeen

Milloinhan viimeksi Kultamalja-voittaja on jäänyt paikalleen näin hyvin lintutyön jälkeen?

Kytkentä

Onnittelut

Jarkko saa onnittelut hienosta työstä heti pellolta aitiopaikalla olleelta Kennelliiton vieraalta

Jihuu!

Jihuu!
Vihdoinkin oli aika tuulettaa!

Video Viggon Kultamalja-voiton tuoneesta lintutyöstä tästä linkistä

Tilanteen jälkeen jännitys kutkutteli mahanpohjassa: mitä seuraavaksi mahtaa tapahtua ja miten muut koirat tulevat onnistumaan...

Derby-erän jälkeen starttasivat ykkös- ja kakkossijoitetut Kultamalja-finaalin koirat. Nämä kuitenkin epäonnistuivat linnulla melko hartaasti. Mitään ei tapahtunut pitkään aikaan, kunnes tiellä aikoi liikkua huhu: Kultamalja-finaali on päättynyt.

Epäusko valtasi mielen: mitä? Viggo oli ainoa lintutyön - ja vieläpä hienon sellaisen - tehnyt. Tämähän tarkoittaa...

Pian lukuisa tiellä seurannut yleisö alkoi onnitella Jarkkoa ja Katjaa sekä luonnollisesti myös onnellista onnellisempaa kasvattajaa:

Viggo on Kultamalja-voittaja 2013!

break

Aluksi onnitteluja otimme vastaan hieman epäuskoisina, mutta pian alkoi palkintojenjako, joten pakkohan se oli uskoa.

Palkinnot jakoivat päätuomari Klaus Ekman, Kerhon puheenjohtaja Pekka Soini sekä vieraana ollut Kennelliiton edustaja (jonka nimi minulla meni valitettavasti ohi).

Alla kuvia palkintojenjaosta ja riemukkaasta poseeraamisesta
(kuvat ottivat pääosin Katja, Matti ja Markku).

Palkintojenjakajat

Palkintojenjakajat vasemmalta:
Klaus Ekman, Pekka Soini ja Kennelliiton edustaja

Kultamaljat

Sekä voittaja että kasvattaja saavat maastossa oikean Kultamaljan kopiot
Varsinainen Malja jaetaan Kerhon vuosikokouksessa Lapualla

Yleisöä ja kuvaajia

Jarkko odottaa

Onnea

Onnea ja poseeraamista!

Jarkko todellakin ansaitsee tämän voiton, sillä hän on "opetellut"
harrastusta pitkän kaavan kautta yhden koiran kanssa ja
nyt tehnyt hienoa päämäärätietoista  työtä Viggon kanssa 

Heitin

Kuulolla

Jarkko sai kuunnella mairittelevaa suitsutusta Viggon suorituksista

Onnittelut

Myös kasvattajaa onniteltiin
Klaus onnitteli erityisesti pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn tuloksista

Onhan tämä ollut todella palkitsevaa, kun kennelin kasvatit esittävät vuosi vuodelta hienompia suorituksia ja menestystä pukkaa!

Jarkon kiitospuhe

Jarkko piti hienon Kultamalja-voittajan kiitospuheen

Poseerausta

Otetaanko takit pois? Joo, otetaan!

Meille molemmille oli sattunut Puronperän-paidat päälle ilman ennakkosopimista ja nyt oli paikka poseerata "omissa väreissä"
Yleisöstä kuului spontaani kommentti:
"No, ny ne o teettäny voittopaijat etukäteen!"

Hurraa!

Hieno hetki!

Hieno hetki varmasti koiran ohjaajalle, mutta on kyllä kasvattajallekin!

Poseerausten jälkeen oli aika jatkaa keskeytynyttä palkintojenjakoa

Kennelliiton muistamienen

Voittajaa muistettiin myös Kennelliiton puolesta

Usko ja Seppo viides!

Usko ja Seppo julistettiin viidensiksi!

Kaksi sijoitettua!

Kaksi sijoitettua: voittaja ja viides!
Näin huimaa menestystä ikäluokkakisoissa ei ole 
Puronperän kennelille tullut sitten vuoden 2003 Derbyn

Sitten alkoi viiden parhaan eli sijoittuneiden kuvaaminen ja poseeraus erilaisissa kokoonpanoissa. Hienon menestyksen jälkeen kelpasikin poseerata.

Onneksemme aurinkokin alkoi loistaa kilpaa hymyjemme kanssa palkintojenjaon aikana. Tuli kerrankin aurinkoisia kuvia.

Tämä on vuonna 1948 aloitetun Kultamalja toinen gordoninsetterivoitto. Sijoituksiakaan ei ole tullut montaa, joten menestys oli suorastaan historiallista!

break

Kultamalja oli huima tapahtuma kennelin kannalta. Tällä kertaa menestyivat Viggo ja Usko, mutta kuten syksyn tulokset ovat myöhemmin kertoneet, niin aivan yhtä hyvin menestyjiä olisivat voineet olla kaksi muuta startannutta eli Unski ja Elma. Ensi vuonna sitten...

Superonnittelut Viggolle & Jarkolle sekä Uskolle & Sepolle -
teitte päivästä ikimuistoisen!

Teillä on upeat koirat ja olette tehneet hienoa työtä!

JK. "Peijaiset" pidettiin sitten seuraavana viikonloppuna: kerrattiin isommalla kokoonpanolla Kultamalja-menestystä, syötiin hyvin, saunottiin ja... Kiitokset hyvästä seurasta!

Poseerausta

Kuvia eri kokoonpanoissa: tuomarin kera

Huima menestys!

Menestyneet kultamaljojen kera

KM-13 Puronperän Ukkoonen ja Jarkko

Kultamalja-voittaja 2013
KM-13 Puronperän Ukkoonen, "Viggo" ja Jarkko Mannersuo

Tuomari ja voittajat

Tuomari ja voittajat

Viggo ja Tatti

Emä Tatti voitokkaan poikansa kera

U-pentue

Kiitos kaikille Kultamaljaan osallistuneille!

Ensi vuonna Derbyssä starttaa kova ryhmä...

Alla Jarkon juttu rotujärjestön lehdessä
(klikkaa kuvaa, niin saat sivun auki selaimen välilehteen)

Kultamalja

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit