Koulutusta

Koulutusleirin alkajaisiksi koirat ja linnut esiteltiin toisilleen

Koulutusleiri 13.-15.7.2001

Koulutusleiri vuonna 2001 oli pääosin vieraille koirille. Tässä aikoinaan jaoksen nettisivuille laatimani katsaus viikonlopusta.

13.-15.7.2001 pidettiin gordoninsetterijaoksen koulutusviikonloppu Jyväskylän lähellä Metsärannassa. Tämä oli jo toinen kerta, kun kokoonnuimme samoissa merkeissä. Ennakkotiedoista poiketen sää suosi meitä ja pienet ukkoskuurot aiheuttivat vain pieniä muutoksia leirin ohjelmaan.

Viikonlopun ohjelmassa oli päivittäin käytännön harjoituksia linnuilla. Perjantaina koirille esiteltiin linnut ja siitä edettiin näköseisonnan kautta hajuseisontaan ja edelleen luonnolliseen lintutilanteeseen maastossa. Sunnuntaina kaikki koirat seisoivat jo komeasti lintua, vaikka osalla ei ollut aikaisempaa lintukokemusta takana. Suuri osa koirista oli alle kaksivuotiaita, pari nuorinta vain 4 ja 5 kk ikäisiä "rääpäleitä". Kontrolloitujen lintutilanteiden avulla peräänmenopyrkimyksetkin vähenivät silminnähden.

Kouluttaja

Lopeta jo se puhuminen ja aletaan treenaamaan!

Nuuh!

Jokainen koira sai nuuskia linnuntuoksua kuonon täydeltä

Lentoon!

Rauhallisuutta harjoiteltiin lintujen siivittyessä.

Koko viikonloppua koirat eivät varmasti olisi jaksaneet käsitellä lintuja. Koulutussessioiden välille olimme saaneet vierailevia luennoitsijoita ja kouluttajia kertomaan kanakoiran koulutuksesta. Perjantaina Ilkka Korhonen oli kertoi omista kokemuksistaan kanakoiran kouluttamisesta pennusta vanhaksi toimivaksi ja rutinoituneeksi kanakoiraksi. Lauantaina hän kertoi Kultamaljan, Derbyn ja muutenkin kokeiden arvostelusta sekä vaatimuksista. Paljon asiaa tuli kokeneemmillekin ohjaajille!

Teoriaa

Ilkka jakoi auliisti asiantuntemustaan ja seurakunta kuunteli tarkkaavaisena hiljaa - vakavaa asiaa!

Lauantaina vierailevana luennoitsijana oli myös Petri Hovi, joka kertoi koiran motivoinnista. Petrin viesti oli selkeä: on turha lähteä kouluttamaan, ettei kouluttajan vireystila ole korkealla ja myös koirankin vireystila on oltava koulutuksessa kohdallaan! Tämä tarkoittaa sitä, että on turha lähteä kouluttamaan, mikäli se maistuu itselle puulta. Mieleenpainuvaa oli Petrin määrätietoisuus koulutuksessa sekä se, että koiran oma-aloitteiset kontaktin hakemiset sekä halu palvella isäntää täytyy ottaa tarkasti talteen.

KM-voittaja Peikko

Peikon ja Ilkan tyylinäyte

Hugo

Hugo 5 kk ja Tiina - hienosti seisonta sujuu nuorisoltakin!

Hymy

Matin ja Hymyn suoritus käy jo rutiinilla.

Sunnuntaina työhönsä koiria kouluttava Jaska Seppänen kertoi tiedottamisen kouluttamisesta. Samassa sessiossa tuli varmasti jokaiselle koko joukko koulutusvinkkejä ja vaikka Jaskan koira olikin pentuja hoitamassa, sai hän nämä asiat todella hyvin havainnollistettua. Maastossa vielä seurasimme, kuinka erään kanakoiran tiedottamisen ensiaskeleita ryhdyttiin kouluttamaan Jaskan neuvojen pohjalta. Tulevaisuus näyttää, kuinka tässä on käynyt...

Teoriaa

Jaskan asiantuntemusta kuunnellaan korvat höröllään.

Leirin päätökseksi koirat ja ohjaajat harjoittelivat linnuilla sen hetkisen koulutustason mukaisesti ja erittäin iloista oli todeta lähes jokaisen koiran kohdalla leirin päättyneen onnistuneeseen lintutyöhön!

Seisonta

Sunnuntaina koirat saivat löytää linnut jo vapaassa haussa

Helka-neiti

Avanssin pituutta kontorolloitiin opetusköydellä - Petrin ja Helkan upea esitys!

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit