Kjellin pää

KANS & GER KVA Robin's Kjell

T-pentuetta suunnitellessani oli vaihtoehtona lukuisia eri uroksia. Hyvin nopeasti vaihtoehdot supistuivat kahteen eri koiraan: lupaavaan nuoreen urokseen NO MVA Imingens Jz Del Pieroon ja kokeneempaan KANS KVA Robin's Kjelliin. Molempien takana oli huippuveret, joten valinta oli vaikea.

Olin yhteydessä luonnollisesti jalostusneuvojiin, mutta ennen kaikkea Tatin kasvattajaan Ninaan, jolla on paljon tietoa ja kokemusta molemmista uroksista. Lopulta päädyin valitsemaan T-pentueen isäksi Kjellin. Vaakakupissa painoivat sen hyvät näytöt periyttämisestä, vierasparitus (sukua ei ole lainkaan Suomessa) sekä Ninan onnistuminen lähes vastaavalla yhdistelmällä - onhan Tatin emä myös Imingens EK -pentueen emä eli yhdistelmät ovat 62,5 prosenttisesti samat.

Kjell on peräisin saksalaisen huippukouluttajan Ronni Stelterin Robin's-kennelistä. Hän on omistanut gordoneita jo vuodesta 1979 - ensin uroksia, mutta sittemmin myös narttuja ja kasvatustyö on alkanut näillä 1990. Pohjoismaisittain Kjellin lisäksi on tunnettu myös kaksoisvalio Robin's Harun. Saksassa suurin osa kasvattajista keskittyy ulkomuotojalostukseen, mutta muutamat kennelit poikkeavat tästä linjasta keskittymällä metsästysjalostukseen. Robin's-kennelin lisäksi tällainen on mm. vom Eixelberg, jota verta löytyy myös Kjellin sukutaulusta.

Kjellin ominaisuuksista olen ollut pitkälti muilta saatujen tietojen varassa, koska en ole ennen astutusta sitä koskaan nähnyt. Luonnollisesti omistaja Lidija Vida on ollut tärkein tietolähteeni, mutta myös koiran työskentelyä nähneet ihmiset ovat vahvistaneet Kjellin hyvät ominaisuudet. Toisaalta Kjellin tulokset kokeissa ja näyttelyissä sekä osoitukset periyttämiskyvystä kertovat omaa vääristelemätöntä totuuttaan.

Robin's Kjell syntyi keväällä 2003. Alun perin se meni perhekoiraksi, kunnes Lidija sai sen koulutettavaksi metsästyskoiraksi noin yksivuotiaana. Palaset alkoivat loksahdella kohdalleen niin hyvin, että hän sai lopulta ostaa koiran itselleen ja niinpä Kjell asustelee nykyisin Keski-Saksassa pienessä kaupungissa nimeltään Grünberg, noin 80 km pohjoiseen Frankfurt am Mainista.

Lidija ihastui koiraan oikopäätä. Etenkin sen erinomainen tyyli ja koulutettavuus tekivät vaikutuksen. Koirassa oli potentiaalia ja omistaja kilpailikin sillä useiden vuosien aikana ahkerasti Saksan lisäksi mm. Ranskassa, Tanskassa, Tsekeissä ja Kroatiassa sekä kevät- että syyskokeissa (syyskokeissa on myös ammutun linnun nouto ja sorsan vesinouto).

Aluksi menestys ei ollut päätähuimaavaa ja amatöörin naisohjaajan hyväksyminen ammattiohjaajien joukossa etenkin Ranskassa ei ollut itsestäänselvyys. Tuomarit kuitenkin noteerasivat heti Kjellin loistavan tyylin ja hehkuttivat sen ominaisuuksia. Parivuotiaana tuloksia alkoi kuitenkin tipahdella ja vieläpä korkeatasoisia (excellent on korkein laatupalkinto, mitä Keski-Euroopassa kenttäkokeissa annetaan), kuten Kjellin tuloslista kertoo:

Robin's Kjell, käyttökoetulokset

päivä - järjestäjä - koemuoto - tulos
10.04.04 GSCD JAP Morxdorf Excellent
11.04.04 GSCD JAP Morxdorf Excellent
11.09.04 GSCD HAP Morxdorf 1. Excellent
18.10.04 ESCD Int. Derby Solo Westhausen 1. Excellent
02.04.05 GSCD FT Solo Rorup 1. Tres Bon
10.04.05 GSCD Int. Derby Solo Fronhausen 1. Excellent
30.04.05 GSCD Int. Derby Couple Schlagsdorf 1. Excellent
16.03.06 SCRC FT Solo Printemps Binas (France) CQN
23.03.06 RASG FT Solo Printemps Oinville (France) 1. Excellent, CAC
01.04.06 GSCD FT Couple Fronhausen 2. Tres Bon
14.04.06 GSCD FT Couple Börgermoor 1. Excellent
09.09.06 GSCD GT Solo Fronhausen 1. Excellent, CAC
23.03.07 RASG FT Couple Prix European Excellent Pecy (France)
                 3. Excellent
08.04.07 GSCD FT Couple Morxdorf CQN
21.04.07 CPAK IFT Solo Klapy (CZ) CQN
08.09.07 GSCD GT Couple Morxdorf 1. Excellent, CAC, CACIT
09.09.07 GSCD GT Couple Morxdorf 1. Excellent
20.10.07 GSCD GT Couple Nordlandpokal Morxdorf 1. Excellent 
21.10.07 GSCD GT Couple Nordlandpokal Morxdorf 1. Excellent 
20.09.08 GSCD JS Couple Morxdorf 1. Excellent
21.11.08 SPCS FT Couple Muttersholz (France) Excellent
21.11.08 SPCS Gibier Tiré Couple Muttersholz (France) Tres Bon
29.03.09 GSCD FT Couple Fronhausen 1. Excellent, CAC; CACIT
25.04.09 GSCD FT Couple Rütenbrock CQN 
20.11.09 SPCS FT Couple/ Muttersholz (France) 2. Excellent
21.11.09 SPCS FT Couple/ Muttersholz (France) 1. Excellent, CAC; CACIT

JAP = nuortenluokan kenttäkoe (alle 2 vuotta)
HAP = kenttäkoe + sorsan vesinouto
Derby = Derby-kilpailu alle 30 kk ikäisille koirille
JS/FT/IFT = kenttäkoe (kenttäkoe pelto- ja punapyillä sekä fasaaneilla; syksyllä myös nouto ja/tai vesinouto)
GT = Gibier Tiré (metsästyskoe eli vastaan käytännön metsästystä, kuten suomalaiset kenttäkokeet)
Nordlandpokal = maaottelu Saksan ja Tanskan välillä (sekä Ruotsi ja Suomi)
Solo = yksinhaku ja couple = parihaku

Lidija Vida saavutti Kjellin kanssa ensin Saksan käyttövalion tittelin ja vuonna 2009 Kjellillä tuli täyteen kansainvälisen käyttövalion tittelin vaatimukset. Tämä valionarvo vahvistettiin viime vuonna.

Omistajansa mukaan Kjell on ystävällinen koira, joka on täynnä energiaa ja voimaa. Kjell on matkustellut paljon ja on nykyisin rauhallinen sekä rutinoitunut maailmanmatkaaja. Parhaina metsästysominaisuuksina Lidija pitää Kjellin hakutyyliä sekä erinomaista linnunlöytökykyä eli juuri ne ominaisuudet, joista myös kokeissa on saatu vahvaa näyttöä. Kasvattaja Ronni Stelter kuvailee kotisivuillaan Kjelliä "suureksi tyyliniekaksi".

Oli hienoa nähdä koira keväällä 2011 sekä toisten urosten seurassa että kentällä tosi toimissa. Silloin vahvistui se, että Kjellin luonne on todella hieno: se on rauhallinen ja ei provosoidu toisista uroksista. Vaikka se on koehommista jo eläkkeellä, on haku edelleen tyylikästä ja vauhdikasta sekä lintutyö kunnossa. Seisonnat ovat varmoja ja nostot tarkkoja. 

Ulkomuodoltaan Kjell on pohjoismaisesta näkövinkkelistä katsoen "raskasrakenteinen molopää"... :o))) Eli luusto on vankempi ja koiralla on "enemmän päätä" - kuten omistaja kuvailee - kuin mihin Pohjoismaissa on totuttu. Tämä onkin Tatin verilinjassa hienoinen heikkous, vaikka sen jälkeläiset ovat upeasti näyttelyssä menestyneetkin. Kjell tuo varmasti tältä osin hyvää vastapainoa.

Saksalaisittain Kjellin näyttelytulosluettelo on melko vaatimaton:

Robin's Kjell, näyttelytulokset

06.06.04. Young-class very good
01.08.04. Young-class 2. excellent
21.08.05. working-class 1. excellent, BOB, CAC
14.05.06. open class very good
19.09.08. working-class 3. excellent
06.06.10 working-class very good

Listassa on kuitenkin useita erinomainen-laatupalkintoja sekä yksi sertifikaattikin. Ei mikään huono lista käyttökoiralle...

Jälkeläisiä Robin's Kjellillä on yllättävän vähän huomioiden sen kovat käyttötulokset. Syynä on alussa mainittu kotimaan kasvattajien keskittyminen lähinnä ulkomuotojalostukseen: riistavietti ei ole seurakoiran paras ominaisuus. Käyttöominaisuuksien periyttämisestä on kuitenkin jo hyvää näyttöä.

