Kid Norjassa loppusyksystä 2010

Kid Tromsøssä loppusyksystä 2010

Finnvola's Kid

Kun Tarjan kanssa vihdoin teimme ratkaisevan päätöksen jatkaa Hyrskyn linjaa teettämällä Nenällä pentueen, oli uroksen valinnalla muutamia "reunaehtoja": uroksen takana piti olla Åens-verta ja erityinen painopiste oli siitokseen käytettävän uroksen luonteella ja lonkilla.

Hyvin pitkään ykkösvaihtoehtona oli Tanskan käyttö- ja muotovalio Åens Kalle Kluivert - jos kokeilisi vielä kerran... (astutin sillä aikoinaan Koneen, mutta valitettavasti Koneelta jouduttiin poistamaan kohtu tulehduksen vuoksi). Pian kuitenkin katse kääntyi lupaavaan pojanpoikaan Finnvola's Kidiin.

Kid itse on isosta pentueesta. Kokeissa startanneet pennut nousivat hyvin nuorena palkinnoille ja voittajaluokkaan. Samoin ulkomuodollisesti kaikki ovat hyvin korkeatasoisia ja yksi jopa jo muotovalio.

Pentue tunnetaan erityisesti linnunlöytökyvystä: Kid itse on tämän vuosituhannen viimeisimmän tilaston kolmonen voittajaluokassa linnunlöytöindeksillä 116,1 (keskiarvo on 100 ja sen yli keskimääräistä parempia) ja sisko Shakira avoimen luokan viides indeksillä 118,0 (Lilly 109,8). Nuorten luokassa Kid ja Shakira ovat jaetulla 21. sijalla indeksillä 107,5 (7 omaa seisontaa hakuparin yhtä vastaan eli voittanut parinsa seitsemän kertaa kahdeksasta). Indeksin laskentaan tarvitaan tietty määrä startteja, mistä syystä jokaisessa luokassa kaikille ei ole laskettu indeksejä.

Endre itse sanookin, että jos maastossa vain on lintuja, niin Kid löytää ne sataprosenttisella varmuudella!

Kaikki Kidin tuntevat ylistävät sen luonnetta (ainahan ei kannata luottaa pelkästään omistajan tai kasvattajan sanaan... ;o) ). Vapaa-aikana koira on rauhallinen kuin viilipytty ja erinomainen kotikoira, mutta metsällä raudankova jahtikoira. Lisäksi sen koulutettavuus on erittäin hyvä - koulutettavuuden ovat todistaneet muutkin saman pentueen koirat.

Kidin luonne tuli todistettua astutusmatkalla Tromsøssä: kun tulin taloon, niin sieltä ei haukuttu vastaan ja koirat odottivat eteisaulan petillä vieraan tuloa taloon ja iloisesti tervehdittiin hännänheilutuksella, kun kävin taputtamassa Kidiä. Luvasta sai sitten tulla tervehtimään - tässä on varmasti isännällä ja koulutuksellakin osansa...

Luonne on varmasti tulosta takana olevasta huippukovasti uroslinjasta: 
DK KVA DM-2003 Åens X-tra Luffe - DK KVA DK MVA Åens Kalle Kluivert - 
DK MVA Åens Outlaw. Olen nähnyt kaikki nämä urokset useaan eri kertaan erilaisissa tilanteissa ja kovin paljon parempaa uroksen luonnetta ei voisi toivoa! Jokainen näistä on lisäksi osoittanut loistavat hyvän luonteen periyttämiskykynsä lukuisilla upeilla jälkeläisillään.

Kidin suku tunnetaan molemmin puolin erinomaisesta metsästys- ominaisuuksien periyttämisestä. Isälinjan Åens-koirien edesottamukset tuntevat kaikki. Kluivert on mm. päässyt Norjassa eliittijalostusurokseksi jälkeläisten perusteella ja näitä eliittijalostusuroksia ei ole vielä kuin hieman yli kymmenen kautta historian. Outlaw on isä mm. Bjoereiens-, Finnvola's, Mountaineer's ja Åshöjdens-huippupentueille.

Ja onhan Kid saanut jo ensimmäiset omat pentueensa (S-pentue on Kidin yhdeksäs astutus, yksi vanha narttu on jäänyt tyhjäksi). Pennut ovat vielä nuoria, mutta tulevaisuudessa on lupa odottaa kovia tuloksia, sillä sitä on käytetty muutamille huippunartuille, joista voidaan mainita mm. S KVA Åshöjdens Vivi (Vinterdalens) ja Tanskan Derby-voittaja D-09 Åens G Blackie (Blacksetter). Huippukasvattajat eivät valitsisi nartulleen tätä nuorta urosta, ellei sillä ole jotain erityistä annettavaa...

(Lisäys 20.2.2013: Kidin jälkeläisiä vuonna 2012)

Kidin omat jälkeläiset ovat tätä kirjoitettaessa (syksyllä 2010) vielä niin nuoria, että vain harva on startannut kokeissa. Jälkeläisistä voidaan kuitenkin mainita mm. Vinterdalens Tillaaen, "Tillie", jolla on käyttökokeista jo kokonaista 6 nuorten luokan ykköspalkintoa (!) ja se sijoitettiin sekä Ruotsin että Tanskan Derbyissä (se on ainoa gordoninsetteri, joka on tähän mennessä sijoitettu kahden eri pohjoismaan Derbyssä!). Lisäksi Tillie sai kolme käyttökokeen ykköstulosta ensimmäisillä starteilla. Ei ihan huono alku siitosuroksena...

Luonnollisesti tiedustelin Kidistä ja sen taustoista hyvin monelta tutultani Norjasta ennen kuin otin yhteyttä Kidin omistajaan Endre Nilseniin. Lopulta olin vakuuttunut siitä, että Kid on hyvä S-pentueen isäksi ja kun Endrekin suostui luovuttamaan uroksen siitokseen, niin kaikki oli valmista!

- - - - -

Hyväksytty NGK:n jalostusuroslistalle ja eliittikoiraksi.

Käyttökokeissa Kid on saanut mm. 2 * 1UK (NUO 1), 2 * 1AK (AVO 1) ja 1VK (VOI 1) - tilanne syksyllä 2010.
Linnunlöytöindeksi NUO 114,7 ja VOI 112,9 (NGK 21.11.2010).
Palkitsemisprosentti kokeissa 47,6 % (NGK 21.11.2010).

Näyttelyssä se on saanut mm. sertifikaatin.

HD: A/A - HD-indeksi 114,1 (NGK 21.11.2010).

Huippu käyttökoira ja linnunlöytäjä!

- - - - -

Finnvola's Kidin tiedot rotujärjestön Norsk Gordonsetterklubin sivuilla
Finnvola's Kidin tiedot Norsk Kennelklubin DogWebissä
Kid NGK:n 100-vuotisjuhlakirjassa
Kid NKK:n DogWebissä
Kidin takana oleva uroslinja

Kid

Suotta Kid ei ole saanut näyttelyssä sertifikaattia!
Se on komeapäinen ja sopusuhtainen gordoninsetteriuros

Profiili

Kidin upea gordoninsetteriuroksen profiili

Kid syksyllä 2012

Kotosalla

Mikäs tässä on makoillessa!

Endre kehuu Kidin käyttäytymistä kotosalla ja mikäs sen on ollessa... :o)))

Tunturissa

Riekkoseisonta

Kidin seisontatyyliä talvitunturissa riekkoparvelle
Urheilijoiden tapaan se pitää yllään "jægerens superdekkeniä"

Jahdissa

Kid jahdissa helmikuussa 2011
Endren mukaan Kid teki päivän aikana pari tiedotustakin

Nouto-ote

Kevättalvella

Kid treenimaastossa seisomassa riekkoja
Taustalla näkyy kotitalon ranta

Syysjahdissa

Hohhoijaa!

Velipoika Finnvola's Ymir seisoo kiirunoita (Islannissa ei ole riekkoja)
Kaikki pentueen urokset ovat yhtä komeita ja upeatyylisiä!

Endre ja Kid

Endre ja Kid

Kid syksyllä 2012

 

Kuvagalleria

Yhteystiedot

Ajo-ohjeet

Kuvagalleria

Linkit