Kjellin alta on mm. Ronni Stelterin Robin's-kennelin N-pentue (Robin's Nando, Nice, Nele, Nash ja Nevio). Kasvattaja kuvailee pentuetta onnistuneeksi ja kaikkia hyviksi metsästysominaisuuksiltaan. Tästä pentueesta on lonkkakuvattu kolme, kaikilla tulos A/A.

Lidijalla itsellään kotona pentu ranskalaisesta parituksesta. Tätä pentua hän kuvailee erittäin metsästysintoiseksi ja helpoksi oppimaan. Isältään tämä koira on perinyt hienon tyylin ja hyvän linnunlöytökyvyn.

Pohjoismaisittain merkittävä yhdistelmä on Kjellin jälkeläiset Imingens-kennelissä. Vuonna 2008 paritettiin Tatin emä Elleville Kjellillä ja tuloksena oli Imingens EK -pentue. Pentueesta jo nyt viisi palkittu metsästyskokeissa, joista kaksi mm. nuorten ykköstuloksella. Myös näyttelypuolelta on hienoja tuloksia.

Pentueen kirkkain tähti on Wenche Porsangerin omistama Imingens EK Elle-Gant, "Gant". Se valittiin vuoden 2010 parhaaksi koepalkituksi näyttelykoiraksi Norjassa. Se ehti saada vuoden aikana useita sertifikaatteja ja ryhmävoittoja Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kerran Gant valittiin jopa näyttelyn kauneimmaksi. Siltä puuttuu vielä yksi serti Norjasta, jotta siitä tulee monen maan muotovalio - sertifikaatit kun on saavutettu ennen kahden vuoden ikää. Kokeissa Gant on ottanut pitkälti toistakymmentä palkintoa, mm. 3 * UK1 tunturikokeista ja AK1 metsäkokeista.

Imingens EK -pentue ja T-pentue ovat pitkälti samat yhdistelmät, sillä ne ovat 62,5 prosenttisesti samat. Tämä olikin eräs merkittävä seikka urosvalinnassa, sillä pentueen ominaisuuksien ennustettavuus on todella hyvä Ninan toteuttaman lähes saman yhdistelmän perusteella.

Keski-eurooppalaiset gordoninsetterit eivät kaikki periytä kovin hyvää tulosta lonkkapuolella. Kjellin jälkeläisistä suurin osa on kuitenkin tästä yleisestä linjasta poiketen A-lonkkaisia: Robin's N-pentueessa kaikki kolme kuvattua, ranskalaisessa pentueessa kaikki kuvatut sekä Imingens EK -pentueessa viisi. Tässä pentueessa on lisäksi yksi B ja kaksi C-lonkkaista jälkeläisistä.

Mikä tärkeintä, ovat Kjellin jälkeläiset perineet isältään hienoja metsästysominaisuuksia sekä luonnetta. Omistajat ovat tähänastisten tietojen perustella olleet erittäin tyytyväisiä Kjellin jälkeläisiin.

Aika näyttää, millaista jälkeä Kjell tekee T-pentueessa. Mikäli ennustaa pitää, niin Imingens EK -pentueen perusteella jälki tulee olemaan vakuuttavaa...

- - - - -

Kansainvälinen ja Saksan käyttövalio.

Näyttelyssä se on saanut mm. sertifikaatin.

HD: B

Huipputyylinen linnunlöytäjä!

- - - - -

Robin's Kjell kasvattajan kotisivuilla
Robin's Kjell kansainvälinen käyttövalio
Robin's Kjell Springfield-kennelin sivuilla
Kjellin takana oleva uroslinja

Robin's Kjell

Kjell on käyttögordoniksi komearaaminen ja voimakaspäinen uros

Seisonta

Kjellin bravuurina on yläpäinen seisonta toinen tassu ylhäällä

Pentuna

Profiili

Voiko gordoninsetteriuroksen pää tästä enää paljon parantua?

Kjell

Imingens Ek Elle-Gant

Kjellin jälkeläisistä Pohjoismaissa kuuluisin on Imingens Ek Elle-Gant
Näiden verilinjojen yhdistämisestä on tuloksena tasapainoinen lopputulos

Poseeraus

Lidija ja koirat

Lidija koiriensa kera treenimatkalla Kroatissa alkutalvesta 2011 vasemmalta:
Robin's Kjell, Robin's Piper ja Darci du Pont Brisard (Kjellin tytär).

Poseerausta

Seisontatyyliä

Kjellin seisontatyyliä

Seisonta keväällä 2011

Kjell

Kjell keväällä 2014 VDH:n "Rasse hund" -lehden kannessa

Saksan käyttövalio

Kansainvälinen käyttövalio

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit